صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۵ - 2026 April 28
کد خبر: ۴۵۴۷۳۵
تاریخ انتشار: ۰۷:۴۴ - ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۵

انتقاد تند مهاجرانی از «نغمه‌های ناساز»‌ی که به روایت دشمن خوراک می‌دهد | در ایران تندرو و میانه‌رو نداریم

سید عطاءالله مهاجرانی در نقدی تند به برخی اتهام‌زنی‌های داخلی نوشت: کسانی که می‌گویند به پشت خیمه معاویه رسیده‌ایم، همان‌هایی هستند که به سرلشکرباقری و علی لاریجانی تهمت می‌زدند.

رویداد۲۴| سید عطاءالله مهاجرانی در یادداشتی با عنوان «متّحد، جان‌های شیران خداست!» به اظهارات اخیر دونالد ترامپ درباره وجود شکاف میان «تندروها» و «میانه‌روها» در ایران واکنش نشان داده و این ادعا را بخشی از یک الگوی تکراری برای تضعیف انسجام داخلی دانسته است.

او در ابتدای یادداشت با اشاره به موضع مشترک مقامات عالی کشور می‌نویسد: «در ایران ما، تندرو و میانه‌رو وجود ندارد. همه ما «ایرانی» و «انقلابی» هستیم و با اتحاد آهنین ملت و دولت با تبعیت کامل از رهبر انقلاب، متجاوز جنایتکار را پشیمان می‌کنیم. یک خدا، یک رهبر، یک ملت و یک راه: آن هم پیروزی ایران عزیز‌تر از جان.»

مهاجرانی تأکید می‌کند که «سخن اصلی همین است که ما در ایران تندرو و میانه‌رو نداریم. همه متحد و هماهنگ و صفی واحد و بر پایه تعبیر «بنیان مرصوص» قرآن مجید، سدّ و پایگاه و بنیادی پولادین هستیم.»

او در ادامه با اشاره به سابقه تاریخی دوگانه‌سازی‌ها، این روند را «کلیشه‌ای قدیمی» برای ایجاد شکاف در ساختار‌های سیاسی توصیف می‌کند و از نظریه «زندگی در شکاف» نیز به‌عنوان نمونه‌ای از این راهبرد یاد می‌کند.

بخش مهمی از یادداشت مهاجرانی به نقد اتهام‌زنی‌های داخلی اختصاص دارد؛ جایی که او نسبت به پیامد‌های این رفتار‌ها در شرایط حساس کشور هشدار می‌دهد.

او می‌نویسد: «به عنوان نمونه تازه، در موقعیت جنگی و دفاعی از کشور که تیم مذاکره از سوی عالی‌ترین نهاد یعنی شورای عالی امنیت ملی با تأیید آیت‌الله سید مجتبی خامنه‌ای رهبر عزیز برگزیده شده‌اند، نغمه‌های ناسازی کوک می‌شود که، "بله! ما الان رسیده‌ایم پشت خیمه معاویه و عده‌ای دارند خیانت می‌کنند! "»

مهاجرانی این نوع ادبیات را صرفاً اختلاف نظر سیاسی نمی‌داند، بلکه آن را عاملی برای تقویت روایت‌های بیرونی علیه ایران توصیف می‌کند:

«این نغمه‌ها و آواز‌های خارج‌خوان، همان بهانه‌هایی است که به دست ترامپ می‌افتد. این بهانه‌ها به دست شبکه‌های خبری تصویری می‌افتد، در آن می‌دمند و مدیران ممتاز کشور را که همه می‌دانند مهم‌ترین اهداف دشمن هستند، پیش از ترور فیزیکی از سوی دشمن، ترور شخصیتی می‌کنند.»

او با اشاره به تجربه‌های پیشین نیز می‌نویسد: «چنان‌که در مورد شهید دکتر علی لاریجانی و شهید سرلشکر محمد باقری این ماجرا سابقه دارد. بعد از آغاز عملیات، برخی به صحنه می‌آمدند. در عملیات «وعد صادق» یکم و دوم و سوم، هرگاه فاصله‌ای بین دو عملیات اتفاق می‌افتاد، متهم‌کردن فرماندهان نظامی یا مسئولان دولتی شتاب می‌گرفت.»

به گفته مهاجرانی، این روند تا جایی پیش رفت که حتی عالی‌ترین سطوح فرماندهی نیز هدف اتهام قرار گرفتند، «کار را تا به جایی رساندند که فرمانده سپاه و رئیس ستاد مشترک نیرو‌های مسلح و فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا (ص) را... متهم می‌کردند.»

او در ادامه به دخالت رهبری برای پایان دادن به این فضای تنش اشاره کرده و می‌نویسد: «شهید امام خامنه‌ای ناگزیر از تبیین موضوع و حل مسأله شد. با زبانی پرطمأنینه و هشداردهنده گفت: "برای هر عملیات می‌بایست جهات مختلف را سنجید و در نظر گرفت. اگر شما هم مسئول بودید همین ملاحظات را رعایت می‌کردید. "»

مهاجرانی در تحلیل خود، ریشه بخشی از این وضعیت را در نوعی رادیکالیسم اجتماعی می‌داند و می‌نویسد: «بخشی از این رادیکالیسم به خلق و خوی ما ایرانی‌ها بازمی‌گردد. همگی ما مجتهد و پزشک و روانشناس و معمار و این روز‌ها استراتژیست نظامی و امنیتی هستیم. حال آنکه در هیچ یک از این حوزه‌ها هم متخصص نیستیم!»

ضرورت روایت‌سازی منسجم و تقویت انسجام رسانه‌ای

مهاجرانی در ادامه یادداشت خود، بر لزوم تقویت سازوکار‌های اطلاع‌رسانی رسمی تأکید می‌کند و می‌نویسد شورای عالی امنیت ملی باید «سخنگوی توانا و دانایی» داشته باشد تا روایت اول در اختیار رسانه‌های بیرونی قرار نگیرد.

او همچنین بر نقش شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها تأکید کرده و می‌گوید: «در ایران هم می‌بایست چنانکه تاکنون توئیت‌های سردار قالیباف رئیس مجلس و رئیس هیأت مذاکره کننده ایران بسیار درخشان بوده‌است، برای دکتر پزشکیان هم تیم ممتازی تدارک شود.»

به باور او، نبود هماهنگی رسانه‌ای و سیاسی می‌تواند به شکل‌گیری روایت‌های متضاد و آسیب‌زا منجر شود.

مهاجرانی در پایان یادداشت، با رد ادعای ترامپ درباره نبود انسجام در ایران، می‌نویسد: «افق نگاه بین مسئولان نظامی و سیاسی در ایران به گونه‌ای است که هماهنگ و بلکه یگانه‌اند.»

و در پایان با استناد به شعر مولانا تأکید می‌کند: «جان گرگان و سگان هر یک جداست

متحد، جان‌های شیران خداست.»

نظرات شما