گزارش رویداد۲۴ درباره آخرین وضعیت طرح تحول سلامت
سلامت قربانی چالش دو وزارتخانه می شود؟
طرح تحول سلامت از سال 1393 مطرح شد اما وضعیت بهداشت و درمان کشور و هزینه های مربوط به آن، سامان نیافته است و متاسفانه این موضوع تبدیل به چالش دو وزارت خانه بهداشت و کار شده است.
رویداد۲۴- طرح تحول سلامت از سال ۱۳۹۳ مطرح شد اما وضعیت بهداشت و درمان کشور و هزینههای مربوط به آن، سامان نیافته است و متاسفانه این موضوع تبدیل به چالش میان دو وزارتخانه بهداشت و کار شده است.
به گزارش رویداد۲۴ بعد از همه چالشها و مشکلاتی که به وجود آمد به نظر میرسد این فقط رای و نظر نهایی رئیس دولت است که میتواند راه گشایی در این زمینه باشد که گویی مسائل بزرگتر فرصتی به رئیس جمهور نمیدهد تا توجه ویژهای به موقعیت بهداشت و درمان داشته باشد.
طرح تحول سلامت بعد از گذشت دو سال به نتیجه نرسیده و هاشمی، با وجود همه چالشهایی که موقعیت بهداشت و درمان را نشانه رفته تلاش میکند با آرامش و گفتوگو این طرح را به نتیجه برساند.
این آرامش راهکاری برای درمان مردم نیست. همراهان بیماران فاصله بین داروخانه ۱۳ آبان و خیابان ناصر خسرو به دنبال داروهایی رفت و آمد میکنند که بیشتر مواقع بیمه آنها را تحت پوشش قرار نمیدهد و از آن سختتر بالا و پایین رفتن از پلههای بیمارستانهایی است که آنچه در آنها ارزش دارد و جان انسانها را نجات میدهد مسائل مالی است.
هنوز هم اما این سوال مطرح است که چه کسی مسئول بهداشت و درمان مردم است. برخی کارشناسان معتقدند، وظیفه رسیدگی به طرح تحول سلامت بر دوش وزارت بهداشت است اما برخی دیگر معتقدند وزارت «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» باید عهده دار طرح تحول سلامت باشد.
بیشک یکی از مسائلی که منجر شده، عدهای «وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی» را وزارت خانهای شایستهتر برای رسیدگی به طرح تحول سلامت بدانند، ادغام غیر منطقی سه وزارتخانهای است که در نهایت حتی فرصت رسیدگی به امور اجتماعی را هم پیدا نمیکند. طرح تحول سلامت اما گویی قربانی ادغامی است که مدتی پیش انجام شده بود.
قرار بود منابع طرح تحول سلامت از محل هدفمندی یارانهها تامین شود
چالشها درباره طرح تحول سلامت بعد از گذشت دو سال هنوز هم ادامه دارد از همین رو وزیر بهداشت صبح دیروز در صحن علنی مجلس حاضر شد، شاید راهگشایی در طرح تحول سلامت باشد.
هاشمی در بخشی از سخنان خود با اشاره به تصویب طرح تحول سلامت از ۱۵ اردیبهشت ماه سال ۹۳، گفت: دکتر روحانی موافق پرداخت یارانه نقدی نبود و تصور بر این بود که بخشی از یارانههای ۴۲ هزار میلیارد تومانی باید به طور هدفمند در حوزه خدمات و از جمله بهداشت و درمان و تقویت تولید هزینه شود اما در نظرسنجی از مردم بیش از ۹۰ درصد آنها اعلام کردند که خواهان پرداخت نقدی یارانهها هستند.
پس طرح تحول سلامت در شرایطی آغاز شد که قرار بود منابع آن از محل هدفمندی یارانهها تامین شود ولی با توجه به تداوم یارانه نقدی، منبع جدیدی برای اجرای آن تعریف نشد و این یکی از جدیترین مشکلات تداوم طرح تحول سلامت است.
وی از بحث درمان به عنوان بسته دوم طرح تحول سلامت نام برد و گفت: برخی افراد به ما اتهام میزنند که چرا از درمان آغاز کردیم در حالی که در آن زمان دارو به مقدار کافی وجود نداشت و به بحران ملی تبدیل شده بود؛ از سوی دیگر نیز مردم برای تهیه اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی بسیار ابتدایی مانند لباس، چاقوی پزشکی و بخیه مجبور به مراجعه به بیرون از بیمارستان بودند که این باعث شد ما کار خود را ابتدا از درمان شروع کنیم.
وزیر بهداشت تصریح کرد: هزینههای بستری در بیمارستانهای دولتی به طور متوسط از ۳۷ به ۸. ۵ درصد رسید یعنی مردم در مناطق شهری ۶ درصد و در مناطق روستایی ۳ درصد هزینههای بستری را پرداخت میکنند که این مهمترین اقدام ما بوده است و دولت هزینه را پرداخت میکند تا مردم از جیب خود پولی پرداخت نکنند و از ابتدای اجرای طرح تحول تا کنون ۱۵ میلیون نفر بستری شدهاند و قیمت گذاری تجهیزات پزشکی به بهداشت و درمان واگذار شد که ۴۲ درصد کاهش یافت.
وی اقلام دارویی موجود در بیمارستانهای دولتی را ۱۰۰۰ قلم و تجهیزات پزشکی را ۵ هزار و ۲۰۰ قلم دانست و گفت: در پرداختها به شرکتهای تجهیزات پزشکی و دارویی همچنان مشکلاتی وجود دارد که شرکتها تحت فشار هستند و امیدوارم این مشکلات کاهش یابد.
تامین منابع طرح تحول نظام سلامت از طریق هدفمندی یارانهها
از سویی دیگر، معاون درمان وزیر بهداشت درباره درخواستهای وزارت بهداشت از مجلس و به ویژه کمیسیون بهداشت و درمان که به تازگی تشکیل شده است، گفت: یکی از نکات بسیار مهمی که باید به آن توجه شود، ایجاد منابع مالی پایدار برای حوزه سلامت است.
محمد آقاجانی با بیان اینکه برای مثال منابع طرح تحول نظام سلامت از طریق هدفمندی یارانهها تامین میشود، افزود: این درحالیست که این منابع اعتباری طرح تحول نظام سلامت پایداری لازم را ندارند. بر این اساس قطعا یکی از مهمترین اقداماتی که کمیسیون بهداشت و درمان در پیش دارد، ایجاد منابع مالی پایدار برای حوزه سلامت است.
وی با تاکید بر لزوم تعیین قیمت تمام شده خدمات سلامت، ادامه داد: قیمت تمام شده خدمات رکنی برای سرمایهگذاری در حوزه سلامت کشور است. اکنون سالها و دهههاست که شاهدیم سرمایهگذاری کافی در حوزه سلامت اتفاق نیفتاده و بالطبع زیرساختهای این حوزه نیز توسعه پیدا نکردهاند.
قرار سلامتی که اجرایی نشد
به هر روی مردم در مقابل دو وزارت خانه آنچه در نهایت از دست خواهند داد چیزی نیست جز خدمات مناسب در حوزه بهداشت و درمان. اردیبهشت ۹۳ ثبت نام بیمه همگانی آغاز شد و چشم امید خیل عظیمی از خانوادههایی که با عناوین مختلف درگیر مشکلات بهداشت و درمان بودند به طرح بیمهای بود که رییس دولت یازدهم بارها وعده اجرایی کردن آن را داده بود.
قرار بود این بیمه همه افراد بدون بیمه در کشور را زیر پوشش خود قرار دهد، جمعیتی که براساس آمار بین ۶ تا ۱۰ میلیون نفر را شامل میشد. حالا اما هنوز هم آب از آبی تکان نخورده است.