تاریخ انتشار: ۱۶:۲۶ - ۲۷ خرداد ۱۳۹۹
سازمان نظام پرستاری:

بحران کمبود پرستار و کرونا سلامت مردم را تهدید می‌کند

سازمان نظام پرستاری اعلام کرد: دو بحران همزمان شامل کمبود پرستار و اپیدمی کرونا سلامت مردم را تهدید می‌کند و لازم است استخدام پرستاران، پرداخت معوقات و اصلاح نظام پرداخت اجرایی شود.

پرستاران مبتلا به ویروس کرونا

رویداد۲۴ رئیس کل و اعضای شورای عالی نظام پرستاری روز سه شنبه طی نامه ای به حسن روحانی رئیس جمهوری رسیدگی به خواسته های جامعه پرستاری از جمله استخدام پرستار، پرداخت معوقات، اصلاح نظام پرداخت، استخدام پرستاران شرکتی، رسیدگی به پرستاران مبتلا به کرونا و اجرای قوانین بر زمین مانده را خواستار شدند.

در این نامه که به امضای محمد میرزابیگی رئیس کل سازمان نظام پرستاری، شمس الدین شمس، رئیس شورای عالی و اعضای شورای عالی نظام پرستاری رسیده از رئیس جمهوری خواسته شده که دستورات لازم را برای پرداخت معوقات پرستاران، استخدام پرستاران داوطلب در بحران کرونا، رسیدگی به درمان پرستاران صادر کند.

در این نامه آمده است: بالغ بر چهار ماه است که ویروس کرونا در کشور ما نیز بحران بی سابقه ای برای سلامت و حیات مردم ایجاد کرده است که این بار با پرچمداری پرستاران و کارکنان نظام سلامت رقم زده شده است. پرستاران علیرغم کمبود نیرو؛ مشکلات، مطالبات معوق و ... با تمام قوا در صحنه خدمت مانده اند و به لحاظ کمی و کیفی خدمات بی نظیر و ایثارگری های بی مانندی انجام می دهند.

در این نامه آمده است: از تعداد ۲۵۰ هزار خانواده بزرگ پرستاری کشور اعم از شاغلان، دانشجویان، بازنشستگان  و ... تعداد بالغ بر ۱۱۰ هزار نفر برای ۱۴۰ هزار تخت بیمارستانی فعال هستند و فقط در بالین و بیمارستان ها کار می کنند، یعنی به ازای هر تخت بیمارستانی در بالین فقط  هشت دهم نیروی پرستار در ۲۴ ساعت داریم و این یعنی درهم تنیدگی همزمان دو بحران کمبود نیروی پرستاری و کرونا. از تعداد ۱۱۰ هزار نفر فوق حدود ۶۵ تا ۶۸ هزار پرستار مستقیما طی این چهار ماه، صرفا به بیماران کرونایی خدمت کرده اند و این رقم با تسری کرونا به سایر استان ها، کماکان در حال افزایش روزانه است.

سازمان نظام پرستاری افزود: از این تعداد ۶۵ تا ۶۸ هزار نفر، بالغ بر ۵۰درصد یعنی حداقل ۳۲ هزار پرستار مدت زمانی بین دو هفته تا دو ماه به صورت مداوم در بخش‌های کرونایی بیمارستان ها یا در مجاور بخش کرونا به طور شبانه روز در ارتباط مستقیم با بیماران کرونایی بوده و از دیدار با خانواده های خود اعم از همسر، فرزند، پدر و مادر و ... محروم بوده اند و از نزدیکترین فاصله فیزیکی و کاری با بیماران کرونایی به آنها خدمت کرده اند.

در این نامه آمده است: از آنجا که هنوز واکسن و داروی ویژه ای برای بیماران کرونا وجود ندارد، لذا بیماران بستری در بیمارستان ها صرفا می توانند با مراقبت های پرستاری بهبود پیدا کنند به همین خاطر هنوز پرستاران؛ درگیرترین افراد با موضوع کرونا و نزدیکترین فرد به بیمار کرونایی هستند. 

۷۴۰۰ پرستار به ویروس کرونا مبتلا شدند

 سازمان نظام پرستاری تاکید کرد: به دلیل ارتباط بسیار نزدیک پرستاران با این گونه بیماران، تا امروز (۲۷ خرداد ۹۹) بالغ بر تعداد ۷۴۰۰ پرستار به طور قطعی به بیماری کرونا مبتلا شده اند که یا در بیمارستان ها یا در منزل، بستری و تحت مراقبت و درمان قرار گرفته اند و تا این تاریخ تعداد ۱۸ نفر از پرستاران به خیل شهدا پیوسته اند که ۷ شهید از استان گیلان و بقیه از تهران و سایر نقاط کشور هستند.

 علاوه بر تلاش پرستاران در زنجیره خدمت بیمارستان ها؛ مراکز مراقبت در منزل؛ پرستاری و مراقبت از بیماران کرونایی که مایل به بستری در بیمارستان ها نبودند یا تازه از بیمارستان ها ترخیص می شوند را به عهده می گیرند که در تهران و سراسر کشور بالغ  بر ۷۰۰ مرکز؛ چنین خدماتی را به مردم ارائه داده اند.

در این نامه اضافه شده است: سال گذشته در مراسم روز پرستار قول تحقق معوقات و مطالباتی همچون استخدام پرستاران، ساماندهی نظام پرداخت در کوتاه مدت و میان مدت و صفر کردن معوقات کارانه ها و اضافه کارها داده شد اما هنوز در این زمینه ها اتفاق خاصی نیفتاده است.

 برخی افزایش های حقوق نیز ناشی از اجرای فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری است که بر اساس بخشنامه مورخ ۳۰ بهمن۹۸ انجام گرفت که مربوط به کارکنان تمام دستگاه های اجرایی است و فقط مختص پرستاران نیست، ادامه پرداخت این افزایش نیز منوط به تامین اعتبار و کاهش هزینه های دستگاه ها از محل دارایی های شده است.

در نامه سازمان نظام پرستاری آمده است: متاسفانه هنوز تعداد زیادی از دانشگاه های علوم پزشکی اضافه کار و کارانه پرستاران را از هم جدا نکرده اند. این موضوع باعث عدم شفافیت در پرداخت ها شده است و حقوق بسیاری از پرستاران از بین می رود.

تاخیر ۷ تا ۱۷ ماه در پرداخت اضافه کاری

بسیاری از دانشگاه های علوم پزشکی با نادیده گرفتن قانون بهره وری به اجبار پرستاران را به انجام اضافه کار بالاتر از سقف قانونی مجاز، مجبور می کنند، اما زمان پرداخت اضافه کار، هم سقف ریالی برآن می گذارند و هم پول آن با تعویق زمانی ۷ تا ۱۷ ماهه پرداخت می شود.


بیشتر بخوانید: احتمال وقوع موج دوم و سوم کرونا در ایران


سازمان نظام پرستاری افزود: علیرغم تخصیص منابع قابل توجهی از صندوق ذخیره ملی برای جبران خسارات ناشی از کرونا، پرداخت هایی (تحت عنوان حق کرونا) به میزان ۱۸ هزار تومان، ۲۸ هزار تومان و ۱۵۰ - ۱۰۰ هزار تومان به پرستاران مشاهده شده که در شأن جامعه پرستاری نیست. اخیرا نیز جدولی به بیمارستان ها ابلاغ شده که ارزش هر ساعت کار پرستاران در بخش کرونا را معادل ساعت کار یک دانشجوی اینترن پزشکی دیده اند.

در این نامه آمده است: بر اساس قانون ارتقاء بهره وری، پرستاران باید ضمن استفاده از مزایای مشاغل سخت و زیان آور؛ زودتر از موعد نیز بازنشست شوند ولی متاسفانه دستگاهها با زیر پا گذاشتن این قانون، به دلیل کمبود نیرو و منابع مالی با درخواست های قانونی بازنشستگی پیش از موعد پرستاران موافقت نمی کنند. این موضوع مشکلات عدیده ای را برای پرستاران و به خصوص خانم های پرستار ایجاد کرده است.

سازمان نظام پرستاری در این نامه اضافه کرد: بدترین اتفاقی که در این روزها افتاده رفتار با پرستاران داوطلب خدمت در ایام بحران کرونا در استان های شمالی اعم از گیلان و مازندران و تقریبا کل کشور است که بر خلاف درخواست مکتوب وزیر بهداشت از حضرت عالی برای بکارگیری پرستاران در ایام کرونا و علیرغم وعده اولویت استخدام و بکارگیری یکساله؛ بعد از دو ماه و اندی فعالیت، بدون آنکه حقوق و مزایای قانونی ماهیانه آنها پرداخت شود به آنان قرارداد ۸۹ روزه ساعتی اجباری ارائه کرده و پرداخت هر گونه حقوق و مزایای قانونی آنها را منوط به امضا این قرارداد شده است و در صورت عدم امضا، پرستار هیچ دریافتی نخواهد داشت.

سازمان نظام پرستاری در این نامه افزود: جناب آقای رئیس جمهور؛ بدون تعارف و بدون ملاحظه خواهشمند است به مقامات ذی ربط در سازمانهای امور اداری و استخدامی، برنامه و بودجه و وزارت بهداشت دستور فرمایید در یک بازه زمانی معقول به این مطالبات پرستاران رسیدگی شود.

 اجرای بدون قید و شرط دو قانون مهم تعرفه گذاری و ارتقاء بهره وری (به ویژه بازنشستگی پیش از موعد و به روزرسانی آیین نامه های سختی کار بخش ها در تمام بخش‌های دولتی وغیر دولتی و بیمارستانهای کشوری و لشکری)، اصلاح نظام پرداخت، مطابق توافقات سازمان نظام پرستاری و وزارت بهداشت و نیز پرداخت معوقات مختص پرستاران که در مواردی تا ۱۷ ماه وجود دارد از جمله مواردی است که این نامه رسیدگی به آن درخواست شده است.

« استخدام حداقل ۱۰هزار پرستار برای رفع کمبود ناشی از توسعه تختهای بیمارستانی و جایگرین بازنشستگان پرستاری، تغییر وضعیت نیروهای شرکتی و تسری مزایای فصل دهم قانون خدمات کشوری یا معادل آن به پرستاران شرکتی، پرداخت فوق العاده ویژه به پرستاران همانند نیروهای ستادی و مالی و رسیدگی به پرستاران مبتلا به کرونا و تامین جایگزین سریع برای بالغ بر ۷ هزار نفر از پرستاران مبتلا به کرونا ( همانند جایگزینی مرخصی زایمان) در بخشهای مربوط نیز از دیگر موارد درخواست شده در این نامه است.»

سازمان نظام پرستاری در این نامه همچنین برخورداری قانونی پرستاران از مرخصی استعلاجی در صورت ابتلا به کرونا و پیگیری موضوع این بیماری در بین خانواده و بستگان درجه یک، بکارگیری پرستاران فعال در ایام کرونا در دانشگاه های گیلان، مازندران و کل کشور، حداقل به صورت قراردادهای یکساله و قرار گرفتن آنها در اولویت استخدام و جلوگیری از قراردادهای ۸۹ روزه نیز از دیگر مواردی است که در این نامه رسیدگی به آن درخواست شده است.

منبع: ایرنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان