تاریخ انتشار: ۱۴:۰۰ - ۲۲ آذر ۱۳۹۸
تعداد نظرات: ۱۵ نظر
رویداد۲۴ بررسی کرد؛

سریال «وارش»؛ حاشیه جدید صدا و سیما/ از «قهرمان غیربومی» تا «میرزا کوچک خان ۱۶۰ سانتی متری»!

مردم استان گیلان در اعتراض به سریال وارش و آنچه اهانت به خود خواندند، تجمع کردند. نمایندگان این استان و سایر مقامات آن منطقه، نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و آن را بی حرمتی به گیلک‌ها توصیف کردند.

سریال وارش

رویداد۲۴ سریال وارش آخرین حاشیه‌ای است که در صدا و سیما ایجاد شده است. پیش از آن سریال گاندو، سریال سرزمین مادری و سریال «ن.خ» حواشی زیادی ایجاد کرده بود. با این تفاوت که حاشیه گاندو، سیاسی بود و حاشیه‌های سرزمین مادری، «ن.خ» و «وارش»، قومیتی.

مردم رشت در اعتراض به آنچه توهین تلقی کردند، تجمع کردند و شعارهایی در واکنش به ساخت این سریال سر دادند. برخی منابع خبری نوشتند که تجمعات مردم به خشونت نیز کشیده شده است.

یکی از معترضان می‌گفت «شمالی‌ها را تخریب می‌کنند و میرزا کوچک خان تلویزیون فردی است با ۱۶۰ سانتی متر قد. یعنی حتی در ظاهر هم احترام را رعایت نمی‌کنند.» اشاره این معترض به سریال گیله‌وا بود که بهروز شعیبی نقش میرزا کوچک خان را بازی می‌کرد. منتقدان گفته بودند برنامه سازان تلویزیون حتی به معمولی‌ترین نکات هم توجه نمی‌کنند.

در خوشبینانه‌ترین حالت می‌توان فرض را بر این گرفت در مسائل حساسی مثل مسئله قومیت‌ها کار کارشناسی در صدا و سیما انجام نمی‌شود. در میان شورا‌های عریض و طویل این سازمان که بر کوچکترین جزئیات یک فیلمنامه نظارت می‌کنند تا جمله‌ای یا رابطه‌ای برخلاف موازین شرع و عرف وجود نداشته باشد یک کارشناس آشنا به مسائل ایران وجود ندارد که به کارگردان‌ها و نویسندگان سریال‌های این سازمان درباره حساسیت‌های قومی مشاوره دهد تا حوادثی مثل سریال وارش و سرزمین مادری رُخ ندهد.

همین مسئله باعث می‌شود در سریالی که داستان آن در گیلان اتفاق می‌افتد، در اقدامی ناشیانه داستان به شکلی طراحی و از دیالوگی استفاده می‌شود که برای مردم گیلان برخورنده باشد و مردم آن دیار محتوای آن را به شکلی که تفسیر کنند که از آن بوی توهین به مشام برسد و به اعتراضاتی بینجامد که پخش کل سریال را با چالش مواجه کند.

سریال وارش و حواشی آن آخرین پرده از آشفتگی صدا و سیما است که موجبات کدورت هم‌وطنان گیلک را فراهم آورده و باعث شده سریال احمد کاوری با چالش‌های پیش‌بینی ناپذیری مواجه شود.

 

داستان سریال وارش و حواشی آن

 

داستان وارش، درباره یارمحمد سیستانی است که برای فرار از گرسنگی و خشکسالی به شمال کشور و استان گیلان مهاجرت می‌کند و در آن‌جا به کار ماهیگیری مشغول می‌شود. در حالی که خبر ندارد ماهیگیری آن منطقه در سلطه فرد گردن‌کشی بنام تراب است.

«وارش» بیوه جواد که سال‌ها تراب در خیال ازدواج با اوست، با دیدن دلاورى یارمحمد دل به او مى‌بندد و به تراب جواب رد مى‌دهد. تراب نقشه‌اى مى‌چیند تا یارمحمد را از سر راه بردارد، اما اتفاقى که هیچکس انتظارش را نمى‌کشد، از راه رسیده و سرنوشت آدم‌ها را به هم پیوند مى‌زند.

داستان سریال برداشت آزادی از رمان مهاجران هاوارد فاوست نویسنده کمونیست آمریکایی است. مهاجران یکی از رمان‌های محبوب او در کنار اسپارتاکوس و بامداد آوریل است. اولین اشتباه نویسنده و کارگردان وارش اینجا رخ داده است؛ آن‌ها برای بومی کردن داستان فاوست به جای رویکرد طبقاتی او که برگرفته از یک نگاه مارکسیستی است تفاوت‌ها را به مسائل قومیتی محدود کرده‌اند. سازندگان این سریال متوجه نبودند که جامعه ایران بسیار از جامعه آمریکا پیچیده‌تر است و مردم آن به شدت بر قومیت خود حساس هستند.

در ایران گیلک، تُرک، بختیاری، لُر و بلوچ همان قدر که به ایرانی بودن خود افتخار می‌کنند به قومیت خودشان هم افتخار می‌کنند و برای آن ارزش هویت بخش قائل هستند. همین مسئله آن‌ها را روی کوچک‌ترین مسئله‌ای که از آن بوی اهانت به مشام برسد حساس می‌کند.

«وارش» کار را هم از این بدتر کرده و به شکل علنی از زبان یکی از شخصیت‌های سریال صیادان گیلک را بی‌غیرت خطاب می‌کند و یک بلوچ را قهرمان سریالی که در گیلان ساخته شده قرار می‌دهد و جوری داستان را پیش می‌برد که گیلانی‌ها هنگام تماشا به این نتیجه می‌رسند که این خطه نه تنها قهرمانی ندارد که باید برای خیزش و تغییر در این ناحیه از جای دیگری قهرمان وارد کنند.

در میان اعتراضات مردم گیلان نوشته‌ای به چشم می‌خورد که بسیار تامل برانگیز است: توهین سیستماتیک به مردم گیلک را متوقف کنید. معنای این نوشته اعتراضی کاملاً مشخص است. نه تنها گیلک‌ها که کُردها، تُرک‌ها، بلوچ‌ها، لُرها و مازندرانی‌ها هم از تصویری که در تلویزیون از آن‌ها به نمایش در می‌آید راضی نیستند.

 

واکنش‌ها به سریال وارش

 

واکنش‌ها به سریال وارش چنان گسترده بود که بهنام تشکر را وادار کرد تا با انتشار ویدئویی از مردم گیلان عذرخواهی کند و از آن‌ها بخواهد کمی صبور باشند، چون در ادامه سریال و با پیشروی داستان مشخص خواهد شد که شخصیت‌های گیلک سریال هم مثبت هستند و گرایش‌های قهرمانانه دارند.

واکنش‌ها، اما به فضای مجازی محدود نماند و به واکنش‌های حقیقی منجر شد و استانداری، نمایندگان گیلانی مجلس و چهره‌های فرهنگی گیلان را هم وادار به واکنش کرد. جعفرزاده ایمن آبادی درباره سریال وارش به خبرنگاران گفت: «متاسفانه تهیه کننده و کارگردان این سریال روی مسایل رفتاری و ادبیات مردم گیلان دقت لازم را نکرد و چند روزی است که تقاضای زیادی از سوی مردم استان به بنده می‌شود که در این سریال به گیلانی‎ها توهین شد.

نماینده رشت با قرائت پیامک یکی از مخاطبان اظهار کرد: یکی از شهروندان برای من نوشته است که در این مجموعه تلویزیونی «مردم گیلان یک مشت بی‌فرهنگ، دزد، چاقوکش، هیز، بددهن، شاه‌دوست، لمپن فاقد توانایی تولید نشان داده شدند و تنها کسانی که در مجموعه تلویزیونی صیادی می‌کنند، چند سیستانی در گیلان هستند.»

ذبیح نیک‌فر نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل هم در واکنش به ادامه پخش سریال وارش به خبرنگاران گفت: «اینکه یک سریال با محتوایی ضعیف، به خود اجازه می‌دهد اینگونه به گیلانی‌ها بی احترامی کند در این برهه از وضعیت کشور عجیب است! به نمایندگی از مردم گیلان، ادامه پخش این سریال تفرقه افکنانه را ادامه‌ی توهین به مردم فرهیخته‌ی گیلان میدانم و از رئیس رسانه‌ی ملی توقف پخش این سریال را خواستارم.»

استاندار گیلان هم نسبت به پخش سریال واکنش نشان داد: «هر چند صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران سریال‌های فاخر زیادی می‌سازد، اما تولید و پخش این سریال موجب شده که گیلانیان آزرده خاطر شوند.»

چهره‌های فرهنگی گیلان هم به دنبال داشت. رضا میرمعنوی از چهره‌های فرهنگی گیلان پس از انتشار ویدئو توسط بهنام تشکر متنی را منتشر کرد و در آن نوشت: «اکنون که به صراحت اقرار کردید که گیلانی هستید مهرتان بیش از پیش در دل مردم سرزمین من جای گرفت، اما متاسفم که عجولانه فریب گروه اجرایی را خوردید و با ارسال ویدئو تلاش داشتید تا خسارت وارده بر فرهنگ قوم گیل که بطور حتم مطمئنم می‌دانید که درصد بیسوادی این مردم در حد صفر است، جبران کنید که نکردید هیچ، ثابت کردید مدیران صداوسیما باید بطور جد ویرایش اساسی بر سریال وارش انجام بدهند تا جلوی بازتاب بزرگتر را بگیرند. به احترام مردم سرزمین تان (گیلانیان) بسرعت اشتباهتان را جبران کنید.»

واکنش‌ها به سریال وارش ادامه دارد. باید دید آیا این سریال هم به سرنوشت سریال تبریزی دچار می‌شود یا با اصلاحاتی به پخش خود ادامه خواهد داد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۵
یک ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۲
6
5
کسی که قدش 160 سانتی متر باشه که کوتوله نیست متوسطه. نکنه میرزا سه چهار متر قدش بود و ما نمی دونستیم.!
محمد
|
Bulgaria
|
۰۶:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
4
4
به نظر می رسد دستهایی در کارند تا سیمای مردمان آزاده گیلان را مخدوش کنند بی خبر از آنکه این بی فرهنگی ها نمی تواند عاملی برای تضعیف مردمان این دیار باشد...مردمان دیار گیلان و مازندران در طول تاریخ نشان دادند که میهن دوست و آزاد مرد بوده و همواره با دستاوردهای فرزندان راستین خویش برای این مملکت افتخار و سربلندی کسب کرده اند.
ملا
|
Germany
|
۰۹:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
0
4
موضوع اینکه که تولید کنندگان فیلم‌و عوامل دست اندر کار هر کدام خودرا متخصص در تمام امور می دانند .
از نویسنده گرفته تا بازیگر .
و قیافه و تیپ های خاصی و جدا از مردم برای خودر نظر می گیرند .
ولی در عمل هیچ چیز خاصی نسبت به مردم عادی ندارند .
به قول معترضین یک میرزایی درست می کنند که با عکس آن تفاوت بسیار دارد .
یا قهرمان سازی از یک فرد دیگر در گیلان .
یا در فیلم آنا آنا چنان فارسی غلیظ حرف می زد انگار بچه تهران است ...
و
بیاتی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
4
7
چ الکی این مردم نسبت ب همه چیزواکنش نشان میدن موندم هدفشون چیه بااین واکنشهاوحساسیتهاثابت میکنن ک این چیزاواقعیته بابااین فیلم سرنوشت یه زن بدبختی ب اسم وارش هست حالامیخوادگیلانی باشه میخوادترک باشه میخوادلرباشه چ فرقی میکنه همه جاادم خوب وبدهست این دلیل نمیشه ک میگن توهینه باباپ چی بسازن همش طنز خونمیشه بالاخره یه تنوعی بایدباشه توسریالاجمع کنیداین مسخره بازیاسریال ب این قشنگی وپرازمخاطب کجاش توهینه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
3
6
واقعا خیلی بی جنبه این.چه ربطی داره .اون اما جمعه رو باش که مثلا بجایی ک سطح فرهنگ مردم رو بالا ببره و عصبیت رو کم کنه تو ملت رفته این حرفارم زده.واقعا که.ایران اینجوری هستش ک هیچ وقت پیشرفت نمیکنه.تا وقتی ما مردمانی بیکار و سطحی نگر داریم به جایی نمیرسیم.
لک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
5
6
با سلام بنظرم یکی از سریالهای زیبا با کیفیت امسال شبکه سه هستش
محمدرضا سیستانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
3
3
عزیزم وقتی میگی سیستانی یعنی قوم سیستانی نه بلوچ سنی
افشین
|
Singapore
|
۲۱:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
0
1
ﺩﺭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﮔﯿﻠﮏ، ﺗُﺮﮎ، ﺑﺨﺘﯿﺎﺭﯼ، ﻟُﺮ ﻭ ﺑﻠﻮﭺ ﻫﻤﺎﻥ
ﻗﺪﺭ ﮐﻪ ﺑﻪ ﺍﯾﺮﺍﻧﯽ ﺑﻮﺩﻥ ﺧﻮﺩ ﺍﻓﺘﺨﺎﺭ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ ...
عرب را از قلم انداختی!
ما هم به ایرانی بودمان افتخار میکنیم و برای قومیت خود ارزش قایل هستیم.
رضا هادی پور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
1
1
چطور به خودتون اجازه دادید که الفاظ توهین آمیز رو استفاده کنید ؛ لابد دو روز دیگه از الفاظ رکیک تری نسبت به شخص دیگری یا قومیت دیگری استفاده میکگنید و میگید که دیالوگ بوده و فیلمه ... نه آقا این حبرا نیست
دوست دارم اینطور بهتون بگم که خیلی خوبه که یک سریال در مورد شما بنویسند و هر توهینی که کردید ( حتی نمیتونم اون کلمات رو بنویسم) رو در اون سریال به شما نسبت بدند و در ادامه ی داستان شما قهرمان بشید ؛ حاضری در مورد خودت این رو قبول کنی؟
نیازی نیست بیای در فضای مجازی یک مشت حرف بی سروته بگی ؛ برو فکر کن در مورد شخص خودت یک همچین رفتاری رو قبول داری یا نه؟
امان از وقتی که افرادی که اینکاره نیستند بیاند توی کار ؛ هم گند میزنن هم بلد نیستند گند خودشون رو جمع کنن .
ستاره
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
1
1
اتفاقا زمانی که سریال رو دیدم یاد خودم افتادم و غریب کُشی یه عده از گیلانی ها در حق خودم که تنها جرمم تهرانی بودنم ، بوده و هست.گرچه همه جا خوب و بد داره اما هر چی گیلانی دیدم غریب کُشی دیدم.
مسعود گُرگ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۵
1
3
نویسنده این مطلب خودش هیچ اطلاعی نداره و فقط ی چیزی نوشته.
سیستانی‌ها یک قوم‌اند بلوچ‌ها یک قوم دیگر.
سیستانی‌ها زبان فارسی گویش سیستانی و شیعه هستند. بلوچ‌ها زبان بلوچی و سنی هستند.
کاس اقا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
0
1
اوج جنجال یا توهین در قسمت اول و دوم بود که بسیار ناشیانه عمل شد به هرحال چیزی بود که مردم اعتراض کردند وگرنه کسی بیکار نیست
پرویز رمرودی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۶
1
3
در این سریال علاوه بر اینکه ب قوم شجاع گیلانی توهین شد بلکه به قوم سیستانی با نشون دادن لهجه های ناشناخته ب نام لهجه ی سیستانی ولباس وپوشش زنانه ی بلوچ ک همسر متوفی یا محمد پوشیده بود بجای لباس سیستانی ونیز نشان دادن چهره ی معتاد و زد وقاچاقچی شخص ملنگ بعنوان یک سیستانی جای بسی تأسف دارد واقعا کارشناس اجتمایی وفرهنگی این سریال با چه هدفی این همه توهین وجسارت نسبت ب اين دو قوم روا داشته.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۹
1
2
اوووو ملت ما هم همه جا چشم و دهنشونو به هزارتا مساله ی مهمتر میبندن اما یهو رگ غیرت قومیشون فوران میکنه یه عده هم هی جو میدن زیادی بزرگ نکنید این‌مسائلو
البته تلوی یون ما اصلا بلد نیست با احترام و در حد معقول با قومیت و لهجه برخورد منطقی بکنه یا افراطه یا تفریط یا یهو مقدس و ابر قهرمان میسازن یا دیگه شورشو درمیارن از سطحی نگری
بانوی متأهل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۵
0
0
سریال مسخره و چیپ.هیچی نداره مخصوصا نوبر که واسه مرد زن دار دلبری کرد.سریال دسته چندم بود.همه بد گفتن.
نظرات شما
پیشخوان