تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۰۴ آذر ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۲۸ نظر
سید محمدعلی ایازی در گفت‌وگو با رویداد۲۴:

کاسه روحانیت با کاسه حاکمیت یکی شده است/ جوانان اظهارات علم‌الهدی و پناهیان را می‌شنوند، فکر می‌کنند همه روحانیون مضر هستند

آیت الله سیدمحمدعلی ایازی در تحلیل خود از جایگاه روحانیت در شرایط کنونی ایران می‌گوید: کاسه روحانیت با کاسه حکومت یکی شده است. یعنی هر اتفاقی در حکومت رخ می‌دهد و هر گرفتاری که مردم را درگیر و گرفتار می‌کند، به حساب روحانیون و نقش این طیف در امور کشور گذاشته می‌شود.‌

سیدمحمدعلی ایازی

رویداد۲۴ سعید شمس: سیدمحمدعلی ایازی قرآن‌پژوه معاصر و استادیار دانشکدهٔ حقوق، الهیات و علوم سیاسی دانشگاه درباره جایگاه روحانیون در شرایط کنونی کشور و بروز اتفاقاتی همچون عمامه‌پرانی با رویداد۲۴ گفت‌وگو کرده است. متن این گفت‌وگو را در ادامه بخوانید:

*‌ اینگونه که دیده می‌شود، نوعی ذهنیت منفی راجع به روحانیون شکل گرفته که بروز آن را هم در عمامه‌پرانی می‌توان دید. ریشه این نگاه از کجا نشأت گرفته است؟

اینکه عده‌ای از مردم که کم هم نیستند و نسبت به روحانیت موضع منفی دارند را از دو جهت می‌توان بررسی کرد؛ اولین نکته چیزی جز این نیست که شکاف نسلی میان روحانیت و نسل جدید به وجود آمده است. در واقع نسل جدید شناختی از روحانیت و ساختار آن ندارد. سابقاً روحانیت ارتباط تنگاتنگی با جامعه نسل جوان و طبقات مختلف داشت و جلسات و محافل دیگر، آن‌چنان فراوان بود که معمولاً حتی آن‌هایی هم که در فضای مذهبی نبودند به گونه‌ای با روحانیت ارتباط داشتند. اما اکنون فاصله زیادی بین روحانیون با مردم افتاده است.

*‌ گره خوردن روحانیون با نظام سیاسی چقدر در این موضوه سهم و نقش دارد؟

خیلی. به هر حال کاسه روحانیت با کاسه حکومت یکی شده است. یعنی هر اتفاقی در حکومت رخ می‌دهد و هر گرفتاری که مردم را درگیر و گرفتار می‌کند، به حساب روحانیون و نقش این طیف در امور کشور گذاشته می‌شود.‌ ای کاش روحانیت تا به این حد درگیر قدرت و کشورداری نمی‌شدند.

واقعیت چیزی جز این نیست که حضور پررنگ روحانیت در قدرت موجب شده روحانیون از رسالت اصلی خود باز بمانند. یعنی مردم وقتی آن‌ها را در مشکلات دخیل می‌دانند، به اظهارات و توصیه‌های دینی هم بی توجهی می‌کنند. پس می‌توانیم نتیجه‌گیری کنیم که یکی شدن کاسه روحانیت با حاکمیت باعث شده مردم مشکلات، ناکامی‌ها، ناکارآمدی‌ها، استبداد، فشارها، سختی‌ها، بیکاری‌ها، ناامیدی‌ها، مبهم بودن آینده نسل جدید از نظر زندگی و تامین معیشت و ... را به حساب حکومت دینی بگذارند که روحانیت یک طرف آن است که باید اذعان داشت، این مسئله مهمی است که در نگاه جامعه به روحانیت تاثیرگذار است. مثلاً کسی به شهرداری می‌رود، به دانشگاه می‌رود و به هرجا که می‌رود و مشکلی می‌بیند، اینطور می‌گوید عامل گرفتاری‌ها از طرف روحانیت و روحانیون هستند که خب معلوم است، اثر منفی می‌گذارد.


غلامعلی رجایی: بلندگوهای خراسان را خاموش کنید، آنها حساسیت‌زا هستند/ روحانیون نچشیدن طعم قدرت را تحمل کنند


*‌ تندروی‌های گاه و بیگاه و نگاه افراطی برخی از روحانیون چقدر در این موضوع اثر دارد؟

متاسفانه روحانیت سنتب نسبت مسائلی که باید از خود یک پویایی نشان بدهند، برخورد درستی ندارد. مثلا برای بازی فوتبال، از حوزه قم کسانی هستند که اعلامیه می‌دهند و به دولت می‌نویسند که نباید مجوز حضور زنان در ورزشگاه را صادر کنید، آنهم در صورتی که دولت هم دلش می‌خواهد آن کار را انجام بدهد.

مثلا می‌خواهند کنسرت برگزار کنند، می‌گویند گناه است این کار را نکنید. یا در مقابل انواع فعالیت‌های اجتماعی که مورد توجه عامه مردم است، ایستادگی بیهوده و غیرمنطقی دارند. همین افراط‌ها و همین تفریط‌ها نگاهی منفی نسبت به روحانیت را روز به روز پررنگ‌تر می‌کند.

مساله این است که مردم با نواندیشان دینی آشنایی ندارند، حتی با تفکر آن‌ها هم آشنایی ندارند و فکر می‌کنند همه روحانیت اصرار به پافشاری روی عقیده‌های سنتی دارند؛ بنابراین می‌توان گفت با اصرار بر تندوری و اصرار با مخالفت با آنچه نسل جدید از آن استقبال می‌کند، شاهد مقابله جدی مردم با روحانیون باشیم، به طوری‌که حتی با پدیده عمامه‌پرانی روبرو شویم. با این توضیح که تعداد کم عمامه‌پرانی دلیل خوبی برای جدی گرفتن قباحت این رفتار نیست.

*‌ روحانیون نواندیش چطور می‌توانند به مردم بگویند، حساب آن‌ها را از تندرو‌ها جدا کنند؟ به هر حال وقتی آقای علم الهدی از تریبون نظام می‌گوید، آن‌هایی که روسری برمی‌دارند مثل روسپی‌های ۲۸ کودتای مرداد هستند، نباید به مردم حق داد عصبانی شوند؟

مشکل اصلی همین است. یعنی وقتی جوان‌ها اظهارات آقای علم الهدی، آقای صدیقی و آقای پناهیان را می‌شنوند، فکر می‌کنند کل روحانیت همین‌ها هستند. در مقابل وقتی چهره‌هایی چون شهید بهشتی بهشتی، شهید مطهری و آقای خاتمی را نمی‌بینند، وضع همین می‌شود که روحانیت را گروهی هزینه‌ساز می‌شناسند.

*‌ برخی از روحانیون هم بدون وجود منطق، حدیث جعل می‌کنند و داستان‌هایی درباره معصومان می‌سازند که واقعیت خارجی ندارد. اینها چقدر در وضعیت موجود اثرگذار است؟

متاسفم و ناراحت. متاسفانه برخی از روحانیون بدون مطالعه حرف می‌زنند که این حتی به دین هم ضربه می‌زند. یعنی کرامت انسان و عدالت و خیلی از اصول به حاشیه رانده شده و به مسائل فرعی و احساسی توجه بیشتری می‌شود. حتی حاکمیت هم همین اشتباه را مرتکب می‌شود و روی موضوع‌هایی سرمایه‌گذاری می‌کند که شاید چندان مهم نباشند. مثلا فلان جا بروند، فلان زیارت را و فلان برنامه را انجام دهند. البته این برنامه‌ها هم ارزش دارند و باید انجام داد. اما وقتی این چیز‌ها بزرگ می‌شوند و آن موضوع‌های اصلی که باید رعایت شوند ضایع می‌شوند، بدبینی مردم را موجب می‌شود.

به عنوان مثال مثلا حجاب دغدغه اصلی می‌شود، اما اینکه خون کسی ریخته شود یا به کسی توهین شود، یا اذیت شود یا اینکه او را بزنند و نامحرم او را بگیرد و در ماشینی بیندازد، از نظر تندور‌ها عملا هیچ مشکلی ندارند! قتل یک کودک یک مسئله کوچک می‌شود، ولی در مقابل آن مسئله روسری و چادر بزرگ می‌شود.

*‌ در حال حاضر روحانیت چه جایگاهی در فضای سیاسی ایران دارد؟ این جایگاه از نظر شما مناسب است؟

اکثریت معتقد هستند که روحانیت باید در جایگاه اصلی خودش قرار بگیرد. یعنی در جایگاهی قرار بگیرد که وظیفه دینی‌اش است. اینکه یک روحانی بدون اینکه هیچ تخصص علمی در این زمینه‌ها داشته باشد، رئیس فلان جا باشد و بخواهد در همه چیز از جمله مقوله اقتصاد، سیاست و فرهنگ وارد شود، اصلا به صلاح نیست.

در واقع اکثریت روحانیت با این مخالف هستند. مرحوم امام در پاریس همین چیز‌ها را گفت و وقتی به ایران آمد، بلافاصله از تهران به قم آمد که خودش را از عرصه سیاسی و اجرایی دور کند. در صورتی که نسل جدید این چیز‌ها را نمی‌داند و نمی‌داند چه اتفاقاتی افتاده است. به نظر من بهترین حالت این است که روحانیت از این جایگاه‌هایی که معنای سیاسی دارند، کنار بکشند و به وظیفه دینی‌شان برسند

البته درباره اول انقلاب باید بگویم شیوه‌ای که روحانیون به عرصه قدرت وارد شدند، درست نبود. یعنی افراط و تفریط شد. نه این درست است که روحانیت همه چیز را کنار بگذارد و نه این درست است که در همه چیز مداخله کند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
4
21
این خوب ازین یکی خوشم اومد
پاسخ ها
محمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
بنظر من كلا روحانيون يك جور هستند. ايتها كه از قدرت دور هستند الكي ژست اپوزيسيون مي گيرند. والا به قدرت برسند مثل همينهايي كه در قدرت هستند رفتار مي كنند. سخنان مسؤلين فعلي را قبل از انقلاب مرور كنيد. انسان عاقل دوبار از يك سوراخ گزيده نمي شد.
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
به نظر من حوزه های علمیه باید برچیده شود و علوم دینی هم در دانشگاه ها تدریس شود تا از تقدس بخشیدن به آدمها و... جلوگیری شود.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
روحانیون رو نمیدونم ولی اکثر گروهها تا قدرت ندارن مسیح مقدس و مظلوم هستن
منفی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
42
5
آقای ایازی تازه وارد نا مشهور به متمسکین سکولاریسم و نظریه جدایی دین از سیاست !
حتما د ر کتاب ها خوانده اید که سید الشهدا امام حسین ع با قیام خود علیه حکومت غاصبانه یزید ثابت کرد که حکومت حق امام مسلمین است و فقهای شیعه از جمله حضرت امام خمینی روح الله هم طبق نظریه ولایت فقیه حکومت در جامعه را از وظایف قطعی و حتمی فقها و روحانیونی می دانستند که پیرو مکتب علی و حسین شهید و اهلبیت عصمت و طهارت بودند ، امام خمینی سکولاریسم را قبول نداشستند و در امر به معروف و نهی از منکر خودرا ملزم می دانستند ،جنابتان که معلوم نیست در کسوت لباس روحانی مذهب و مر امتان چیست و شجره سیادت شما به کدام نسل علمای اسلام وصل است امروز کاسه حاکمیت و روحانیت را جدا می دانید شما سفره اسلام را با کاسه و خوردنیها سنجیده اید . لطفا لقمه های چرب وشیرین هم کاسه های نامهربان با تفکر شیعیان را نخورید تا از بطن لقمه حرام نظرات ضد فقهای شیعه از مغزتان بیرون نیاید خدا شما و امثالتان را از شر وسوسه های شیطانی و فرصت طلبی دور کند آمین یا رب العالمین.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
منفی به درک واصل شو
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
جناب منفی ! به نظر شما حضرت سیدالشهدا با قیام خودشان ، ثابت کردند که حکومت حق صنف روحانیت آن هم از نوع خاصی است ؟!
آیا امام مسلمین به زعم شما فقط از صنف روحانیت باید باشد ؟!
آیا حضرت سیدالشهدا با مرام پدرشان امیرامومنین علی (ع) و برادرشان امام حسن مجتبی مخالف بودند ؟!
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
آقای ایازی اگر عمامه شما نشان روحانیت و آشنایی با اسلام و حکومت اسلامی است پاسخ هتاکان و جاهلان را بدهید
سیدعلی تویسرکانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
پیشانی شما را میبوسم و از شما طلب دعا دارم برای طول عمر و سلامتی آیت الله خامنه ای و جمهوری اسلامی. دعا کنید خدا شر حرام خوارها و حرام لقمه ها را به خودشان برگرداند
مازیار
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۵
یک سوال دارم از شما -منفی-: بنظر شما حکومت مابیشتر به حکومت علی شباهت داره یا معاویه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۱
الان 43 سال است كه حكومت دست روحانيون همه چيزدان است. آنها هم مملكت را به كمونيستها فروختند و مردم را به خاك سياه نشاندند.
ناشناس
|
Germany
|
۱۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
7
22
سخنان معقول از یک روحانی فهیم.
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
3
22
هیزوم بیاران به آتش نفرت نفرت ملت... علم الهدا پناهیان..حسین شریعتمداری.. رائفی پور.. حسن عباسی
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
3
16
من آقای ایازی 65 ساله هستم واقعا آنچه که ما از روحانیت توقع داشتیم را شما گفتی .حالا هر کجا نگاه میکنی یک روحانی هست و خیلی هم بیتربیت و جنگ طلب و بدنبال نزاع با کشور های دنیا هستند .کجا رفتن روحانی که در خیابان وقتی برخورد میکردیم با میل و رغبت همدیگر را بغل کرده میبوسیدیم چه شد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
جایی نرفتن. فقط قدرت گرفتند از سادگی و پاکدلی شما
طلوع
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
2
14
ممنون از سخنان حکیمانه این رو حانی عزیز .بعضی از آقایان از جمله کسانی که ایشان نام بردند. دافعه یشان برای اسلام و نظام ملیون ها برابر جاذبه یشان هست. از جمله اون برادری که بدون تخصص خونه ی چهل پنجه ملیاردی داره که الان حتما .گرونتر هم شده.واقعا به نظر شما ایشان می تواند نسخه ی رسیدن به بهشت رو بپیچد . یا حضرات دیگه که زمین ها و خانه های سازمان مستضعفان رو قبضه کرده اند . ننگ بر افراد دنیا طلب ریا کار که بزرگترین ضربه رو به اسلام می زنند.
نادر
|
France
|
۱۳:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
4
20
به امید خلاص شدن ایران و جهان از دست شما پوسیده مغزهای ستمگر. همه‌تون مانند هم هستید و به کمک هم این کشور زر خیز رو نابود کردید.
شهرام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
3
17
وقتی داماد الم الهدی رو رئیس جمهور میکنن باید قبول کرد ایشون هم فکر الم الهدی و افکار
واپسگرایانه و ارتجاعی داره!!اگر اینطور نبود چرا در داخل بدنه حکومت یکنفر نیست دهان اینهایی که حقیقتا باعث بانی این اوضاع هستند رو ببنده!؟!
پاسخ ها
سیدعلی تویسرکانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
به کوری چشم شهرام ، ایازی و رویداد . زنده و پاینده جمهوری اسلامی ایران
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
4
19
مردم خوب می فهمند و دیگه کلاه سرشون نمی ره
ناشناس
|
Russian Federation
|
۱۷:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
2
19
همه از علم الهدا و پناهیان و حسین بازجو بدشان می آید - لیکن اینها ول کن معامله نیستند
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
2
9
ای کاش دین و سیاست با هم پیوند نمی‌خورد در فرمایشات این روحانی عزیز هم به این نکته کاملا اشاره شده است. دین ما (یعنی اسلام و آن هم اسلام محمدی) هیچ اشکالی ندارد و برطرف کننده تمام مشکلات است در مقابل، سیاست بسیار کثیف است (برای مثال هر مسلمانی که حتی به مقدار کمی در خصوص واقعه عاشورا اطلاعات داشته باشد، در حوادث اخیر یعنی جنگ روسیه و اوکراین می‌تواند براحتی درک کند که ظالم و متجاوز و همچنین مظلوم و ستم دیده کدامیک هستند ولی ما متاسفانه برخلاف آموزه‌های دینی از متجاوز دفاع می‌کنیم) امام خمینی در سال‌ها قبل به این خطر کاملا اشاره کرده بودند و متاسفانه امروز ملت ما دقیقا گرفتار همین خطر شده است و با رویگردان شدن ملت از مسئولین (که اکثرا روحانیون هستند و یا به تایید روحانیون، آن مسئولیت را بر عهده گرفته‌اند) از دین و ایمان نیز روی بر می‌گردانند.
اصغر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
2
13
باید روحانیون بیان و از حکومت اعلام برائت کنن تا فرق روحانی حکومتی و غیر حکومتی معلوم شه
منفی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
0
9
آقای ایاز اگر شیعه علی ع هستی واگر از هرنوع روحانی های موجود در ایران هستی از اظهارات مخاطبین نتیجه گیری کن
پاسخ ها
منفی در (منفی تقلبی)
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
سلام و درود خدا بر حسین شریعتمداری و همه پاسداران اسلام و مرگ بر خائنین وطن فروش و دین ستیز بالاخص رویداد24
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
1
10
جدایی دین از سیاست راه حل
دین و عقیده آزاد
حکومت ارتباطی با دین نداره
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۴
0
10
کاش سکوت خجالت آور علمای شیعه می‌شکست،باور کنید این یک لحظه تاریخیست برای نجات آبرو...
حسین اراکی جمالو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
3
خوب شماکه این رامی دانید برای حوزه مستقل پیش قدم شوید
نظرات شما
پیشخوان