تاریخ انتشار: ۰۹:۵۰ - ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳

بازار سرمایه به کجا می رود؟

شاخص کل بورس هفته دوم اردیبهشت را با افت ۱.۷درصدی به پایان رساند. شاخص کل بورس با این میزان از بازدهی هفتگی بخشی از بازدهی ۴.۳۵درصدی نماگر اصلی را در هفته اول اردیبهشت پس گرفت. همچنین بازدهی شاخص هموزن نیز مشابه شاخص کل در این هفته حدود ۱.۶۸درصد منفی بود. این درحالی است که این نماگر ثانویه بازار، بازدهی ۵.۵۴درصدی را طی هفته اول اردیبهشت تجربه کرده بود.

بازار سرمایه به کجا می رود؟

رویداد۲۴ به نظر تحلیلگران بازار، بورس تهران احتمالا به‌دلیل کاهش نرخ ارز و عدم افزایش قابل توجه دلار نیما، انگیزه کافی برای رشد نخواهد داشت. میانگین دلار آزاد طی هفته اول اردیبهشت حدود ۶۴ هزار تومان بود که با افت ۳ هزار تومانی به ۶۱ هزار تومان طی هفته منتهی به دوازدهم این ماه رسید. به نظر می‌رسد بازار به این نتیجه رسیده است که همزمان شدن کاهش دلار در بازار آزاد و رشد هرچند اندک دلار نیما موجب شده است تا اختلاف این دو شاخص دلاری به ۴۷ درصد برسد. این به این معنی است که بانک مرکزی تمایل ندارد تا دلار نیما را به دلار بازار آزاد نزدیک کند. اگر رشد دلار نیما در بازه کوتاه‌مدت و به اندازه قابل توجهی نباشد، صنایع بورسی تمایلی به صادرات نخواهند داشت.

بازار سرمایه به کجا می رود؟

هرچند بورس کالا بازار خوبی برای فروش برخی از شرکت‌ها شده است، اما احتمالا توقف یا کاهش صادرات در نهایت به نفع اقتصاد و به نفع بورسی‌ها نخواهد بود. همچنین ارزش معاملات بورس نیز حاکی از آن است که اوضاع این بازار چندان خوب نیست و احتمال آن وجود دارد که شاخص کل تا ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد به اصلاح ادامه دهد. هرچند ممکن است که طی هفته آینده و پس از اصلاح یک هفته‌ای بازار، بورس تهران دچار یک توقف قیمتی خواهد شد یا ممکن است به‌طور مقطعی با رشد اندکی همراه شود. اما در نهایت پتانسیل آن وجود دارد که شاخص کل تا کف کانالی که در آن حضور دارد نیز برسد.

تابلو از بازگشت روند می‌گوید؟

درحالی‌که میانگین ارزش معاملات خرد بازار سهام در هفته اول اردیبهشت ماه به ۴ هزار میلیارد تومان رسیده بود، اما دوباره میانگین این شاخص به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان بازگشت ضمن آنکه هنوز میانگین متحرک ۵ روزه ارزش معاملات خرد، (به‌عنوان میانگین کوتاه‌مدت این شاخص) موفق نشده است از میانگین ۲۰ و ۶۰ روزه (به‌عنوان میانگین بلندمدت شاخص مذکور) عبور کند. احتمال آن وجود دارد که با تداوم شرایط رکودی ناشی از تثبیت احتمالی نرخ ارز ارزش معاملات خرد بازار سهام همچنان پایین بماند. ارزش معاملات دلاری نیز دوباره به ۳۴ میلیون دلار بازگشت. این درحالی است که به نظر می‌رسد ارزش معاملات دلاری باید بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت شود تا بتوان در خصوص رونق بازار اظهارنظر کرد.

همچنین از هزارو ۲۸۰ میلیارد تومانی که طی هفته اول اردیبهشت وارد بازار سرمایه شد، ۶۸۶ میلیارد تومان آن از بازار خارج شد. نکته قابل توجه آن است که بخش بزرگی از این سرمایه وارد صندوق‌های درآمد ثابت شد؛ به‌طوری‌که طی اردیبهشت ماه بیش از هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان سرمایه حقیقی وارد این صندوق‌ها شده است. همچنان نرخ بهره بیش از ۳۰ درصد که توسط برخی از صندوق‌ها پیشنهاد می‌شود در برابر نرخ تورم اعلامی جذاب است و بازدهی بدون ریسکی را برای بازار سرمایه به همراه دارد. نسبت P/E بازار سهام نیز به ۷.۶۵ واحد رسیده است. هرچند طبق محاسبات و ارزش‌گذاری بازار، باید این نسبت حوالی ۸ باشد، اما بازار به واسطه تداوم ریسک سیاست گذاری بر بازار سهام، P/E پایینی را برای این بازار قائل می‌شود.

از این رو، بازار سهام احتمالا طی هفته‌های آینده، با روندی متعادل و در ادامه با رکود همراه خواهد شد. احتمالا بازار در پی دلار نیمای ۵۰ هزار تومانی است تا با رشد ۳۰ درصدی این شاخص دلاری، صنایع خود را در برابر ریسک افزایش هزینه‌های دولتی بیمه کند؛ بنابراین درصورتی‌که سناریوی افزایش قیمت دلار نیما تقویت شود، بازار می‌تواند به تارگت ۳ میلیون واحدی نزدیک شود. البته احتمالا افزایش ارتفاع شاخص کل با موانعی همراه خواهد بود و کار این نماگر برای خودنمایی در برابر بازار‌ها سخت خواهد بود.

بازار سرمایه به کجا می رود؟

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: بازار سرمایه
نظرات شما
پیشخوان