تاریخ انتشار: ۱۱:۳۷ - ۲۱ شهريور ۱۳۹۶
سی ان ان:

ترامپ بازی خطرناکی را با توافق هسته‌ای ایران آغاز کرده است

هفته گذشته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک‌بار دیگر گزارش داد که تمام طرف‌های برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) –ازجمله ایران- به‌طور کامل به توافق پایبند بوده‌اند. این هشتمین بار است که آژانس در گزارش‌های منظم خود در مورد برجام تأیید کرده که توافق هسته‌ای کارآمد است- و باید متذکر شد که از زمان اجرای برجام آژانس حتی یک‌بار هم از عدم پایبندی ایران خبر نداده است.
ترامپ بازی خطرناکی را با توافق هسته‌ای ایران آغاز کرده است
رویداد۲۴- هفته گذشته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک‌بار دیگر گزارش داد که تمام طرف‌های برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) –ازجمله ایران- به‌طور کامل به توافق پایبند بوده‌اند. این هشتمین بار است که آژانس در گزارش‌های منظم خود در مورد برجام تأیید کرده که توافق هسته‌ای کارآمد است- و باید متذکر شد که از زمان اجرای برجام آژانس حتی یک‌بار هم از عدم پایبندی ایران خبر نداده است.

به گزارش رویداد۲۴ به نقل از سی ان ان، این توافق خطر یک ایران هسته‌ای را از روی میز حذف کرد اما به نظر می‌رسد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا  برخلاف باور تمام کارشناسان، آماده چشم‌پوشی از این واقعیت و اعلام عدم پایبندی ایران است. نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل حتی روز پنج‌شنبه از خروج از توافق هسته‌ای سخن گفت.

اما رویکرد دولت ترامپ درباره ایران خطرناک است. دقیقاً همان‌طور سه‌شنبه گذشته از هیلی شنیدیم او با اشاره به تخلفاتی که رخ نداده سعی دارد پرونده‌ای علیه حفظ توافق هسته‌ای ایجاد کند و به صدها سایت مشکوک اشاره می‌کند که بازرسی از آن‌ها صورت نگرفته درصورتی‌که این‌طور نیست.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک سازمان سیاسی نیست بلکه یک آژانس مستقل است که وظیفه‌اش نظارت گسترده و اجرای رژیم بازرسی‌ها در مورد این توافق است. آژانس به جزئی‌ترین اطلاعات در مورد برنامه هسته‌ای ایران دسترسی دارد و به‌طور مداوم بر تمام عناصر این برنامه نظارت می‌کند تا نسبت به پایبندی همه‌جانبه ایران به توافق اطمینان یابد.

علاوه بر این، اگر آژانس مشکوک شود که فعالیت‌های مخفی برای تولید مواد فسیلی مانند اورانیوم غنی‌شده یا توسعه برنامه هسته‌ای به‌گونه‌ای که در توافق منع شده، صورت می‌گیرد، حق ویژه دارد که خواستار ارائه اطلاعات مضاعف و بازرسی تا اعلام رضایت در مورد اجرای درست برجام شود.

آژانس بهتر از هر واحد و سازمانی از زیر و روی برنامه هسته‌ای ایران آگاه است، بنابراین عقلانی است که گزارش‌های آن در مورد پایبندی ایران به تعهداتش مورد پذیرش همه، البته شاید به‌جز دولت ترامپ، باشد.

وعده‌های انتخاباتی رئیس‌جمهوری آمریکا شامل قصد و نیت پاره کردن این توافق است و او همین تابستان به‌طور آشکار گفته که همچنان انتظار دارد از «بدترین توافق تاریخ» خارج شود. متأسفانه ممکن است او بدون آنکه دلیلی برای توجیه چنین اقدام افراطی داشته باشد، دست‌به‌کار شود.

در اینجا برخی نشانه‌ها آورده شده: ترامپ از زمان روی کار آمدن،  قانون چشم‌پوشی از تحریم‌های هسته‌ای که آمریکا را 120 روز به اجرای برجام متعهد می‌کند را امضا کرده و نشان داده که ایالات‌متحده هیچ مدرکی دال بر نقض برجام از سوی ایران نداشته است. علاوه بر این، دولت ترامپ گزارش پایبندی ایران به توافق را تاکنون دو بار تأیید کرده، اقدامی که برای ممانعت از بازگرداندن تحریم‌ها از سوی کنگره لازم است. تاکنون کاخ سفید هیچ دلیلی برای امتناع از امضای گزارش پایبندی ایران نداشته است.

هفته گذشته هیلی به وین سفر کرد تا در گفت‌وگو با مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواستار آغاز بازرسی از سایت‌های نظامی ایران شود چراکه آن‌ها پیش از توافق در این اماکن اقدامات هسته‌ای پنهانی داشته‌اند. باوجودآنکه این در ظاهر متقاعدکننده می‌آید اما هیچ‌یک از متحدان آمریکا یا امضاکنندگان برجام خواستار این بازرسی‌ها نیستند چراکه هیچ مدرکی در مورد ضرورت انجام این کار ندارند.

نقش آژانس این است که بر اساس واقعیت و مدارک تعیین کند چنین بازرسی‌هایی در کدام بخش‌ها لازم است. این مسئله که گزارش هفته گذشته ثابت می‌کند تیم ترامپ در حال اتخاذ تصمیماتی است که سوای واقعیت هستند، باعث می‌شود باور داشته باشیم که آن‌ها در تلاش برای ایجاد موقعیتی هستند که در آن ایران از بازرسی‌های غیرقابل‌توجیه سرباز بزند و در پی آن آمریکا می‌تواند مدعی شود که دلیل کافی برای اعلام عدم پایبندی جمهوری اسلامی به توافق را دارد.

این یک بازی خطرناک است. هنوز هم شاهد آثار و پیامدهای آخرین باری هستیم که دولت آمریکا تلاش کرد واقعیات را بر اساس اهداف سیاست خارجی تعیین کند، نه اهداف را بر اساس واقعیات. اعتبار آمریکا در میان متحدانش- توانایی بازدارندگی در مقابل ایران که بماند- از یک تلاش دیگر برای جا زدن دروغ بجای واقعیت نجات نخواهد یافت.

ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما
captcha