تاریخ انتشار: ۰۹:۳۴ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۸
سفیر روسیه:

برای رابطه با ایران از آمریکا اجازه نمی‌گیریم/ با اینستکس یا بدون آن به همکاری با تهران ادامه می‌دهیم

سفیر روسیه در ایران گفت: مسکو هیچگاه برای همکاری با ایران و اقداماتش از آمریکا درخواست مجوز نخواهد کرد.
برای رابطه با ایران از آمریکا اجازه نمی‌گیریم/ با اینستکس یا بدون آن به همکاری با تهران ادامه می‌دهیم
رویداد۲۴ لوان جاگاریان سفیر روسیه در ایران در پاسخ به این سوال که در ماه‌های اخیر و پس از نامه رئیس‌جمهور ایران خطاب به سه کشور اروپایی و چین و روسیه در اعلام کاهش تعهدات، شاهد تحرکات و اقدامات متفاوت کشور‌های طرف برجام برای حفظ این توافق هستیم؛ مسکو مشخصا اقدامات خود در این رابطه را چگونه ارزیابی می‌کند، گفت: لازم است به این نکته تاکید کنم که من در جلسه هشتم ماه می‌حضور داشتم و آنجا به آقای عراقچی گفتم ما از اروپا جدا هستیم.

اروپایی‌ها خوب می‌گویند که ما متاسف هستیم در حالی که ما معتقد هستیم متاسف بودن دیگر تنها کفایت نمی‌کند.

وی ادامه داد: ما همواره خروج ترامپ از برجام را محکوم کرده و از آمریکا انتقاد می‌کنیم. می‌گوییم ما دیگر چگونه می‌توانیم به شما اطمینان کنیم که یک دولت توافقی را امضا می‌کند و دولت دیگر از آن خارج می‌شود.

چندین بار به عنوان سفیر روسیه اعلام کردم که مسکو هیچ‌گاه برای همکاری با ایران و اقداماتش از آمریکا درخواست مجوز نخواهد کرد.


تلاش می‌کنیم تحریم‌های آمریکا را دور بزنیم

وی تاکید کرد: درست است که تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی آمریکا تاثیر خیلی منفی دارد و مشکلاتی را برای شرکت‌های روس به خصوص شرکت‌های خصوصی ایجاد می‌کند؛ این حقیقت است، اما ما تلاش می‌کنیم که این تحریم‌ها را دور بزنیم و روی این مساله کار می‌کنیم.

سفیر روسیه در ایران گفت: یک ماه پیش جلسه کمیسیون مشترک در تهران و اصفهان برگزار شد و ما دو پروژه خیلی مهم برق‌رسانی اینچه برون و نیروگاه حرارتی سیریک را داریم که اگرچه با مشکلات فنی روبرو شدیم، اما تلاش می‌کنیم که این مشکلات را برطرف کنیم. در همین راستا هم از یک هیات ایرانی دعوت کرده و به وزارت امور خارجه ایران هم اطلاع داده‌ایم تا برای حل مسائل فنی سیریک به مسکو سفر کنند.

۳ هفته دیگر جلسه سه‌جانبه روسای جمهور ایران، روسیه و آذربایجان در روسیه برگزار می‌شود

وی افزود: همچنین در راستای هماهنگی برای تکمیل پروژه‌های در دست اجرا و تعریف پروژه‌های مشترک میان دو کشور، حدود سه هفته دیگر جلسه سه‌جانبه روسای جمهور ایران، روسیه و آذربایجان در روسیه برگزار خواهد شد و معمولا در حاشیه این جلسات نشست‌های دو جانبه نیز برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: آقایان روحانی و پوتین قبلا در بیشکک و در حاشیه اجلاس شانگ‌های با هم ملاقات کردند. این بار در سوچی باز هم با یکدیگر دیدار می‌کنند و حتما همکاری‌های دو جانبه را مرور خواهند کرد. امیدوار هستم در این نشست هم دستاورد‌های جدی داشته باشیم.

آمادگی داریم در اینستکس شرکت کنیم

جاگاریان در پاسخ به این سوال که پس از وقفه‌ای نسبتا طولانی، اینستکس به عنوان پایه‌ای برای حفظ برجام و بازگشت طرف‌های توافق هسته‌ای به تعهداتشان به مرحله اجرایی رسید است؛ برنامه روسیه برای همکاری با این سازوکار چیست، گفت: ما چندین بار اعلام کرده‌ایم که آمادگی داریم در اینستکس شرکت کنیم، اما طرف اروپایی تاکنون برای ما تشریح نکرده است که جزئیات این سازوکار چیست.

ما از اروپایی‌ها خواهش کردیم به طور مفصل به ما توضیح دهند؛ ولی به هرحال ما با اینستکس یا بدون اینستکس به همکاری‌های خود با ایران ادامه می‌دهیم.

فکر نمی‌کنم اینستکس بتواند انتظارات تهران را برآورده کند

وی در پاسخ به این سوال که در ارزیابی شما آیا این سازوکار پاسخگوی نیاز‌های تهران خواهد بود یا خیر، نیز گفت: فکر نمی‌کنم این سازوکار بتواند انتظارات تهران را برآورده کند چرا که اینستکس بیشتر بر غذا و دارو تمرکز دارد، اما انتظارات اصلی ایران مبادلات بانکی و فروش نفت است. معتقد هستم با این وجود که اروپا تلاش می‌کند، اما نمی‌تواند موفقیتی به دست بیاورد چرا که امکانات آن‌ها بسیار محدود است.

