تاریخ انتشار: ۱۵:۱۶ - ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۷
قوه قضاییه از پرونده‌های شهرداری بی‌خبر است؛

١١ پرونده تخلف شهرداری تهران گم شده است

رویداد۲۴- محمدعلی نجفی رفت و ۱۲ پرونده‌ای که به دستگاه قضا فرستاد، همچنان سرگردان‌اند و حتی سخنگوی قوه‌قضائیه می‌گوید؛ تنها یک پرونده برای ما ارسال شده که در دست بررسی است. شهردار پیشین تهران که می‌خواست آخرین مسئولیت‌ کاری‌اش، ۴‌سال حضور در رأس مدیریت شهری پایتخت باشد، پس از حدود ۷ماه و به دلیل بیماری از این سمت استعفا کرد و به نظر می‌رسد بسیاری از اهداف و برنامه‌هایش هم با این استعفا، به حالت تعلیق درآمدند. «محمدعلی نجفی» که در زمان ارایه گزارش ۱۰۰روزه‌اش در صحن شورای شهر، پرونده‌ای ضخیم از تخلفات شهردار پیش از خود را به شورا برد و پس از آن هم اعلام کرد که این تخلفات برای دستگاه قضا ارسال می‌شود تا آخرین لحظات کاری‌اش هم از لزوم بررسی قانونی این تخلفات سخن گفت. شهردار پیشین تهران، ۲۱ فروردین امسال در آخرین حضور‌ در جمع خبرنگاران و ساعتی پس از موافقت شورا با استعفای دومش، درباره سرنوشت پرونده‌های تخلف در شهرداری گفته بود که «از نتیجه ۱۲ پرونده ارجاع‌شده توسط شهرداری به دادستانی خبر ندارم. این پرونده‌ها همه محرمانه بودند و ما نمی‌توانیم در مورد جزییات آن اظهارنظر کنیم.» او همان روز، توضیح بیشتر درباره جزییات این پرونده‌ها را در اختیار دادستانی دانست و گفت: «اگر دادستانی در مورد آنها بررسی‌ها را انجام داده، می‌تواند نسبت به جزییات آن اظهارنظر کند که ظاهرا هنوز رسیدگی انجام نشده است.» حالا و پس از گذشت سه هفته از آخرین سخنان نجفی درباره سرنوشت این پرونده‌ها، سخنگوی دستگاه گفته که اصلا ۱۲ پرونده برای ما ارسال نشده و تنها یک پرونده ارسال شده است. «غلامحسین محسنی‌اژه‌ای» در نشست خبری دو روز پیش و در پاسخ به پرسش خبرنگاری که از سرنوشت این ۱۲ پرونده پرسیده بود، گفت: «شما از آنها سوال کنید که این ۱۲ پرونده طی چه نامه‌هایی به قوه ارجاع شده است؛ آنها نیز این سوال شما را جواب بدهند. کسانی که می‌گویند ۱۲ پرونده به قوه‌قضائیه ارجاع شده است، شماره نامه‌ها را بدهند تا پیگیری کنیم، اما طبق آنچه که بنده اطلاع دارم و قبلا هم گفته‌ام یک پرونده بوده و از مابقی خبر ندارم. این یک پرونده نیز درحال رسیدگی است و در دادسرا مفتوح است.» پرسش اینجاست که ١١ پرونده دیگر تخلف دوران شهرداری اسبق چه سرنوشتی دارند؟ شهردار پیشین آنها را به قوه‌ قضاییه نفرستاده یا این‌که اطلاعات سخنگوی دستگاه در این زمینه دقیق نیست؟

مجید فراهانی: مستند ما درباره ارسال ۱۲پرونده، حرف‌های «نجفی» است


اگر تنها یک پرونده از تخلفات شهرداری محمدباقر قالیباف، از طرف «محمدعلی نجفی» به دادستانی ارسال شده، چرا اعضای شورای شهر و معاونان شهردار مدام از ۱۲پرونده سخن می‌گویند؟ عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای پنجم تهران هم مانند دیگر اعضای این شورا به حرف‌های نجفی استناد می‌کند.

«مجید فراهانی» در این‌ باره به می‌گوید: «مستند و اطلاعات ما هم سخنان نجفی است و اطلاعات بیشتری نداریم. الان باید مجموعه حقوقی شهرداری درباره تاریخ ارسال و شماره پرونده‌ها، اطلاع‌رسانی کند.»

فراهانی درباره جزییات این تخلفات هم می‌گوید: «ما هم اطلاع دقیقی از جزییات پرونده‌های مدنظر آقای نجفی نداریم. باید اطلاع‌رسانی می‌شد که محتوای این پرونده‌ها مشخص شود ولی نه از طرف شهرداری و نه دستگاه قضا تاکنون هیچ‌گونه اطلاعاتی منتشر نشده است که شاید دلیل آن کامل‌نشدن روند بررسی پرونده باشد.»

این عضو شورای شهر تهران هم معتقد است که انتظار اعضای شورا و مردم این بوده که این پرونده سریع‌تر بررسی شود: «انتظار این بود که سریع‌تر به افکار عمومی اطلاع‌رسانی شود. درباره دستگیری نفر دوم شهردار اسبق هم در شورا تذکر داده شده که دلیل این بازداشت و نتیجه بررسی‌ها مشخص شود اما تاکنون هیچ‌گونه اطلاع‌رسانی نشده است.»

فراهانی همچنین «خرید هتل توسط صندوق ذخیره کارکنان شهرداری چندبرابر قیمت کارشناسی» را یکی از تخلفات شهردار پیشین می‌داند اما می‌گوید مشخص نیست که این یکی از پرونده‌های ارسالی باشد یا نه. او پیش از این هم درباره این پرونده به «ایلنا» گفته بود: «صندوق ذخیره کارکنان برای آتیه کارمندان شهرداری تهران دیده شده و قرار بوده است که‌ درصدی از حقوق کارمندانی که در این صندوق عضو هستند، وارد این صندوق شود. هیأت‌مدیره این صندوق سرمایه‌گذاری‌های غیرقابل دفاعی  از ‌جمله در شهر کیش انجام داده است، برای مثال در این شهر هتلی خریدند که براساس قیمت کارشناسی نبوده و هتلی چند برابر قیمت خریداری شده است.»

فراهانی درباره پرونده واگذاری املاک در دوران شهرداری قالیباف هم گفته بود: «بررسی‌های ما نشان می‌دهد که درحال‌حاضر ۶۷۴ ملک، بدون ضابطه به شکل سلیقه‌ای در اختیار سازمان‌ها و نهادها قرار گرفته و به آنها واگذار شده است. تلاش می‌کنیم این املاک را پس بگیریم، اما پس گرفتن این املاک با حاشیه و اختلاف‌نظر همراه است. این واگذاری‌ها بدون ضابطه بوده و برنامه داریم در آینده در فاز دوم شفاف‌سازی همه املاک واگذار شده را که متعلق به شهرداری هستند و به نحوی برای انجام خدمات دیگر واگذار شده را در اختیار مردم و رسانه‌ها قرار دهیم و مشخص کنیم که این ملک به چه کسی و به چه نحوی واگذار شده است.»

تحقیق و تفحص از عملکرد شهرداری تهران؛  این‌بار جدی‌تر از قبل


یک روز پس از سخنان سخنگوی قوه‌ قضائیه درباره پرونده‌های تخلف شهرداری تهران، یک اتفاق دیگر هم افتاده است؛ کلیدخوردن دوباره طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران در مجلس.

سال گذشته و در روزهایی که انتقاد از واگذاری املاک توسط شهرداری به اوج خود رسیده بود، بعضی از اعضای مجلس شورای اسلامی از لزوم ورود و نظارت این قوه بر عملکرد مدیریت شهری سخن گفتند تا درنهایت با امضای ٢١ نماینده، تحقیق و تفحص از شهرداری در مجلس شورای اسلامی کلید خورد و تقدیم هیأت‌رئیسه شود. پس از آن محمدباقر قالیباف، شهردار پیشین تهران برای پاسخ‌دادن درباره عملکردش به مجلس رفت و بعد گفته شد که با «لابی»ای که او انجام داده، طرح تحقیق و تفحص متوقف شده است.

حالا «مصطفی کواکبیان»، نماینده تهران در مجلس که پیش از این هم گله کرده بود که چرا تفحص از املاک نجومی شهرداری تهران در دستور کار مجلس قرار نگرفته است، دیروز خبر جدیدی را در این‌باره اعلام کرده است: «طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران کلید خورد.»حالا به نظر می‌رسد در دو سه هفته آینده در مجلس مجددا مطرح می‌شود.»

کواکبیان با بیان این‌که «اگر نمایندگان رأی دهند، حتما به صورت جدی این موضوع را بررسی می‌کنیم» ادامه داد: «حفظ بیت‌المال برای ما مهم است و مهم نیست که این اتفاقات در دوره چه کسی رخ داده باشد.» نماینده تهران با بیان این‌که «رقم‌های نجومی از واگذاری املاک و امکانات به گوش ما می‌رسد»، در پاسخ به این سوال که چقدر احتمال دارد طرح تحقیق و تفحص از شهرداری تهران رأی بیاورد؟ گفت: «الان زمینه بیشتر فراهم است، چراکه در آن دوره برخی‌ها سودای رئیس‌جمهوری‌شدن داشتند.» نمایندگان مجلس در دور قبلی که تحقیق و تفحص از شهرداری تهران را به جریان انداختند، می‌گفتند که مدارک و اسناد مختلفی درباره تخلف‌های صورت‌گرفته در زمان شهرداری محمدباقر قالیباف به دستشان رسیده است. به گفته آنها، بعضی از مدارک را افرادی در شهرداری تهران به آنها داده بودند، بعضی از اعضای شورای شهر هم مدارکی را در اختیار آنها گذاشتند و نهایتا یکسری مدرک هم توسط مردم تهیه شده بود. علیرضا رحیمی، نماینده تهران در این‌باره به ایسنا گفته است: «اینها اسناد کاملی نبودند ولی این‌قدر بودند که برای ما روشن شود نیاز به تحقیق و تفحص در شهرداری تهران وجود دارد. بعد از این‌که طرح تحقیق و تفحص را کلید زدیم، اسناد بیشتری از همین دست کانال‌هایی که اشاره کردم، به ما رسید. ضرورتا هم از مخالفان آقای قالیباف نبودند و حتی در مواردی برخی موافقان و حامیان آقای قالیباف بودند که اسنادی را به ما رساندند. مجموعه اسناد هم درباره دو چیز بود؛ یکی وقوع تخلف و دیگری انحراف از آیین‌نامه‌های خود شهرداری تهران.»

خداکرمی: تکلیف همین یک پرونده را مشخص کنید

اعضای شورای اسلامی شهر تهران که بارها از لزوم بررسی تخلفات شهردار پیشین سخن گفته و در صحن علنی شورا نسبت به این موضوع تذکر داده‌اند همچنان می‌خواهند که دستگاه قضا درباره این تخلفات اطلاع‌رسانی کند. «ناهید خداکرمی» یکی از این اعضا درباره سخنان دو روز پیش سخنگوی دستگاه قضا به «شهروند» می‌گوید که حتی اگر یک پرونده ارسال شده آن را بررسی و نتیجه را اطلاع‌رسانی کند. او در پاسخ به این پرسش که ممکن است تنها یک پرونده تخلف به دادستانی ارسال شده باشد، می‌گوید: «استناد اعضای شورا، سخنان شهردار پیشین است که بارها گفته بود ۱۲پرونده تخلف را در اختیار دستگاه قضا قرار داده است ولی اگر هم یک پرونده وجود دارد به ما بگویند که این پرونده چیست و در چه مرحله‌ای است. هم حق مردم است و هم حق اعضای شورا که بدانند.» خداکرمی درباره جزییات این پرونده‌ها و این‌که آیا شهردار پیشین، اعضا شورا را در جریان جزییات قرار داده هم می‌گوید: «محتویات پرونده‌ها به فساد مالی، بی‌انضباطی مالی و حیف‌ومیل سرمایه‌های مردم مربوط است. من اطلاع دقیق‌تر ندارم چون ممکن است از ما سوال شود که چرا درباره این موضوع حرف زدید. بهتر است خود دستگاه قضا اطلاع‌رسانی کند.» این عضو شورای شهر معتقد است که این پرونده‌های تخلف باید با سرعت بیشتری پیگیری شود: «آقای نجفی گفته که ۱۲پرونده تحویل دستگاه قضا شده است و همچنان به آنها اضافه می‌شود. حالا سخنگو می‌گوید که یک پرونده بود و همان یک پرونده هم تکلیفش مشخص نیست. چطور است پرونده‌هایی که چندان هم مهم نیست در عرض ۲۴ساعت بررسی می‌شود اما پرونده‌ای که مستقیما با حقوق مردم و حق‌الناس در ارتباط است این همه کشدار و کُند بررسی می‌شود.» خداکرمی به بازداشت قائم‌مقام شهردار اسبق تهران هم اشاره می‌کند و می‌گوید که حق اعضای شوراست که از اتهامات و تخلفات او آگاه باشند چون این پرونده مستقیم با مدیریت شهری در ارتباط است. خداکرمی در جلسه علنی این هفته شورا که روز یکشنبه برگزار شد در تذکری به هیأت‌رئیسه شورا پرسید که «چرا تاکنون شرایط ملاقات با رئیس قوه‌ قضائیه‌‌ و تعامل با او برقرار نشده است؟» او در این تذکر به همین بحث ۱۲پرونده هم اشاره کرد و گفت: «با توجه به این‌که سرنوشت پرونده شهرداری‌ها در دادگاه‌ نامعلوم‌ است و دیوان عدالت بازوهای‌ نظارتی شورای شهر از قبیل کمیسیون ماده ١٠٠ و ٢٠ را لغو کرده است، باید ملاقاتی با رئیس قوه قضائیه‌ صورت گیرد.» حالا و با سخنان جدید سخنگوی دستگاه قضا، احتمالا تلاش شورای شهر برای دیدار با رئیس این دستگاه افزایش خواهد یافت که شاید بتوانند از روند بررسی تخلفات مدیران پیشین شهرداری اطلاع پیدا کنند.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان