تاریخ انتشار: ۱۴:۴۹ - ۰۲ دی ۱۳۹۸
رویداد۲۴ بررسی کرد؛

واردات گندم به بهانه احتکار/ ارز دولتی چگونه گندمکاران را نابود کرد؟

در حالیکه گفته می‌شد ایران در تولید گندم به خودکفایی رسیده، میزان ثبت واردات گندم بیش از ۳ میلیون تن بوده است. وارد کنندگان با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی اقدام به واردات می‌کنند.

واردات گندم

رویداد۲۴ واردات گندم توسط دولت در حالی کلید زده شده که وزارت جهاد کشاورزی به عنوان نهاد متولی اعلام کرده نیازی به واردات نیست و از سوی دیگر تولیدکنندگان برای تامین کسری موجود اعلام آمادگی کرده بودند.

عطاالله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفته در نامه‌ای به رئیس جمهور اعلام کردیم نیازی به واردات گندم نیست و طی مدت ١۵ روز کسری کشور را تامین می‌کنیم. امسال حدود ۱۳.۵ میلیون تن گندم در کشور تولید شده که از این میزان ٧.٨ میلیون تن تحویل دولت شده است.

اختلاف دولت و کشاورزان همچنان ادامه دارد. دولت گفته به خاطر کمبود گندم، اقدام به واردات می‌کند. یک نماینده مجلس اما اتهام جدیدی به کشاورزان وارد کرده و گفته واردات ربطی کمبود تولید نداشته و دلیل آن احتکار توسط کشاورزان بوده است؛ اتهامی که البته کشاورزان را رد کرده‌اند و گفته‌اند دولت برای پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکنندگان این کار را انجام می‌دهد و ربطی به میزان تولید گندم ندارد چراکه بخشی از وارد کنندگان به ارز دولتی عادت کرده‌اند!

علی اکبری نماینده مجلس و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در توضیح اتهامات خود علیه کشاورزان به رویداد۲۴ می‌گوید: امسال کشاورزان مقداری از محصولات گندم خود را به دولت نفروختند و می‌خواستند آن را از کشور خارج کنند، آنها برای اینکه بتوانند حدود ۳ میلیون تن گندم خود را با نرخ بالاتر از نرخ مصوب دولت بفروشند، این کار را کردند، بنابراین نمی‌توان با این رویه این میزان گندم مصرفی را تامین کرد لذا چاره‌ای جز واردات گندم به کشور نیست.

اکبری می‌گوید: معمولا گندم‌ها را از مرز‌های شرقی و غربی کشور خارج می‌کنند و رقم پیشنهادی قاچاقچیان هم برای کشاورزان جذابیت دارد و احتمالا همین کشاورزان متخلف این نامه را به روحانی نوشته‌اند.


بیشتر بخوانید: مزه ارز دولتی زیر زبان واردکنندگان! / واردات گندم به بهای نابودی گندمکاران


یکی از کشاورزان به خبرنگار رویداد۲۴ می‌گوید: از زمانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی به برخی افراد داده‌اند، سود زیادی به بخشی از واردکنندگان رسید و دولت هم به جای حمایت از تولیدکننده داخلی از آنها حمایت کرده است. در حالی که وزارت جهاد کشاورزی در نامه‌ای رسمی اعلام کرده که مشکلی برای تامین گندم کشور در داخل وجود ندارد، باز هم ارز دولتی را برای واردات به عده‌ای خاص می‌دهند و برای توجیه اقدام خودشان از اتهامات عجیبی مثل احتکار و قاچاق و ... استفاده می‌کند.

او می‌گوید: در هر فعالیتی احتمال قاچاق وجود دارد. الان ما روحانیونی داریم که در زندان هستند، این یعنی دولت باید کاری کند که کل روحانیت در این کشور از بین برود؟ جالب اینجاست که دولت همین کار را با کشاورزان انجام می‌دهد و همواره از واردکنندگان دفاع کرده است.

این کشاورز ادامه می‌دهد: مگر در ماجرای گوشت قرمز همین اقدام انجام نشد؟ در حالی که مشکلی برای تامین گوشت قرمز نبود، پول کلانی به وارد کنندگان داده شد و کالای مازاد با ارز دولتی که سرمایه همین مردم است، وارد کشور شد.

به گزارش رویداد۲۴ در حال حاضر میزان تولید گندم در داخل کشور، حدود ۱۴ میلیون تن است و میزان مصرف گندم ۱۳.۷ میلیون تن است. با این حال میزان ثبت سفارش گندم ۳ میلیون تن بوده است!


بیشتر بخوانید: اختلاف بر سر قاچاق گندم/ دست بالای دلالان دست به نقد در مقابل دولت


یکی از کشاورز گندمکار در استان خوزستان به رویداد۲۴ می‌گوید: با افزایش قیمت ارز افراد مختلفی برای خرید گندم به ما مراجعه کردند و قیمت ۲۵۰۰ تومان برای هر کیلو پیشنهاد دادند اما اکثرا به دلیل غیرقانونی بودن این اقدام، گندم‌ها را به دولت و ما نرخ مصوب۱۷۰۰ تومان فروختیم.

او در مورد اتهام احتکار گندم می گوید: هم اکنون مقداری گندم در انبار داریم که برای بذر از آن استفاده می‌کنیم و به نظر نمیرسد نام این اقدام احتکار باشد. کلا اتفاقی افتاده این است که کسانی درباره کشاورزی این کشور تصمیم می‌گیرند که یکبار حتی مراحل آن را به چشم ندیده‌اند. به جرات می‌توانم بگویم حتی وزیر کشاورزی در این کشور فقط به صورت تئوری می‌داند کشاورزی چیست و از مشکلات ریز و درشت آن سر در نمی‌آورد. وقتی وزیر کشاورزی اینگونه است، وضعیت سازمان برنامه و بودجه که ارز دولتی می‌دهد، صد برابر بدتر است و به همین دلیل روز به روز کشاورزان در مشکلات بیشتری غرق می‌شوند و از آن سو وارد کنندگان فربه‌تر می‌شوند و از مزایای ارز دولتی بهره‌مند می‌شوند.

سرکوب قیمت‌ها توسط محمود حجتی وزیر سابق جهاد کشاورزی در حدی بوده که حتی سود کشاورزان به نسبت هزینه آنها سر به سر شده و در برخی موارد آنها ضرر هم کرده‌اند. کشاورزان می‌گویند اگر محصول را از زمین جمع نکنیم، سود بهتری می‌کنیم زیرا با قیمتی که دولت به ما می‌دهد، هزینه کمباین و حمل و نقل و کارگر و بذر و کود و سم هم در نمی‌آید.

در ماجرای واردات گوشت قرمز اتفاقی مشابه گندم افتاد و سال گذشته دولت حدود ۵ هزار میلیارد تومان یارانه ارزی برای واردات گوشت هزینه کرد و عجیب آنکه همان کالا با قیمت چهار برابر به مردم فروخته شد؛ اتفاقی که قرار است در سال ۹۹ هم تکرار شود و ارز دولتی به جیب وارد کنندگان گوشت قرمز برود و امسال هم قرار است وارد کنندگان گندم از سفره پر سود ارز دولتی بهره‌مند شوند.

مدتی پیش رویداد۲۴ در گفت‌وگویی با قائم مقام کارگزاری توسعه کشاورزی خبر داده بود که عمده گندم عرضه شده در مصرف شیرینی و نان فانتزی کاربرد داشت و در حالیکه سیاست شرکت بازرگانی دولتی از ابتدا عدم توزیع گندم برای سهمیه آرد نانوایی‌ها در بورس کالا بوده، این بخش هیچ وقت در بورس کالا عرضه نشده است.

سال گذشته یک منبع آگاه به خبرنگار رویداد۲۴ گفته بود مشکلاتی که بر سر توزیع گوشت در کشور پیش آمد، به زودی بر سر گندم نیز می‌آید. او گفته دولت زیر فشارهای سیاسی به دنبال راضی نگه داشتن افکار عمومی است اما با این کار تنها منجر به توزیع رانت می‌شود.

این منبع آگاه در توضیح فرآیند عرضه گندم در بورس گفته گندم تا دو سال پیش به صورت اختیاری در بورس کالا عرضه می‌شد اما شرکت بازرگانی دولتی و وزارت جهاد کشاورزی از این طرح چندان استقبالی نکردند زیرا در این بخش منافع زیادی وجود دارد.

به این ترتیب اتفاقی که سال گذشته پیش بینی شده بود، به وقوع پیوست و پول ارز دولتی برای واردات کالایی مصرف شد که در تولید آن به خودکفایی رسیده بودیم.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: قاچاق گندم
نظرات شما
پیشخوان