تاریخ انتشار: ۱۳:۳۰ - ۰۱ دی ۱۳۹۸
المانیتور نوشت:

حمله به پایگاه‌های آمریکا در عراق نتیجه تشدید تنش بین تهران و واشنگتن؟

یک تحلیل گر سیاسی در مصاحبه با المانیتور گفت: بغداد در آتش مجادله بین تهران و واشنگتن گرفتار شده است. هدف از حملات اخیر به پایگاه‌های نظامی آمریکا ارسال پیامی صریح به واشنگتن بوده است».
حمله به پایگاه‌های آمریکا در عراق
رویداد۲۴ المانیتور نوشت: دولت ترامپ معتقد است که ایران پشت حملات موشکی پیشرفته علیه پایگاه‌ها و مراکز نظامی مشترک عراق و آمریکا بوده است. در هفته‌های گذشته شاهد تشدید چنین حملاتی بوده ایم. ظاهرا این حملات توسط گروه‌های شبه نظامی تحت حمایت ایران انجام شده اند. یکی از مقامات آمریکایی فاش کرد که در طول پنج هفته گذشته نه راکت به سمت محل اسکان سربازان آمریکایی شلیک شده اند.

در ادامه این مطلب آمده است: مقامات عراقی در تاریخ ۱۲ دسامبر اعلام کردند که دو راکت نزدیک یک پایگاه نظامی در اطراف فرودگاه بین المللی بغداد فرود آمده اند. پایگاه هوایی بلد در شمال بغداد در تاریخ ۵ دسامبر مورد هدف دو موشک قرار گرفت. منابع امنیتی معتقدند که یکی از مهم‌ترین شاخه‌های شبه نظامی مرتبط با ایران در عراق با نام کتائب حزب الله عامل این حمله بوده است. یک روز قبل نیز پنج موشک به سمت پایگاه نظامی عین الاسد شلیک شده بود. در حال حاضر ۵۲۰۰ نیروی آمریکایی در این مرکز مستقر هستند.

در تاریخ ۸ نوامبر ۱۷ راکت به پایگاه نظامی قیاره در استان نینوا برخورد کردند. نیرو‌های امنیتی عاملان تروریستی را متهم به انجام این حمله کرده اند.

در تاریخ ۱۷ ژوئیه یک پایگاه نیرو‌های آمریکایی در شمال بغداد با نام کمپ ناجی مورد اصابت راکت‌های کاتیوشا قرار گرفت. علاوه بر این، در تاریخ ۲۸ اکتبر تعدادی خمپاره به سمت این مرکز شلیک شد.

البته پایگاه‌های نظامی تنها نقاط هدف قرار گرفته نیستند. در تاریخ ۱۹ ژوئن چندین راکت نزدیک یکی از مراکز حفاری نفت در شهر بصره در جنوب عراق فرود آمدند. در حال حاضر پرسنل شرکت آمریکایی اکسون موبایل در این محل مشغول به کار هستند.

یکی از سخنگو‌های ستاد فرماندهی مشترک عراق در مصاحبه با خبرگزاری ما گفت: «برخی گروه‌ها در حال بمباران کمپ‌های ما در عراق هستند. آن‌ها به فناوری موشکی دسترسی دارند که برای هدف گیری سایت‌ها و پایگاه‌های نظامی طراحی شده است». او اشاره‌ای به نام این گروه‌ها نداشت.

فادل ابو راغف، تحلیل گر مسائل امنیتی عراق در مصاحبه با ما گفت: «البته حملات علیه این پایگاه‌ها موضوع جدیدی نیست. به طور ویژه در طول دو ماه گذشته حملاتی توسط گروه‌ها و شاخه‌های شبه نظامی مخالف حضور سربازان آمریکایی در عراق پیاده سازی شده اند»

بیشتر بخوانید:

