تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۰۶ اسفند ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۷ نظر
جلال خوش‌چهره در گفتگو با رویداد۲۴:

حمله روسیه به اوکراین، باعث رشد جدایی‌طلبان منطقه خواهد شد/ ایران باید از تمامیت ارضی اوکراین دفاع کند

جلال خوش‌چهره کارشناس مسائل سیاسی می‌گوید: اقدام پوتین در به رسمیت شناختن منطقه خودمختار دونباس، نقض حاکمیتی یک سرزمین بود. به ویژه اینکه تصمیم می‌گیرد برای حمایت از آن‌ها که اقلیت‌های روس‌تبار هستند، اقدام به اعزام نیرو‌های نظامی می‌کند. آیا این یک رویه نخواهد شد در که از این به بعد هرکجا که ندا‌های خودمختاری طلبانه مطرح شود، کشور‌های دیگر حق دارند که در دفاع از آن‌ها نیروی نظامی وارد حاکمیت سرزمینی کنند؟

جلال خوش چهره

رویداد۲۴ زینب غبیشاوی: از روز گذشته جنگ روسیه و اوکراین آغاز شد. روسیه که با هدف دریافت تضمین‌های امنیتی از غرب و جلوگیری از پیشروی ناتو به مرز‌های غربی خود، نیروهایش را در مرزهای اوکراین مستقر کرده بود، پس از به رسمیت شناختن دونتسک و لوگانسک و همچنین عدم عقب‌نشینی نیروهای ناتو از مرزهایش، حمله به اوکراین را آغاز کرد.

استدلال روسیه در آغاز جنگ، دخالت نیروهای نظامی در مناطق تحت کنترل روسیه بود. به زعم پوتین حضور نیروهای ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی که اساسا برای مقابله با نفوذ روسیه شکل گرفته است) پیام مناسبی برای آنها نداشت و آن را منزله دخالت در امور منطقه تلقی کردند. جلال خوش چهره کارشناس مسائل سیاسی موضوع جنگ روسیه و اوکراین را از منظر اتفاقات منطقه‌ای و پیامدهایی که برای کشورهای منطقه به همراه دارد، بررسی کرده است.


بیشتربخوانید: بحران پیچیده اوکراین به زبان ساده/ اگر روسیه به اوکراین حمله کند چه می‌شود؟


خوش چهره به رویداد ۲۴ می‌گوید: مسئله بحران اوکراین را در واقع باید از دو منظر باید دید؛ یک موضوع جنگ قدرت‌های بزرگ و آزمایش اراده آن‌ها در چارچوب مفهوم معمای قدرت. به این دلیل که هرکدام می‌خواهند حوزه‌های امنیتی خودشان را تقویت کنند. منظر دوم بحران اوکراین در واقع یک رویایی است میان دو قدرت نامتوازن. یعنی یک قدرت بزرگ‌تر که هم مرز با یک قدرت کوچک‌تر که مورد حمایت قدرت‌های دیگر قرار دارد. اتفاقا ما از منظر منافع و امنیت ملی، باید به جنبه‌های مترتب بر این رویارویی نابرابر میان دو قدرت نامتوازن به آن توجه کنیم و با مراقبت کامل و رصد اوضاعی که در آنجا صورت می‌گیرد، باید نگاهی مستقل و توجه به منافع کوتاه و بلند مدت کشور، از دو حیث منافع ملی و امنیت ملی به آن نگاه کنیم.

او ادامه داد: اقدام روسیه در به رسمیت شناختن دو جمهوری خودمختار در اوکراین باید از ۵ منظر مورد تحلیل و بررسی قرار داد. نکته اول نقض حاکمیت سرزمینی دولت است. یعنی نقض حاکمیتی که دولت روسیه انجام داد و سخنرانی تاریخی و هشداردهنده پوتین با رهبران جمهوری‌خواه خودمختار منطقه دونباس و مقام‌های امنیتی و نظامی روسیه در جلسه‌ای که دوشنبه شب اتفاق افتاد، نگاه کنیم، اتفاقی تاریخی بود که می‌تواند برای امنیت جهان به ویژه بر روابط منطقه‌ای کشور‌ها و همسایگان، نوعی زنگ خطر باشد. چرا که اقدام پوتین در به رسمیت شناختن منطقه خودمختار دونباس، نقض حاکمیتی یک سرزمین بود. به ویژه اینکه تصمیم می‌گیرد برای حمایت از آن‌ها که اقلیت‌های روس‌تبار هستند، اقدام به اعزام نیرو‌های نظامی می‌کند.

خوش چهره با بیان اینکه اکثر کشور‌ها همسایگانی هم دین و هم قوم دارند که عمدتا هم‌مرز هم هستند، تصریح کرد: در روسیه کُرد‌هایی حضور دارند که از آنجا تا ترکیه و سوریه و ایران هم کشیده شده است. اگر روسیه این حق را برای اقلیت روس‌های حاضر در منطقه خودمختار دنباس قائل است، اگر فردا روزی هم چچن‌ها فردا بخواهند جمهوری مستقل تشکیل دهند و دیگر کشور‌های مسلمان برای حمایت از آن‌ها، اقدامی کنند، آیا باید این حق را برای آن‌ها قائل شد؟

او افزود: آیا این یک رویه نخواهد شد در که از این به بعد هرکجا که ندا‌های خودمختاری طلبانه مطرح شود، کشور‌های دیگر حق دارند که در دفاع از آن‌ها نیروی نظامی وارد حاکمیت سرزمینی کنند؟ این نقض قانون قراداد وستفالی است که دولت‌ها مرز‌های یکدیگر را به رسمیت شناختند و حق تعرض به آن را ندارند. قرارداد وستفالی در قرن ۱۷ ایجاد شد تا جنگ‌های طولانی را پایان دهد و بعد از آن هر کشوری که جنگی را شروع کرد، تبدیل به یک جنگ بزرگ شد؛ که جنگ‌های جهانی اول و دوم را شاهد بودیم.

این کارشناس معتقد است این رویه برای کشور‌های دنیا خصوصا منطقه خاورمیانه که تنوع اقوام را به همراه دارد را در آینده مورد تهدید قرار دهد. از سوی دیگر اقدام پوتین در به رسمت شناختن جمهوری خودمختار منطقه دونباس، در واقع تشویق جدایی‌طلبی در میان اقوام است که این بازهم برای کشور‌های جهان سوم و در حال توسعه از جمله ایران بسیار خطرناک خواهد بود چرا که به یک رویه تبدیل خواهد شد. این اقدام پوتین که توسعه‌طلبی ارضی را دنبال می‌کند و در عین حال این جریان‌های استقلال‌طلب را تشویق می‌کند، برای کشور‌هایی مانند ایران، عراق، سوریه، ترکیه و بسیاری از کشور‌های اروپایی مانند اسپانیا، خطرناک است و برای کشور ما باید هشدار دهنده باشد و نباید از این رفتار دولت روسیه و نگرش‌های توسعه طلبانه پوتین استقبال کنیم.

خوش چهره گفت: اقدام دولت روسیه به ایجاد نوعی انگیزه و تشویق گرایش‌های ناسیونالیسم افراطی منجر خواهد شد. در حال حاضر پوتین اعلام کرده ما می‌خواهیم از روس‌های ساکن در دو جمهوری خودمختار منطقه دونباس حمایت کنیم. حتی مطرح می‌کند ما نه تنها در اینجا، بلکه تمام روس‌هایی که در اتحاد جماهیر شوروی بودند نیز را بازسازی می‌کنیم. این نوعی تشویق به ناسیونالیسم اسلاوگرا است. اگرچه اوکراین‌ها از نژاد اسلاو هستند، اما این‌ها را بین روس‌تبار و اوکراینی‌تبار تقسیم می‌کند، یعنی حتی حاکمیت دولت اوکراین را مخدوش می‌کند.

وی ادامه داد: چنانچه دیدیم این رفتار‌ها زمینه‌ساز جنگ‌های خونین و کشتار‌های وسیع است. فراموش نکنیم همین ناسیونالیسم افراطی جنگ جهانی دوم را به همراه داشت. نکته چهارم در خصوص اقدام پوتین این است که او از سال ۲۰۱۴ تاکنون و قبل از آن جنگ گرجستان، به استفاده از نیرو‌های نیابتی خودش در کشور‌هایی که با دولتش درگیر بودند، گرایش داشت. اکنون دولت پوتین با عبور از جنگ نیابتی به طور مستقیم وارد جنگ شده و حاکمیت یک دولت را نقض کرده است که در اینجا به جای گروه‌های نیابتی یک قدرت بزرگتر در مقابل یک دولت کوچکتر حضور دارد. این اقدام از آنچه که در سوریه انجام دادند، کاملا متفاوت است. ارتش روسیه وقتی وارد سوریه شد، با دعوت دولت رسمی مستقر آن کشور بود و حالا هم بخشی از خاک سوریه را اشغال کرده است. اما پوتین در اینجا دو اقدام خطرناک انجام داده است، ابتدا جدایی‌طلبی را به رسمیت شناخته است و دوم نقض حاکمیت کرده است، حتی با ادعای اینکه ما برای پاسداری از صلح ورود کرده‌ایم.

این کارشناس ادامه داد: پوتین در سخنرانی خودش رسما دولت اوکراین را یک دولت جعلی خواند و گریزی هم زد به اینکه رهبر سابق جماهیر شوروی، این کشور را الکی ایجاد کرده است. صدام حسین هم این سخنان را درباره کویت می‌گفت. همین مسئله باعث می‌شود هرگونه نیت صلح‌آمیز پوتین را مورد تردید قرار دهیم. ایران با وجود روابط صمیمانه‌ای که با مسکو و پکن دارد، باید از تمامیت ارضی دولت اوکراین حمایت کند و هر اتفاقی که در داخل مرز‌های اوکراین رخ می‌دهد را باید در چارچوب حاکمیت دولت و ملت داخل آن کشور تشویق کند. غیر از این حتی به نظرم وسواسی که دولت چین در حمایت از دولت روسیه انجام می‌دهد، نه در اندازه یک متحد، بلکه به عنوان یک دولت همدل به آن نگاه می‌کند، چرا که خودش هم با اقوام مختلف در جمهوری خلق چین روبرو است.

خوش چهره با بیان اینکه ایران فعلا یک موضع بینابینی در این باره گرفته است، گفت: ایران اعلام کرده که ناتو سبب شده روسیه دست به چنین کاری بزند. مسئله این نیست که چه کسی باعث شده، مسئله این است که ایران با وجود رابطه‌ای که با روسیه دارد، باید از تمامیت ارضی اوکراین حمایت و دفاع کند زیرا این مسئله منافع امنیتی ما را در کوتاه و بلند مدت به همراه خواهد داشت. اگر روسیه بتواند حرف خودش درباره اوکراین و حمله به این کشور را به کرسی بنشاند، ارتعاش آن دامن کشور‌های منطقه را خواهد گرفت و سبب بی‌ثباتی گسترده در خاورمیانه و جهان خواهد شد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: روسیه ، اوکراین
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۷
اقایی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
1
0
چه کارشناس های سیاسی باهوشی داریم نمی دانستیم تشکر از رویداد . بهتر است آقای خوش چهره به عنوان دبیرکل سازمان ملل متحد منصوب شود . مشکلات جهانی تماما حل خواهد شد.
رضا
|
France
|
۱۲:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
1
2
چقدر از لحاظ سیاسی و نظامی و اقتصادی ضعیف هستیم!!!
کدوم پاچه خوار این دولت بود که میگفت خیبرشکن میزنیم؟؟؟ تویسرکانی بود فک کنم!!!
اونقدر ضعیف و درمانده ایم که از اعمال غیر انسانی یک موجود انسان نما دولت ما مجبوره دفاع کنه وگرنه بر باد میره!
دفاع از جدایی طلبان اگه توسط خود جمهوری اسلامی باشد امریست قابل دفاع اما اگه این کار توسط کشورهای غربی انجام بشه عنوانش تغییر میکنه و به تروریستی تبدیل میشه!
بر باد رفت شعار استقلال آزادی جمهوری اسلامی! بر باد فنا دادند گرسنه گان بیت المال!
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۸
چه خبرته هیولا زیر هر خبری میای تز میدی؛.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
1
1
دقیقا درسته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۶
1
0
بااحترامی که به آقای دکتر خوش جهره داریم اما در خیلی از نظریاتشان ایراد وارد است چرا که
درست است که حاکمیت هر کشوری باید حفظ شود اما پای ناتو را اگر به مرزهای دیگر کشوری که مخالف آنهاست بگشاند اینهم درست است؟
در حال حاضر کشورک بحرین با پر روئی وگستاخی تمام پای اسرائیل وموساد را به کنار مرزهای ایران کشانده واین نه از بابت دلخوشی است؟یقیننا تبعات چنین اقدام بحرین وامارات را در چند مدت آینده برای ایران را شاهد خواهیم بود پس چه باید کرد بشینیم منتظر حادثه باشیم ؟آقای دکتر خوش چهره شما بفرمائید چه باید کرد چون در سال۵۱ شاه ایران فریب انگلیسی ها را خورده وبدون هیچ امتیاز گیری بحرین را ول کرده امروزه بدلیل حفظ کرامت استقلال آن مملکت اجازه بدهیم هر غلطی می خواهد بکند!؟آیابایستی موضوع رابه شورای امنیت
کشانید؟شاید از منظری اتفاقات اخیر بر اعتماد به نفس مان موثر خواهد بود که ماهم جدای بحرین را اشتباه دانسته ومطالبه آنرا بکنیم شاید در نظم کنونی جهانی این بهترین فرصت است.
آقای دکتر خوش چهره آیا آذربایجان در اختیار کشور شوراها بودن برای ما بهتر بود یا حالا؟که حسابی موی دماغمان شده از این گه از این طرف یعنی مناطق آذری نشین ایران زمینه ای برای الحاق به آنطرف هستش این یک تلقی مسخره ای هست چرا که بعنوان یک آذری ادعا می کننم آذریهای ایران اتفاقا موضوع را برعکس می دانند .ما خواستار بازپس گیری نوار باربکه قره سو در شمالغربی ترین نقطه کشورمان هستیم که در زمان رضا خان به ترکیه بخشیده شده است.آیا نباید تمام حواس خود را جمع کنیم تا از آشفته بازار فعلی برای توسعه همه جانبه کشورمان تلاش بکنیم.نه اینکه له یا علیه حوادث اوکراین نظریه بی ارزشی ارائه بدهیم اتفاقات تلخ برای ایران در جنگ جهانی دوم بهترین آئینه عبرت خواهد بود.
ناشناس
|
Germany
|
۰۳:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۰۷
0
1
روسیه بدرستی از استقلال طلبان اکراینی حمایت کرده؛،اکراینی ها در طی این سی ساله همیشه به روس تباران اکراین بدی کردند و حقوق انها رو پایمال کرده بودند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۱۴
0
0
آقای.کارشناس.درست.منطقی.میگن
نظرات شما
نظرسنجی
بهترین گزینه برای ریاست مجلس دوازدهم چه کسی است؟
پیشخوان