تشکیل کمیته بین المللی برای محاکمه مسببان جنایات اخیر رژیم صهیونیستی
رویداد۲۴-ما اکنون نیازمند یک تغییر پارادایم به سوی همکاری و همگرایی منطقه ای هستیماجلاس میان دورهای جنبش عدم تعهد (نم) با عنوان «ترویج صلح و امنیت بینالمللی در راستای توسعه پایدار»روز پنجشنبه در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان و با حضور الهام علی اف رئیس جمهور این کشور و وزرای خارجه عضو جنبش آغاز به کار کرد؛ جلسه ای با حضور 800 نماینده از 120 کشو عضو ،17 کشور غیر عضو و 10 نهاد بین اللملی ناظر.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که برای شرکت در این اجلاسیه راهی باکو شده بود، در این نشست خواستار اقدام جمعی جنبش عدم تعهد برای مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی و تشکیل یک کمیته تحقیق بین المللی برای محاکمه مسببان جنایات اخیر صهیونیستها شد. وی به جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن و مجروح کردن تعدادی از فلسطینی ها در راهپیمایی روز بازگشت و همچنین تصمیم غیرقانونی دولت ترامپ در خصوص قدس شریف اشاره و بر اقدام جمعی جنبش عدم تعهد در نشست باکو و همچنین در سازمان ملل برای محکوم کردن این جنایات تاکید کرد و گفت: همگی ما اخبار قتل عام عمدی و برنامه ریزی شده تظاهرکنندگان مسالمت آمیز و غیرمسلح فلسطینی از جمله زنان و کودکان در غزه را با اندوه فراوان دنبال می کنیم. اینها آخرین جنایات صهیونیست ها علیه فلسطینی ها در طول تاریخ سبعیت آنها در ۷۰ سال گذشته است که در لوای مصونیتی که عمدتا توسط ایالات متحده و برخی از متحدان منطقه ای و فرامنطقه ای آن مهیا شده، انجام می پذیرد.
وی ادامه داد: اقدامات تشویقی اخیر آمریکا بویژه تصمیم غیرقانونی آن در خصوص قدس شریف باعث جسارت این رژیم آپارتایدی شده است...بازگذاشتن دست اسرائیل در انجام این جنایت ها نشان از پیدایش موج جدیدی از یکجانبه گرایی دارد که بار دیگر امنیت جهانی را مورد تهدید جدی قرار داده است. موج قبلی یکجانبه گرایی در اوایل سده بیستم منجر به بی ثباتی منطقه ما در ابعاد فاجعه بار و نهایتا پیدایش افراط گرایی خشونت آمیز و تروریسم و افزایش تنش ها و بحران ها در غرب آسیا و قراتر از آن شد. حتی امروز منطقه ما به رغم شکست سرزمینی داعش بواسطه مقاومت قهرمانانه مردم عراق و سوریه، هنوز از بقایای گروه های تروریستی و جابجایی های مشکوک آنها رنج می برد.
به گفته وی،اقدامات یکجانبه و تحریک آمیز برخی از کشورها که منجر به ادامه افراط گرایی و تروریسم شده، برخلاف تصور باعث وخامت چالش های مزمن و آشفتگی ها در غرب آسیا و شمال آفریقا شده است. بنابراین ما اکنون نیازمند یک تغییر پارادایم به سوی همکاری و همگرایی منطقه ای هستیم.
ظریف با بین اینکه«ما نیاز داریم جوار همسایگی خود را از طریق پذیرش پارادایم فراگیر احترام به منافع یکدیگر و رد پارادایم منسوخ شده سلطه جویی و انزوا که فقط به افزایش تنش و رقابت مخرب تسلیحاتی می شود، تقویت کنیم» به پیشنهاد ایران اشاره کرد و گفت: ما برای منطقه خودمان پیشنهاد تشکیل یک مجمع گفت و گوی منطقه ای را داده ایم تا نبود دیالوگ در این منطقه را از طریق تعامل و اقدامات اعتماد ساز جبران کنیم.
وی تصریح کرد: در حوزه خلع سلاح، بی اعتنایی فزاینده دولت آمریکا به تعهدات بین المللی و برنامه یک و دو دهم تریلیون دلاری آن کشور برای مدرن سازی و ساخت سلاح های هسته ای جدید منجر به مسابقه تسلیحاتی نوینی در حوزه هسته ای خواهد شد. جنبش عدم تعهد می بایست قاطعانه اولویت های خود در حوزه خلع سلاح را از طریق مکانیسم های موجود از جمله کنفرانس سطح بالای خلع سلاح هسته ای سازمان ملل پیگیری کنند.
دیدار ظریف با وزرای امور خارجه ۷ کشور در باکو
محمد جواد ظریف در حاشیه اجلاس میان دورهای وزیران امور خارجه جنبش عدم تعهد با تعدادی از مقامات شرکت کننده در این اجلاس از جمله وزیران امور خارجه کره شمالی، لیبی، افغانستان، فلسطین، هند، صربستان، ونزوئلا و روسای هیاتهای سوریه و کوبا و نیز رئیس مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفتگو و تبادل نظر کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان پس از شرکت در اجلاس وزرای امور خارجه جنبش عدم تعهد، به دعوت رسمی مقامات جمهوری خودمختار نخجوان به این جمهوری سفر کرد. ظریف روز جمعه هنگام ورود به جمهوری خود مختارنخجوان گفت: همواره ارتباط گسترده فرهنگی و اقتصادی بین ایران و نخجوان وجود داشته که امیدواریم در این سفر علاوه بر تقویت گفت و گوها، بتوانیم روابط اقتصادی را هم گسترش دهیم .وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در شرایط دشوار در کنار مردم نخجوان بوده و روابط خوبی با جمهوری خود مختار نخجوان و مردم این منطقه دارد که امیدوارم این سفر به توسعه هر چه بیشتر این روابط کمک کند.وی اضافه کرد:در ماه های گذشته ما میزبان رئیس شورای عالی نخجوان بودیم و اکنون خوشحالم که به دعوت ایشان از نخجوان بازدید می کنم .