آرشیو

سعید سلطانپور ؛ نویسنده خطرناک!

سعید سلطانپور از مشاهیر ایران در زمینه تئاتر و شعر بود که فعالیت‌های خود را با نگاهی چپگرایانه دنبال می‌کرد. او قبل از انقلاب دستگیر و شکنجه شد و مدتی بعد آزاد شد اما پس از انقلاب به جرم هواداری چریک‌های فدایی خلق توسط دادگاه انقلاب اعدام شد.

داریوش بزرگ ؛ پادشاه مقتدر هخامنشی

داریوش هخامنشی یا داریوش اول اول معمار اصلی حکومت هخامنشیان بود. وی سنتی را پایه گذاری کرد که بنا بر آن پادشاهان ایرانی در سلک خدایان قرار گرفتند و به حد پرستش بالا برده شدند.

صادق هدایت ؛ نویسنده مرموز ایران

صادق هدایت از مشاهیر ایران بود که نزدیک به یک قرن است که به عنوان غول ادبیات ایران حامی و طرفدار دارد. هدایت در سال ۱۲۸۱ در تهران به دنیا آمد و در ۱۹ فروردین ۱۳۳۰ در فرانسه خودکشی کرد. گزارش چهره‌های رویداد۲۴ درباره این چهره بزرگ ادبیات ایران را در ادامه بخوانید.

میرزا رضا کرمانی ؛ قاتل آخرین شاه مقتدر

میرزا رضاکرمانی فردی مذهبی بود که به شدت از تعلیمات سید جمال اسد آبادی متاثر شده بود. وی برای اثبات ارادت خود به سید، ناصرالدین شاه را ترور کرد. ترور شاه اما پایانی بود بر هزاران سال حکومت سلطانی شاهی در ایران و آنچه قرار بود جایگزین شود چیزی از سنخ تفکرات سید بود.

علی اکبر سیاسی ؛ رئیس دوران کودتا!

علی اکبر سیاسی از مشاهیر ایران بود که در جریان کودتای ۲۸ مرداد رئیس دانشگاه تهران بود. دانشجویان در این دوره بسیار فعال بودند و البته بسیار سرکوب شدند. به همین سبب نقش دکتر سیاسی بیش از دیگر روسای دانشگاه تهران اهمیت دارد. رویداد۲۴ در گزارش چهره‌های خود زندگی او را بررسی کرده است.

حسن صباح بنیانگذار نخستین سازمان تروریستی جهان

حسن صباح چهره‌ای شگفت انگیز بود. وی فرقه‌ای بوجود آورد که در دل تمامی مخالفانش رعب و وحشت افکنده بود و شیوه‌ای را برای تبلیغ و گسترش کیش خود انتخاب کرد که الگوی بسیاری از بنیادگرایان و تروریست‌های قرون بعدی شد. رویداد۲۴ زندگی این شخصیت مرموز تاریخ ایران را بررسی کرده است.

نواب صفوی ؛ پدر معنوی انقلاب اسلامی

نواب صفوی رهبر فداییان اسلام از مشاهیر ایران و از پدران معنوی جمهوری اسلامی است که برای نخستین بار از واژه انقلاب اسلامی استفاده کرد. البته او این واژه را در حمایت از کودتای ۲۸ مرداد به کار برده بود. رویداد۲۴ در گزارش چهره‌های خود زندگی پرماجرای این روحانی جنجالی را بررسی کرده است

محمدعلی رجایی ؛ از نهضت آزادی تا ریاست جمهوری

شهید محمد علی رجایی دومین رییس جمهور ایران پس از ابوالحسن بنی صدر بود که سال ۶۰ توسط سازمان مجاهدین خلق ترور شد. رویداد۲۴ در گزارش چهره‌های خود زندگی او را بررسی کرده و نشان داده چگونه تبدیل به چهره‌ی شد که برای سیاستمداران ایران کارکردی نمادین و البته انتخاباتی پیدا کرده است.

آغا محمدخان قاجار ؛ خواجه حیله‌گر

آغا محمد خان قاجار بنیانگذار سلسله قاجاریه در ایران بود. در دوران پادشاهی او تهران پایتخت ایران شد. آغامحمدخان ۶ ساله بود که توسط عادل‌شاه اسیر و سپس اخته شد که به همین دلیل او را «آغا» نامیدند. رویداد۲۴ در گزارش چهره‌های خود زندگی پرماجرای این پادشاه ایرانی را بررسی کرده است

لطفعلی خان زند ؛ شاهزاده مثله شده

بحران جانشینی پادشاهان مستبد در ایران همواره بحران‌های فراگیری برای امنیت کشور ایجاد کرده است. هرج و مرج و خونریزی پس از درگذشت یک شاه در ایران مساله‌ای تکرار شونده بود و یکی از قربانیان آن لطفعلی خان زند است. وی خود نیز برای به قدرت رسیدن بسیاری از شاهزادگان زندیه را به قتل رساند، اما نهایتا به دست رقیب قدرتمندش به شیوه‌ای دردناک کشته شد.

آتاتورک ؛ چهره مقدس پان‌ترک‌ها

مصطفی کمال آتاتورک معمار کشور ترکیه است و بسیاری از رهبران سیاسی جهان همچون رضاشاهپهلوی و آدولف هیتلر متاثر از اقدامات و سیاست ورزی‌های او بودند.

موسیقی اعتراضی چگونه در ایران شکل گرفت؟

تاریخ موسیقی مدرن اعتراضی در ایران به دوران پهلوی دوم باز می‌گردد و اوج آن در دهه چهل و مخصوصا دهه پنجاه بود. در این دوران آنقدر فضای جامعه ایران تحت تاثیر شرایط سیاسی بود که حتی معمولی‌ترین خوانندگان آن دوره هم دست‌کم یکی دو اثر اجتماعی سیاسی منتشر کرده‌اند. رویداد۲۴ در این گزارش تاریخچه موسیقی اعتراضی در ایران را بررسی کرده است.

میرزای نائینی ؛ حامی مشروطه و مدافع سلطنت

میرزای نایینی از روحانیون عصر مشروطه بود که در عین دفاع از جنبش مشروطه، سرسختانه مدافع سلطنت بود. نایینی را می‌توان غرب‌ستیزی از جنس فردید و آل احمد دانست که نفرت آنها از غرب با ندای «ما خودمان داشته‌ایم» همراه بود.

مزدک ؛ پیامبر ماتریالیست!

مزدک از مشاهیر ایران و چهره‌ای تابناک در تاریخ باستان بود. او علیه بی‌عدالتی و فقر قیام کرد و در این راه کشته شد. مرگ تراژیک وی و آموزه‌های پیشرو‌تر از زمانه‌اش وی را به به چهره‌ای تاثیرگذار و جذاب در تاریخ باستان ایران بدل کرده است.

محمدجعفر پوینده روشنفکر مقتول

محمدجعفر پوینده از مترجمان و روشنفکران برجسته روزگار ما بود که با وجود شرایط طاقتفرسای زندگی‌اش رشد کرد و درخشید و نهایتا در روز ۱۸ آذر ۱۳۷۷به قتل رسید.
پربازدید ها
پربحث ترین عناوین