تاریخ انتشار: ۱۴:۱۰ - ۲۶ مرداد ۱۴۰۵

بقائی:‌ در تفاهم اسلام‌آباد چیزی تحت عنوان مهلت ۶۰ روزه نداریم

بقائی ادامه داد: از همان روزهای نخست پیگیری سرنوشت این چهار خلبان در دستورکار ما بوده است. این خلبانان عازم یک مأموریت دفاعی بودند برای ضربه زدن به پایگاه‌هایی که منشا و مبدأ حملات تجاوزکارانه آمریکا علیه ایران بود.

سخنگوی وزارت خارجهرویداد۲۴| سخنگوی وزارت امور خارجه امروز گفت‌ که در متن تفاهم اسلام‌آباد چیزی تحت عنوان مهلت ۶۰ روزه نداریم و در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس عنوان کرد که گفت‌وگوها بین ایران و عمان با جدیت ادامه دارد و در خصوص متن بیانیه مشترک، دیدگاه‌ها تبادل می‌شود.

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) ۲۶ مردادماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت و به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.

وی در ابتدا با اشاره به سالگرد بازگشت آزادگان به میهن یاد و خاطره آزادگان را گرامی داشت و از خانواده‌های آنها که با صبر و شکیبایی چشم انتظار عزیزان خود بود قدردانی کرد.

بقائی بیان کرد: ما امروز قدردان همه فداکاری‌های آزادگان هستیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: عزت و استقلال ایران مدیون نسل‌هایی است که حاضر نبودند سرنوشت کشور را به دیگران واگذار کنند.
وی همچنین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را یکی از تلخ‌ترین مقاطع تاریخی معاصر ایران و تجربه گرانسنگی از مداخله خارجی در امور داخلی کشور خواند و گفت: تجربه‌ای که در آن منطق مداخله‌گرانه آمریکا به حذف یک دولت قانونی و برخاسته از اراده ملت انجامید و آثار آن تا سال‌ها بر روابط خارجی و تحولات سیاسی ایران اثرگذار بود و ما تا به امروز این اثر را می‌بینیم.

بقائی ادامه داد: اهمیت یادآوری این واقعه برای ما به‌عنوان دستگاه دیپلماسی، برای همه ایرانیان، به‌عنوان ملتی که در این ۱۰۰ سال فراز و نشیب‌های بسیار پیچیده‌ای را تجربه کرده، در شناخت منطق و محاسباتی است که در پس این اتفاق، یعنی کودتای ۲۸ مرداد، قرار داشت. یکی از خطاهای بزرگ در محاسبات قدرت‌های خارجی درباره ایران این بود و هست که تصور کنند ایران امروز همان ایران گذشته است و جامعه و دولت ایران را می‌توان با همان الگوهای قدیمی تحت فشار قرار داد یا اراده سیاسی خود را بر ایران تحمیل کرد.

وی اضافه کرد: ما در جنگ اخیر، در دو جنگ تحمیلی یک سال اخیر هم شاهد همین خطای محاسباتی بودیم، یعنی تصور مواجهه با ایرانی که می‌توان با فشار، با تهدید، با مداخله، با ارعاب، سرنوشتش را تعیین و اراده ایران را مقهور کرد. این خطای محاسباتی بسیار پرتبعات برای ما، منطقه و جهان بود. اما همه دیدند که ایران امروز، با تجربه‌ای انباشته از استقامت و مقاومت در برابر مداخلات خارجی، جنگ، تحریم و فشارهای چند دهه گذشته، کشوری است با جامعه‌ و ظرفیتی متفاوت و اراده‌ای جدی برای دفاع از حاکمیت، عزت و استقلال کشور.

بقائی افزود: تردید نداریم که این تحولات و تجارب تاریخی، پشتوانه‌ای است برای رفتن به سوی آینده‌ای که قطعاً روشن و مملو از عزت، کرامت و پیشرفت برای ایرانیان است.

* مطالبه جدی ایران برای روشن شدن وضعیت سه خلبان ایرانی
وی درباره تنش دیپلماتیک بین ایران و قطر و نامه ارسال شده از سوی ایران به صلیب سرخ در خصوص سرنوشت سه خلبان ایرانی و اینکه چرا بعد از ۶ ماه این نامه ارسال شده است، بیان کرد: منافاتی ندارد. ما همزمان که با قطر مراودات منظمی داریم، در مباحث مرتبط با روند دیپلماتیکی که از مدتی قبل بین ایران و آمریکا شروع شده نقش‌آفرینی می‌کنند، همزمان نگرانی‌ها و ملاحظاتمان را هم باید حتماً اعلام کنیم. در خصوص چهار خلبان شجاع ارتش ایران که ۱۱ اسفند ۱۴۰۴ عازم یک عملیات دفاعی شدند برای هدف قرار دادن مبدأ و منشا تجاوز نظامی آمریکا علیه ایران، مطالبه روشن کردن وضعیت آنها، مطالبه جدی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: نامه‌ای که منتشر شد ممکن است به نظر برسد بعد از ۶ ماه، ولی ما از همان روزی که مطلع  شدیم این موضوع را پیگیری کردیم.

بقائی افزود: بنده در کنار آقای عراقچی بود زمانی که مطلع شد، شامگاه روزهای اول جنگ و بلافاصله موضوع پیگیری سرنوشت خلبانان شجاع در دستورکار ما بود. اولین مکاتبه را در ۲۵ و ۲۶ اسفند با صلیب سرخ صورت دادیم و پیگیری‌ها با سفارت در دوحه و همین طور از طریق سفارت قطر در تهران از همان روزها شروع شد و در هر جلسه‌ای این موضوع مورد تأکید قرار گرفت.

وی گفت: مادامی که وضعیت آنها روشن نشده فرض بر این است که به اسارت درآمدند. از همه ظرفیت‌های دوجانبه و چندجانبه و حقوقی استفاده خواهیم کرد که وضعیت سه خلبان روشن شود. درود می‌فرستیم بر روان پاک خلبانی که پیکرش به میهن بازگشت و چندی قبل تشییع شد.

بقائی ادامه داد: از همان روزهای نخست پیگیری سرنوشت این چهار خلبان در دستورکار ما بوده است. این خلبانان عازم یک مأموریت دفاعی بودند برای ضربه زدن به پایگاه‌هایی که منشا و مبدأ حملات تجاوزکارانه آمریکا علیه ایران بود.

* وزارت خارجه نامه‌ای به مجلس ارسال نکرده
وی در پاسخ به سؤالی درباه اینکه طرح اقدام راهبردی تأمین امنیت و پیشرفت پایدار تنگه هرمز و خلیج فارس در مجلس در حال بررسی و اینکه رویکرد وزارت امور خارجه برای تصویب این طرح در مجلس چیست و از یکی از نمایندگان مجلس نقل قول شده بود که وزارت امور خارجه طی نامه‌ای از مجلس خواسته که بررسی این طرح را مسکوت بگذارند، گفت: چنین نامه‌ای را وزارت خارجه ارسال نکرده است. ما به تصمیم‌ها و روندهایی که در مجلس شورای اسلامی شروع می‌شود، ادامه پیدا می‌کند و بحث می‌شود، احترام می‌گذاریم.

بقائی گفت: جایگاه مجلس در قانون اساسی روشن است. وزارت خارجه هم خودش را مکلف می‌داند در روندهای مربوط به قانونگذاری، همه نوع همکاری لازم را با مجلس انجام دهد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: هر کجا لازم است دیدگاه‌ها و نقطه نظرات کارشناسی را اعلام می‌کنیم. در خصوص این طرح نقطه نظرات خود را اعلام کردیم.

این دیپلمات ارشد ایرانی گفت: در رابطه با مباحث مرتبط با حقوق حاکمیت ایران در خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان، ما از قبل قوانینی داریم و وزارت خارجه در دیدگاه‌هایی که مطرح کرده، همواره هم قوانین موجود را در نظر داشته و هم تحولات روز را. در ادامه مسیر هم حتماً همکاری‌های لازم را انجام خواهیم داد و هر کجا که بزرگواران مجلس لازم دانستند، از ما نظر بخواهند، حتماً دیدگاه‌های خود را مطرح خواهیم کرد.

