صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۱ - 2023 January 08
کد خبر: ۱۶۳۹۰
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۰ - ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۵
پس از ۱۶ سال وقفه صورت می‌گیرد

رئیس جمهور کرواسی جدید‌ترین میهمان اروپایی تهران

رئیس‌جمهور کرواسی در راستای گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی با ایران و در رأس یک هیأت اقتصادی متشکل از نمایندگان ۷۲ شرکت بزرگ این کشور به منظور آغاز فصلی نو در روابط دو کشور، امروز (سه‌شنبه) وارد تهران می‌شود.
رویداد۲۴- رئیس‌جمهور کرواسی در راستای گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی با ایران و در رأس یک هیأت اقتصادی متشکل از نمایندگان ۷۲ شرکت بزرگ این کشور به منظور آغاز فصلی نو در روابط دو کشور، امروز (سه‌شنبه) وارد تهران می‌شود. 

به گزارش گروه بین الملل رویداد۲۴، او چندمین مقام عالی اروپایی است که در پی اجرایی شدن برجام با یک هیات اقتصادی بزرگ راهی تهران می‌شود تا با افزایش مناسبات سیاسی و اقتصادی خود از فضای پسابرجام بیشترین بهره را ببرد. 

کلیندا گرابار کیتاروویچ، به عنوان نخستین زن و جوان‌ترین فردی که تا به امروز در تاریخ کرواسی به مقام ریاست‌جمهوری رسیده در حالی راهی تهران شده که ۱۶ سال از سفر یک رئیس جمهور کروات به تهران می‌گذرد. استیپان مسیچ، رییس‌جمهوری سابق این کشور در سال ٢٠٠١ و در دوره اصلاحات به ایران سفر کرد و ١٢سال پیش نیز رییس‌جمهور وقت ایران در پاسخ به این سفر به زاگرب رفت و با مقامات عالی این کشور دیدار کرد. 

کیتاروویچ دومین بانوی رئیس‌جمهور است که در سالجاری در سعدآباد مورد استقبال حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران قرار می‌گیرد. روحانی ۱۳ اردیبهشت ماه نیز میزبان «پارک گئون‌های» رئیس‌جمهور کره جنوبی بود. 

رفت‌وآمدهای سیاسی و دیدارهای دوجانبه
‌هیأت وزیران در جلسه مورخ دوم خرداد ۱۳۷۲ بنا به پیشنهاد وزارت خارجه مورخ ۲۱ شهریور ۱۳۷۱ و به استناد تبصره بند (۱) ماده (۲) قانون وظایف وزارت خارجه تصویب کرد که این وزارتخانه نسبت به برقراری روابط سیاسی دولت جمهوری اسلامی ایران با دولت جمهوری کرواسی و تأسیس سفارت در زاگرب، اقدام کند. 

در طی سال‌های اخیر رفت و آمدهایی بین مقامات دو کشور انجام شده از جمله سفر علی‌لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در مهر ماه ۱۳۹۲ به زاگرب. 

وسنا پوسیچ، معاون اول نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه کرواسی نیز ۵ بهمن سال ۱۳۹۳ به تهران سفر و با حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و علی لاریجانی رئیس مجلس دیدار و گفت‌وگو کرد. 

رئیس مجلس کرواسی نیز مهر ماه سال گذشته (۱۳۹۴) به ایران سفر کرد. 

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و خانم «وسنا پوسیچ» وزیر امور خارجه کرواسی هشتم مهر ماه سال گذشته (۱۳۹۴) نیز در حاشیه هفتادمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد ملاقات و ضمن رایزنی در خصوص مسئله سوریه و آوارگان سوری بر ارتقای روابط دوجانبه در زمینه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی، توریسم، دارو، حمل و نقل و افزایش ارتباطات پارلمانی و همچنین حمایت ۲ کشور ایران و کرواسی از یکدیگر در محافل بین‌المللی تاکید کردند. همچنین تبادل هیات‌های سیاسی و تجاری و دعوت از یکدیگر برای انجام سفر به کشورهای متبوع مطرح و مورد استقبال طرفین قرار گرفت. 

در سفر وزیر خارجه کرواسی به ایران در بهمن ۱۳۹۳ وزرای خارجه ۲ کشور بر گسترش مناسبات دوجانبه تاکید کردند و وسنا پوسیچ تاکید کرد که کرواسی با دیدگاه وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان، انگلیس و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که در مقاله مشترکی در روزنامه واشنگتن پست از مذاکره و دیپلماسی با ایران حمایت کرده و با اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران مخالفت کرده‌اند، هم نظر بوده و از آن حمایت می‌کند. 

روابط اقتصادی
تجارت ایران و کرواسی طی یک دهه اخیر فراز و فرودهای بسیاری داشته است. طبق آنچه در آمارهای رسمی گمرک ایران اعلام شده، ارزش صادرات ایران به کرواسی در سال ۱۳۸۵ معادل ۷۰۰ هزار دلار و در سال ۸۶ معادل ۶۰۰ هزار دلار بوده است. 

براساس این گزارش، ارزش صادرات ایران به کرواسی در سال ۱۳۸۷ سیر صعودی داشته و به چهار میلیون و ۸۰۰ هزار دلار و سپس در سال ۸۹ به هشت میلیون و ۴۰۰ هزار دلار رسیده است. پس از این سال‌ها ارزش صادرات ایران به کرواسی سیر نزولی یافته و به حدود نیم میلیون دلار در سال ۱۳۹۴ کاهش یافته است. 

روند واردات ایران از کرواسی نیز تقریبا سیری مشابه صادرات ایران به این کشور داشته است و پس از سال‌های ۸۸ و ۸۹ که این روند صعودی بوده، در سال‌های ۸۸، ۸۹ و ۹۰ ارزش واردات ایران از کرواسی به زیر ۱۰ میلیون دلار در سال افت کرده است و در سال ۱۳۹۴ واردات ایران از این کشور با افتی شدید به سه میلیون دلار رسیده است. 

اقلام صادراتی ایران به کرواسی در سال ۹۴ شامل چند نوع انگور خشک‌کرده، روده، بادکنک و شکمبه حیوانات، پسته و خرما بوده و اقلام وارداتی ایران از این کشور نیز شامل واکسن، متیونین، توتون و تنباکو، کمباین، قالب برای شیشه، کارتن قوطی و جعبه، تئودولیت‌ها و تاکی‌متر‌ها و تاکئومتر‌ها (دستگاه‌های نقشه‌برداری)، ماشین آلات چاپ برجسته، الیاف از رشته‌های سنتیک، ماشین‌های برش و انواع سوزن‌های بیوپسی بوده است. 

کرواسی به دنبال رونق بخشیدن به روابط خود با ایران
کرواسی نیز همچون بسیاری از کشورهای اروپایی بعد از توافق وین و اجرایی شدن برجام تلاش خود را برای ترمیم روابط با ایران به ویژه روابط اقتصادی و گسترش مناسبات تجاری آغاز کرده است تا هم سال‌های از دست رفته را جبران کند و هم از دیگر رقبای اروپایی خود عقب نماند. 

به گزارش فارس، روزنامه وچرنی چاپ کرواسی درباره این سفر همچنین می‌نویسد: ‌ با توجه به اینکه کرواسی از لحاظ ژئوپلتیکی موقعیت خاصی دارد، می‌تواند توزیع کننده گاز ایران برای بسیاری از کشورهای اروپایی باشد و همانطور که مقام‌های ایرانی اعلام کرده‌اند این موضوع یکی از اهداف استراتژیک در همکاری با کرواسی است و تمامی عوامل و شرایط جهت عملی شدن این پروژه در هر دو طرف موجود است. 

سفر رئیس‌جمهور کرواسی به ایران نیز با این هدف صورت می‌گیرد تا کرواسی بتواند جایی در بازار ایران بیاید. روابط اقتصادی تهران و زاگرب در سال‌های اخیر به دلیل تحریم‌های اعمال شده علیه ایران از رونق افتاده بود و این سفر شاید سرآغازی باشد برای آغازی فصلی نو در مناسبات ایران و کرواسی. تهران و زاگرب می‌توانند در زمینه‌های مختلف از جمله انرژی، کشاورزی و گردشگری همکاری خوبی داشته باشند و با توجه به همراهی ۵۰ شرکت کروات با رئیس‌جمهور کرواسی در سفر به ایران و وجود زمینه‌های مختلف برای همکاری ۲ کشور، می‌توان در آینده شاهد رونق دوباره روابط ایران و کرواسی در زمینه‌های مختلف بود.
نظرات شما