تاریخ انتشار: ۱۳:۴۹ - ۲۲ آبان ۱۳۹۶
سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرد؛

جزییات سفر بوریس جانسون به ایران و ارتباط آن با پرونده نازنین زاغری

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به خبر سفر بوریس جانشون و ماکرون به ایران گفت: این سفرها در دستور کار قرارد دارد و جزییات آن اعلام خواهد شد.
رویداد۲۴-سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به خبر سفر بوریس جانشون و ماکرون به ایران گفت: این سفرها در دستور کار قرارد دارد و جزییات آن اعلام خواهد شد.

 بهرام  قاسمی صبح امروز در نشست خبری خود ضمن تسلیت به حادثه‌دیدگان زلزله شب گذشته در ایران و عراق وتقاضای صبر و اجر برای آنها، در پاسخ به سوالی در خصوص سفر بوریس جانسون، وزیر امور بریتانیا به ایران و ارتباط آن با پرونده نازنین زاغزی گفت: این سفر در دستورکار دو کشور قرار دارد و در حال تنظیم است و تا انتهای سال میلادی ایشان سفر خود را به تهران انجام خواهند داد.

وی در مورد اینکه آیا هیات تجاری هم در این سفر خواهد آمد یا خیر؟ اظهار داشت: در زمان لازم درباره جزئیات توضیح خواهیم داد. 

تاریخ سفر مکرون به ایران مشخص نشده است

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان در مورد سفر امانوئل مکرون به ایران تصریح کرد: سفر مکرون مطرح شده و در دستورکار قرار دارد. تاریخ دقیق آن مشخص نیست و احتمالا بعد از سفر وزیر امور خارجه فرانسه خواهد بود اما موضوعی مورد بحث است که در زمان خودش اگر قطعی شد و جزئیات مشخص شد اطلاع‌رسانی می‌کنیم.

سخنان مکرون دقیق نبود/ بدخواهان می‌خواهند روابط ایران و اروپا را تحت تاثیر قرار دهند

قاسمی درخصوص اظهارات مکرون درباره ایران خاطرنشان کرد: موضع‌گیری رئیس‌جمهور فرانسه موضع‌گیری دقیقی نبود. ما خواستار آن هستیم که با دقت و هوشیاری به مسائل منطقه توجه کنند چون بدخواهان زیادی می‌خواهند روابط ایران و اروپا به ویژه فرانسه را تحت تاثیر قرار دهند و این سفر برای کاستن از برخی اختلافات در دیدگاه‌ها است.

وی در مورد سفر وزیر امور خارجه فرانسه به ایران نیز ابراز داشت: این سفر در مرحله نهایی است و تاریخ تا حدودی روشن است و آن هم در هفته‌های آتی می‌تواند انجام شود.

در حوزه بازسازی سوریه حضور جدی خواهیم داشت

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که نقش ایران در سوریه بعد از داعش چه خواهد بود؟ بیان کرد: حضور ما در سوریه برای مبارزه با داعش و با طلب یاری دولت سوریه بود و در صورتی که سوریه بتواند با همه مشکلات فائق بیاید و داعش سرکوب کامل شود، ما روابط راهبردی خود را  ادامه می‌دهیم و در حوزه بازسازی سوریه حضور جدی خواهیم داشت. 

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره تحت فشار دادن ایران در پی استعفا سعد حریری یادآور شد: ما همواره خواهان ثبات امنیت و آرامش در لبنان بودیم و در سالیان اخیر با تلاش بین احزاب و گروه‌های مختلف لبنانی، این کشور در مسیر درست قرار گرفت و در جهت سازندگی خود در حرکت بوده و این مورد حمایت ما است. 

حریری هرچه زودتر باید به لبنان برگرد

وی با بیان اینکه ما هنوز به طور جدی از روند توسعه و آرامش و ثبات در لبنان حمایت می‌کنیم، عنوان کرد: استعفای نخست‌وزیر لبنان امری ناگهانی و مشکوک تلقی شد و امیدوار هستیم با توجه به سخنان دیشب حریری او هرچه زودتر باید به لبنان برگردد و مراحل قانونی استعفا را در کشور لبنان انجام دهد. ما از هر اقدامی برای ثبات لبنان حمایت می‌کنیم.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه افزود: اینکه آن اتفاق چرا و چگونه صورت گرفت تحلیل زیاد دارد باید صبر کرد تا زمان کمک به روشن شدن واقعیت قضیه کمک کند ولی قطعا یک اقدام عجیب و بی‌نظیر بود که نخست‌وزیری در کشوری ثالث استعفا بدهد و برنگردد.

قاسمی تاکید کرد: صحبت‌های دیشب نور امیدی برای برگشت حریری به لبنان و برگشت ثبات و وضعیت قبلی به لبنان بود که دوران سختی را در گذشته پشت سر گذاشته است.

امیدوارم بندر چابهار نقش راهبری خود را ایفا کند 

وی در مورد آغاز به کار بندر چابهار و پیام آن برای منطقه گفت: چابهار نقش کلیدی دارد و جمهوری اسلامی تلاش دارد این بندر با تسهیلات و زیرساخت‌های که در آن ایجاد شده و تفاهم‌هایی که صورت گرفته، نقش کلیدی در بحث ترانزیت میان کشورهای منطقه از هند تا آسیای مرکزی و روسیه داشته باشد لذا این روند با جدیت دنبال می‌شود و با کشورهای ذی نفع به طور مکرر جلسات ادامه دارد و امیدوارم این بندر نقش راهبری خود را ایفا کند و به ثبات و امنیت و حتی مبارزه با تروریسم و مبارزه با فقر در پیرامون ایران کمک به‌سزایی داشته باشد.

ارتباط دادن ایجاد دفتر اتحادیه اروپا به سفر هیات تجاری و کشاورزی غلط بود

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره تاسیس دفتر اتحادیه اروپا در ایران اظهار داشت: بحث دفتر اتحادیه اروپا از مدت‌ها پیش مطرح بوده و در دستورکار دستگاه‌های ذیربط قرار دارد و هر موقع اجماع لازم فراهم شود، آن را اعلام می‌کنیم اما آنچه در فضای مجازی مطرح شد و آن را به سفر یک هیات تجاری و کشاورزی از اتحادیه اروپا به ایران ارتباط دادد، غلط بود. این موضوعی است که توسط اتحادیه از ایران رسما درخواست شده است.

با هیچ کشور و فردی درخصوص مسائل موشکی مذاکره نمی‌کنیم

قاسمی در خصوص مساله پیشنهاد گفت‌و‌گوی موشکی با ایران تصریح کرد: اگر چنین چیزی در رسانه‌ای مطرح شده است که بعید می‌دانم چنین چیزی با توجه به مواضع جمهوی اسلامی در رسانه‌ها مطرح شده باشد، باید بگویم ما صراحتا در مورد مواضع دفاعی با هیچ کشور و فردی مذاکره نمی‌کنیم و این موضوع حق جمهوی اسلامی است که در مورد مسائل دفاعی خود تصمیم‌گیری کند و مباحث موشکی و سیاست‌های خود را دنبال کند.

وی ادامه داد: آنچه دیگران باید توضیح دهند ارسال سلاح‌های گران قیمت و انبوه و پیشرفته به کشورهای منطقه است که نهایتا باید تولیدکنندگان و صادرکنندگان این اقلام پاسخگو باشند و نهایتا گذر زمان این وضعیت را حادث خواهد کرد که آنها آثار مخرب این سیاست غلط خود را خواهند دید. 

عربستان در سیاست‌های خود علیه ایران موفق نبوده است

این مقام عالی‌رتبه وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه عربستان از وزرای امور خارجه کشورهای عرب خواست در قاهره بحثی درباره دخالت‌های ایران در منطقه داشته باشند، خاطرنشان کرد: این اقدامات از جانب عربستان جدید نیست و به علت مجموعه مشکلات درونی و بیرونی که با آن مواجه است و سرخوردگی‌های پی در پی و مشکلات داخلی سعی کرده، اجماع‌سازی علیه ایران را رقم بزند که نشان می‌دهد تحولات یک سال گذشته و مجموعه اتفاقات که با آن مواجه بودیم در این سیاست موفق نبوده و با شکست مواجه شده و این اجلاس هم نهایتا تبدیل به اقدامی خواهد شد که نتیجه مطلوبی ندارد؛ چراکه هر کشوری مصالح خود را دنبال می‌کند و واقعیت‌های منطقه را بهتر ارزیابی کرده و روابط با جمهوری اسلامی را هدف‌گذاری می‌کند.

معاندان لبنان تاکنون با شکست مواجه بودند 

قاسمی در پاسخ به سوالی درباره دستگیری سعد حریری در عربستان و اینکه آیا وزارت امور خارجه این مساله را از  طریق مجامع بین‌المللی دنبال می‌کند یا نه؟ ابراز داشت: ایران در مسائل لبنان دخالت نمی‌کند. مسائل آنها به خودشان مربوط است و مساله حریری هم به پارلمان لبنان مربوط است و آنها تصمیم می‌گیرند در چه مسیری حرکت کنند.

وی با بیان اینکه باید صبر کرد و دید تحولات چطور پیش می‌رود، عنوان کرد: ما آرزوی ثبات و امنیت برای لبنان داریم. آنچه در لبنان شاهد بودیم یک تحول و خردمندی بالا بود که نهایتا کمک کرد وضعیت در مسیر درستی قرار بگیرد. فکر کنم شاید معاندان لبنان تاکنون با شکست مواجه بودند و نتوانستند به اهداف خود دست پیدا کنند و این ناشی از بینش دقیق در لبنان است.

امیدواریم شرایط در لبنان به سمت پیچیده‌تر شدن و خشونت پیش نرود

این دیپلمات عالی‌رتبه در پاسخ به سوالی در خصوص تحلیل‌ها درباره ایجاد جنگ نیابتی در لبنان و تحلیل‌ها در این خصوص یادآور شد: براساس فرضیه‌ها، نمی‌شود تصمیم‌گیری کرد ولی سیاست کلی ما عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورهاست و توصیه می‌کنیم کشورها مسایل داخلی خود را با مذاکره حل کنند. 

قاسمی تاکید کرد: ما امیدواریم شرایط در لبنان به سمت پیچیده‌تر شدن و خشونت و اختلاف پیش نرود و اوضاع به شرایط قبل از استعفای حریری برگردد و روندی که بسیار مثبت و مورد رضایت همه گروه‌ها بود، محقق شود. ما علاقه‌مند نیستیم هیچ یک از کشورهای منطقه دچار تنش باشند. 

وضعیت امسال در مورد اربعین بهتر از سال قبل بود

وی در پاسخ به سوالی درباره بازگشت زائران اربعین و آمار کسانی که بدون ویزا به عراق سفر کردند و دستگیر شدند، بیان کرد: من می‌توانم اعلام کنم وضعیت امسال در اربعین نسبت به سال‌های گذشته بهتر بود. با اطلاع‌رسانی و ستادی که در وزارت کشور ایجاد شد و اطلاع‌رسانی و شرایط سهل‌تر ویزا با چنین مشکلاتی را کمتر کرده بود.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه اگر اندک افرادی بدون ویزا رفته باشند و مشکلی پیدا کرده باشند، من خبر ندارم، گفت: اتفاقی که در بحث اربعین پیش از این بود، این مساله بود که در تفاهم با دولت عراق قرار شد به تک تک افراد ویزا داده شود و ویزاها گروهی صادر نشود. در گذشته افراد یکدیگر را در نواحی مرزی گم می‌کردند و چون ویزا در دست دیگری بود، بدون ویزا می‌ماندند و نهایتا سعی می‌کردند ورود کنند ولی چون ویزا فردی صادر شد ما از این مشکلات کمتر داشتیم و گام‌های بلندتری را نهاد‌های مختلف از جمله وزارت امور خارجه برداشتند.

حضور امریکا در سوریه نامشروع است

قاسمی در مورد توافق روسای‌جمهور روسیه و آمریکا و اینکه نیروهای تحت حمایت ایران بر اساس این توافق محدود می‌شوند و جزئیات این توافق و اینکه آیا تغییری در سیاست‌های ایران صورت می‌گیرد یا خیر؟ اظهار داشت: در طول روند تغییرات در سوریه شاهد رایزنی کشورهای منطقه و فرامنطقه‌ای و حضور آنها در مباحث سوریه بودیم. دولت آمریکا دولتی است که در ایجاد مشکل و تشویق تروریسم در سوریه و مبارزه با دولتی که قانونی است، نقش به سزایی بازی کرد و هرگز توسط دولت سوریه برای هیچ همکاری دعوت نشده بود و حضورش در سوریه نامشروع است.

وی با بیان اینکه روسیه وضعیت متفاوتی دارد و به درخواست نیروهای سوری وارد سوریه شد، تصریح کرد: ما مناسبات‌مان با دولت روسیه مثل گذشته در فضای سازنده و در یک رایزنی مستمر و ممتد و روزمره وجود دارد و به‌خصوص در بحث سوریه همکاری و تبادل اطلاعات را داریم. به هر حال یک تفاهم‌هایی در اخبار است که بین دولت روسیه و آمریکا وجود دارد باید صبر کرد تا جزئیات بیشتری را بتوان به صورت علنی مطرح کرد اما در شرایط کنونی بیش از این ورود نمی‌کنم و این را به جلسات بعدی واگذار می‌کنم. 

تا ریشه‌کنی تروریسم ما در سوریه خواهیم بود 

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درخصوص سفر ولایتی به لبنان و اظهارات او در جمع نیروهای حزب‌الله و نقش ایران در منطقه خاطرنشان کرد: قرار شده ایران در بازسازی سوریه نقش داشته باشد. ولایتی در آن جمع گفت ما برای بازپس‌گیری رقه کمک می‌کنیم و این یعنی معارضان النصره مقابل ایران هستند.

قاسمی درباره اینکه آیا ایران برنامه‌ای برای بازپس‌گیری مناطقی که در دست داعش نیست ولی در اختیاز معارضان است خواهد داشت یا خیر؟ ابراز داشت: این سوءتفاهم شاید ایجاد شده است چون من لفظ داعش را به کار بردم. اما در اینجا بحث داعش نیست بحث تمام گروه‌های تروریستی  است و تا ریشه‌کنی تروریسم ما در سوریه خواهیم بود و از دولت سوریه حمایت می‌کنیم و این سیاست کلی ماست.

هدف ما تثبیت شرایط در سوریه است

وی اضافه کرد: آنچه در مورد بازسازی اشاره کردم مربوط به زمان دورتری است که سوریه بتواند از حضور تمام عناصر تروریستی خلاص شود. در این صورت فضا برای بازسازی و توسعه اقتصادی و همکاری اقتصادی مهیا می‌شود ولی هنوز تا آن روز راه نسبتا زیادی داریم و این در افق کوتاه‌مدت دیده نمی‌شود به ویژه با توجه به حضور بازیگران متعدد در سوریه و تفاوت دیدگاه در مساله سوریه و بشار اسد، نهایتا باید تحمل کرد تا درباره بازسازی کار کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نقش ایران در بازپس‌گیری رقه بیان کرد: هر آنچه سوریه از ما درخواست کند حمایت می‌کنیم. در کنار دولت سوریه از ابتدا بودیم و تا انتها خواهیم بود هدف ما تثبیت شرایط در سوریه و پاکسازی از هر نوع تروریسم است.

سفر جانسون به تهران ارتباطی به اظهارات اخیر او ندارد

قاسمی در پاسخ به سوال ایلنا درباره پرونده زاغری و ارتباط آن با سفر بوریس جانسون یادآور شد: موضوع زاغری بحث قضایی است و آنها مسیر را دنبال کردند و حکم محکومیت در حال اجرا است. در مورد سفر وزیر امور خارجه انگلیس به تهران این موضوع ربطی به اظهارات اخیر و انتقادات درون انگلیس به ایشان ندارد. ما طیف وسیعی از مسائل را با لندن داشتیم و در دوران اخیر با توجه به روند مثبت در روابط دو کشور و ارتقای سطح روابط تا سطح سفیر بعد از بحران گذشته در حوزه مسائل دو جانبه و منطقه و بین‌المللی و برجام همواره در دستورکار بوده است و موضوعات زیادی داریم که باید پیرامون آنها صحبت کنیم.

وی با بیان اینکه در تماس تلفنی روزهای گذشته بین دو وزیر هم مجموعه‌ای از مسائل دوجانبه و بین المللی مطرح شد، عنوان کرد: در این مکالمه تلفنی دوطرف درباره زاغری هم صحبتی داشتند. آقای ظریف هم اشاره کرد با توجه به مسائل بشردوستانه علی رغم اینکه موضوع قضایی است و تفکیک قوا وجود دارد، پیام را به سیستم قضایی منتقل و در این زمینه مساعدت می‌کند. نهایتا این بحث تبلیغاتی داخل انگلیس است و سروصداهایی میان مخالفان و موافقان دولت در این کشور  وجود دارد و نباید خود را درگیر آن کنیم.

