کرونا هنوز تمام نشده؛ جهش جدید در کمین سلامت عمومی!
رویداد۲۴| با وجود اینکه جهان به تدریج از شرایط اضطراری ناشی از بیماری کرونا خارج شده است، این بیماری همچنان یکی از چالشهای مهم سلامت عمومی در بعضی مناطق به شمار میرود، با گذشت بیش از چهار سال از آغاز همهگیری بیماری کرونا، کشورها محدودیتهای سختگیرانه را کاهش دادهاند و زندگی به حالت عادی بازگشته است، با این حال، ویروس کرونا همچنان در حال گردش است و موارد ابتلاء در بعضی مناطق افزایش یافته و همچنان نیازمند توجه و مدیریت است.
یکی از دلایل اصلی خروج از شرایط اضطراری این بیماری، کاهش میزان مرگومیر و بستریهای ناشی از کرونا است و باید توجه داشت که واریانتهای این بیماری، شدت بیماریزایی سابق را ندارد و ایمنی جمعی نسبی نسبت به این بیماری ایجاد شده است، پیشرفتهای پزشکی، واکسیناسیون گسترده و افزایش ایمنی جمعی باعث شده است که شدت بیماری کاهش یابد و همچنین درمانهای مؤثرتر و شناخت بهتر ویروس به پزشکان کمک کرده است تا بیماری با موفقیت بیشتری مدیریت شود، اما با این حال، برخی گروههای آسیبپذیر همچنان در معرض خطر هستند و باید اقدامات پیشگیرانه را رعایت کنند.
بیماری کرونا برای نخستینبار در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شناسایی و به سرعت به یک بحران جهانی تبدیل شد؛ این ویروس که ناشی از سارس-ک وو-۲ بود، ابتدا در بازارهای محلی ووهان مشاهده شد و در هفتههای نخست، مقامات چین تلاش کردند تا شیوع بیماری را کنترل کنند، اما سرعت انتقال بالا و نبود آگاهی اولیه باعث شد که ویروس به سایر نقاط جهان گسترش یابد.
بهمن سال ۱۳۹۸، نخستین موارد ابتلاء به کرونا در ایران گزارش و شیوع این بیماری از شهر قم و استان گیلان آغاز شد و در ماههای بعد، این بیماری به یک همهگیری جهانی تبدیل شد و کشورها مجبور شدند محدودیتهای شدیدی را برای کنترل آن اعمال کنند، با گذشت زمان، واکسنهای مؤثر توسعه پیدا و اقدامات بهداشتی به کاهش شدت بیماری کمک کرد، اما کرونا همچنان در حال گردش است و سویههای جدید آن به طور مداوم ظاهر میشود.
بنابر اعلام علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تاریخ نوزدهم اردیبهشت، با وجود اعلام پایان وضعیت اضطراری بیماری کرونا از سوی سازمان جهانی بهداشت، رصدهای صورتگرفته در سامانههای دیدهوری و مراقبت غیردیدهوری کشور حاکی از افزایش موارد ابتلاء به ویروس کرونا در هفتههای اخیر است و روند گردش ویروسهای تنفسی در کشور همچنان ادامه دارد.
ابتلاء به کرونا در کشور افزایش یافته است؟ | تجربه پیک دوم آنفلوانزا در اسفند
آمیتیس رمضانی، استاد بیماریهای عفونی، دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور، مدیرگروه تحقیقات بالینی انستیتو پاستور ایران و رئیس شبکه بیماریهای بازپدید و نوپدید کشور با بیان اینکه در اوایل فروردین و اواخر اسفند، پیک بزرگی از آنفلوانزا را در کشور تجربه کردیم، میگوید: به طور کلی از اواخر پاییز و اوایل زمستان، شاهد افزایش موارد ابتلاء به آنفلوانزا، عفونتهای تنفسی و مقداری بیماری کرونا بودیم که پس از اوایل فروردین، بهتدریج موارد آنفلوانزا کاهش پیدا کرد.
وی با بیان اینکه ابتلاء به بیماری کرونا همیشه وجود داشته و هیچگاه به صفر نرسیده است، میافزاید: در طول پاییز و زمستان، به اندازهای که شاید شناسایی موارد ابتلاء به آنفلوانزا و دیگر عفونتهای تنفسی بودیم، موارد ابتلاء به کرونا گزارش نمیشد و ابتلاء به کرونا کمتر از آنفلوانزا و عفونتهای تنفسی بود.
استاد بیماریهای عفونی، دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور، مدیرگروه تحقیقات بالینی انستیتو پاستور ایران و رئیس شبکه بیماریهای بازپدید و نوپدید کشور با بیان اینکه در اسفند شاهد پیک دوم آنفلوانزا بودیم و به تدریج عفونتهای تنفسی کاهش پیدا کرد، تصریح میکند: از اواخر اسفند، با افزایش دید و بازدیدها و سفرها، مجدد شاهد افزایش موارد ابتلاء به عفونتهای تنفسی بودیم که در این شرایط، همچنان ابتلاء به بیماری آنفلوانزا غالب بوده است.
بیشتر بخوانید: بازگشت اُمیکرون به کشور؛ این بار خطرناکتر
کرونا، الگوی فصلی ندارد و گرما یا سرما بر ابتلاء به آن تأثیرگذار نیست
رمضانی ادامه میدهد: از اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت، به تدریج آنفلوانزا کمتر شد، موارد ابتلاء به کرونا افزایش پیدا کرد و ویروسهای تنفسی کمتر شد، بیماریهایی از جمله سرماخوردگی و آنفلوانزا، الگوی فصلی دارد و با گرم شدن هوا، موارد آنفلوانزا و سرماخوردگی کاهش پیدا کرد.
وی با بیان اینکه بیماری کرونا، الگوی فصلی ندارد و گرما یا سرما بر ابتلاء به آن تأثیرگذار نیست، میگوید: ابتلاء به بیماری آنفلوانزا به صورت سینوسی کم و زیاد میشود، اکنون شاهد افزایش موارد ابتلاء به بیماری کرونا هستیم و ویروس غالبی که اکنون شناسایی میشود، ویروس کرونا است.
استاد بیماریهای عفونی، دبیر انجمن متخصصان عفونی کشور، مدیرگروه تحقیقات بالینی انستیتو پاستور ایران و رئیس شبکه بیماریهای بازپدید و نوپدید کشور با بیان اینکه ویروس کرونا، جهش و تغییرات بالایی دارد و پس از یک جهش جدید، موارد ابتلاء به این بیماری افزایش پیدا میکند و پس از ابتلاء، ایمنی برای تعداد زیادی افراد بهوجود میآید، اضافه میکند: پس از این روند، بدن برای مدت زمانی ایمنی دارد و موارد ابتلاء کاهش پیدا میکند و این روند تا زمانی که ویروس تغییرات جدیدی پیدا کند، ادامه دارد.
کمتر از ۵ درصد بیماریهای تنفسی گزارش شده مربوط به بیماری کرونا است
پژمان عقدک، پزشک و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه بر اساس اعلام مسئولان مربوطه، در ارزیابیها و رصد بیماریها، بیماری کرونا نسبت به آنفلوانزا مقدار مختصری افزایش پیدا کرده است، به خبرنگار ایمنا میگوید: کمتر از ۵ درصد بیماریهای تنفسی گزارش شده از جمله موارد آنفلوانزا و سرماخوردگی، مربوط به بیماری کرونا است.
وی با بیان اینکه افزایش موارد ابتلاء به بیماری کرونا بسیار بسیار اندک و ناچیز بوده است، میافزاید: نظام سلامت در پایش وضعیت بیماریها، وضعیت بروز و ابتلاء به بیماریها را همواره مورد بررسی قرار میدهد و آمارهای ارائه شده، همواره وجود داشته است.
پزشک و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه آمار بیماریهای تنفسی افزایشی نداشته است و شایعترین این بیماریها در حال حاضر، سرماخوردگی و بیماریهای تنفسی فصلی است، تصریح میکند: در این شرایط، نسبت تعداد افراد مبتلا به بیماریهای کرونا و آنفلوانزا در مقایسه با یکدیگر مقداری متفاوت شده است.
بیماریهای تنفسی میتواند برای هر فردی بهویژه افراد درگیر بیماریهای زمینهای خطرناک باشد
عقدک با بیان اینکه سلامت ابعاد جسمی و روانی متعددی دارد و ایجاد شدن موجی از اخبار منفی و نادرست، میتواند سلامت افراد را تحت تأثیر قرار دهد، ادامه میدهد: کرونا نسبت به بیماری آنفلوانزا مقدار مختصری افزایش یافته است و مجموع هر دوی این بیماریها، کمتر از ۵ درصد بیماریهای تنفسی را در کشور تشکیل میدهد.
وی با اشاره به اینکه بیماریهای تنفسی میتواند برای هر فردی بهویژه افراد درگیر بیماریهای زمینهای خطرناک باشد، میگوید: افراد به منظور پیشگیری از ابتلاء به بیماریهای تنفسی از جمله آنفلوانزا و کرونا، باید فاصله را با افراد درگیر با بیماری رعایت و از ماسک استفاده کنند، همچنین شستوشوی دستها به صورت منظم باید مد نظر قرار داشته باشد.
پزشک و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه بیماریهای آنفلوانزا و کرونا میتواند برای بیماران درگیر با بیماریهای قلبی و عروقی، دیایت و سرطان و مصرفکنندگان داروهای ضدسرطان و کورتون، شدت بیشتری داشته باشد، اضافه کرد: حتی بیماری سرماخوردگی نیز میتواند برای این افراد وضعیت بدتری ایجاد کند.
با توجه به وضعیت موجود در کشور، معاونت بهداشت وزارت بهداشت از معاونان بهداشت دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی کشور خواسته است تا ضمن اجرای اقدامات مراقبتی و آموزشی، گزارش عملکرد دورهای خود را به مرکز مربوطه ارسال کنند و بر ضرورت استفاده صحیح و مستمر از ماسک بهویژه در فضاهای بسته و پرجمعیت تأکید شده است، همچنین پایش منظم اماکن تجمعی نظیر مدارس، زندانها و آسایشگاهها از نظر رعایت ضوابط بهداشتی باید مورد توجه قرار گیرد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تاکید کرده است که با توجه به تداوم گردش جهانی ویروسهای تنفسی، رعایت کامل توصیههای بهداشتی در مراسم و تجمعات گسترده الزامی است و افزایش موارد شناسایی شده کرونا در اردیبهشت ۱۴۰۴ به عوامل مختلفی مرتبط است؛ یکی از مهمترین عوامل، کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی است و با کاهش محدودیتها، مردم کمتر به رعایت نکات بهداشتی توجه میکنند که این امر موجب افزایش انتقال ویروس شده است و علاوه بر این، سفرهای داخلی و خارجی، تجمعات گسترده و رویدادهای اجتماعی نیز نقش مهمی در افزایش موارد ابتلاء دارند.
یکی دیگر از دلایل افزایش موارد ابتلاء به این بیماری، تغییرات در سویههای ویروس است؛ طبق گزارشهای اخیر، سویههای جدید کرونا همچنان در حال گردش است و بعضی از آنها قابلیت انتقال بالاتری دارد و این سویهها ممکن است باعث افزایش موارد ابتلاء شود، هرچند شدت بیماری در بیشتر موارد کمتر از موجهای اولیه است و متخصصان تأکید دارند که نظارت بر سویههای جدید و بررسی میزان تأثیر آنها بر سلامت عمومی ضروری است.
یکی از نگرانیهای اصلی در افزایش موارد ابتلاء، تأثیر آن بر گروههای آسیبپذیر مانند سالمندان، بیماران قلبی و افراد دارای نقص ایمنی است، این افراد در صورت ابتلاء به کرونا ممکن است با عوارض شدیدتری مواجه شوند و به همین دلیل، توصیه میشود که این گروهها همچنان اقدامات پیشگیرانه را رعایت و در صورت مشاهده علائم بیماری، به مراکز درمانی مراجعه کنند.
با وجود افزایش مختصر موارد ابتلاء به بیماری کرونا، متخصصان تأکید دارند که شرایط بحرانی یا اضطراری گزارش نشده است و این موضوع نشان میدهد که کرونا به یک بیماری قابل مدیریت تبدیل شده است، اما همچنان نیازمند توجه و رعایت نکات بهداشتی است و رعایت بهداشت فردی و نظارت بر وضعیت بیماری میتواند به کاهش موارد ابتلاء کمک و از بروز موجهای شدید جلوگیری کند.
منبع: ایمنا