تاریخ انتشار: ۱۶:۰۱ - ۲۴ دی ۱۳۹۶
تعداد نظرات: ۴ نظر

چین به آینده ایران خوشبین نیست

"چین عزیز" آرام آرام ایران، این شریک وفادار خود را به حاشیه می راند.
پدرام سلطانی، نایب رییس اتاق بازرگانی ایران نوشت: این هفته سفری تجاری به چین داشتم. بیش از ١٢ سال است که با چینیها تعاملات تجاری دارم و در این مدت مکرراٌ به چین سفر داشته ام. این سفر اما متفاوت از تمام سفرهای قبلی بود. اولین تغییر را در فرودگاه شانگهای احساس کردم، هنگامی که گذرنامه خود را به پلیس گذرنامه چین دادم و او شروع کرد به پرس و جو در خصوص علت سفر من به چین، محل اقامتم و داشتن بلیط برگشت. در تمام این ١٢ سال به خاطر نداشتم که هنگام ورود به چین با چنین سئوالاتی برخورد کرده باشم.

در اولین جلسه کاریم دریافتم که حسابهای شرکتهای ایرانی ثبت شده در چین یک به یک در بانکهای چینی در حال بسته شدن است و موضوع، بر خلاف آنچه که در اخبار ایران انعکاس یافته است، منحصر به دانشجویان و اشخاص حقیقی ایرانی نیست. حتی شرکتهایی که از ١٥-١٠ سال پیش در چین ثبت شده اند مشمول این رفتار جدید بانکهای چینی شده اند. تجار ایرانی به کارمندان چینی خود متوسل شده اند و شرکتهای جدیدی به نام آنان تأسیس می کنند و به امید امانتداری آنها دارایی خود را به نامشان می زنند.

بیش از یکسال است که با یکی از شرکتهای چینی مشغول مذاکره برای سرمایه گذاری مشترکی در ایران هستیم. در جلسه ای که برای ادامه مذاکرات با او داشتم خبر ناخوشایندی به من داد: دولت چین سرمایه گذاری شرکتهای چینی در ایران را تقریباٌ ممنوع کرده است و به سختی مجوز سرمایه گذاری خارجی در ایران را صادر می کند.

تقریباٌ در همه جلساتی که داشتم مشتریان چینی اشاره به سختتر شدن کار با ایران داشتند. اظهار می داشتند که بسیاری از شرکتهای چینی ترجیح می دهند خرید خود را در شرایط برابر از ایران نداشته باشند زیر پرداخت بسیار مشکل است و باید اسناد تجاری را تغییر دهند و به نام کشور دیگری بزنند تا امکان پرداخت پول از بانکهایشان فراهم شود.

"چین عزیز" آرام آرام ایران، این شریک وفادار خود را به  حاشیه می راند. از سال ١٣٨٩ که شرکت دولتی نفت چین، علیرغم اخذ امتیازات ویژه از دولت وقت ایران در قرارداد 2.5 میلیارد دلاری سرمایه گذاری در میدان نفتی آزادگان، شروع به کند کردن کار و بهانه تراشی کرد سیاست عقب گرد چین آشکار شد. قطعاٌ مشکل این نبود که آنها توان انجام کار را نداشتند بلکه سیگنال پایین کشیدن فتیله کار با ایران را دریافت کرده بودند.

چینیها در تمام این سالهایی که ایران عضو ناظر سازمان همکاریهای شانگهای بود، تنها مخالف عضویت کامل ایران در این سازمان، که در آینده می تواند بزرگترین و مهمترین سازمان اقتصادی آسیا باشد، بودند و برای  جلوگیری از عضویت ایران در این سازمان در منشور آن گنجانده بودند که کشورهایی که سازمان ملل بر علیه شان تحریمهایی وضع کرده است نمی توانند به عضویت این سازمان در آیند. حتی پس از لغو تحریمهای سازمان ملل، آنها مخالف عضویت ایران باقی ماندند و در حالی که به عضویت کامل هند، رقیب آسیایی خود، در این سازمان رأی مثبت دادند اما با عضویت ایران موافقت نکردند.

چینی ها حتی در پروژه بلند پروازانه جاده ابریشم نوین مسیر تاریخی جاده ابریشم را به نحوی تغییر داده اند که از بالای ایران بگذرد و یک مسیر فرعی از مسیر اصلی برای ورود به ایران منشعب شده است. داستان سرمایه گذاری کلان چین در بندر گوادر پاکستان نیز مکمل این پروژه در دور زدن ایران است.
 
در طول این ١٢ سال، دشمنی آمریکا با ما، و ما با آمریکا، باعث شد که ایران به عنوان بهترین مسیر خطوط لوله انتقال نفت و گاز خلیج فارس و آسیای میانه به اروپا، از این مسیرها حذف شود و به یک مسیر فرعی در نقشه انتقال انرژی منطقه تبدیل شود. از بین رفتن این مزیت مهم ژئوپلیتیک ایران تلخ اما قابل فهم است. اما اینکه چین، کشوری که این چنین از ما بهره برده است و ما به او چشم امید داشتیم، ایران را از مسیر ترانزیت کالا از شرق به غرب و شمال به جنوب کنار گذاشته است و نگاه درجه دومی به ایران دارد جای تأمل بسیار دارد.  

چین نشان داده است که در عرصه شطرنج جهانی هوشمندانه بازی می کند و چشم انداز بلند مدتی دارد. چرا چین چنین سیاستمدارانه و به آرامی ایران را به حاشیه می برد؟ او آینده را چه می بیند که پاکستان و افغانستان را به ایران ترجیح می دهد؟ چین برای چینی بند زده اقتصاد ایران چه نقشه ای می چیند؟
 
منبع: دولت بهار
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۴
محمودی
|
United States
|
۲۳:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۴
0
1
سال ها پیش مولوی گفت در زمین دیگران خانه مکن کار خود کن- کار بیگانه ؟سرمایه گذاری افراطی در موضوع نفت وگاز وپتروشیمی با کمک خارجی ها چیزی بهتر از این نمی شود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۲:۱۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۵
0
1
درافتادن با آمریکا یعنی این
علی مرتضایی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۵
0
0
درود:نگاهی قابل تعمق است که باید با دقت بیشتری مورد توجه قرارگیرد. دشمنی با آمریکا و اسرائیل باعث شده تا ما به دامن چین و زیرکتر از دشمن بیفتیم. غافل از اینکه سیاست پیچیده جهان امروز که بازیگران اصلی آن چون مافیا عمل کرده و همانند پدر خوانده ها اگر چه در پی غلبه بر رقیب هستند ولی اگر منابعی از دستشان فرار کند وبه خانواده دیگر پناه ببرد به علت توافقات درون خانوادگی بیشتر مورد سوء استفاده قرار می گیرد.نکته قابل توجه این است که وقتی چین با عضویت ما در شانگهای مخالفت می کند. همکاری ما با آن کشور دور از تدبیر است و باید تمام شده تلقی می شد که ادامه همکاری نشان از ضعیف بودن سیاست ما دارد.چین غیر قابل اعتماد وخطرآن به مراتب بیشتر از آمریکا است.با تشکر از آقای پدرام سلطانی، به پژوهشتان با جدیت ادامه دهید و نگاهتان را با دیدن زوایای مختلف از موضوع بر ندارید.موفق باشید.
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۲۵
0
0
همه این احوالات نگارنده مطلب ناشی از ضعف اقتصادی ماست وقتی اقتصاد را فدای ایدئولوژی و سیاست و ...کردیم می بایست فکر امروز را هم می کردیم
دنیای امروز دنیای منفعت طلبی است هیچ کشوری منافع کشورش را فدای دیگری نمی کند
چند وقت دیگه روسیه هم ما را پس می زند چون درد سر این کشور در مجامع بین المللی خواهیم شد
آنها کره شمالی را طلاق دادند اگر نجنبیم و اقتصادمان را به جلو نبریم و با کشورهای دیگر تعامل نداشته باشیم ما را هم طلاق خواهند داد
آنوقت باید بریم اشکنه بخوریم و در باره شعب ابیطالب و...با مردم صحبت کنیم و مزایای اخروی آن
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان