تاریخ انتشار: ۱۰:۲۰ - ۲۹ آبان ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۴ نظر

نخبگان مهاجرت می‌کنند، چون افراد بی استعداد فرصت‌های «مرغوب» را تصاحب کردند

شرق نوشت: جریان مهاجرت نخبگان در کشورمان در چند دهه گذشته سرعت فوق‌العاده‌ای یافته و به این ترتیب به معضلی نگران‌کننده تبدیل شده است.

نخبگان مهاجرت می‌کنند، چون افراد بی استعداد فرصت‌های «مرغوب» را تصاحب کردند

رویداد۲۴ در دهه‌های اخیر رقابت نفس‌گیری بین کشور‌های درحال‌توسعه برای رسیدن به رشد اقتصادی بالاتر و افزودن بر وزن و اعتبار اقتصادشان شکل‌گرفته است. کشور‌های خواهان توسعه در جریان این رقابت تلاش می‌کنند از تمام دارایی‌ها، امکانات و ثروت‌های خود استفاده کنند تا از رقبای منطقه‌ای خود عقب نمانند.

در این میان، بدون تردید ارزشمندترین دارایی هر کشور، نیروی انسانی است؛ زیرا توسعه فقط و فقط با محوریت انسان دست‌یافتنی خواهد شد. به این ترتیب تلاش کشور‌ها برای جذب و به‌کارگیری نیروی متخصص و نخبه کشور دیگر مفهوم و معنای روشنی پیدا می‌کند؛ از یک سو دارایی ارزشمندی از چنگ رقیب خارج و آهنگ رشد اقتصادی آن کشور کندتر می‌شود و از سوی دیگر اضافه‌شدن یک نخبه به جمع نخبگان شاغل کشور مقصد، به رشد ظرفیت اقتصادی و افزایش توان ثروت‌اندوزی آن کمک می‌کند.

سخنان روز چهارشنبه گذشته مقام معظم رهبری درباره پدیده خسارت‌بار مهاجرت نخبگان یک بار دیگر توجه همگان را به این نکته مهم که در سال‌های گذشته یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های کارشناسان ایران‌دوست بوده است، جلب کرد. ایشان به‌صراحت تشویق نخبگان به مهاجرت را مصداق خیانت دانستند. بالطبع علت را باید در هزینه هنگفتی جست که به کشور تحمیل می‌شود؛ زیرا با هر مهاجرت، کشور یک فرصت ارزشمند برای دست‌یافتن به توسعه و شکوفایی را از دست می‌دهد.

تشویق نخبگان به مهاجرت را نمی‌توان در فعالیت بنگاه‌های تبلیغاتی که شوق رفتن و برخورداری از امکانات گسترده آموزشی، پژوهشی و رفاهی را در دل مهاجران بالقوه می‌کارند و آبیاری می‌کنند، خلاصه کرد. در واقع مجموعه شرایطی را که موجب می‌شود قدرت تأثیرگذاری این بنگاه‌ها بیشتر شده و انگیزه مهاجرت افزایش بیابد باید مقصر اصلی تلقی کرد. تشدید رکود اقتصادی ناشی از تداوم تحریم‌های ظالمانه از یک سو و شیوه نادرست توزیع فرصت‌های شغلی و آموزشی از سوی دیگر، شرایطی را فراهم آورده که با پدیده بی‌کاری دانش‌آموختگان در مقیاس وسیع روبه‌رو هستیم؛ به‌گونه‌ای‌که بسیاری از خانواده‌ها با بی‌کاری فرساینده فرزندان جوان خود روبه‌رو هستند، آن‌هم در شرایطی که بسیاری از این جوان‌ها از مدارج بالای علمی برخوردارند.

در کنار این واقعیت تلخ، وقتی اخبار مربوط به تخصیص فرصت‌های «مرغوب» شغلی و تحصیلی به گروهی اندک از صاحبان قدرت و نفوذ، در جامعه منتشر می‌شود، وقتی افکار عمومی با پدیده استخدام افرادی با پایه دانشی اندک در موقعیت استادی و حضور در مراکز علمی برخورد می‌کنند، به‌تدریج این باور در اذهان شکل می‌گیرد که یک جوان نخبه و دانشمند چاره‌ای جز رفتن به سرزمینی که قدرش را بیشتر بدانند و به او فرصت شغلی و آموزشی مناسب‌تری پیشنهاد کنند، ندارد.

شیوه نادرست توزیع فرصت‌های شغلی و آموزشی، به‌ویژه بورس‌های آموزشی خارج از کشور و حتی فرصت‌های کارآفرینی و تولید ثروت موجب شده جوان‌های شایسته و نخبه کشور در مقیاس وسیع خانه‌نشین شوند و به این ترتیب فرصتی برای برخی سودجویان و فرصت‌طلبان فراهم شود که نورچشمی‌های خود را در غیاب جوانان نخبه برای استفاده از این فرصت‌ها معرفی کنند.

برای راستی‌آزمایی این ادعا فقط کافی است از موقعیت شغلی و آموزشی فرزندان طبقه متنفذ کشور و صاحبان مقام و موقعیت پرس‌وجو کنیم و اینکه آیا آنان برای کسب این موقعیت، ناگزیر از رقابت با متقاضیان پرتعداد و فاقد معرف پرنفوذ بوده‌اند یا با مختصر تلاشی موفق به اشغال چنین موقعیت‌های رشک‌برانگیزی شده‌اند.

گریز از شایسته‌سالاری و تن‌ندادن به معیار‌ها و اصول آن، موجب شده نخبگان و جوانان بااستعداد کشور در حاشیه بمانند و در عوض افرادی با توان، استعداد و تجربه به‌مراتب اندک، بر صدر نشسته و قدر ببینند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: مهاجرت نخبگان
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
ناشناس
|
United States of America
|
۱۱:۰۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۹
0
3
چرا جذب و استخدام نخبگان فاقد ظرفیت استخدامی در کشور است؟ چرا جذب نخبگان در حد صفر و صرفا با شعار و آمار غیرواقعیست؟ چرا با هزینه زیاد و زمان طولانی نخبگان را جهت جذب در دستگاههای اجرایی کشور توسط بنیاد نخبگان شناسایی و پس از آن صرفا به آنها برگه ای می دهیم که در هیچ سازمانی اعتبار ندارد؟ چرا هیچ سهمیه ای در جذب و استخدامی کشور برای نخبگان لحاظ نمی شود؟ چرا مدام فریاد حمایت از نخبگان را می زنیم و نخبه داخلی را رها و خانه نشین و مدام نگران خارج نشین ها هستیم؟ چرا نخبه ای که با فیلترهای پیچیده بر اساس تخصص در رشته خود انتخاب می کنیم در آزمون های استخدامی بر اساس ریاضی و فارسی و ... در حد دوره لیسانس مورد سنجش قرار می دهیم و توجهی به تخصص آنها نداریم؟ واقعا نخبه علوم و فنون کشور در سطح دکتری و یا کارشناسی ارشد اگر چند سوال فارسی و ریاضی را پاسخ ندهد بایستی خانه نشین باشد؟ واقعا معیارهای ما جهت استخدام نخبگان صحیح است؟ چرا هیچ فرد و سازمانی برای نجات نخبگان فکری نمی کند و همه مسئولین در حال پاسکاری نخبگان به یکدیگر هستند؟ چرا دفاتر بنیاد نخبگان در استانها محل بروکراسی اداری مسئولین در جهت پاسکاری نخبگان بین سازمان ها و ادارات شده است؟ واقعا در شرایطی که کشور از سوی دشمنان با قدرت آنها ناشی از توان علمی به صورت مداوم تهدید می شود، شایسته است، که نخبگان علمی این چنین خانه نشین و مایوس گردند و یا با توصیه های زننده مجبور به ترک کشور شوند؟
همه مقصرند از کارگزاران مختلف در وزارت خانه ها تا بنیاد نخبگانی که فقط ظاهر آن باقیست و مسئولینی در استانها که فقط شیفته نگارش نامه ها در استان خود هستند و بدون توجه و پیگیری دلسوزانه به نتیجه این جلسات و نامه ها و سفارش ها فقط به این بروکراسی شکست خورده ادامه می دهند.
نخبگان را عملی و دلسوزانه دریابید و بروکراسی اداری و نامه نگاری های بی فایده و جلسات و سمینارهای صوری را متوقف نمایید.
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۹
0
2
با سلام البته نخبگان دارای حق و حقوق خ‌ود هستند ولی مگر فرزندان خیلی از خانواده ها که نخبه نیستند و دارآی مدارک دانشگاهی هستند و سن آنان از سی سال گذشته و هیچ آینده روشنی را روبروی خود نمی بینند دارای حق و حقوق خود در این کشور پر ثروت نیستند چرا فرزندان ما باید بیکار بمانند و هرکس پارتی و آشنا دارد و یا آقا زاده است براحتی در سازمانها و صنایع استخدام شود واز بهترین امکانات استفاده کند ظلم به هر شکلی ناپسند است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۹
0
3
درکشورماهمچون حکومت جدیدطالبان است کرسیهاتقسیم شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۳۰
0
4
باتوجه به مصدبه ابلاغی به سازمان ها ونهادهای دولتی، اولویت استخدام با ایثارگران وخانواده های آنهاست، یعنی اگر 1000 نفر درآزمون استخدامی شرکت کنند ونمره بالاتر داشته باشندونفر هزار ویکمی ایثارگر یا ازخانواده آن باشد، اولویت استخدام با اوست، یعنی عملا سواد ونخبه بودن نقشی ندارد، جدای این نهادها موظفند فرزندان شهدا وایثارگران را استخدام کنند واین یعنی اینکه فرصت های خوب شغلی ازقبل رزرو شده، نتیجه این است که جوانان همه به دنبال راهی برای فرار ازین کشور میگردند
نظرات شما
پیشخوان