تاریخ انتشار: ۱۱:۳۰ - ۱۵ دی ۱۳۹۸

بررسی گزینه‌های پیش روی ایران برای انتقام سخت از آمریکا/ کشتن یک مقام آمریکایی یا حمله به اهدافی نظامی در اسرائیل؟

روزنامه فرامنطقه‌ای رای الیوم چهار گزینه احتمالی انتقام سخت ایران پس از ترور سردار شهید سلیمانی را بررسی و تحلیل کرد.

رویداد۲۴ «عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه فرامنطقه‌ای «رای الیوم» یادداشت بخش سخن سردبیر خود را به تشریح گزینه‌های احتمالی انتقام سخت ایران پس از ترور سردار شهید سلیمانی اختصاص داد.

نویسنده مثل همیشه تیتر یادداشت خود را با چند سوال آغاز کرد و نوشت: «چهار سناریوی احتمالی برای پاسخ تلافی جویانه ایران به ترور سردار سلیمانی و همرزم وی ابومهدی المهندس چیست؟. آیا پارلمان عراق پیروزی را که تهران در انتظارش است محقق کرده و نیرو‌های آمریکایی را اخراج می‌کند؟. پاسخ آمریکا به پاسخ تلافی جویانه ایران چه خواهد بود؟. چرا آیت الله خامنه‌ای پیام‌های واسطه‌های عربی را برای توقف تنش رد کرد؟

در مقدمه این یادداشت آمده است: «انتظار اجرای حکم اعدام دردناک‌تر از خود اجرای حکم است. همین قاعده در حال حاضر درباره آمریکا و "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آن صدق می‌کند، پس از اینکه رهبری ایران با قاطعیت تاکید کرد که انتقام ترور مرد قدرتمند خود سردار "قاسم سلیمانی" رئیس نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همرزم وی "ابومهدی المهندس" را خواهد گرفت.»

عطوان با اشاره به اخبار (البته تایید نشده) رسانه‌های ایرانی درباره حضور رهبر معظم انقلاب در جلسه روز جمعه نشست شورای عالی امنیت ملی ایران به منظور بررسی ترور سردار سلیمانی و نحوه پاسخ به آن، گفـت: «آیت الله خامنه‌ای در این نشست به طور شفاف دستور داده که پاسخ ایران نظامی و قوی خواهد بود تا همه دنیا بفهمد که ایران حرف می‌زند و عمل می‌کند و انتقام مردان خود را می‌گیرد حتی اگر دشمنش، کشوری بزرگ نظیر آمریکا باشد.»

نویسنده گواه واقعیت اراده مستحکم ایران برای انتقام‌گیری از آمریکا را در واکنش به سه پیامی دانست که از روز جمعه برای رهبران ایران فرستاده ودر آن تلاش شده بود ایران را برای بازداشتن از پاسخ به حمله آمریکا متقاعد یا تهدید کنند.

به گفته عطوان از این سه پیام دو پیام را سفیر سوئیس که حافظ منافع آمریکا در ایران است به مقامات ایران رساند و حامل پیام سومی هم "محمد بن عبدالرحمن آل ثانی" معاون نخست وزیر و وزیر خارجه قطر بود که صبح روز شنبه در سفری غیرمنتظره وارد تهران شد.

عطوان به نقل از آنچه اطلاعات به بیرون درز شده دانست گفت: «رهبر ایران از گشودن این نامه‌ها خودداری و تاکید کرد که میانجی‌گری را نمی‌پذیرد، زیرا ایران تصمیم خود را برای پاسخ به آمریکا گرفته است و از آن صرف نظر نمی‌کند.»

نویسنده ادامه داد: «سوال‌هایی درباره ماهیت اندازه و زمان پاسخ ایران به آمریکا و پیامد‌های این پاسخ مطرح است، اما می‌توان پس از بررسی بخش اعظم سخنان ایران و سوابق آن به چند گزینه و سناریوی احتمالی در این باره اشاره کرد:

