تاریخ انتشار: ۰۱:۱۶ - ۰۶ فروردين ۱۳۹۷
گزارش رویداد۲۴ به بهانه انتخاب شعار سال ۱۳۹۷

حمایت از کالای ایرانی؛ بشرطها و شروطها

یکی از واضح ترین اقداماتی که برخی از تولید کنندگان کشور در هنگام تولید کالای خود انجام می دهند آنست که پس از اقبال مردم و فروش مناسب یک کالا، به صورت محسوسی به کاستن از کیفیت محصول خود می پردازند و می کوشند برای آنکه سود بیشتر و درآمد افزون تری داشته باشند از کیفیت محصول بکاهند. این اقدام که کاملا با اقدامات کشورهای خارجی متفاوت است و نوعی سوء استفاده از اعتماد و یا توان مالی مردم است، موجب می شود به تدریج، از اعتماد مردم به کالای داخلی کاسته شود و اعتماد به اجناس خارجی، منجر به فروش بیشتر آنها شود.
حمایت از کالای ایرانی؛ بشرط‎ها و شروط‎ها
رویداد۲۴- رسم سالهای متمادی در کشورمان بر این مدار، قرار گرفته است که در آغاز سال جدید، عنوان و شعار مناسبی برای آن سال توسط رهبر انقلاب تعیین گردد و همگان بکوشند تا در مسیر اجرایی شدن آن شعار، موانع و مشکلات را مرتفع سازند و دستاوردهای مناسبی را محقق سازند. 

با وجود آنکه تعیین عنوان برای سال، با هدف ایجاد هماهنگی در بین دستگاه‌های مختلف و مسئول در کشور، طرح می‎شود و خواهان ایجاد هم‎افزایی در هنگام انجام فعالیت‎ها است و می‎کوشد مردم و افکار عمومی جامعه را نیز به عنوان حامی و مطالبه گر، وارد کارزار تحقق شعارها کند، اما به واسطه آنکه نهاد مشخص و معینی برای برآورد عملکردها و نمایش میزان پیشرفت در اجرایی شدن شعارها وجود نداشته است، در اکثر اوقات و در بیشتر سالها، جنبه رسانه ایی و بُعد شعاری عناوین، بیش از سایر جنبه ها مورد توجه قرار گرفته و در عمل، کمترین اهتمامی صورت گرفته است.

البته دولت ها به واسطه آنکه بیش از ارکان دیگر حکومت، در معرض سوال هستند،کوشیده اند همان برنامه‎های مصوب برای سال جاری خود را با رنگ و بوی شعار سال، ارائه کنند و گزارشی نیز از اقدامات خود، ارائه کنند اما به دلیل آنکه زمام تمامی امور در دست دولت نیست، معمولا توفیقات چشمگیری در مسیر اجرایی شدن شعار سال، مشاهده نمی‎شود.

رهبر معظم انقلاب در سخنان نوروزی خود به مناسبت آغاز سال 1397، شعار سال جدید را «حمایت از کالای ایرانی» بیان کردند و از همگان خواستند تا در مسیر پیشرفت اقتصاد کشور، از تولیدات داخلی استفاده کرده و موجب پیشرفت اقتصاد مقاومتی و اشتغال جوانان ایرانی شوند.

نفس بیان چنین شعاری و حرکت در مسیر حمایت از تولیدات داخلی، بسیار قابل تحسین است و نمایانگر دغدغه‎مند بودن طراحان شعار سال و دلسوز بودن آنان است اما در این رابطه باید نکات مهمی را مورد توجه قرار داد تا عینیت‎یابی و محقق شدن شعار سال، تسریع شود.

عدم سوء استفاده تولید کنندگان از اعتماد مردم
یکی از واضح ترین اقداماتی که برخی از تولیدکنندگان کشور در هنگام تولید کالای خود انجام می‎دهند آنست که پس از اقبال مردم و فروش مناسب یک کالا، به صورت محسوسی به کاستن از کیفیت محصول خود می‎پردازند و می‎کوشند برای آنکه سود بیشتر و درآمد افزون‎تری داشته باشند از کیفیت محصول بکاهند.

این اقدام که کاملا با اقدامات کشورهای خارجی متفاوت است و نوعی سوء استفاده از اعتماد و یا توان مالی مردم است، موجب می‎شود به تدریج، از اعتماد مردم به کالای داخلی کاسته شود و اعتماد به اجناس خارجی، منجر به فروش بیشتر آنها شود. به قطعیت می‎توان یکی از سوء استفاده کنندگان از اعتماد مردم و توان مالی آنان را خودروسازان داخلی بیان کرد که تولیدات بی‎کیفیت و ناایمن خود را با تبلیغات فراوان و بدون ذره‎ای پیشرفت در کیفیت و با مبالغ بالا به مردم عرضه می‎کنند و تلفات فراوانی را نیز منجر می‎شوند.

تعریف استاندارهای لازم برای افزایش کیفیت و افزایش قدرت رقابت
برای آنکه محصولات داخلی، دچار افت کیفیت نشوند و مردم نیز مجبور به رویگردانی از تولیدات ملی نگردند، باید برای تمامی محصولات تولیدی در داخل، استاندارهای کیفیت، تعریف شود و تولیدکنندگان نیز ملزم شوند تا استاندارهای مذکور را رعایت کنند. مادامی که حمایت صِرف، از محصولات داخلی تبلیغ شود و هیچگونه استانداری نیز برای آنها تعیین نگردد، مصرف‎کنندگان با توان مالی متوسط، ترجیح می‎دهند که از اجناس خارجی استفاده کنند که حداقلی از استاندارهای کیفیت را رعایت می‎کند. 

گاهی اوقات برخی از مسئولین به این نتیجه می‎رسند که ورود کالای مشابه را ممنوع کنند؛ در عین حالی که به کیفیت محصول ایرانی بی‎توجه هستند، نتیجه چنین اقدامی، افت بیش از پیش کیفیت محصول داخلی است چراکه برای خود، رقیبی را مشاهده نمی‎کند و همگان را مجبور به خرید از خود فرض می ‎کند، لذا تلاشی برای ارتقا انجام نمی‎دهد.

مقابله با قاچاق با حفاظت از تمامی مرزها و کنترل اسکله‎ها
با وجود آنکه با تدبیر دولت یازدهم، حجم کالای قاچاق و غیر مجاز به داخل کشور، تا پنجاه درصد کاهش یافته است اما همچنان سالانه بیش از دوازده میلیارد دلار کالای قاچاق به کشور وارد می‎شود و موجب زیان‎رسانی به محصولات مشابه داخلی می‎شود. لازمه حمایت از کالای ایرانی، مقابله همه جانبه با قاچاق و فساد موجود در این عرصه است و این مهم، محقق نمی‎شود مگر آنکه دولت بتواند بر تمامی مرزهای زمینی و آبی، مسلط شود و حتی اختیار هیچگونه اسکله ای نیز از دستش خارج نباشد.

کنترل واردات کالای مشابه با شفافیت در گمرکات
هنگامی که لیست اجناس وارداتی به کشور را مشاهده می‎کنیم، از حجم بالای کالاهایی که توان داخلی، قدرت تولید آن را دارد تاسف می‎خوریم. مادامی که امپراطوریِ «واردکنندگان» برقرار باشد و دولت، نتواند با شناسایی توان داخلی، مانع از واردات کالای مشابه شود، تولید داخلی ضربه خواهد خورد. 

دولت باید با یک برنامه ریزی منسجم، در گمرکات کشور، سیستمی شفاف و عیان را راه اندازی کند که در این سیستم، کالای وارد شده و نام شرکت و نام صاحبان شرکت وارد کننده را لحاظ کرده باشد تا در صورت ارتقای توان داخلی در تولید محصول مشابه، از واردات خارجی جلوگیری شود.

برای آنکه از کالای ایرانی، حمایت شود باید همگان دست به دست یکدیگر بدهند و ضمن مقابله با فساد و قاچاق، در ارتقای کیفیت محصولات ایرانی نیز بکوشند.
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما
captcha