تاریخ انتشار: ۰۸:۰۵ - ۰۴ آذر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۳ نظر

چالش جدید دولت؛ رونق اقتصاد زیرزمینی

طی ۴۲ سال، اندازه نسبی اقتصاد زیرزمینی برابر با ۱۸۰۳ درصد تولید ناخالص داخلی بوده است. طبق توصیف داده‌ها، اقتصاد زیرزمینی روندی تقریبا صعودی داشته است و در برنامه ششم به حداکثر خود یعنی ۲۴.۴ درصد رسیده است.

چالش جدید دولت؛ رونق اقتصاد زیرزمینی

رویداد۲۴| نتایج یک پژوهش که به تحلیل «تاثیر اندازه دولت بر اقتصاد زیرزمینی در ایران» پرداخته اندازه «اقتصاد زیرزمینی» در ایران را به طور میانگین ۱۸.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی برآورد کرده است. این پژوهش که در مجله «تحقیقات اقتصادی» دانشگاه تهران منتشر شده، می‌گوید: «در سالیان اخیر به طور معناداری اندازه اقتصاد زیرزمینی در ایران افزایش یافته است.»

یافته‌های دیگر این پژوهش نشان می‌دهد که عواملی نظیر تورم، بیکاری و باز بودن تجارت، تاثیر بالایی بر رونق اقتصاد زیرزمینی داشته‌اند. ضمن اینکه در سطوح بالاتر ناترازی بودجه، از اندازه اثرگذاری منفی اندازه دولت بر اقتصاد زیرزمینی در ایران کاسته شده است.

این تحقیق مفصل که روش خاص خود را با استفاده از محاسبات ریاضی داشته، عنوان کرده که سهم اقتصاد زیرزمینی از کل تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۰ به حدود ۲۶ درصد رسیده است. از آنجا که در سال ۱۴۰۰ تولید ناخالص داخلی ایران توسط مرکز آمار ۷۵۶ هزار میلیارد تومان برآورد شده؛ می‌توان با استناد به این پژوهش عنوان کرد که در سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۹۶ هزار میلیارد تومان از تولید ناخالص داخلی ایران در اقتصاد زیرزمینی و بازار سیاه گردش داشته است.

اقتصاد زیرزمینی چیست؟

اقتصاد زیرزمینی به تمام فعالیت‌هایی گفته می‌شود که به عللی در حساب‌های ملی ثبت نمی‌شوند. تنوع بالای این فعالیت‌ها، ارایه یک تعریف جامع برای اقتصاد زیرزمینی را دشوار ساخته است. به کارگیری واژه‌های بسیار متنوع مانند اقتصاد زیرزمینی، اقتصاد سایه، اقتصاد موازی، اقتصاد غیررسمی و اقتصاد ثبت نشده با تعاریف یکسان یا دارای هم‌پوشانی زیاد، ازجمله نشانه‌های این نابسامانی است.

بانک جهانی، اقتصاد زیرزمینی را شامل تمامی فعالیت‌های تولیدی (کالا و خدمات) تعریف می‌کند که ممکن است هم از جنبه اقتصادی مولد بوده و هم کاملا قانونی باشند، اما به دلایلی مانند فرار از مالیات، اجتناب از مواجهه با استاندارد‌های خاص بازار کار (مانند حداقل دستمزد یا استاندارد‌های ایمنی) یا اجتناب از درگیر شدن با بروکراسی اداری، عمدا از مقامات عمومی پنهان می‌شوند.

اقتصاد زیرزمینی چه اثراتی دارد؟

تاثیر اقتصاد زیرزمینی بر سیاست عمومی، چندوجهی و به صورت بالقوه بسیار مهم است. اقتصاد زیرزمینی سبب کاهش درآمد‌های دولت و در نتیجه کاهش کیفیت و کمیت خدمات عمومی ارایه شده توسط دولت و افزایش فشار مالیاتی بر مالیات‌دهندگان به منظور جبران درآمد‌های از دست رفته می‌شود. نرخ بالاتر مالیات، خود سبب گرایش بیشتر به سمت بازار غیرقانونی و ایجاد یک تسلسل باطل می‌شود.

فعالیت‌های اقتصاد زیرزمینی معمولا نامنظم، پراکنده و غیرقانونی است و به همین دلیل در گزارش حساب‌های ملی محاسبه نمی‌شود. این عدم جامعیت حساب‌های ملی موجب سیاست‌گذاری بر پایه اطلاعات غلط می‌شود.

حجم بالای فعالیت‌های غیررسمی اقتصادی، یکی از ویژگی‌های کشور‌های توسعه نیافته و در حال توسعه است. نبود ساختار‌های نهادی کارآمد و رسمی در این کشور‌ها موجب بالا رفتن هزینه‌های مبادله و درنتیجه تشویق صاحبان کسب و کار به دور زدن قوانین و ساختار‌های نهادی رسمی و حرکت به سمت بازار غیررسمی می‌شود. قانون‌گریزی موجود در فعالیت‌های غیررسمی منجر به اختلال جدی در نظم قانونی می‌شود و نبود حاکمیت قانون منجر به عدم حفاظت از حقوق مالکیت می‌شود.

برآورد جدید چه می‌گوید؟

پژوهشی که در مجله تحقیقات اقتصادی منتشر شده تازه‌ترین برآوردی است که می‌توان به عنوان یک مرجع آماری به آن نگاه کرد، چراکه اصولا اندازه‌گیری اقتصاد زیرزمینی در تمام کشور کار سختی است و به دلیل ماهیت مخفیانه، پژوهش‌ها دست به «برآورد» خاصی از آن می‌زنند.

پژوهش حاضر نیز با استفاده از روش شاخص چندگانه-علل چندگانه طی بازه زمانی ۱۳۵۹ تا ۱۴۰۰ برآورد خود را از اقتصاد زیرزمینی محاسبه کرده است. نتایج این محاسبه هم این بوده که طی ۴۲ سال، اندازه نسبی اقتصاد زیرزمینی برابر با ۱۸۰۳ درصد تولید ناخالص داخلی بوده است. طبق توصیف داده‌ها، اقتصاد زیرزمینی روندی تقریبا صعودی داشته است و در برنامه ششم به حداکثر خود یعنی ۲۴.۴ درصد رسیده است.

رونق اقتصاد زیرزمینی در دوره ترامپ

یافته مهم دیگر این پژوهش بالا رفتن حجم نسبی اقتصاد زیرزمینی ایران در بازه زمانی ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ است که همزمان با خروج امریکا از توافق برجام بوده است. این دوره‌ای است که کارزار فشار حداکثری توسط رییس‌جمهور وقت امریکا، دونالد ترامپ با شدیدترین تحریم‌ها و رصد عملیات جابه‌جایی نفتکش‌ها برای توقف فروش نفت ایران همراه شده بود. در واقع این یافته‌ها نشان می‌دهد که همزمان با تشدید تحریم‌ها و ناترازی به وجود آمده در بودجه دولت، اقتصاد ایران هم هر چه بیشتر به سمت زیرزمینی شدن حرکت کرده است.

چرا حجم اقتصاد زیرزمینی در ایران بالاست؟

این پژوهش تلاش کرده که به این سوال پاسخ دهد که چرا هرچه اندازه دولت کوچک‌تر می‌شود اقتصاد زیرزمینی نیز رونق بیشتری پیدا می‌کند؟ در پاسخ عنوان شده که در کشور‌هایی با منابع طبیعی از جمله نفت مثل ایران، دولت در تامین منابع مالی خود وابسته به مالیات ستانی نیست و تامین مخارج خود را از درآمد‌های حاصل از فروش نفت تامین می‌کند. درحالی که با تامین مالی بدین شکل، برخلاف تامین مالی از راه افزایش بار مالیاتی، افزایش مخارج و اندازه دولت منجر به رشد اقتصادی می‌شود واز نسبت اقتصاد زیرزمینی به تولید ناخالص داخلی کاسته می‌شود. همچنین نقش تعدیل‌کننده ناترازی بودجه در اثرگذاری اندازه دولت بر اقتصاد زیرزمینی از دو کانال رشد اقتصادی و تورم قابل توجه است. بنابراین پژوهش پیشنهاد کرده که سیاست‌گذاران بر سیاست‌هایی در راستای بزرگ‌تر شدن اندازه دولت جهت کاهش اندازه نسبی اقتصاد زیرزمینی تلاش کنند، اما خاطرنشان کرده‌اند که هنگام افزایش اندازه دولت، باید ناترازی بودجه دولت نیز مورد توجه باشد و تامین مالی مخارج دولت تا جایی که ممکن است با روش‌هایی مثل گسترش پایه‌های مالیاتی و کاهش معافیت‌ها همراه باشد که میزان ناترازی بودجه دولت را بالا نبرد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: اقتصاد ایران
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۴
0
0
باز بودن تجارت!!!؟
تمام اعتبار قلم‌فرسایی ات را با تنها یک عبارت منهدم کردی
ناشناس
|
Australia
|
۰۹:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۴
0
0
پيشنهاد شده دولت بزرگ شود، ماليات افزايش يابد و معافيت هاي مالياتي كاهش يابد تا مخارج دولت تامين شود، ؟!!! در حاليكه زسد اقتصاد زيرزميني دقيقا بدليل فرار از پرداخت ماليات است كه علت اصلي ان اين است كه دولت درامد مالياتي را بجاي انكه صرف ايجاد زيرساخت هاي صنعتي و توليد و گسترش انها نمايد، صرف تامين هزينه هاي جاري خود ميكند، و اين امر موجب دلسردي و تكدر خاطر توليدكنندگان شده است بعلاوه انحا كه دولت ادعا ميكند بخش خصوصي و توليد را حمايت كرده، تسهيلات را به شركت هاي فشل و زيان ده دولتي داده و بخش خصوصي را فرزند ناتني حساب كرده است،( مقايسه كنيد حجم تسهيلات و كمكهاي مالي به صندوق هاي بازنشستگي، خودروسازها، شركتهاي خصولتي و غيره با بخش خصوصي واقعي)،
بنابراين نتيجه گيري اين تحقيق به جد جاي شك و ترديد دارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۴
0
0
علت اصلی رشد اقتصاد زیر زمینی دو سیاست عمده حاکمیت است : اول با فشار مضاعف بر حسابهای خرد مردم عادی و ایجاد عوارض و مالیات های مضاعف و بی دلیل بر عملیات خرد مردم ، حذف پول واقعی از چرخه و تفسیر به رای اثر تورم به افزایش سرمایه، محدودیت های غیرمنطقی بر رفتار عادی وضع کرده و درنتیجه جامعه به سمت اشکال غیررسمی روی آورد. این امر زمینه اجتماعی اقتصدی و قانونی سوق به اقتصاد زیر زمینی را شکل داد. دوم اینکه با تفکر کنترلی همه جانبه، امکانات و رانت های اقتصادی را در اختیار اشخاص مرتبط با قدرت قرارداد و این افراد و گروه ها با استفاده از همان زمینه اولیه، سودهای خود را در قالب و شکل سرمایه ای غیر پول جاری مدیریت کرده و در نبود چرخه پول واقعی و تبدیل آن به اعداد صرف در قالب حسابهای کارتی و غیره، تبادلات در اشکال دیگر رخ میدهند. این دو عامل و قوانین غیر عقلانی و قوه قهریه و قضائیه غیر پاسخگو و خود محور، کانونهای زیر زمینی را بشدت تقویت کرده و در صورت ادامه این روند، فروپاشی اقتصادی اجتماعی عظیم ، بصورت کاملا ناگهانی و آتش فشانی، حادث خواهد شد. در اینصورت زرگترین مشکل ، شکل زنجیره ای آن بوده که به تمام ارکان تسری خواهد یافت. و درخاتمه باید یادآور شد که بهره برداری از این دو نکته، بزرگترین شیوه نفوذی ها و قدرتهای متخاصم هستند. ساده تمرین مثال : ازدواج و فرزنداوری: چه منطقی حکم میکند دختری با تعیین مهریه عقد کند و بدون عمل به تعهد ازدواج خود بتواند بلافاصله مهریه را مطالبه کند و از تمکین خودداری کند. مثال بعدی : شخصی مبایعه نامه مینویسد ، سپس بخشی از چک من معامله را پرداخت نمیکند، دادگاه حکم می‌دهد بیع با اتکا به اصل شرعی پابرجاست و فروشنده برای مطالبه چک به دادگاه حقوقی متوسل شود.
نظرات شما