سفر به تاجیکستان و ازبکستان موفق بود

این دیپلمات عالی‌رتبه کشورمان در مورد سفر ظریف به تاجیکستان و ارزیابی‌اش درباره این سفر گفت: سفر به تاجکستان و ازبکستان، سفر موفقی بود و در زمان درست و با نتایج مطلوب که باید انجام می‌شد، صورت گرفت. البته در ازبکستان یکی از اهداف اصلی حضور در کنفرانس امنیت و توسعه پایدار در آسیای مرکزی بود که وزرای امور خارجه پنج کشور آسیای میانه و تعدادی از مقامات از کشورهای دیگر و سازمان ملل و سازمان‌های بین‌المللی را شامل می‌شد. 

قاسمی افزود: اجلاس سمرقند، اجلاسی بود که به نظرم کارآمد، مثبت و ابتکاری به‌جا از جانب دولت ازبکستان بود. که در آن پیرامون توسعه در آسیای میانه و مبارزه با تروریسم و نگرانی‌هایی که این منطقه را تهدید می‌کند، بحث شد. ظریف هم سخنرانی خوبی داشت که مورد استقبال قرار گرفت. 

وارد یک فضای نوین با کشور ازبکستان شدیم

وی با اشاره به دیدارهای صورت گرفته در اجلاس ازبکستان اظهار داشت: در کنار این اجلاس، دو دیدار مهم انجام شد؛ یکی با ریاست‌جمهوری ازبکستان و وزیر امور خارجه این کشور که در فضایی سازنده و صمیمانه این مذاکرات صورت پذیرفت و طیف وسیعی از همکاری‌های سیاسی و اقتصادی مطرح شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه دولت ازبکستان اشتیاق خوبی برای همکاری با ایران دارد، تصریح کرد: موضوعات متنوعی در آن دیدارها مطرح شد. قرار شد هیات‌هایی طی چند ماه آینده بین دو کشور تبادل شود و با توجه به دعوت رئیس‌جمهور ازبکستان از روحانی برای سفر به این کشور، زمینه‌های لازم آن سفر قرار شد انجام شود. اسنادی که باید روی آن تفاهم کرد، مهیا شود و در این سفر این تفاهم‌ها به سند تبدیل شود. ما وارد یک فضای نوین با کشور ازبکستان شدیم. 

موضوعات رایزنی ظریف و موگرینی در ازبکستان 

قاسمی با بیان اینکه دیدار موگرینی و ظریف، دیدار مهمی صورت گرفت، خاطرنشان کرد: در مورد مسائل منطقه و لبنان و خاورمیانه و آسیای میانه و همه موضوع‌های مورد علاقه دو طرف گفت‌وگوهای خوبی انجام شد. 

دیدار صریح وزیر امور خارجه و رئیس‌جمهور تاجیکستان

وی درباره دیدارها در تاجیکستان ابراز داشت: در تاجیکستان بعد از کندی در روابط دو کشور، سفر به دوشنبه انجام شد. دو دیدار خوب و مفصل داشتیم. دیدار با رئیس‌جمهور مفصل‌تر بود. در این دیدار همه موضوعات مورد توجه و علاقه دو کشور با صراحت مطرح و تفاهم نسبی حاصل شد و قرار شد با این کشور نیز طی ماه‌های آینده برخی تبادل‌ها و آمد و شدها را داشته باشیم و سیر جدیدی را از روابط آغاز کنیم.

برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و تاجیکستان طی روز سه‌شنبه

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه اضافه کرد: این هفته کمیسیون مشترک اقتصادی را در تاجیکستان خواهیم داشت که ریاست آن با اردکانیان وزیر نیرو است. ایشان سه‌شنبه به دوشنبه می‌رود و این گامی برای تفاهم‌های بیشتر است. 

قاسمی در مورد سفر روسای جمهور این دو کشور به ایران بیان کرد: روندی که با تاجیکستان آغاز شده می‌تواند منتج به دیدار دو رئیس‌جمهور شود. اظهار تمایل در دو کشور وجود دارد که بتوانند با توجه به پیشینه‌ها و تاریخ مشترک در بسیاری از حوزه‌ها بتوانند سطح روابط را به سطوح بهتری ارتقا بدهند. این می‌تواند پس از تبادل هیات‌هایی که اشاره کردم اتفاق بیافتد. 

ادامه دارد...
منبع: ایلنا
نظرات شما
پیشخوان