آرشیو

حزب سومکا چگونه در ایران تاسیس شد؟

حزب سومکا از مهمترین احزاب با گرایش نازی در ایران بود که اگرچه چماق به دست بودند و دست به خشونت می‌زدند، اما به خاطر فعالیت‌های ضدکمونیستی، حمایت دربار را با خود داشت. گفته می‌شد حتی پول خرید خانه حزبی آنها را هم محمدرضا شاه پهلوی داده بود! رویداد۲۴ در ادامه سلسله مطالب خود درباره گسترش نازیسم در ایران، در این پرونده به قلم علیرضا نجفی به پیشینه و افکار حزب سومکا پرداخته است.

رابطه ایران و فلسطین از دوره پهلوی تا کنون/ وقتی ایران اسرائیل را به رسمیت شناخت!

۱۴ آبانماه سال ۱۳۳۸ محمدرضا شاه پهلوی به همراهی پادشاه اردن به بخش شرقی بیت المقدس رفت و همراه با دیگر کشورهای عرب از اشغالگری اسرائیل انتقاد کرد اما رابطه ایران و آمریکا باعث شد ایران آهسته آهسته سیاست‌های آمریکا در قبال اسرائیل را بپذیرد و با آن همخوانی بیشتری داشته باشد.

اشغال سفارت آمریکا و آغاز یک بحران بی‌پایان

سفارت آمریکا در آبانماه سال ۵۸ توسط دانشجویان پیرو امام اشغال شد که در پی آن روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا قطع و دولت مهندس بازرگان نیز در واکنش به آن استعفا کرد. رویداد۲۴ در این گزارش دلایل اشغال سفارت و پیامدهای آن را بررسی کرده و نشان داده اتفاقات بعد از اشغال سفارت چه تاثیری بر سرنوشت سیاسی ایران گذاشت.

انور سادات با پیمان صلح کمپ دیوید چه تاثیری بر سرنوشت فلسطین گذاشت؟

مذاکرات صلح کمپ دیوید میان انور سادات و مناخیم بگین منعقد شد. اسرائیل آنچه می‌خواست را با این پیمان به دست آورده بود؛ نیرومندترین کشور عربی از جبهه دشمنان اسرائیل خارج شده بود؛ بدون آن که اسرائیل بهای اصلی این موفقیت را بپردازد. حالا بگین حتی می‌توانست به تحقق بالاترین هدف صهیونیست‌ها یعنی اشغال بقیه خاک فلسطین بپردازد. رویداد۲۴ تاثیر مذاکرات صلح دیوید بر منطقه و حتی سرنوشت خود انور سادات را بررسی کرده است.

ماجرای دریفوس و تاسیس یک کشور یهودی

ماجرای دریفوس یکی از مهمترین مسائلی بود که نطفه ایجاد یک کشور یهودی را ایجاد کرد. پس از دادگاه دریفوس، تئودور هرتسل ایده تاسیس یک کشور یهودی را مطرح کرد. واقغه دریفوس در جریان جمهوری سوم فرانسه رخ داده است.

عملیات بدر در کدام مناطق انجام شد؟

عملیات بدر مهمترین عملیات بزرگ ایران پس از عملیات خیبر بود که در سال ۱۳۶۳ انجام شد. در جریان این عملیات، عراق از بمب شیمایی استفاده کرد و حدود ۱۵ هزار نفر از هموطنان رزمنده ایرانی به شهادت رسیدند. پیش از اینکه عملیات بدر انجام شود، نسبت به اجرای آن انتقاد‌هایی وجود داشت و برخی از فرماندهان مخالف آن بودند؛ با این حال به اصرار فرمانده وقت سپاه عملیات انجام شد. رویداد ۲۴ در ادامه سلسله مطالب خود درباره جنگ به مناسبت سالگرد جنگ ایران و عراق، جزییات عملیات بدر را بررسی کرده است.

کودتای نوژه چه تاثیری بر جنگ ایران و عراق گذاشت؟

عملیات نقاب که بعدها به «کودتای نوژه» معروف شد، توسط خلبانان تیم آکروجت شاهنشاهی برنامه‌ریزی شده بود. آنها می‌خواستند با بمباران منزل آیت‌الله خمینی و شکستن دیوار صوتی بر فراز تهران کارشان را آغاز کنند و سپس گروه‌هایی چون تیپ ویژه هوابرد (نوهد) و بخش‌های از نیروی زمینی ارتش به آنها بپیوندند. این عملیات توسط حزب توده به اطلاع مقامات جمهوری اسلامی رسانده شد. خلبانان متهم اعدام شدند و کیانوری رهبر حزب توده که کودتا را لو داد هم مدتی بعد زندانی شد و در نهایت در حصر خانگی درگذشت.

نقش ابوالحسن بنی‌صدر در جنگ ایران و عراق چه بود؟

ابوالحسن بنی صدر در سال‌های نخست جنگ ایران و عراق، جانشین فرمانده کل قوا بود و در حقیقت همه اختیارات تصمیم‌گیری در دست او بود. رویداد۲۴ در گزارشی درباره شرایط جنگ ایران و عراق، به این موضوع پرداخته که نقش بنی صدر در جریان جنگ چه بود؟ آیا واقعا او عامل همه شکست‌های ایران بود و عامدانه می‌خواست ایران شکسیت بخورد یا آنکه اتفاقات دیگری نیز در میان بود

سازمان مجاهدین خلق چگونه محمدعلی رجایی را ترور کرد؟

ترور محمدعلی رجایی در ۸ شهریور ۱۳۶۰ توسط سازمان مجاهدین خلق انجام شد. این ترور قرار بود ۳۸ روز پیش یعنی در اول مرداد انجام شود، اما به خاطر نقشه فرار مسعود رجوی از ایران به تعویق افتاد و سازمان بیش از یک ماه بعد آن را عملی کرد و یکی از محبوب‌ترین روسای جمهور ایران را ترور کرد تا به این ترتیب عمر ریاست جمهور رجایی به بیش از ۲۸ روز نرسد.

دیدار ناصرالدین شاه و ملکه ویکتوریا

ناصرالدین شاه در سفر خود به اروپا و لندن با ملکه ویکتوریا ملکه وقت انگستان دیدار کرد. از اتفاقات عجیب اینکه هیات همراه ایرانی قاشق چنگاه‌های طلای کاخ باکینگهام را دزدیده بودند!

سفر دکتر مصدق به مصر

سفر دکتر مصدق به مصر در سال ۱۳۳۰ یکی از عجیب‌ترین سفرهای مقامات ایران به خارج از کشور بود. میلیون‌ها نفر از مردم مصر برای استقبال از مصدق آمده بودند و شعار می‌گفتند. حس مبارزاتی ضدانگلیسی مصدق مردم مصر را تهییج کرده بود.

افشای رسوایی واترگیت و استیضاح نیکسون رئیس جمهور آمریکا

رسوایی واترگیت که به استیضاح و برکناری ریچارد نیکسون منجر شد، یکی از مهمترین اتفاقات دنیا بود که نقش رسانه‌ها در مقابله با فساد را نشان می‌داد. پیگیری بی‌وقفه رسانه‌ها به رهبری باب وودوارد و کارل برنشتاین برای حقیقت، نقش حیاتی روزنامه‌نگاری را در مسئول دانستن صاحبان قدرت نشان داد.

محمدرضا شاه پهلوی در مراسم عزاداری ماه محرم

محمدرضا شاه پهلوی مدعی بود که نظرکرده حضرت ابوالفضل است و سفرهای زیادی زیادی به عراق انجام داد. رضاشاه عزاداری محرم را ممنوع کرده بود اما پس از شهریور ۱۳۲۰ و تبعید رضاشاه از ایران، عزاداران حسینی تکیه‌ها و حسینیه‌ها را دوباره گشودند و دسته‌های عزاداری به راه انداختند.

زنان نظامی در جنگ جهانی دوم

زنان در جنگ جهانی دوم وارد عرصه نظامی شدند و به حدی در این تاثیر گذاشتند که حتی برای آنها افعال مخصوص ساخته شد. تا آن زمان افعال مونث برای کلماتی نظیر «راننده تانک»، «سرباز پیاده‌نظام» و «مسلسل‌چی» وجود نداشت، زیرا این مسئولیت‌ها هیچ‌وقت به عهده زنان نبود. مؤنث این کلمات در همان میدان جنگ ساخته شدند.

به توپ بستن مجلس به فرمان محمدعلی شاه قاجار

مجلس شورای ملی هنوز آغاز به کار نکرده بود که به دستور محمدعلی شاه به توپ بسته شد. شاه تصور می‌کرد با انهدام مجلس، جنبش مشروطه از کار خواهد افتاد اما نمی‌دانست که از خاکستر آتش این نبرد، ققنوسی برخواهد خاست که نیرو‌های ارتجاع را مقهور خود خواهد کرد.

مقاومت مردم تبریز در برابر حمله قوای روس

یکی از کشورهایی که در جریان جنبش مشروطه به طرز فجیعی نیروهای مشروطه‌خواه را تار و مار می‌کرد، قوای روس تزاری بودند که از سمت تبریز به ایران حمله کردند. مقاومت مردم تبریز به طرز جانانه‌ای ادامه داشت اما با کشتار و زنان و بچه‌ها، وضعیت تغییر کرد.

سفر محمدرضاشاه پهلوی به شوروی

محمدرضا شاه در سال ۱۳۴۴ به همراه خانواده‌اش به اتحاد جماهیر شوروی سفر کردند و قرارداد‌های صنعتی میان ایران و روسیه کمونیستی در آن زمان بسته شد. این سفر به دعوت برژنف رهبر وقت شوروی انجام شد.
آخرین اخبار
پربازدید ها