صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۱۶ دی ۱۴۰۴ - 2026 January 06
کد خبر: ۴۴۲۰۸۹
تاریخ انتشار: ۲۳:۱۶ - ۱۳ دی ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۲ نظر

آخرین وضعیت منابع آبی کشور پس از بارندگی‌های اخیر

حجم آب موجود در مخازن سدها تا ۶ دی ماه ۱۷ میلیارد و ۵۴۰ میلیون متر مکعب بوده که ۲۲ درصد نسبت به موجودی ۲۲ میلیارد و ۴۳۰ میلیون متر مکعبی سال گذشته منفی است.

رویداد۲۴|  بر اساس داده‌های منتشر شده تا ۶ دی ماه حجم آب ورودی به سدهای کشور ۴ میلیارد و ۴۸۰ میلیون متر مکعب بوده که نسبت به رقم ۵ میلیارد و ۴۲۰ میلیون متر مکعبی مدت مشابه سال قبل کاهش ۱۷ درصدی را نشان می‌دهد.

حجم آب موجود در مخازن سدها نیز تا همین تاریخ ۱۷ میلیارد و ۵۴۰ میلیون متر مکعب بوده که ۲۲ درصد نسبت به موجودی ۲۲ میلیارد و ۴۳۰ میلیون متر مکعبی سال گذشته منفی است.

میزان پرشدگی سدها نیز ۳۴ درصد است.

رصد وضعیت سدهای کشور بیانگر تداوم شرایط بحرانی علیرغم بارندگی است در بسیاری نقاط کشور به‌ویژه در استان‌هایی مانند امیرکبیر، لار، لتیان-ماملو در تهران، زاینده‌رود اصفهان، دوستی و طرق خراسان رضوی، پانزده‌خرداد حوضه قمرود، بوکان در آذربایجان‌غربی، سفیدرود در گیلان، تهم و کینه‌ورس زنجان، تنگوئیه سیرجان در کرمان وشمگیر، گلستان، بوستان در استان گلستان، رودبال در استان فارس، چاه نیمه‌ها در سیستان و بلوچستان و ساوه و کمال‌صالح در استان مرکزی وضعیت سدها به مراتب بدتر از سایر مناطق است.

باتوجه به شرایط موجود؛ معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا و مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران تأکید کرده‌ که تا زمانی که تصمیم‌ها به اقدام عملی در استان‌ها منجر نشده و الگوی کشت، مدیریت مصرف و قیمت آب به‌صورت واقعی اصلاح نشود، بحران آب کشور حل نخواهد شد.

به گفته حمیدرضا جانباز؛ سبک مدیریت و تصمیم‌گیری‌های ۷ دهه گذشته، ما را به وضعیت فعلی رسانده است. با وجود سیاست‌ها و برنامه‌های متعدد، در بسیاری موارد تصمیم‌ها به اقدام مؤثر نرسیده‌اند.

بررسی آخرین وضعیت سدهای تأمین‌کننده آب تهران و البرز نیز نشان‌دهنده تداوم کاهش قابل توجه ذخایر آب است. به طوری که تهران تا ۶ دی ماه فقط ۱۶ میلیمتر و استان البرز ۳۱.۲ میلیمتر بارندگی داشته  و این در حالی است که سال گذشته میزان بارندگی در این دو استان به ترتیب ۵۲.۲ و ۷۱.۴ میلیمتر بوده است.

بر این اساس تا ششم دی ماه سال جاری سد امیرکبیر با ۶ میلیون متر مکعب موجودی آب و ۴ درصد پرشدگی ۸۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته منفی است.

لتیان-ماملو با ۲۶ میلیون متر مکعب ذخیره آبی و ۸ درصد پرشدگی در شرایط منفی ۵۱ درصد بسر می‌برد.

لار ۱۱ میلیون متر مکعب آب در خود جای داده و تنها یک درصد پرشدگی دارد و منفی ۴۳ درصد را به نام خود ثبت کرده است.

طالقان با ۱۱۲ میلیون متر مکعب حجم آب و ۲۷ درصد پرشدگی  ۵۰ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته ذخیره آبی دارد. 

اوضاع وخیم آبی در تهران  تا جایی است که اخیرا استاندار تهران گفته است: شرایط آب در تهران فوق بحرانی است و اقداماتی که انجام شده موجب فرونشست شده است. 

او تهران، خراسان جنوبی و خراسان شمالی را سه استانی برشمرده که بیشترین فرونشست را دارند.

