تاریخ انتشار: ۱۶:۱۹ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۶

مونته‌نگرو، گام بلند ناتو به‌سوی عراق

پیامدهای الحاق مونته‌نگرو به پیمان نظامی ناتو که دیروز انجام شد، سخت‌تر و تلخ‌تر از آنی بود که میودواگ ووکوویچ می‌اندیشید. زیرا به گفته این عضو پارلمان مونته‌نگرو که به حزب حاکم کشور تعلق دارد، در روز یکشنبه گذشته در فرودگاه دو مودیدووی شهر مسکو در حالی که در انتظار رسیدن هواپیمایی به مقصد بلاروس بود، بازداشت شد و به مدت 8 ساعت بدون آب و غذا تحت بازجویی مقام‌های امنیتی روسیه قرار گرفت و سپس با تندی هرچه بیشتر از این کشور اخراج شد.

رویداد۲۴-پیامدهای الحاق مونته‌نگرو به پیمان نظامی ناتو که دیروز انجام شد، سخت‌تر و تلخ‌تر از آنی بود که میودواگ ووکوویچ می‌اندیشید. زیرا به گفته این عضو پارلمان مونته‌نگرو که به حزب حاکم کشور تعلق دارد، در روز یکشنبه گذشته در فرودگاه دو مودیدووی شهر مسکو در حالی که در انتظار رسیدن هواپیمایی به مقصد بلاروس بود، بازداشت شد و به مدت 8 ساعت بدون آب و غذا تحت بازجویی مقام‌های امنیتی روسیه قرار گرفت و سپس با تندی هرچه بیشتر از این کشور اخراج شد. ووکوویچ و همتاهایش تردیدی ندارند که اینگونه اقدامات ایذایی جوابی صریح از جانب مسکو بابت پیوستن مونته‌نگرو به پیمانی است که هرچند دونالدترامپ در ماه‌های اخیر رگبار ناسزاهای خود نسبت به آن را قطع نکرده اما امریکا هنوز سهمی اساسی در استواری آن دارد.مونته‌نگرو که یکی از 6 کشور جدا شده از دل یوگسلاوی سابق است، اینک تاوان تلخ تبدیل شدن به بیست ونهمین عضو ناتو را هرچه بی‌رحمانه‌تر پس می‌دهد و گریزی هم از آن ندارد. به محض قطعی شدن این پیوند، دولت مسکو محدودیت‌ها وتحریم‌های خود را در قبال مونته‌نگرو آغاز و در قدم اول ورود نوشابه‌ها و بعضی اغذیه‌های این کشور را به مسکو ممنوع و تأکید کرد که اگر هم در آینده خریدار آنها باشد فقط یک دهم گذشته بابت آن پول خواهد پرداخت! دوسکو ماکوویچ نخست‌وزیر مونته‌نگرو می‌گوید: «برای ما شکی نیست که همه اقدامات ایذایی هفته‌های اخیر روس‌ها منتج از ممنوعیت ما در ناتو است.» روس‌ها به موارد فوق بسنده نکرده و از حجم مسافران خود به مونته‌نگرو هم به طرز محسوسی کاسته‌اند زیرا می‌دانند صنعت توریسم در این کشور بشدت به مسافران روس متکی است و بدون حضور آنها، پول هنگفتی را از دست می‌دهد. 

با این حال اقلیت روسی مقیم مونته‌نگرو بر این باور است که روابط دو کشور آنقدرها هم سیاه نشده که به‌نظر می‌رسد. یکی از آنها مارات گولمن است که تخصص‌اش شناخت و جمع‌آوری آثار ناب و کهن هنری است و از 2014 در مونته‌نگرو رحل اقامت افکنده است. وی می‌گوید: «این تهدیدها و ارعاب‌ها اغلب یک پز صرف و تظاهر به خشونت است و مقام‌های مونته‌نگرو بهتر ازهرکس می‌دانند که روس‌های ساکن کشورشان مانند من مردانی آرام و ادیب‌اند و قصد بلوا ندارند. اغلب روس‌های مقیم شرق اروپا به‌واقع ثروتمندانی هستند که خوشبختی‌شان در آرامش نهفته است و نه در مشارکت در ستیزه‌جویی‌های سیاسی.» با این حال دولت مرکزی پودگوریکای مونته‌نگرو معتقد است تهدید روس‌ها جدی است زیرا پیوستن آنها به ناتو اتحادیه لرزان سوسیالیست‌های مرتبط با دولت مسکو در سطح اروپا را سست‌تر و کم مشتری‌تر کرده و ولادیمیر پوتین بابت آن بشدت عصبانی است. ارتش مونته‌نگرو هم محدود و کم قدرت است و حتی هنوز رویارویی با ارتش سرخ برایش هولناک است. دولت مسکو هنوز متهم به طراحی یک کودتای نافرجام در مونته‌نگرو در مهرماه سال پیش است و آن هنگامی بود که روس‌ها برای نخستین‌بار از قصد الحاق این کشور به ناتو مطمئن شدند. مونته‌نگرو حالا مطمئن است اگر «سر» روس‌ها خلوت شود، توطئه کودتای دوم‌شان بسیار سفت و سخت‌تر و بدخیم‌تر و احتمالاً موفق‌تر خواهد بود. 

 

منبع: روزنامه ایران
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما
captcha