چند هفته پیش جنجالی چند روزه بر سر خالکوبیهای بدن وزیر دفاع آمریکا به راه افتاد. اگرچه اصولاً چنین خبرهایی زودگذرند و شاید فاقد ارزش معنایی و سیاسی پایدار و تأثیرگذار، اما رمزگشایی از کلیت خالکوبیهای بدن پیت هگست شاید بتواند نوری بر ایده اطرافیان ترامپ برافکند.
اروپا در آستانه دور دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ با پرسشهایی اساسی روبهروست: آیا میتواند ساختار امنیتی و اقتصادی خود را مستقلتر کند، یا همچنان در سایه ایالات متحده باقی خواهد ماند؟ در این مقاله، به قلم تئودور بانزل و سینا تامپکینز، نگاهی عمیق خواهیم داشت به چالشهای پیش روی اروپا در مواجهه با سیاستهای ترامپ و سناریوهای محتمل برای سرنوشت قاره سبز. تئودور بانزل، متخصص امور ژئوپلتیک، در این مقاله به تحلیل سناریوهای پیش روی اروپا میپردازد.
نوک پیکان مدعیان فاشیست به جای اینکه به سوی بیعدالتی افسارگسیخته رو به رشد اقتصادی و اجتماعی و تضاد طبقاتی پیشرونده باشد، جوامع مهاجر را هدف قرار داده و هدفشان بهجای تخصیص بودجههای دولتی برای بهبود زیرساختها و حمایتهای اجتماعی به منظور بهبود وضعیت عدالت اجتماعی باشد بر ٬خارجیزدایی٬ متمرکز است.
سال ۲۰۱۳ چندی از اعضای سابق حزب دموکرات-مسیحی که به رهبری آنگلا مرکل دولت وقت این کشور را در دست داشتند به همراه سیاستمداران دیگری از ردههای پایینتر احزاب دیگر در اتحاد با تعدادی از سیاسیون راست آلمان حزبی جدید را پایهگذاری کردند.
اقتصاد آلمان که هنوز از فشار خوردکننده همهگیری کرونا نجات نیافته بود به ناگاه با شوک جنگ اوکراین دچار تنشی شد که آثار آن در آمارهای مربوط به رشد اقتصادی سال۲۰۲۳-۲۴ قابلیت لمس پیدا کرد، سالهایی که رشد اقتصادی آلمان نهتنها کاهش داشته بلکه منفی هم بوده است (در حالی که رشد اقتصادی آلمان از منفی ۴.۱ در سال ۲۰۲۰ به ۳.۷ در سال ۲۰۲۱ افزایش پیدا کرد، اما از سال ۲۰۲۲ تا امسال اقتصاد آلمان همواره رشد منفی داشته و در سال ۲۰۲۴ هم ثابت مانده است).
دولت ائتلافی آلمان بعد از بیشتر از سه سال از شکلگیری آن در سال ۲۰۲۰ بالاخره پس از کشمکشهای بسیار سقوط کرد. اولاف شولتز از حزب سوسیال دموکرات که شاید در ۵۰ سال گذشته یکی از ضعیفترین دولتهای آلمان را تشکیل داده بود دقیقاُ در روز اعلام پیروزی دونالد ترامپ، وزیر دارایی آلمان، کریستیان لیندنر، از حزب لیبرال آزاد را برکنار کرد، امری که نه تنها به برهمخوردن ائتلاف سال ۲۰۲۰ بلکه با توجه به رأی عدم اعتماد مجلس آلمان به ادامه کار دولت، به انحلال مجلس و انتخابات زودتر از موعد در فوریه ۲۰۲۵ انجامید؛ انتخاباتی که در حقیقت باید در ماههای سپتانبر و اکتبر ۲۰۲۵ انجام میشد. اما چه شد که دولتِ از اول متزلزل بزرگترین اقتصاد اروپا و سومین اقتصاد دنیا فروپاشید؟
یک رسانه عبری زبان ادعا کرده که «هرتزی هالوی»، رئیس ستاد ارتش صهیونیستی، به نظامیها دستور آمادهباش کامل داده و این تصمیم در پی نگرانیها از اقدام احتمالی ایران در روزهای آینده اتخاد شده است.
یک رسانه عبری ادعا کرد: ایران برای حمله به اسرائیل آماده میشود.
اکثر جمعیت اروپای غربی در یک نظرسنجی شرکت کرده و گفته اند که پیش بینی میکنند که جنگ تمام عیاری در خاورمیانه شامل اسرائیل و ایران محتمل است. بسیاری از آنها اسرائیل را مورد نقد قرار داده اند و گفته اند اگر چنین جنگی اتفاق بیافتد، آمریکا و اروپا نباید به اسرائیل کمک نظامی کنند.
مسئله این نیست که رویارویی آتی میان تهران و تلآویو پیش از ساعات شروع انتخابات در ایالات متحده باشد یا روزها و هفتههای پس از آن. مسئله این است که رویارویی به امری اجتنابناپذیر تبدیل شده و هریک به دلیل شعارهایشان، به ورطه انتخابهای بیبازگشت افتادهاند.
احمد راستینه، نماینده شهرکرد گفت: اینکه اسراییلیها در جواب به عملیات وعده صادق ۲، به خاکمان حمله کردند، دلیش محاسبات نادرست بود که در ذهنشان میگذشت و از اینرو با عملیاتهای قاطع خودمان، ذهن عوامل رژیم اسراییل را تغییر خواهیم داد.
حسن بهشتیپور، کارشناس سیاست خارجی بر این عقیده است که در پاسخ به حمله اسرائیل باید تمامی جوانب در نظر گرفته شود چرا که اسرائیل حمایت تمام و کمال آمریکا در تسلیحات نظامی و سایر حوزهها را دارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به رویداد۲۴ میگوید: تماسها و پیامهای اسرائیل از طریق غرب به ایران رسیده بود و اسرائیل و حامیانشان میدانستند که اگر واکنشی وسیع، متناسب با عملیات گسترده ایران نشان بدهند، یقینا پاسخ جدی در پی خواهد داشت.
در حمله اسرائیل به ایران، اظهارنظرهای متعددی درباره نحوه واکنش ایران و آینده تحولات منطقه مطرح شده است. محمد خواجویی، مدیرگروه مطالعات لبنان مرکز تحقیقات استراتژیک خاورمیانه در گفتگو با رویداد۲۴ معتقد است هنوز برای اظهارنظر زود است اما به پارامترهای تعیینکننده گسترش جنگ میپردازد.
اسرائیل در حمله به ایران از جنگنده هایش استفاده کرده است. این جنگندهها برای رسیدن به حریم هوایی ایران باید از چند کشور همسایه اسرائیل و ایران عبور کرده باشند. ایران میگوید جنگندهها وارد حریم هوایی ایران نشده اند و از یک کشور همسایه اقدام به شلیک کرده اند. کدام کشورها حریم هواییشان را به روی اسرائیل گشودند؟
فلاحتپیشه کارشناس سیاست خارجی میگوید اگر یک سازوکار دیپلماتیک قابل اتکایی شکل بگیرد، امکان قطع شدن چرخه انتقامی میان ایران و اسرائیل وجود دارد.
بیانیههای رسمی خبر از «خسارت محدود» در اثر حمله اسرائیل به ایران میدهند. برخی رسانههای خارجی تصاویری از خسارت وارد شده به یک پایگاه نظامی در جنوب تهران منتشر کرده اند، اما خبرهای رسمی حاکی از این است که ماهشهر بی تردید مورد هدف قرار گرفته است.
قاسم محبعلی، دیپلمات سابق وزارت خانه در تحلیل حمله اسرائیل اظهار امیدواری میکند ایران با فعالتر کردن دستگاه دپیلماسی خود راه مذاکره و کنترل تنش را پیش بگیرد.
باراک راوید خبرنگار اسرائیلی در گزارشی به نقل از سه منبع آگاه گفته اسرائیل از طریق چند کشور از جمله وزیر خارجه هلند، چند ساعت قبل از حمله به ایران خبر داده بود که چه اهدافی را میخواهد بزند و چه اهدافی را نمیزند.
اگرچه اکنون جامعه جهانی «بنیامین نتانیاهو» را خطرناکترین موجود جنگل سیاست میداند؛ اما به واقع او مصداق ضربالمثل عامیانهای است که میگوید: کوه غرید ولی سرانجام کارش، لانه موش بود.