محمدصادق معتمدیان با اشاره به تاکید رییس‌جمهور منبی بر اینکه راهی جز تغییر پایتخت نداریم و اگر حکمرانی تغییر نکند این شرایط ادامه دارد، می‌گوید: حداکثر بارگذاری تهران بر مبنای سال ۷۵ بود اما امروز ۵ برابر آن ظرفیت در شهر تهران بارگذاری شده است. چالش‌های ما به جایی رسیده که با همکاری استان‌های همجوار درگیر چالش‌ها هستیم و تامین آب استان از خارج از حوزه است چرا که بارگذاری‌ها علمی نبوده است.

ارتفاع کل ریزش‌های جوی کشور از ابتدای مهر تا ۵ دی سال آبی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ معادل ۶۶.۵ میلیمتر است، این مقدار بارندگی در دوره‌های مشابه درازمدت ۶۶.۶ میلیمتر و در دوره مشابه سال آبی گذشته ۳۹.۶میلیمتر را نشان می‌دهد.

بررسی روند بارش در کشور حاکی از آن است که استان‌های تهران، البرز، قزوین، سمنان، اردبیل، همدان، چهار محال و بختیاری و مرکزی به ترتیب بین ۷۹ درصد تا ۵۷ درصد نسبت به متوسط درازمدت (۵۷ ساله) عقب هستند.

با توجه به آمار و ارقام ارائه شده، بحران کم‌آبی در ایران همچنان ادامه دارد و نیاز به اقدامات فوری و برنامه‌ریزی‌های بلندمدت برای مدیریت منابع آبی احساس می‌شود. کاهش بارندگی و ذخایر سدها، به‌ویژه در مناطق کلیدی کشور، زنگ خطری جدی برای تأمین آب شرب و کشاورزی به شمار می‌رود.

اگرچه در اوضاع موجود کاهش بارندگی‌های سالانه و افزایش دما به دلیل پدیده‌هایی مانند گرمایش زمین  نقش داشته اما مدیریت نادرست منابع آب، استفاده بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، عدم برنامه‌ریزی برای ذخیره‌سازی آب‌های سطحی و تخریب محیط زیست و کاهش پوشش گیاهی و جنگل‌زدایی مهمترین دلایلی است که آب کشور را به اینجا رسانده است.

اگر اقدامات فوری و مؤثر انجام نشود، خشکسالی در ایران می‌تواند به یک فاجعه انسانی و زیست‌محیطی تبدیل شود. با این حال، با برنامه‌ریزی بلندمدت و مشارکت همه‌جانبه، می‌توان امیدوار بود که به سمت تاب‌آوری بیشتر حرکت کنیم.

منبع: ایلنا
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
۱۵:۳۴ - ۱۴۰۴/۱۰/۱۵
عجله نکن آمار ورودی آب به‌ سد. نده. بیاد داشته باشیم خدا کریمه
حمید راشدی فر
۱۰:۰۷ - ۱۴۰۴/۱۰/۱۵
 خلاصه طرح تصفیه آب دریا از روش تقطیر برای کشاورزی ، دامداری ، آبزیان ، صنایع و ملت 

 با سلام و ارادت  چنانچه اطلاع دارید ایران در معرض خطر ابتلا به خشکسالی قرار گرفته و در بیشتر مراکز از جمله سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی و یا سایر مراکز و مطبوعات مقالاتی در خصوص آن عنوان و درج میکنند .
چهار استان ایران در جوار دریای عمان و خلیج فارس قرار گرفته‌اند و دو استان دیگر قسمتی از آنها فاصله کمی با دریا دارند اگر دولت ایران اقدام به تصفیه آب دریا از روش تقطیر با کمترین هزینه و آوردن آب سالم در صورت لزوم به داخل کشور بکند خشکسالی برطرف شده و شهرها آب لازم را بدست خواهند آورد
برای اینکه محیط زیست سالم بماند و آب دریا بیش از حد شور نشود میتوان اب شور باقی مانده را در نقاط دور تر از ساحل دریا و در نقاط مختلف رها کرد در خلیج فارس اب شور را به اقیانوس وارد میکنیم .
بهترین استفاده این آب برای کشاورزی ، دامداری، پرورش آبزیان و صنعت خواهد بود برای مصارف ملت میتوان از اب بارندگی استفاده نمود و هم میتوان از این اب نیز استفاده کرد  . در واقع بهترین کار این است که اکثر مکان‌های  کشاورزی ، دامداری ، پرورش ابزیان و صنعت پر آب بر در ایران را  به نزدیک دریای عمان و خلیج‌فارس انتقال داده  و مقدار کمی در سایر استانهای ایران کشاورزی یا دامداری و کرد  برای صنایع می‌توان آب یا صنایع را منتقل کرد . 
تصفیه آب دریا از روش تقطیر با توضیحات ذیل که  نسبت به سایر روشها با هزینه بسیار کمتری آب دریا را  تصفیه می‌کند و از نظر حفظ محیط زیست بهترین حالت با توضیحات داده شده   عنوان می‌شود.
در کشور چین نیز از این روش استفاده میشود اما در آن دو‌لت بیشتر از گرمای تولید شده بوسیله صنایع استفاده میشود در این روش از گرمای خورشیدی استفاده کامل ميگردد و بهمین علت در مکان‌های گرمسیر استفاده میشود . 
در ادامه خلاصه‌ای از طرح بنظرتان خواهد رسید چنانچه مایل باشید توضیحات بیشتر را بعد از انجام طرح که امکانش وجود دارد اعلام خواهم کرد . 
۱- برای شروع و ساخت اولين واحد هفتادوپنج هکتار زمین در نزدیکی ساحل دریا برای ساخت مرکز تاسیسات تصفیه خانه آب دریا و ساخت پایگاه انرژی خورشیدی لازم  است . 
۲- برای استفاده در کشاورزی از این اب دویست و پنجاه هکتار زمین بنحوی که امکان آوردن آب از زمین اولیه تصفیه خانه  به آنجا داشته باشد احتیاج است  . 
۳- چنانچه در نظر باشد که من این پروژه را انجام دهم مدتی که زمین در اختیار اینجانب است حداکثر ده سال بمنظور ساخت تصفیه خانه و انتقال آب و همچنین پرداخت هزینه‌ها  خواهد بود و بعد از آن کلیه زمین‌ها را همراه  با تصفیه‌خانه بدون دریافت هیچ وجهی تحویل  خواهم داد . در صورتیکه کارفرما بخواهد طرح را اجرا نماید اینجانب جزئیات را در قبال دریافت وجه در اختیار وی قرار خواهم داد .
۴- حداکثر مدت ساخت تصفیه‌خانه و تجهیز مرکز کشاورزی ، دامداری و پرورش آبزیان دو سال است و بقیه مدت جهت کسب هزینه های انجام شده فعالیت کشاورزی ، دامداری و پرورش ابزیان خواهد داشت . کارفرما  میتواند ساخت  سایر مراکز تصفیه خانه را طبق نمونه اولیه ساخته شده را شخصا یا  به سایر مراکز که صلاح می‌داند واگذار نماید و در هر صورت افراد متقاضی می‌توانند تغییراتی در طرح بدهند . 
۵- حد اقل مدت فعالیت این تصفیه خانه  سی سال خواهد بود که بدون هیچگونه هزینه‌ای میباشد و میتواند باعث تقویت کشاورزی در محل‌های مختلف از کنار دریا و یا بیشتر از ان در دامداری یا   صنایع باشد .
۶- از اول شروع  فعالیت ، مراکزی که تعیین می‌فرمائید می‌توانند مستقیما بر انجام امور نظارت کافی داشته باشند
خلاصه تصفیه خانه طرح:
این طرح مخصوص مناطق گرمسیر است و از گرمای خورشید بیشترین استفاده میشود. 
اول _ سه سالن به شکل منشور با سطح مقطع مثلثی هستند که روی هم قرار گرفته‌اند که سه سطح مختلف و سطح دیوارهای مستطیلی با بدنه استیل یا فلز بدون زنگ زدگی ( گالوانیزه) از داخل و خارج و پلاستیکی در وسط است در واقع سه منشور که یکی یکی با مقدار بزرگتری است روی هم قرار می‌گیرند .
 روی سطح منشور از داخل دو طرف که شیب دارد آب مقطر جمع شده  به دو طرف انتقال می‌یابد . 
دوم _ عرض سالن تبخیر ۶۰ متر و طول آن بستگی دارد به مقدار آبدهی در ساعت دارد  
سوم _ سطح مقطع کلیه سالنها اعم از تبخیر ( داخلی) مثلثی است که اضلاع آن در هر طرف دو دیواره با فاصله کمی دارد و سقف آن صفر است و همچنین دو لایه دارد ، سطح داخلی کاملا صاف و فلزی گالوانیزه است بعد نرده‌ها از جنس گالوانیزه جهت پایداری و روی آن‌ها دیواره سطحی پوششی فلزی گالوانیزه است .
چهارم _ دیواره اول فلزی  بوسیله آب با حرارت‌ آب دریا از بيرون خنک می‌شود و از داخل سالن بخار در روی دیوارها به آب تبدیل شده و بسمت پایین حرکت می‌کند  
در بین فضای دوم که بین لایه غیر فلزی و دیواره فلزی گالوانیزه خارجی قرار گرفته هوا بوسیله نور مستقیم خورشید گرم شده و در گرم نمودن آب سرد تصفیه نشده استفاده میشود .  
دیواره فلزی گالوانیزه خارجی برای جذب نور بیشتر و بیشتر گرم نمودن هوای داخل آن باید با رنگ سیاه مات رنگ شود . البته میتوان از پانل‌های خورشیدی که دارای رنگ سیاه هستند برای گرم نمودن هوا و تولید برق تجدید پذیر استفاده نمود . این مورد باید از نظر زاویه تابش نور بررسی گردد .  
پنجم _ در پایین دو نوع آب وجود دارد آب شور در وسط و در واقع داخل استخر و آب تقطیر شده در دو طرف و کنار دیوارهای استخر 
ششم_ شیب کنار دیوارهای استخر بنحوی است که آب تقطیر شده از یک طرف استخر خارج می‌شود 
هفتم _ آب شور بوسیله گرمای نهفته در بخار آب و همچنین نور خورشید گرم می‌شود
از سطح فلزی رویی برای گرم نمودن آب استفاده میشود 
هشتم _ آب شور در استخر وسط باید بنحوی سریعا بخار گردد که از گرمای تولید شده بوسیله انرژی خورشیدی استفاده میشود .
نهم _ سطح اب در تماس با هوا هرچه زیادتر باشد آب زودتر بخار می‌شود پس باید روشی را بکار برد که آب زودتر بخار شود . برای اینکار می‌توان آب را بصورت بارانی در وسط سالن بوجود آورد . 
دهم _ هزینه تصفیه و انتقال آب  هر متر مکعب آب ۶۰۰۰۰ تومان در سال می‌شود و با توجه به اینکه این تاسیسات بمدت حداقل سی سال کار خواهند کرد و بعد از آن مقداری تعمیر احتیاج خواهند داشت هزینه تصفیه و انتقال هر متر مکعب آب ۲۰۰۰ تومان می‌شود .
یازدهم _ هزینه نگهداری (تصفیه خانه و انتقال آب با انرژی خورشیدی) ۱۰۰۰ تومان برای هر متر مکعب و برای انتقال در مسیرهای تا ۳۰۰ کیلومتر در سال  می‌شود که با هزینه اولیه مقدار ۳۰۰۰ تومان برای هر متر مکعب می‌شود و می‌توان اضافه بر کشاورزی برای دامداری ، کارخانجات ، صنایع  و مصرف ملت نیز از آن استفاده کرد .  
طراحی این طرح با استفاده از قوانین فیزیک ( ۱- آب تبخیر شده مقداری کالری در خودش ذخیره می‌کند و هنگامی که به آب تبدیل می‌شود این انرژی را پس می‌دهد.  
۲- اب هرچه گرم‌تر شود مقدار بیشتری بخار می‌شود البته مقدار انرژی خود را از آب جذب نموده و سپس بخار می‌شود. ۳- سطح آب هر چه بیشتر با هوا در تماس باشد مقدار بیشتری آب بخار ميگردد. ) طراحی شده  ضمنا اینجانب  کارشناسی در رشته مهندسی الکترونیک  دارم و مدت سی سال در دانشگاه  کار کرده‌ام  .
من این طرح را با همکاری سه تن از  فرزندانم  که در رشته‌های کشاورزی و  فیزیک تحصیل کرده و همگی کارشناسی ارشد  دارند  و اضافه بر فرزندانم با گروهی دانشگاهی نیز مشورت نموده‌ام طراحی کرده‌ام  .


اطلاعات مربوط به تصفیه آب دریا را از طریق تقطیر با روش جدید بصورت خلاصه ارسال نمودم . 
اطلاعات کامل مربوط به شرایط محیط که تصفیه آب دریا در ان صورت میگیرد است لازم به ذکر است که اطلاعات جزئی با توجه به حرارت‌ محیط ، مقدار گرمای نور مستقیم خورشید ، مقدار باد در محل ، شیب زمین و سایر موارد محل اجرا بستگی دارد  .


چنانچه سوالی مطرح است خواهشمند است اعلام بفرمایید  .


 با تشکر و آرزوی توفیق الهی  

حمید راشدی فر 
09133969152

 
نظرات شما