این دیپلمات ارشد روسی در خصوص بخشی از مشکلات پیش آمده در همکاری‌های دوجانبه تهران و مسکو گفت: ما در حوزه‌هایی همچون راه آهن و انرژی اتمی با ایران در حال همکاری هستیم، اما از زمانی که آمریکا اعلام کرد معافیت‌ها را در خصوص فردو و اراک لغو می‌کند مشکلاتی به وجود آمد که ما نیز در تلاش هستیم تا این مشکلات را حل کنیم.

تکلیف اروپا که روشن است؛ آن‌ها تحت تاثیر آمریکا هستند و چاره‌ای هم ندارند؛ اما ما تاکنون تلاش کرده‌ایم و تلاش هم می‌کنیم که البته تا الان موفق نشده‌ایم.

وی در تشریح این تلاش‌ها افزود: در ماه اوت جلسه گروه کاری بین ایران و روسیه در سطح معاونین روسای بانک‌های مرکزی برگزار می‌شود. در حوزه نفتی هم آقای نواک وزیر نفت روسیه یک ماه پیش به تهران سفر کردند. ایشان وقتی در حال پرواز به اصفهان بودند بنا به درخواست آقای زنگنه هواپیما در تهران به زمین نشست که من در آن نشست نبودم. ما باید خوشبین باشیم و تلاش می‌کنیم به ایران کمک کنیم. مسائل فنی هم هست که باید رفع کنیم.

سفیر روسیه در ایران همچنین با اشاره به عدم تعهد طرف‌های اروپایی به حفظ برجام، در خصوص توقیف نفتکش حامل نفت ایران در جبل الطارق و به دستور انگلیس گفت: اولین نکته این است که دلیل اصلی این توقیف این بود که انگلیس اعلام کرد مقصد این نفتکش سوریه بود.

ما اعلام می‌کنیم برفرض اینکه سوریه مقصد نفتکش باشد، این تحریم‌ها بر ضدسوریه غیرقانونی است و ما به رسمیت نمی‌شناسیم.

هیچ تحریمی را علیه ایران و سوریه به رسمیت نمی‌شناسیم

وی ادامه داد: ما می‌گوییم شورای امنیت تنها نهادی است که می‌تواند علیه یک کشور تحریم وضع کند. ما هم می‌توانیم یک کشور را تحریم کنیم و وادار کنیم سایر کشور‌ها هم تحریم‌های ما را به رسمیت بشناسند؟! ما هیچ تحریمی را علیه ایران و سوریه به رسمیت نمی‌شناسیم.

امیدواریم تنش بین ایران و بریتانیا هرچه سریع‌تر از طریق مذاکره حل شود

جاگاریان تاکید کرد: این موضوع خیلی پیچیده است؛ ما امیدوار بودیم که نتیجه مذاکرات در لندن بین ایران و جبل‌الطارق به نتیجه برسد. امیدوار هستم این مشکل که باعث تنش بین ایران و بریتانیا شده هرچه سریع‌تر از طریق مذاکره حل شود.

اگر آمریکا یکجانبه از برجام خارج نمی‌شد وضع جهان و منطقه به شکل دیگری بود

جاگاریان در رابطه با علل تنش‌های شکل گرفته در خلیج فارس نیز گفت: من فکر می‌کنم پشت پرده این تنش که به وجود آمده چه در جبل الطارق و چه در خلیج فارس ایالات متحده آمریکا و سیاست‌های تحریک آمیز واشنگتن است. ما تا امروز از آمریکا انتقاد کرده و انتقاد می‌کنیم. سیاست ما واضح و روشن است.

وی افزود: اگر آمریکا یکجانبه از برجام خارج نمی‌شد وضع جهان و منطقه به شکل دیگری بود. امروز هم تاکید می‌کنم اگر برجام از بین برود؛ مسئولیت اصلی بر عهده ایالات متحده است.

در مرحله اول آمریکا و بعد کشور‌های اروپایی مسئول نابودی برجام هستند چرا که ما انتظار‌های بیشتری از کشور‌های اروپایی داشتیم.

سیاست تهدید و مذاکره همزمان در قبال تهران قابل قبول نیست

این دیپلمات روس در پاسخ به این سوال که ایران در چهل سال گذشته ثابت کرده در مقابل ظلم سر خم نمی‌کند، اما واشنگتن هیچ‌گاه از سیاست‌های غلط خود در قبال تهران دست برنداشته و امروز هم سیاست تهدید و مذاکره را پیش گرفته است؛ به نظر شما ایالات متحده چه زمانی به بی‌نتیجه بودن سیاست خود پی می‌برد، گفت: سیاست تهدید و مذاکره همزمان در قبال تهران قابل قبول نیست. آن‌ها تا به حال موفق نشده‌اند تهران را مرعوب کنند و بعد از این هم نمی‌توانند.

ایران کشوری نیست که بتوانند با تهدید تسلیم کنند. نمی‌توان به ایران فشار آورد و تنها باید پیشنهاد یا خواهش کرد؛ نوع دیگری نمی‌شود.
منبع: ایلنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان