تاریخ انتشار: ۱۳:۱۳ - ۰۱ شهريور ۱۳۹۸
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

حذف صفر از پول ملی چه اسکناس‌هایی را از رده خارج می‌کند؟

حذف صفر پول ملی برخی اسکناس‌ها را از رده خارج می‌کند. در حال حاضر ۱۰ نوع اسکناس در ایران وجود دارد که تعدادی از آنها به علت عدم استفاده، چاپ نمی‌شود.

چه اسکناس هایی از رده خارج شدند؟/ آیا امحاء و چاپ اسکناس هزینه بر است؟

رویداد۲۴ موضوع حذف صفر از پول ملی در دولت تصویب شد و لایحه آن برای بررسی و تصویب به مجلس ارسال شد. در صورت تصویب این لایحه در مجلس و تایید آن در شورای نگهبان، چند پول مختلف از رده خارج خواهد شد و پول خرد ایران با نام پارسه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در لایحه پیشنهادی دولت هر تومان برابر ۱۰۰۰۰ ریال جاری و معادل صد ریال پارسه است.

به گفته کارشناسان اقتصادی تعویض هر برگ اسکناس حدود ۳۰۰ تومان هزینه در بردارد و تغییر اسکناس‌های نو به جای اسکناس‌های کهنه به طور معمول نزدیک به ۲۷۰ میلیارد تومان هزینه می‌برد که تغییر شمایل اسکناس‌ها متناسب با واحد پولی جدید می‌تواند طی پنج سال و به تدریج انجام شود تا تا دیگر شاهد افزایش هزینه‌های تغییر واحد پولی نباشیم.

اما رئیس کل بانک مرکزی به این انتقادات واکنش نشان داده و گفته تبدیل واحد پولی برای ما هزینه‌ای ندارد، زیرا سالانه ۷۰۰ میلیون اسکناس امحاء و چاپ مجدد می‌شود، علاوه بر این هفت میلیارد قطعه اسکناس رایج در کشور داریم که با این کار به سه میلیارد قطعه تبدیل خواهد شد، در واقع هزینه امحاء و چاپ جایگزین می‌شود و هزینه خیلی زیادی تحمیل نمی‌شود.

در حال حاضر ۱۰ نوع اسکناس در ایران وجود دارد که تعدادی از آنها به علت عدم استفاده، چاپ نمی‌شود. اسکناس‌های ده تومانی، بیست تومانی، پنجاه تومانی و دویست تومانی اسکناس‌هایی هستند که به علت گرانی، معمولا رد و بدل نمی‌شوند و استفاده آنها به زودی متوقف می‌شود. پس از حذف صفر اسکناس‌های ۵۰۰ و ۱۰۰۰  تومانی نیز از رده خارج خواهند شد و با تغییر واحد پولی به پارسه به واحدهای دیگر تبدیل می‌شود.

اسکناس‌های زیر اسکناس‌های از رده خارج هستند:

چه اسکناس هایی از رده خارج شدند؟/ آیا امحاء و چاپ اسکناس هزینه بر است؟

 

اسکناس‌های زیر اسکناس‌هایی هستند که هنوز قابل استفاده هستند:

چه اسکناس هایی از رده خارج شدند؟/ آیا امحاء و چاپ اسکناس هزینه بر است؟

چه اسکناس هایی از رده خارج شدند؟/ آیا امحاء و چاپ اسکناس هزینه بر است؟

چه اسکناس هایی از رده خارج شدند؟/ آیا امحاء و چاپ اسکناس هزینه بر است؟

 

به گزارش رویداد۲۴ تا قبل از سال ۱۳۳۸ بانک ملی ایران وظایف بانک مرکزی مانند حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور را به عهده داشت. در سال ۱۳۳۸ پس از تصویب قانون پولی و بانکی کشور و همزمان با تاسیس بانک مرکزی در هجدهم مرداد ۱۳۳۹ این مهم به بانک مرکزی محول شد.

در سال ۱۳۴۲ ضرابخانه دولتی نیز از وزارت داراییِ وقت منفک و به بانک مرکزی واگذار و وظیفه انتشار مسکوک طلا و رایج نیز به وظایف اداره نشر افزوده شد.

سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی وظیفه چاپ اسکناس‌های رایج، ایران چک، انواع اوراق بهادار (مانند اوراق مشارکت، گذرنامه، روادید، شناسنامه و...) همچنین ضرب سکه‌های رایج، یادبود و گرانبها را به عهده دارد.

سازمان تولید اسکناس و مسکوک پس از دریافت سفارش از اداره نشر اسکناس و خزانه، به برآورد و سفارش کاغذ برای چاپ اسکناس و مطلس برای ضرب سکه‌های رایج به میزان موردنیاز اقدام می‌کند.

فرایند ضرب سکه‌های گرانبها و تهیه مطلس آن به طور کامل در ضرابخانه این سازمان انجام می‌شود. مطلس سکه رایج تا سال ۸۹ در خارج از کشور وارد می‌شد، اما پس از آن به صنایع مس شهید باهنر کرمان واگذار شد. هم اکنون مرحله ساخت پولک یا مطلس در کرمان انجام می‌شود و این مطلس‌ها در ضرابخانه به صورت سکه درمی آیند.  

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان