تاریخ انتشار: ۲۳:۵۳ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۵

رفیق قالیباف برای کاپیتان سنگ تمام گذاشت

محمدرضا رضایی کوچی در نشست علنی امروز (چهارشنبه ۱۳ بهمن) مجلس شورای اسلامی در جریان ارائه گزارش کمیسیون عمران مجلس درخصوص حادثه ساختمان پلاسکو، گفت: حادثه حریق آتش سوزی دراین ساختمان منجر به شکست کامل و ریزش ساختمان پلاسکو شد که متاسفانه این حادثه سبب شد با تعدادی از آتش‌نشانان شجاع، متعهد و ایثارگر به همراه تنی چند از هموطنان به شهادت برسند.

رویداد۲۴-محمدرضا رضایی کوچی در نشست علنی امروز (چهارشنبه ۱۳ بهمن) مجلس شورای اسلامی در جریان ارائه گزارش کمیسیون عمران مجلس درخصوص حادثه ساختمان پلاسکو، گفت: حادثه حریق آتش سوزی دراین ساختمان  منجر به شکست کامل و ریزش ساختمان پلاسکو شد که متاسفانه این حادثه سبب شد با تعدادی از آتش‌نشانان شجاع، متعهد و ایثارگر به همراه تنی چند از هموطنان به شهادت برسند.

نماینده مردم جهرم درمجلس شورای اسلامی ضمن تشکر از هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در اختصاص زمان برای پیگیری این حادثه در صحن مجلس، افزود: این گزارش صرفا روند اقدامات کمیسیون عمران به عنوان محور بررسی‌های مجلس در ابعاد این حادثه بوده و نتایج نهایی و تصمیمات اتخاذی کمیسیون عمران متعاقباً در گزارش ماده ۴۹ به سمع و نظر شما نمایندگان و ملت شریف خواهد رسید.

وی تاکید کرد: حادثه پلاسکو که با اعلام حریق در طبقات فوقانی در ساعت ۷:۵۹ صبح وارد مرحله امداد شده بود، بعد از یک بار اطفاء مجدد دچار حریق می‌گردد،  بنابراین با توجه به توسعه آتش سازه فولادی ساختمان به دلیل عدم پیش‌بینی تدابیر و تجهیزات مقابله با حریق بعد از حدود ۳ ساعت مقاومت دچار تغییر رفتار و کاهش ظرفیت باربری و نهایتا شکست و ریزش ناگهانی گردی؛ از این رو متأسفانه سرعت تخریب فرصت خروج افراد مستقر در ساختمان را نداد.

این نماینده مردم درمجلس دهم تصریح کرد: انعکاس این حادثه در فضای مجازی و رسانه‌ای و ازدحام جمعیت بالایی که عموماٌ به نوعی با اصناف فعال در این ساختمان مرتبط بودند، استقرار نظام مدیریتی بحران را با چالش مواجه می‌نمود که با پیام مقام معظم رهبری و تأکیدشان بر اولویت امداد و نجات، همگرایی لازم ایجاد گردید که بر خود لازم می‌دانیم که از عنایت ایشان تشکر نماییم.

رضایی کوچی تصریح کرد: کمیسیون عمران معتقد است گرچه حادثه پلاسکو حادثه‌ای تلخ ولی باید فرصتی تلقی شود برای ایمن‌سازی شهرها و سکونتگاه‌ها و مقاوم‌سازی ابنیه و تأسیسات که این مهم اراده همگانی در تمام عرصه‌های حاکمیتی و مردمی می طلبد. در اینجا لازم می دانم به برخی سوالات و ابهامات که در گزارش تکمیلی کمیسیون مورد بررسی قرار خواهد گرفت اشاره کنیم

وی افزود:  آیا ساختار و تشکیلات مدیریت بحران، دارای امکانات ، تجهیزات، توان ، منابع، تخصص و اراده و اقتدار لازم برای سیاست‌گذاری ، برنامه ریزی و مدیریت بحران و عملیات که پاسخگوی نیاز کشوری که حداقل ۳۰ نوع از ۴۳ نوع حادثه غیرمترقبه شناخته شده را تجربه می‌کند دارد؟ آیا توانسته خود را در سطح استانداردهای جهانی ارتقاء بخشد؟ آیا توانسته شرایطی فراهم کند که مدیریت بحران منطقه‌ای در مواجهه با حادثه به بانک‌های اطلاعاتی از جمله امکانات، تجهیزات کشور، راهکارها و روش‌های مناسب با حادثه برگرفته از حوادث مشابه را به احصاء و به کار گیرد؟ آیا در مستندسازی، تحلیل نتایج حوادث موفق می باشد؟

این نماینده مردم درمجلس دهم گفت:  آیا قوانین آنقدر جامع و مانع هستند که زمینه برداشت ها و تفاسیر مختلف  و عدم پذیرش مسئولیت به وجود نیاید؟ آیا قوانین آنقدر صریح هستند که بتوان در وقوع حادثه مشابهی مسئول واحدی معرفی کرد؟ در این حادثه که همه دستگاه‌های مرتبط از پذیرش مسئولیت طفره می‌روند بنیاد مستضعفان تنها دستگاهی بود که رسماً اعلام کرد به سهم خود مسئولیت قبول می‌کند و لازم است اینگونه رفتارها در فرهنگ مدیریتی کشور تقویت و نهادینه شود.

وی با اشاره به اینکه در این حادثه مجموعه‌ای از قوانین مرتبط از جمله قانون شهرداری‌ها، قانون کار، قانون تملک آپارتمان‌ها، موازین قانونی موجر و مستأجر، قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و قانون صنفی شناسایی شد، افزود:  احکام صریحی در جلوگیری از اینگونه حوادث وجود دارد ولی به دلایل گسترده و قابل توجهی اجرایی نشده بود، بنابراین لازم است بررسی گردد علل عدم اجرای این قوانین چه بوده است و آیا دستگاه‌های مرتبط در انعکاس موارد کمبود ، نقص  یا ابهام در این احکام قانونی اقدام نموده‌اند؟


*خانه ملت

نظرات شما