او ادامه داد: «حمله به اهداف آمریکایی در برهه زمانی حساسی رخ می‌دهد. در طول هفته‌های گذشته شاهد اعتراضات مردمی در ایران و عراق بوده ایم. باید توجه داشته باشیم که ایران دارای نفوذ و هواداران زیادی در عراق است که برای نشان دادن نارضایتی خود نسبت به سیاست‌های آمریکا به پایگاه‌های این کشور حمله می‌کنند». او پیش بینی کرد که در آینده شاهد تشدید این حملات باشیم.
نیرو‌های آمریکایی در چندین پایگاه نظامی در داخل عراق مستقر هستند. در شمال عراق پایگاهی نزدیک شهر سنجار وجود دارد. چندین مرکز نظامی نیز در نواحی الحریر و عرتوش وجود دارند. در نزدیکی مرز ایران نیز دو پایگاه نظامی در شهر حلبچه مستقر هستند. نیرو‌های آمریکایی در مناطق غربی عراق در پایگاه عین الاسد و پایگاه حنبیه در استان عنبار اسکان دارند. ارتش آمریکا از پایگاه هوایی بلد در استان صلاح الدین برای کنترل عملیات‌های جنگنده‌های اف-۱۶ استفاده می‌کند. ارتش آمریکا همچنین از کمپ تاجی در نزدیکی بغداد برای اهداف آموزشی استفاده می‌کند. نیرو‌های آمریکایی برای خدمات اطلاعاتی و فرماندهی در فرودگاه بین المللی بغداد نیز حضور دارند.

بسیاری از تحلیلگران سیاسی حملات اخیر علیه منافع آمریکا در عراق را به مشکلات ایران از جمله پرونده هسته‌ای و تحریم‌های اقتصادی دولت ترامپ نسبت می‌دهند. محسن الشامری، کارشنان مسائل عراق و وزیر سابق دولت معتقد است که آمریکا واکنش تندی نسبت به حملات اخیر نشان نخواهد داد. او پیش بینی نمی‌کند که آمریکایی‌ها دست به اقدامات نظامی تلافی جویانه بزنند.

علی التمینی، کارشناس مسائل حقوق بین الملل معتقد است که دولت‌های عراق و آمریکا به فکر راه حل‌های دیپلماتیک و قانونی برای این حملات خواهند بود. او در مصاحبه با ما گفت: «دولت‌های دو کشور در سال ۲۰۰۸ یک توافق امنیتی را امضا کرده بودند. سربازان آمریکایی بر مبنای این پیمان در عراق حضور دارند. به همین خاطر هر گونه حمله‌ای علیه پایگاه‌های آمریکا مطابق با قانون عراق به عنوان یک اقدام تروریستی در نظر گرفته می‌شود، بدون توجه به آنکه چه عواملی پشت این حملات بوده باشند».

او معتقد است که دولت عراق باید عاملان این حملات را مطابق با بند ۴ قانون ضد تروریسم کشور تحت پیگرد قرار دهد. او ادامه داد: «عراق همچنین مطابق با بند‌های اول، دوم و سوم منشور سازمان ملل متحد می‌تواند شکایتی علیه کشور‌های حامی گروه‌های تروریستی مطرح کند».

ماهر عبد الجوده، تحلیل گر سیاسی مرکز پژوهشی المدائن در مصاحبه با گفت که این حملات در واقع نتیجه تشدید تنش بین تهران و واشنگتن در طول ماه‌های گذشته هستند. او در این ارتباط گفت: «بغداد در آتش مجادله بین تهران و واشنگتن گرفتار شده است. هدف از حملات اخیر ارسال پیامی صریح به واشنگتن بوده اند».

او ادامه داد: «ناتوانی مقامات عراق در شناسایی عوامل حملات ناشی از آشوب سیاسی و امنیتی در کشور است. عراق به یکی از مراکز اصلی مناقشات منطقه‌ای و نیابتی تبدیل شده است. دولت عراق همچنین توانایی کنترل کردن گروه‌های شبه نظامی شیعه را ندارد».

پیمان امنیتی امضا شده بین بغداد و واشنگتن به حضور سربازان آمریکایی در عراق مشروعیت بخشیده است. رهبران سیاسی و امنیتی عراق برای جلوگیری از حملات بعدی و همچنین اقدامات تلافی جویانه احتمالی علیه ایران باید به فکر راه حلی باشند.
منبع: انتخاب
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
پیشخوان