۱- یک شخصیت سیاسی یا یک مقام ارشد نظامی آمریکا با بیشتر در داخل آمریکا یا بیرون آن ترور شود.
۲- پایگاه‌های نظامی آمریکا در عراق که شامل ۱۵ پایگاه است و حدود ۵۳۰۰ سرباز و بیش از یک هزار بازنشسته غیرنظامی در آنجا حضور دارند، هدف حملات موشکی قرار گیرد که از جمله آن پایگاه "التنف" در مرز سوریه و عراق است که مانع اتصال جغرافیایی عراق و سوریه به یکدیگر شده است.
۳- پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس نظیر پایگاه هوایی "العدید" در قطر یا پایگاه ناوگان پنجم دریایی آمریکا در منامه یا پایگاه زمینی در کویت یا پایگاهش در ابوظبی هدف گرفته شود.
۴- اهدافی نظامی متعلق به رژیم اشغالگر اسرائیل در عمق فلسطین اشغالی هدف گرفته شود؛ بخصوص که گزارش‌ها حاکی است اسرائیل به طریقی در عملیات ترور سردار سلیمانی مشارکت داشته است و مطبوعات و شبکه‌های تلویزیونی اسرائیل هم خبر دادند ترامپ چهارشنبه شب با نتانیاهو تلفنی صحبت کرده و با او عملیات ترور را هماهنگ کرده است، بدون اینکه جزئیاتی از این گفتگو فاش شود.

عطوان با تاکید بر احتمال پاسخ مستقیم وبی واسطه ایران به جنایت آمریکا، گفت: «رویداد سرنگونی پهپاد گلوبال هاوک آمریکایی بر فراز تنگه هرمز توسط موشک‌های ایرانی در حالی که ترامپ جرات تلافی کردن آن را پیدا نکرد پاسخ به آن‌هایی است که می‌گویند ایران از بیم عکس العمل آمریکا تاکنون به هیچ هدف آمریکایی حمله نکرده است.»

نویسنده با اشاره به نشستی که قرار است امروز یکشنبه پارلمان عراق برای بررسی حضور آمریکا در عراق به دنبال حمله تروریستی آن به بغداد برگزار کند، گفت: «عراق عملیات ترور سردار سلیمانی و ابومهدی را ناقض معاهداتش با آمریکایی‌ها می‌داند، زیرا بر اساس این معاهدات حضور نیرو‌های آمریکایی در عراق فقط در زمینه آموزش نیرو‌های عراقی است نه اینکه اقدام به کشتار عراقی‌ها کند.»

عطوان در ادامه تاکید کرد که موافقت ائتلاف "سائرون" تحت حمایت "مقتدی الصدر" با خروج آمریکایی‌ها از عراق و لغو معاهداتی که حضور آن‌ها را در عراق مشروع کرده است، می‌تواند بسترساز تصویب قانونی در پارلمان با رای اکثریت نمایندگان برای اخراج آمریکایی‌ها از عراق منجر باشد.

عطوان در بخش دیگری از این یادداشت هم به احتمال خروج ایران از برجام به عنوان گزینه‌ای برای پاسخ به تشدید تنش از سوی آمریکا اشاره کرد و گفت: «تشدید تنش‌ها از سوی آمریکا به معنای "اعلام جنگ" است.»
نویسنده در ادامه آورده است: «یکی از شگفتی‌های سرنوشت این است که ترامپ که با جنگ علیه عراق مخالف بود و متعهد شده بود که در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، تمام نیرو‌های آمریکایی را از خاورمیانه خارج می‌کند، به عنوان یک جنایتکار به صحنه جنایات باز گشته است و به تجاوز و اشغالگری جدیدی نیاز دارد تا بتواند خسارات کشورش را در عراق کاهش دهد، خساراتی که بالغ بر ۶ تریلیون دلار و بیشتر از ۵ هزار کشته و ۳۳ هزار زخمی بود. اکنون هم او ۳۵۰۰ سرباز آمریکایی دیگر را می‌فرستد تا مقدمه‌ای برای اعزام‌های بعدی باشد.»

عطوان با بیان اینکه اگر ترامپ تصور می‌کرد با ترور سردار سلیمانی شانس انتخاباتی خود را تقویت می‌کند، اشتباه محاسباتی مرتکب شده است، گفت: «مین‌های منطقه خاورمیانه و بخصوص ایران بود که "جیمی کارتر" را سرنگون کرد و انعقاد پیمان کمپ دیوید هم به او کمکی نکرد و رویایش برای پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در میان بقایای هواپیمای سرنگون شده در صحرای ایران (طبس) گم شد، هواپیمایی که برای نجات گروگان‌های سفارت آمریکا در تهران فرستاده شده بود. مشکل اینجاست که ترامپ احمق‌تر از این است که از اتفاقات تاریخ معاصر درس عبرت بگیرد.»

در پایان یادداشت سردبیر رای الیوم آمده است: «رهبران ایران انتقام خون سردار سلیمانی و همرزمانش را خواهند گرفت، اما برای این کار عجولانه عمل نمی‌کنند، زیرا ارکان حکومت ایران را موسسات تشکیل می‌دهد و آن‌ها محاسبات خود را به خوبی انجام می‌دهند و بر اساس میراث و عقیده خود کارشان را مسط انجام خواهند داد.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
پیشخوان