در متن تفاهم، چیزی تحت عنوان مهلت ۶۰ روزه نداریم
بقائی در پاسخ به سؤالی درباره آتش‌بس و مهلت ۶۰ روزه بیان کرد: اولاً، چنین چیزی وجود ندارد. ما در متن تفاهم (اسلام‌آباد)، چیزی تحت عنوان مهلت ۶۰ روزه نداریم و اساساً بارها ثابت شده جمهوری اسلامی ایران طرفی نیست که تحت فشار و اولتیماتوم و مهلت زمانی، سیاست‌هایش را تنظیم کند.

وی اضافه کرد:‌ ما بر اساس منافع ملی‌ خود تصمیم می‌گیریم، بر اساس ارزیابی‌هایمان از آنچه تأمین‌کننده و تضمین‌کننده منافع و امنیت ملی است. بنابراین، ما چیزی تحت این عنوان در تفاهم نداریم. آن چیزی که در تفاهم آمده بود و تفاهمی که الان، وضعیتش را می‌دانید، به دلیل نقض‌های فاحش آمریکا، الان در اجرا وضعیت روشنی دارد از حیث اجرا نشدن.

بقائی ادامه داد: در آنجا پیش‌بینی شده بود که طی یک دوره زمانی ۶۰ روزه، درباره دو موضوع رفع تحریم و موضوع هسته‌ای گفت‌وگو شود و اگر طی این ۶۰ روز به نتیجه نرسیدیم، تمدید شود. ما مذاکره را شروع نکردیم، به خاطر اینکه آمریکا چند هفته بعد از امضای یادداشت تفاهم، در ۲۸ خرداد، شروع به نقض فاحش و گسترده متن یادداشت تفاهم کرد و لذا اساساً آن بحث ۶۰ روزه هم موضوعیت ندارد.

این دیپلمات ارشد ایرانی گفت: ما بر امور اداره کشور متمرکز هستیم. همزمان، نیروهای مسلح ما با چشم باز و هوشیاری کامل، مراقب هر تحرکی هستند.

وی درباره تحکیم روابط با کشورهای مختلف هم بیان کرد: تحکیم روابط با کشورهای مختلف، بخشی از وظیفه وزارت خارجه است و ما در دستور کارمان داریم. با کشورهای منطقه و هم با سایر جهات ذی‌ربط در ارتباط هستیم و وظایف روزمره‌ خود را انجام می‌دهیم.

*  ناامنی تنگه هرمز بر ما و منطقه و کل جهان تحمیل شد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره روند مذاکرات ایران و عمان درباره تنگه هرمز و اظهارات عراقچی درباره اینکه ممکن است به زودی به نتیجه برسیم و اظهارات وی درباره تفاهم درباره تدوین نقشه تردد اینکه چه زمانی بیانیه مشترک صادر می‌شود و آیا مانعی در این خصوص وجود دارد؟ گفت: در خصوص نقشه مسیر تردد تفاهم شده است و قرار بود و هست که تفاهم را در قالب یک بسته نهایی کنیم. نقشه به اضافه بیانیه مشترک.

وی گفت: این سؤال مطرح می‌شود که چرا اینقدر طولانی شد و چه زمانی به سرانجام می‌رسد؟ سه عامل عمده را عرض کنم که چرا این روند همچنان ادامه دارد. نخست به خاطر پیچیدگی موضوع.

بقائی ادامه داد: در نظر داشته باشید ناامنی تنگه هرمز بر ما و منطقه و کل جهان تحمیل شد. دلیلش هم اقدام نظامی غیرقانونی آمریکا و رژیم صهیونیستی بود. موضوع بسیار پیچیده است و شما برای اولین بار می‌خواهید سازوکاری تدیون کنید که حاکمیت و حقوق حاکمیتی دو دولت ساحلی را تأمین کند و هم اینکه تردد ایمن کشتی‌های تجاری را در این آبراه فراهم کند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: نکته دیگر تعدد بازیگرانی است که در این روند سعی می‌کنند اثرگذاری کنند و شاید مهم‌تر از این دو، تلاش مخرب برخی طرف‌های بدسگالی است که نشان دادند هیچ وقعی به صلح و امنیت منطقه نمی‌گذارند و اساسا دوست دارند که منطقه ما در حالت کشمکش و آشوب باشد، این سه عامل باعث شده است این روند مقداری زمانبر شود.

بقائی ادامه داد: اگر همه اینها را در نظر بگیرید، با توجه به اینکه اصل این داستان از ۹ اسفند ۱۴۰۴ شروع شد ۴۰ روز بسیار پرحادثه را پشت سرگذاشتیم و دفاع حماسی ایرانیان از حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی‌شان و بعد روندی که منجر به ۲۸ خردادماه منجر شد و قرار بود تفاهم خردادماه شروعی برای کاهش تنش باشد، ولی متأسفانه باز آمریکا پیمان شکنی کرد، تنها بعد ۲۰ روز از شروع روند اجرایی شدن یادداشت تفاهم (اسلام‌آباد).

وی گفت: گفت‌وگوها بین ایران و عمان با جدیت ادامه دارد و در خصوص متن بیانیه مشترک دیدگاه‌ها تبادل می‌شود و  هر دو طرف تا این جای کار نشان دادند که مصمم هستند برای تدوین سازوکاری که تأمین کننده منافع و مصالح دو طرف باشد و همزمان ملاحظات مربوط به کشتیرانی بین‌المللی را تأمین کند.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری گفت:‌ در دوره دموکرات‌ها مفهومی تحت عنوان تحریم‌های فلج کننده و در دوره‌ای تحت عنوان کارزار فشار حداکثری صورت دادند و چه عایدشان شد؟

وی گفت: داروی مردم ما را قطع کردند و هر شیوه‌ای دانستند برای اعمال فشار علیه ایران آزمودند و آخر هم به یک تجاوز نظامی غیرقانونی متوسل شدند و از این به بعد با چنین روش‌هایی که امتحان کردند و نتیجه نداده قرار نیست به نتیجه‌ای برسند.

سخنگوی وزارت خارجه گفت: قطعا جمهوری اسلامی ایران از همه ابزارها و ظرفیت‌هایش استفاده خواهد کرد که هرگونه شرارت جدیدی را ناکام بگذارد.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره خسارات جنگ و آلودگی‌های نفتی این جنگ در جنوب ایران و اینکه ایران تحت چه سازوکاری قرار است این خسارت را دریافت کند؟ اظهار داشت: خسارت‌هایی که به محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان وارد شده مربوط به این دوره 6 ماهه و یک ساله نبوده است. منطقه ما با حضور نظامی آمریکا مواجه بوده است.

وی ادامه داد: از آخرین جنگ افزارها استفاده و مانورهایی انجام دادند و خساراتی که به دلیل حضور نظامی آمریکا و جنگ‌هایی که به منطقه ما تحمیل شده است، جنگ‌هایی که به عراق تحمیل کردند و ... همه اینها را اگر در کنار هم بگذارید قطعا این خسارات بسیار هنگفت و حتما تریلیون دلاری است.

بقائی گفت: این دو سال تشدید شد همه به دلیل حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران و تأسیسات مختلف واقع در کرانه‌های خلیج فارس و هم به دلیل نفس حضور نظامی آمریکا در منطقه. ما این موضوعات را قطعا پیگیری خواهیم کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: آسیب زیست محیطی فقط مختص ایران و تنگه هرمز نیست. مسئولیت همه کشورهاست که هوشیار باشند و مسئولانه عمل کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره کشف یک پروژه اجرا شده توسط فرانسه از سوی وزارت اطلاعات بیان کرد: آنچه برای ما مهم است فارغ از شخصیت خصوصی افراد، موضعی است که به نام یک دولت منتشر می‌شود و این موضوع به هیچ وجه قابل قبول نیست.

وی ادامه داد: وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد که این دو نفر در حال کمک به جامعه مدنی ایران بود. اصرار بر اینکه این افراد در فعالیت‌های مرتبط با حمایت از جامعه مدنی مشغول بودند، اعتراف بر این است که کنوانسیون حقوق دیپلماتیک نقض شده است.

بقائی افزود: دو نفری که در این موضوع درگیر بودند از ایران خارج شدند و ما رسماً اعلام کردیم که آنها امکان بازگشت به ایران را نخواهند داشت.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره فرار ترامپ از ترکیه در کامیون حمل غذا و ... اظهار داشت: معتقدم این تحول بیش از پیش باید باعث افتخار ما شود. از اینکه ملت ایران در سخت‌ترین شرایط ایستادند و رهبرانشان یا در محل کار یا سنگرهایشان در کشور خودشان که به صورت طبیعی باید می‌بودند از خطر استقبال کرده و نهراسیدند و تا آخرین لحظه از عزت و تمامیت ارضی ایران دفاع کردند.

وی افزود: اتفاقات 40 روزه به خصوص نهم اسفند به عنوان افتخارات ایرانی در تاریخ ثبت خواهد شد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: وضعیت طرف ما روشن است. ما هیچ وقت جنایت مدرسه شجره طبیه میناب، ورزشگاه لامرد و قشم را فراموش نخواهیم کرد و کسانی که مرتکب این جنایات شدند می‌دانند چه جنایتی را مرتکب شدند و قطعا این ترس و نگرانی همواره با آنها خواهد بود.
وی در پاسخ به سؤالی درباره سفر نقوی وزیر کشور پاکستان به تهران و اینکه آیا پیامی از طرف آمریکا به ایران ارسال شده؟ گفت: طبیعتا رفت و آمد با پاکستان به عنوان کشور همسایه در جریان است.وزیر کشور پاکستان به دعوت مؤمنی به تهران سفر و موضوعات دوجانبه و مباحث مرتبط با تحولات منطقه بحث شد.

بقائی ادامه داد: پاکستان تلاش می‌کند از ظرفیت‌های خود در راستای ایفای نقش میانجیگر استفاده کند. اینکه بگوییم پیام خاص و ویژه‌ای بود، نه به آن معنا.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: واقعا متأسف هستیم برای چندمین بار پیمان شکنی آمریکا باعث شد نهاد میانجیگری مورد خدشه قرار بگیرد. قبلا در مورد عمان و این بار در خصوص پاکستان.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره بیانیه مشترک فرانسه و کشورهای اروپایی و چند کشور دیگر در خصوص وضعیت حقوق بشر در ایران که سؤال خبرنگاری بود، اظهار داشت: حنای حقوق بشر خیلی وقت است رنگ باخته است. طرف‌های اروپایی به هیچ عنوان از جایگاه اخلاقی که در خصوص حقوق بشر نظر داده و موعظه کنند، برخوردار نیستند.

وی گفت: در برابر یک نسل کشی آشکار بی عمل و بی تفاوت فق نظاره‌گر بودند و در خصوص جنایت آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران موضع نادرستی را اتخاذ کردند.

بقائی بیان کرد: ادعای اینکه آنها دلشان برای حقوق بشر ایران سوخته ادعایی است که هیچ عقل سلیمی باور نمی‌کند.

بقائی در پاسخ به سؤالی درباره شروط ایران برای به رسمیت شناختن طالبان گفت:‌شاهدید رابطه ایران و افغانستان در حوزه‌های مختلف روابط خوبی است. 

وی افزود: ما به دلایل خیلی واضح دو کشور همسایه و مسلمان و دارای اشتراکات فرهنگی و تاریخی بیشمار باید بتوانند هم نگرانی‌های همدیگر را در تعاملاتشان لحاظ کرده و از ظرفیت‌های اقتصادی و ... استفاده کنند.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: موضوع شناسایی بحث سیاسی و حقوقی است و هر زمان در این خصوص به جمع بندی برسیم تصمیم لازم را اتخاذ خواهیم کرد ولی این موضوع نباید باعث شود در حوزه‌های مختلف روابط را ادامه نداده و یا تقویت نکنیم.

این دیپلمات ارشد ایرانی در خصوص سفر وزرای انرژی و حمل و نقل تاجیکستان به تهران و دیدار با عراقچی گفت: این سفر بسیار مهم بود و با همتایان خود دیدارهای مهمی داشتند با عراقچی هم دیدار مجزایی برگزار شد.

وی افزود: رابطه ایران و تاجیکستان، در حال شکوفا شدن بیش از پیش است. همه با مشترکات دو ملت آشنا هستید. این پیوندهای تمدنی، تاریخی و زبانی را باید استفاده کنیم به عنوان سکو و بستری برای تحکیم روابط در حوزه‌های تجاری، اقتصادی و فرهنگی. این روند در چند سال گذشته شروع شده است و این سفر در راستای اجرای تفاهم‌هایی است که از قبل بین دو کشور و از جمله دو رئیس‌جمهور انجام شده بود.

این دیپلمات ارشد ایرانی درباره رایزنی وزارت خارجه با کشورهای ساحلی در خصوص کاهش آب خزر گفت:‌در خصوص محیط زیست خزر یک معاهده پنج جانبه داریم که سابقه آن به دهه 1380 برمی‌گردد و عمری 20 ساله داره و سند مهمی است و به صورت دوره‌ای نشست‌ دولت‌های عضو سند برگزار می‌شود.

وی افزود: موضوع کاهش تراز آب خزر موضوع مهمی است. تغییر اقلیم و تشدید تبخیر آب و کاهش ورودی‌های دریای خزر است و اینها مباحث فنی است که سازمان محیط زیست به آن می‌پردازد. در حوزه وزارت خارجه از هر ظرفیتی برای تقویت همکاری‌ها بین پنج کشور از جمله این موضوع استفاده کردیم.

بقائی ادامه داد: به زودی نشست دولت‌های عضو کنوانسیون خزر در اواخر شهریور یا اوایل مهر در تهران برگزار شود و یکی از مهم‌ترین موضوعات کاهش آب خزر خواهد بود.

این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره اولویت‌های ترامپ در خصوص ایران گفت: نشانه تداوم سردرگمی و اثبات این واقعیت که این جنگ تحمیلی هیچ مبنا و دلیلی نداشت جز ارضای مطامع یک رژیم در منطقه ما.

وی افزود: در مقطعی به خطر بمب هسته‌ای ایران اشاره کردند، یک دروغ بزرگ.

بقائی ادامه داد: خودشان را در یک باتلاقی گیر انداختند و الان برای توجیه شکست‌هایشان مجبور میَ‌شوند هر بار اهدافشان را تغییر داده و اهداف جدیدی را تعریف کنند. الان دغدغه شان شده است بازگشایی تنگه‌ای که قبل از نهم اسفند باز بود و تجاوز نظامی آنها باعث شد منطقه دچار جنگ شود.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: بهتر است خودشان را هر چه سریع‌تر خلاص کنند. پذیرش اشتباه می‌تواند مقدمه تصمیم درست باشد و البته بعید می‌دانیم چنین شجاعتی در بین تصمیم گیران آمریکا وجود داشته باشد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره میانجیگری بین ایران و آمریکا و مطالب منتشر شده در خصوص اینکه اروپا در حال ایفای نقش در این باره است، گفت:‌ میانجی موضوعات مرتبط با ایران و آمریکا کشور پاکستان است و قطر هم تلاش می‌کند. 

وی ادامه داد: اینکه برخی کشورهای اروپایی در تماس‌هایی که با ما دارند دیدگاه‌هایی را مطرح و ابراز آمادگی برای به کار گرفتن مساعی جمیله خود کنند، امر کاملا طبیعی است ولی به این معنا نیست که میانجی جدیدی را در تحولات مرتبط با ایران و آمریکا داشته باشیم.

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: اساساً مسئله ما و آمریکا، بحث میانجی نیست موضوع به نوع نگاه آمریکا، اشتباه محاسباتی آن و اصرارش بر روش‌ها و رویکردهایی است که شکست آن صدها بار تجربه شده، ولی هیأت حاکمه آمریکا همچنان اصرار دارد مسیرهای تجربه شده را باز هم بیازماید. قطعا نتیجه‌ای جز موارد قبلی عایدشان نخواهد شد.

* خبر ساختگی
خبرنگاری به گزارش منتشر شده مبنی بر اینکه آمریکا برای اینکه مطمئن شود تیم مذاکره‌ کننده و روند مذاکرات ایران مورد حمایت نیروهای مسلح و سپاه است از طریق یک کانال غیررسمی در اقلیم کردستان عراق با سپاه در ارتباط بوده تا از مورد اعتماد بودن این مذاکرات اطمینان حاصل کند و همچنین خبر منتشر شده درباره برگزاری نشست محرمانه بین ایران و آمریکا در اربیل گفت: دومی ساختگی است و بخش اول سؤال، این باز شگردهای رسانه‌ای و روانی برای القای اختلاف بین ارکان تصمیم گیری در ایران است.

وی افزود: تردید نکنید این از روی استیصال است. در این ۶ ماه به خوبی نشان داده شد که انسجام و همدلی بین بخش‌های ذیصلاح در ایران در ارتباط با موضوع صلح و جنگ بی سابقه است.

بقائی گفت: هیأت مذاکره کننده مورد اعتماد همه ارکان نظام از جمله بخش‌های دفاعی کشور هستند و از این جهت خدا را شاکریم و قطعاً هر تصمیمی اتخاذ شود از جمله در ارتباط با مذاکره و گفت‌وگو، حتما با لحاظ دیدگاه‌ها و ملاحظات همه بخش‌های نظام صورت می‌گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: تصمیم‌گیری در ایران نهادی است و نهادها هستند که با در نظر گرفتن همه ملاحظات و مباحث مرتبط با هر موضوع سیاست خارجی، بهترین تصمیم را اتخاذ می‌کنند.

* بحرین
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤالی درباره نامه اخیر بحرین به سازمان ملل که در آن به توئیت بقائی در دهم مردادماه اشاره کرده و اینکه ایران باید بداند که بحرین از قدیم‌الایام کشور مستقلی بوده و باید به حاکمیت ملی این کشور احترام بگذارد، خاطرنشان کرد: هفته گذشته هم ۲۳ مرداد بود. ۲۳ مرداد هم سالگرد ۲۳ مرداد ۱۳۵۰ بود و البته هر کسی در مورد ۲۳ مرداد با من صحبت می‌کند، من می‌گویم دو تاریخ دیگر هم در نظر داشته باشید: بیست‌ و چهارم و بیست‌ و هشتم اردیبهشت ۱۳۴۹. 
وی توضیح داد: در توئیتی که زدم، اشاره به نام هیچ کشوری نکردم. حالا اگر کشوری خودش را مخاطب آن توئیت فرض کرده، بحثی جداست. من نمی‌خواهم خیلی وارد این موضوع شوم. من باز هم همان حرفی را که تکرار کردیم، به عنوان موضعمان عرض می‌کنم، اینکه ما به حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی همه کشورهای منطقه احترام می‌گذاریم، حتی همان کشوری که خودش را مخاطب آن توئیت فرض کرده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اما برای اینکه تحولات تاریخی یادآوری شود، من فقط خاطرنشان می‌کنم، هم به طرف بحرینی و هم به تاریخ‌نگاران خودمان و منطقه، یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد در ۱۱ می ۱۹۷۰، قطعنامه ۲۷۸ و بر اساس آن قطعنامه، تصمیمی را اتخاذ کرد برای حل‌وفصل اختلاف بین دو دولت انگلستان و ایران، بر مبنای یک گزارش دبیرکل به شماره ۹۷۷۲.

بقائی افزود: فکر می‌کنم اینها خیلی روشن هست که کل داستان از کجا شروع شد. ولی باز هم تأکید می‌کنم، ما بر اساس اصل حسن همجواری، به همه کشورهای منطقه و حاکمیتشان احترام می‌گذاریم. اصل دلیل طرح این موضوعات، ناپایداری کشورهای منطقه، به‌ویژه بعضی از آن‌ها، به همین اصل حسن همجواری و عدم دقت‌نظر در واقعیت‌های تاریخی و جغرافیایی بود.

وی ادامه داد: اینکه شما در ماه مبارک رمضان خاکتان را در اختیار دو طرف متجاوز قرار بدهید، امکاناتتان را در اختیار رژیم صهیونیستی و آمریکا قرار بدهید برای حمله به یک کشور مسلمان و همسایه، آیا این اصل حسن همجواری است؟ آیا احترام به کشور همسایه تلقی می‌شود؟

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت:‌ لذا این دسته از کارها که بیشتر فرار رو به جلو است، نمی‌تواند باعث شود که ما فراموش کنیم اتفاقی که در ۹ اسفند شروع شد و متأسفانه کماکان ادامه دارد، یا اینکه واقعیت‌های تاریخی دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ را بخواهیم عوض کنیم.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما
captcha