تاریخ انتشار: ۱۲:۴۱ - ۲۰ تير ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۹ نظر

قبض برق و خدمت بزرگ علی کریمی به شفاف‌سازی اقتصاد

انتشار قبض برق علی کریمی در شبکه‌های اجتماعی بسیار جنجالی شد. کاربران گفته‌اند مگر او چه می‌کند که ماهی ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان پول برق می‌دهد؟

قبض برق و خدمت بزرگ علی کریمی به شفاف‌سازی اقتصاد

رویداد۲۴ علی کریمی وقتی فوتبال بازی می‌کرد، بازیکن محبوب میلیون‌ها ایرانی و از جمله من بود. همین علی کریمی خوش‌خاطره، دیروز خدمتی به اقتصاد ایران کرده و قبض برق منزلش را منتشر کرده است. او فرصتی فراهم کرده تا چند واقعیت خیلی گل درشت به چشم بیاید.

علی آقای کریمی در منزل‌شان در فاصله ۴ خرداد تا ۵ تیر ۱۴۰۰ (یک ماه) برابر ۶۲۸۰ کیلووات‌ساعت برق مصرف کرده‌اند و باید ۴۶۳۰۱۷۵ (چهار میلیون و ششصد و سی هزار و صد و هفتاد و پنج) تومان هزینه برق می‌پرداخته‌اند، و البته اخطار قطع به دلیل دیرکرد در پرداخت هم دریافت کرده‌اند.

اگر سال‌ها درباره خسارات شیوه قیمت‌گذاری انرژی در ایران داد و فریاد می‌کردیم به اندازه همین قبض برق علی آقای کریمی نمی‌توانستیم واقعیات را بیان کنیم. خواهش می‌کنم به محاسبات زیر دقت کنید.

۱. برای تولید سه کیلووات‌ساعت برق یک متر مکعب گاز مصرف می‌شود، پس برای تولید ۶۲۸۰ کیلووات‌ساعت برق مصرفی منزل آقای کریمی ۲۰۹۳ مترمکعب گاز مصرف شده است.

۲. قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه و عراق حدود ۲۴ سنت دلار به ازای هر مترمکعب است، پس ۵۰۲۳۲ سنت دلار معادل ۵۰۲ دلار پول گازی است که برای تأمین برق منزل آقای کریمی صرف شده است.


بیشتر بخوانید: قبض برق ۴میلیونی علی کریمی خبرساز شد +عکس


قبض برق علی کریمی

۳. قیمت دلار در بازار امروز تهران ۲۴۹۰۰ تومان است، پس هزینه گاز مصرفی برای تأمین برق منزل آقای کریمی ۱۲۵۰۷۷۶۸ (دوازده میلیون و پانصد و هفت هزار و هفتصد و شصت و هشت) تومان شده است.

۴. وزارت نیرو هر کیلووات‌ساعت برق را از نیروگاه‌ها – به غیر از هزینه سوخت – به قیمت ۳۳۶ تومان می‌خرد؛ بنابراین هزینه تولید (تبدیل گاز به برق در نیروگاه) هم برای ۶۲۸۰ کیلووات‌ساعت برق مصرفی منزل آقای کریمی ۲۱۱۰۰۸۰ (دو میلیون و صد و ده هزار و هشتاد) تومان شده است.

۵. مجموع هزینه برق منزل آقای کریمی برای اقتصاد ملی ایران ۱۴۶۱۷۸۴۸ (چهارده میلیون و ششصد و هفده هزار و هشتصد و چهل و هشت) تومان شده است.

۶. شرکت توزیع برق با همه ملاحظات مربوط به تعرفه برق پرمصرف‌ها، از آقای کریمی خواسته ۴۶۳۰۱۷۵ تومان از مبلغ ۱۴۶۱۷۸۴۸ تومان را بپردازند. آقای کریمی به این ترتیب مبلغ ۹۹۸۷۶۷۳ تومان بابت برق مصرفی یک ماه منزل‌شان از اقتصاد ملی ایران یارانه دریافت می‌کنند.

خوب دقت کنید که مبلغ یارانه برق منزل آقای کریمی برابر با یارانه ماهیانه ۴۵۳۰۰ تومانی ۲۲۰ نفر است.

هیچ سخنرانی، برنامه تلویزیونی یا پژوهش علمی نمی‌تواند به این دقت و صراحت و شفافیت عمق ناعادلانه بودن نظام قیمت‌گذاری انرژی در ایران را نشان دهد.

نظام موجود قیمت‌گذاری دستوری دولت بر انرژی، چیزی جز انتقال منابع ملی به برخوردارترین اقشار جامعه نیست. این نظام اقتصادی از اساس غیرعادلانه است. کدام کتاب عدالت حکم می‌کند یارانه ماهیانه ۲۲۰ نفر، به برق مصرفی یک نفر از ثروتمندترین اقشار جامعه منتقل شود؟

نتیجه‌گیری اجتماعی

۱. علی آقای کریمی مقصر این بی‌عدالتی نیست، او مثل هر شهروند دیگری طبق قوانین و رویه‌های موجود زندگی می‌کند. او زمانی با قواعد فیفا فوتبال بازی می‌کرد و حالا با قواعد این کشور برق مصرف می‌کند. ساختار دستوری قیمت‌گذاری انرژی است که از او می‌خواهد این مقدار بپردازد و ماهی قریب به ۱۰ میلیون تومان یارانه برق بگیرد.

۲. این ماجرا نباید به ابزاری برای حمله به سلبریتی‌هایی، چون علی کریمی تبدیل شود. آن‌ها مثل همه شهروندان خودشان را با قواعد تطبیق می‌دهند. نقد قبض برق علی کریمی، نقد ساختار اقتصادی دستوری، با مداخله حداکثری بی‌کیفیت دولت در اقتصاد، و پوپولیسم پنهان در پس این وضعیت به نام عدالت است.

۱. سهم علی کریمی از رانت برق، با محاسبات فوق حداکثر سالی ۱۲۰ میلیون تومان یارانه برق است. این رقم در میان رقم واقعی رانت‌هایی که ناعادلانه در اقتصاد انرژی ایران توزیع می‌شوند هیچ نیست. رقم واقعی به ده‌ها و صد‌ها هزار میلیارد تومان در اشکال مختلف از جمله شامل هدررفت، می‌رسد.

۲. اقتصاد و سیاست عمومی سال‌هاست راه‌های اجتناب از این بی‌عدالتی و هم‌زمان رسیدگی به اقشار محروم با نظام‌های رفاهی هوشمند و هدفمند را یافته است.

* محمد فاضلی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: علی کریمی ، شفافیت
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۹
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
0
6
کاری به یارانه نداریم فعلا در این شرایط اوضاع برق کشور چه بی عدالتی بدتر از اینکه یک نفر مصرف چنینی داشته باشد حتی اگر رایگان هم باشد ظلم است و اسراف
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
0
4
کاری به یارانه نداریم فعلا در این شرایط اوضاع برق کشور چه بی عدالتی بدتر از اینکه یک نفر مصرف چنینی داشته باشد حتی اگر رایگان هم باشد ظلم است و اسراف
Mig mig
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
0
5
بازار دست پولداراست یارانه انرژی رو حذف کنن همه چی چند برابر میشه و دوباره واریز میشه به جیب پولدار... بازم بدبخت بدبخت تر میشه... دور باطل!!!!!
یارانه انرژی رو حذف نکنن مالیات پولدارا رو صد برابر کنن!!!
داریوش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
0
2
باز استاد بدون توجه به وجود حکومتی ایدِولوژیک که می کوشد حتی زندگی خصوصی مردم را کنترل می کند تزهای اقتصاد سرمایه داری لیبرال را در شرایط کنونی ایران قابل کاربرد دانستند . مرحوم عظیمی اقتصاد دان سخن درستی می گفت " هر کشوری باید مزیتی برای زندگی داشته باشد و مزیت کشور ایران برای مردم انرژی ارزان است " از جناب استاد فاضلی درخواست می شود انزمان که حکومت سرمایه داری لیبرال بر ایران حاکم شد خواستار اقتصاد مرتبط با ان شوند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
0
4
فوتبالیست بوده که بوده شعورم چیزه خوبیه تو این بی برقی چیکار میکنه برق رو میخوره آخه بابا تو جنوب کشور مردم تو گرما از کمبود برق دارن هلاک میشن
اکبر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۰
1
1
علی آقای کریمی طبق قواعد کشور زندگی میکنند و سالی بیش از ۱۲۰میلیون تومان یارانه پنهان فقط برای یک قلم برق مصرفی خود میگیرند و تقصیری هم ندارند ساختار اقتصاد دستوری و قیمت گذاری ناعادلانه انرژی مقصر است .

اما برای پرداخت همین قیمت اندکی هم که از او مطالبه شده تاخیر دارند و بخاطر دریافت اخطار قطع برق از خدا استمداد میکنند و اصلا هم توجه ندارند که هر ماه برای تامین برق منزل او ۲۰۹۳ مترمکعب گاز سوزانده می شود و باعث تخریب محیط زیست و گرمترشدن کره زمین میشود و سال بعد باید بر کولر گازی امثال او افزوده شود و گاز بیشتری برای تامین برق آنها سوزانده شود ودر این دور باطل حرکت انسانهاست که به سوی شرایط بدتر ونابودی سریعتر شتاب بیشتری میگیرد

در یک کلام فرق امثال آقای کریمی با جناب ترامپ که در راستای مصرف بیشتر پولدارها معاهده آب و هوایی پاریس را پاره کرد بلحاظ فهم نظری موضوع و التزام عملی به الزامات زیست جمعی و مصالح بشریت چیست ؟؟؟

آقای دکتر اگر این سوال هم پاسخ بدهند ممنون میشیم.
ناشناس
|
Belgium
|
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۱
0
2
اسراف/ریخت و پاش کاری بد و ضد اجتماعی هست و محکومه ! اما صداقت ایشان در اعتراف؛ بیان و نشان دادن این کار اشتباه را باید ستایش کرد. چونکه بسیاری از این طبقات مرفه و معروف اسراف های نجومی( در کارهای گوناگون) دارند و موذیانه صداشون هم در نمیآد. این طبقه مرفه برخلاف ظاهر خواهان دگرگونی مثبت در ایران نیستند و از آشفته بازار در ایران ارتزاق میکنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۱
عزیزم
ایشان به کار بدش اعتراف نکرده
بلکه مثل همیشه که راجع به هر چیزی غر می زنه
اینجا هم غر زده
خواسته اعتراض خودشو به ایم مصیبتی که فکر می کنه سرش اومده نشون بده!
جالب اینه هرکسی از ظن خود شد یار وی!
یکی ازش بدش میاد ، گیر میده به اعمال پشت پرده خونه کریمی که چکار می کنه با این برق
یکی مثل شما از خضوع و تواضع این بنده فرهیخته خداوند آیاتی چند تلاوت فرمودید
ناشناس
| Belgium |
۱۵:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۱
ناشناس ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲
شاید ؟!
اما ما در دنیایی زندگی میکنم که نتیجه ها مهم و به حساب میایند/ قضاوت میشه و نه «نیت ها».
شاید هم او شامل فیض اجباری/ ناخواسته شده ؟
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان