تاریخ انتشار: ۰۹:۱۸ - ۰۶ آذر ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
علی مطهری، نماینده تهران در مجلس دهم:

اگر مجلس استقلال داشت در ماجرای مهسا امینی وزیر کشور را برکنار می‌کرد

یک نماینده سابق مجلس گفت: اگر مجلس استقلال لازم را داشت و در داستان خانم مهسا امینی بلافاصله وزیر کشور را استیضاح و حتی او را برکنار می‌کرد، چون بالاخره این حادثه در زیرمجموعه ایشان رخ داده و عذرخواهی هم نکردند و استعفا هم ندادند.

اگر مجلس استقلال داشت در ماجرای مهسا امینی وزیر کشور را برکنار می‌کرد
رویداد۲۴ علی مطهری، نماینده تهران در مجلس دهم گفت: اعتراضات حاضر چند بُعدی و ریشه اصلی آن وضع بد اقتصادی ومعیشتی مردم است، ولی افرادی هم دنبال هدف‌های دیگری هستند، مثل کسانی که به دنبال فرهنگ غربی یا تغییر نظام هستند یا به این دلیل که از ابتدا با جمهوری اسلامی مخالف بوده‌اند و یا به این دلیل که می‌گویند این نظام اصلاح پذیر نیست یعنی ممکن است ضد انقلاب نباشند، ولی نظام را اصلاح پذیر نمی‌دانند.

به گزارش خبرآنلاین، بخش‌هایی از گفت و گوی علی مطهری را در ادامه می‌خوانید:

*در واقع نفس اعتراضات کار درست و ستایش برانگیزی بود، منتها مخالفان نظام و ضد انقلاب سوار بر کار شدند و هدایت و رهبری حرکت را به دست گرفتند. وگرنه سال‌ها پیش شبیه این ماجرا، داستان ستار بهشتی را داشتیم که نیروی انتظامی قبول کرد که او در اثر ضرب و شتم از دنیا رفته است.

*ما سؤال از وزیر کشور را مطرح کردیم، مجلس به سؤال ما رأی خوبی داد اگرچه به کارت زرد برای وزیر منجر نشد. ولی مجلسی که مخالف سؤال بود و آن را باعث تضعیف نظام می‌دانست و می‌گفت نباید مطرح شود، وقتی توضیح دادیم حدود ۱۰۰ نفر رای مثبت به سؤال من دادند.

*آن موقع مردم به نظام اعتماد بیشتری داشتند و حتی باور نمی‌کردند پلیس چنین کاری کرده باشد؛ لذا هرچند از تریبون مجلس هم مطرح شد، اعتراض و آشوبی صورت نگرفت. ولی اکنون با توجه به نقش فضای مجازی و نارضایتی‌های اقتصادی و اجتماعی همه چیز خیلی سریع اتفاق افتاد. اصل اعتراض‌ها مثبت بوده، ولی بعدا عده‌ای با سوء استفاده از احساس مردم، کار را به آشوب و اغتشاش کشاندند؛ این قابل قبول نبود.

* به نظر من اگر مسئله برجام و FATF را حل می‌کردند، در یک شرایط طبیعی اقتصادی قرار می‌گرفتیم و چنین فشاری به مردم وارد نمی‌شد؛ بنابراین عامل اصلی، فشار‌های اقتصادی و فقدان امید به آینده بوده و مسائل فرهنگی و براندازی در درجات دوم و سوم قرار دارد.

*غیر از فشار‌های اقتصادی، احساس عدم مشارکت در مسائل حیاتی کشور و سرنوشت خود نیز در اعتراضات اخیر مؤثر بوده است. تا قبل از انتخابات مجلس یازدهم و انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ امید به انتخابات آزاد وجود داشت، ولی بعد از آن این امید از بین رفت.

*اگر قانون اساسی فعلی درست اجرا شود بسیاری از مشکلات و معضلات موجود رفع خواهد شد. البته برای وضع یک قانون مناسب برای صدا و سیما یا در صورت لزوم تأسیس مجلس سنا و برخی موارد دیگر نیاز به اصلاح دارد.

*مشکل این است که امروز کار‌های خلاف قانون اساسی انجام می‌شود. مثلاً مجمع تشخیص مصلحت برخلاف قانون اساسی وارد قانون‌گذاری شده است. مصوبه مجلس را به بهانه انطباق با سیاست‌های کلی بررسی می‌کند در صورتی که از چنین اختیاری در قانون اساسی برخوردار نیست و تنها شورای نگهبان است که می‌تواند مصوبه مجلس را صرفاً از نظر انطباق با قانون اساسی و شرع بررسی کند.

*اگر صلاحیت کاندیدا‌ها به شکلی که در قانون اساسی هست بررسی شود، باید چنانچه کسی فساد مهم اقتصادی یا اخلاقی و یا سیاسی در حد مثلاً جاسوسی در پرونده‌اش داشته باشد، رد صلاحیت شود. ولی این که عده‌ای را بفرستیم تحقیقات محلی کنند که آیا در خآنه‌اش دیش ماهواره دارد یا ندارد، خانم او چادری است یا خیر، چنین چیز‌هایی از قانون اساسی درنمی‌آید.

*بنابراین مشکل در تفسیر شورای نگهبان است و اگر از این نظر بخواهیم اصلاحی در قانون اساسی انجام دهیم باید تفسیر قانون اساسی را بر عهده نهاد دیگری بگذاریم، چون در خیلی جا‌ها شورای نگهبان قانون را به نفع خودش تفسیر می‌کند. در نهایت معتقدم در بقیه موارد نیازی به تغییر قانون اساسی نیست و باید به سراغ اجرای درست قانون اساسی برویم.

*مشکل دیگر این است که به طور کلی مجالس ما (نه فقط مجلس یازدهم) استقلال کافی ندارند؛ گاهی اعلام می‌کنند مجلس مسئول اجرای منویات مقام رهبری است و این یعنی مجلس نباید از خودش نظری بدهد؛ این اصلا خوب نیست. البته سیاست‌های کلی مجمع تشخیص که به تأیید رهبری رسیده است باید رعایت شوند.

*ولی این به معنای نفی اظهارنظر مستقل مجلس نیست. زمانی که من نماینده بودم می‌خواستم در دوره آقای احمدی نژاد سؤال از رئیس جمهور را مطرح کنم. تصور نماینده‌ها این بود که باید قبلا از رهبری اجازه گرفت. برای من جای تعجب بود که مگر باید بپرسیم؟

*اگر ایشان مخالف بودند یا احساس خطر کردند به صورت خصوصی یا عمومی بیان می‌کنند و ما هم گوش می‌دهیم، ولی این‌که برای هرچیزی اول باید بپرسیم و بعد کاری را انجام دهیم معنی ندارد! با روح مجلس مخالفت دارد و رهبری هم چنین منویاتی ندارند.

*همچنین بعد از آبان ۹۸ تصمیم گرفتیم وزیر کشور را استیضاح کنیم، چون گفتیم ایشان مسئول اجرای قانون افزایش بهای بنزین بوده و بسیار بد عمل کرده، بنابراین ایشان باید استیضاح شود. مقامات امنیتی گفتند ۲۴۰ نفر کشته شدند، نمی‌شد مجلس نسبت به چنین چیزی ساکت باشد.

*لذا ما دنبال استیضاح رفتیم، ولی اجازه ندادند. در ابتدا ۵۰ امضا بود، اما رفته رفته کم شد و ۲۴ امضا باقی ماند. اما آن ۲۴ نفر محکم ایستادند، ولی در نهایت نگذاشتند و گفتند پیغام رسیده که به صلاح نیست. در حالی که اگر این کار انجام می‌شد باعث آرامش مردم می‌شد و احساس می‌کردند یک نهادی در درون حکومت حرف مردم را می‌زند.

*هدف ما این نبود که حتماً وزیر کشور عزل شود بلکه می‌خواستیم حرف‌ها گفته شود و بررسی کنیم چرا باید تعدادی کشته شوند؟ ولی برخی فورا مطرح می‌کردند دفتر رهبری چنین چیزی را گفته است، آدم نمی‌داند راست می‌گویند یا دروغ؟ زمانی صوت رهبر را می‌شنوید یا دست خط ایشان را می‌بینید، ولی این‌که بگویند دفتر چنین چیزی را گفته، چنین چیز‌هایی دست مجلس را می‌بندد و این از مشکلاتی بود که ما داشتیم.

*یا سؤال از رئیس جمهور یک سال طول کشید، ما ایستادگی و مقاومت کردیم و در آخر من استعفا دادم و استعفای من در مجلس مطرح شد، اما رأی نیاورد؛ بعد از آن بود که طرح سؤال را قبول کردند. شرایط نباید این‌گونه باشد!

*مثلا فلان نهاد امنیتی یا اطلاعاتی و یا دفتر رهبری مخالف است، در صورتی که نماینده به عنوان نماینده همه مردم اگر نظری مخالف نظر رسمی کشور دارد، باید حرفش را بزند.

*من معتقد بودم حتی حرف‌های کسانی که نسبت به دین و اسلام سهل انگار هستند، باید در مجلس گفته شود، نه این‌که مدام نظرات رسمی نظام را تکرار کنیم. اما نماینده از نظارت استصوابی می‌ترسد. مجلس باید آزاد باشد و حرف بزند. اخیرا نماینده سیستان آقای سعیدی در بیان مسائل زاهدان خیلی خوب صحبت کردند؛ یک طرفه وارد موضوع نشدند، اما ناگهان برخی نمایندگان شروع به فریاد کردند و خواهان بستن میکروفون ایشان شدند. رئیس وقت جلسه را مجبور کردند جواب دهد در حالی که نباید جواب می‌داد. حداکثر این بود که نماینده دیگری پاسخ می‌داد.

*می‌خواهم بگویم اگر مجلس استقلال لازم را داشت و در داستان خانم مهسا امینی بلافاصله وزیر کشور را استیضاح و حتی او را برکنار می‌کرد، چون بالاخره این حادثه در زیرمجموعه ایشان رخ داده و عذرخواهی هم نکردند و استعفا هم ندادند، در این صورت شاید ۵۰ درصد اعتراضات کم می‌شد و مردم احساس می‌کردند جایی برای رسیدگی وجود دارد.

*اما همه منتظرند از بیرون مجوز صادر شود، از این رو جرات نمی‌کنند استیضاح کنند یا اگر بخواهند استیضاح کنند، فوراً برخی می‌گویند پیغامی آمده، صلاح نیست. نباید کاری کنیم که احساس شود نظام جمهوری اسلامی یا نظام ولایت فقیه با آزادی بیان و استقلال نهاد‌های دیگر منافات دارد.

*مردم باید احساس کنند هر نهادی مستقل است، حرف خودش را می‌زند و کار خودش را می‌کند. حال اگر با هم اختلاف پیدا کردند، آن موقع نظر، ولی فقیه فصل‌الخطاب می‌شود. یا به مجمع تشخیص مصلحت نظام راجع به FATF می‌گفتیم بسیاری از شما خصوصی می‌گویید باید تصویب شود، پس زودتر بررسی کنید و تصمیمی بگیرید.

*می‌گفتند باید ببینیم نظر آقا چیست بعد نظر دهیم. در حالی که مجمع باید نظر کارشناسی خود را مطرح و به رهبری عرضه کند، زیرا بازوی مشورتی برای مقام رهبری است نه این که نظر خود رهبری را به ایشان برگرداند.

*این‌ها گاهی طراحی و براساس منافع اشخاص است. مثلاً فردی خودش مخالف است و می‌گوید ابتدا نظر رهبری را بدانیم، در حالی که ممکن است نظر رهبر این باشد که در این‌جا مستقل عمل شود. گاهی هم این رفتار ناشی از برداشت غلطی است که از ولایت فقیه دارند. یعنی فکر می‌کنند ولایت فقیه به معنای تعطیل عقل است، یعنی یک نفر فکر می‌کند و نظر می‌دهد، بقیه فقط عمل می‌کنند.

*در حالی که نباید این طور باشد. درواقع هر نهادی باید کار کارشناسی خود را انجام دهد و ولایت فقیه یک نظارت کلی بر همه امور داشته باشد. البته امروز آن نگاهی که شهید مطهری به ولایت فقیه داشتند اجرا نمی‌شود.

*ایشان می‌گوید، ولی فقیه ناظر است نه حاکم؛ یعنی نظارت کلی دارد و به موجب آن تخصصی که در اسلام شناسی دارد، ولایتی بر مردم دارد، همان طور که یک پزشک به خاطر تخصص خودش ولایتی بر بیمار پیدا می‌کند یا یک مهندس به خاطر تخصصش ولایتی بر آن کسی که می‌خواهد ساختمانی بسازد پیدا می‌کند.


بیشتر بخوانید: انتقاد تند نماینده مجلس از رئیسی؛ حرف‌هایش در دولت صاحب ندارد


*واقعیت هم این است که اگر ولایت فقیه نباشد، مطمئن باشید ما به سرعت به سمت فرهنگ غربی می‌رویم. در همین داستان اخیر ببینید؛ حتی برخی از افراد متدین و حزب اللهی می‌گویند چه اشکالی دارد رستورآن‌های دانشگاه‌ها مختلط باشد.

*اگر روحانیت و ولایت فقیه نبود به سرعت به سمت فرهنگ غربی می‌رفتیم. ولی این که بنا باشد در خیلی از مسائل جزئی وارد شوند از نظر من این درست نیست. در مسایل جزئی متخصصان باید نظر دهند تا عواقبی هم برای، ولی فقیه نداشته باشد. اما سبک‌ها فرق می‌کنند، سبک امام یک جور است و سبک مقام رهبری گونه دیگری است. ممکن است سبک رهبر بعدی گونه‌ای دیگر باشد.

*زمانی که در مجلس بودم اظهارنظر و نطق‌هایی داشتم، اما باور کنید خیلی از تندرو‌ها خصوصی به من می‌گفتند ما همه حرف‌های شما را قبول داریم، ولی جرات نمی‌کنیم بگوییم. بعضی‌ها هم می‌گفتند حرف‌های شما درست است، اما نگویید، چون به صلاح نظام نیست. در واقع خیلی از آن‌ها می‌دانند حرف درست چیست، ولی عقاید خودشان را نمی‌گویند.

*خیلی‌ها هم کاسه‌های داغ‌تر از آش هستند و افراط می‌کنند. مثلاً رهبری می‌گویند ممکن است کسی از من انتقادی داشته باشد، باید آزاد باشد و بتواند حرفش را بزند، ولی یک عده تحمل چنین چیزی را ندارند. برای مثال اگر در دانشگاه دانشجویی حرفی زده باشد به کمیته انضباطی می‌رود در صورتی که این موضوع خلاف نظر رهبر است.

*در جمع‌بندی مواردی که فرمودید و ظاهرا جزو روال و نظم نظام سیاسی موجود است، از یک طرف در مجلس به خاطر نظارت استصوابی نماینده نظر نهایی‌اش را نمی‌دهد، از این رو نظام کارشناسی تعطیل می‌شود، مجمع تشخیص مصلحت نظام و چند نهاد دیگر در قانون‌گذاری دخالت می‌کنند، مردم هم پس از انتخابات ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ هیچ افق امیدبخشی را مشاهده نمی‌کنند.

*اگر بنا باشد همین رویه ادامه پیدا کند، و اگر بنا باشد انتخابات‌های آینده مانند انتخابات‌های قبلی باشد، حتما آینده خوبی نخواهیم داشت. اگر مجلس نقش واقعی خودش را پیدا نکند به طور قطع آینده خوبی نداریم.

*برای مثال، در زمینه روابط خارجی، نمی‌شود چند نفر تصمیم بگیرند که روابط خارجی به شرق گرایش پیدا کند، یا حتی به نوعی در جنگ اوکراین هم شرکت کنیم؛ در صورتی که اکثریت مردم موافق نیستند. این تصمیم‌ها کجا گرفته می‌شود؟

*آیا واقعا مجلس به عنوان نماینده مردم در این تصمیمات نقشی دارد؟ اکثر مردم موافق با ایجاد ارتباط با امریکا هستند، یعنی چه که نباید رابطه داشته باشیم؟ در صورت ایجاد رابطه می‌توانیم در مجلس نمایندگان و در سنای آمریکا لابی داشته باشیم و روی تصمیمات آن‌ها اثر بگذاریم.

*ممکن است بگویید سیاست‌های کلی با رهبری است و، اما این‌ها سیاست کلی نیست. نه شرقی نه غربی، سیاست کلی است. ولی این‌که با روسیه یا آمریکا چه روابطی داشته باشیم، موضوع تخصصی است و مجلس باید نقش داشته باشد، ولی در حال حاضر نقشی ندارد. در شرایط کنونی بیشتر نگاه میدان و نظامی‌ها روی دیپلماسی اثر می‌گذارد و درست نیست.

*این‌که ما اکثر آرمآن‌های انقلاب را فدای صدور انقلاب می‌کنیم آن هم صدور انقلاب به شکل‌های دیگر صحیح نیست. در حالی که هدف اولیه انقلاب این بوده که ایران الگوی یک کشور اسلامی و پیشرفته دارای رفاه بشود و سایر ملت‌های مسلمان از ما پیروی کنند، در حالی که الان نه تنها الگو نیستیم بلکه کشور‌های اسلامی از ما می‌ترسند و برخی از آن‌ها در دامن اسرائیل افتاده‌اند.

*بله و مردم به نحوی نقش داشته باشند. حتی اگر در جایی نیاز به رفراندوم است، رفراندوم بگذارند. برای مثال درباره برجام. مردم باید احساس کنند نقشی دارند. الان از بالا تحمیل می‌شود و مردم هم نگاه می‌کنند. در حالی که مردم راضی نیستند وارد جنگ اوکراین بشویم به نوعی وارد می‌شویم. برای چه وارد شدید؟ باید به مردم جواب دهید.

*به خاطر همین است که مردم احساس می‌کنند به حساب نمی‌آیند، یا این‌که نظام فقط با یک قشر خاص و محدودی ارتباط دارد؛ قشری که کاملا متدین و حزب اللهی است و همه چیز را قبول دارد و حتی حاضر نیست فکر کند.

*اگر انتخابات آزاد شود، خیلی از نخبگان وارد فضای سیاسی از جمله مجلس می‌شوند. یا اگر ما احزاب قوی داشته باشیم و به این‌ها اجازه دهند حرف بزنند و انتقاد کنند و بلافاصله آن‌ها را تعطیل نکنند، باعث می‌شود جایی برای نخبگان باز شود تا حرف‌هایشان را بزنند و تاثیر بگذارند. ولی اگر بخواهیم رویه فعلی را ادامه دهیم، باز همین مشکلات را داریم.

*اگر افرادی با انگیزه، این راه‌ها را بپیمایند و حزب یا جبهه قوی تشکیل دهند تا جریان‌ساز شوند، بسیار خوب خواهد بود. ولی می‌دانید که اگر فقط مقداری حرف‌های ما با نظرات رسمی نظام فاصله داشته باشد، مانع می‌شوند. اگر احساس کنند فردی یا گروهی دارد دارای پایگاه قوی اجتماعی می‌شود، مانع او می‌شوند.

*آقای فردوسی‌پور که بین جوانان نفوذ پیدا کرد از جمله این موارد است که ناگهان برکنار شد. به همین دلیل افراد وارد نمی‌شوند. بعضی هم که وارد می‌شوند، محافظه‌کار هستند. برای مثال در مجلس دهم فراکسیون امید تشکیل شد که در ابتدا امیدی هم ایجاد کرد، ولی مطابق انتظارات رفتار نکرد.

*آقای عارف آدم محافظه‌کاری بود و اجازه نمی‌داد خیلی از کار‌ها انجام شود. من با این که اصلاح طلب نیستم، ولی، چون در لیست اصلاح‌طلبان بودم صحیح نمی‌دیدم از آنان جدا شوم. با این همه خیلی کار‌ها می‌خواستیم بکنیم، اما اجازه نمی‌دادند.

*برای مثال همان استیضاح وزیر کشور بعد از حوادث آبان ۹۸، و یا در بازداشت خبرنگاران، می‌خواستیم موضعی بگیریم، می‌گفتند صلاح نیست، یا در ارتباط با موضوع حصر خانگی همین طور. به هر حال مردم انتظاراتی داشتند که برآورده نشد. اگر قرار باشد این نگاه‌ها وجود داشته باشد فایده ندارد.

*بنابراین حتی اگر حزبی تشکیل شود، اما خیلی محافظه کار باشد، فایده‌ای نخواهد داشت و اگر بخواهد صریح باشد و حرف‌ها را به راحتی مطرح کند، معمولا مانع می‌شوند. اگر فضا باز باشد طرحی که شما می‌فرمایید، خوب است، ولی نمی‌گذارند به نتیجه برسد.

*تا امروز راه اصلاح تقریبا بسته بوده، یعنی عده‌ای محافظه کاری کردند به امید این که حذف نشوند، ولی فردی مثل آقای لاریجانی هم که همیشه تابع بوده رد صلاحیت شد. با ایشان در برخی مسائل مجلس اختلاف داشتم، به ایشان می‌گفتم شما به جایگاه مجلس اولویت بدهید، ولی اگر از جایی پیامی می‌آمد ایشان تابع بود.

با این همه ایشان را هم رد کردند، چون در برخی مسایل استقلال داشت و این میزان را هم تحمل نکردند؛ بنابراین اگر بخواهیم صریح باشیم مثل بنده رد صالحیت می‌شویم و اگر ملاحظه‌کار هم باشیم به صرف استقلال رأی و تابع مطلق نبودن رد می‌شویم و ادامه این رویه، به معنای بسته بودن راه اصلاح است. ولی اگر از حوادث اخیر درس عبرتی بگیرند و رویه را تغییر دهند می‌توان امیدوار بود.

*خوب است، اما فقط در مسائل امنیتی و جایی که اصل نظام در خطر است چنین اقدامی صورت می‌گیرد، گرچه از نظر من دیر وارد شدند. اگر هفته اول وارد می‌شدند، آنقدر مشکلات گسترش پیدا نمی‌کرد. این اقدام، مثبت و ضروری است، ولی کافی نیست؛ در خیلی جا‌ها باب گفتگو باید باز شود.

*برای مثال در برنامه «شیوه» صدا و سیما حرف‌هایی گفته می‌شود که در مردم جا باز کرده است. ترس بیجایی است اگر فکر کنیم حرف‌های مذکور، نظام را تضعیف می‌کند. زمانی که کار به اختلاف و تشنج بکشد، در نهایت معمولا مردم نظر، ولی فقیه را انتخاب می‌کنند.

*این خیلی جالب‌تر است تا این وضعیتی که فکر می‌کنند نباید نظرات مطرح شود. برای مثال حتما باید درباره ورود ما در جنگ اوکراین در صدا و سیما بحث شود. همین طور درباره سیاست ایجاد سرنوشت مشترک با روسیه. رضا شاه در جنگ جهانی دوم به طرف آلمان رفت و کشور آسیب دید. ما نباید به یک طرف برویم.*ناچارند اصلاحاتی را در حکمرانی انجام دهند نه به خاطر اعتراضات اخیر بلکه قبلا باید این کار‌ها انجام می‌شد. باید فضای سیاسی و دست مجلس به عنوان نماینده مردم بازتر باشد.

*صدا و سیما باید رویه‌اش را تغییر دهد، سخت‌گیری‌ها از روی مطبوعات و به طور کلی رسانه‌ها برداشته شود تا نترسند و دچار خودسانسوری نشوند. برای ایجاد انتخابات آزاد، شورای نگهبان باید روشش را تغییر دهد. مردم ناراضی هستند، چون احساس می‌کنند در سرنوشت کشور شریک نیستند. البته بسیاری از این اصلاحات جز با ورود رهبری امکان‌پذیر نیست.

*عده‌ای که مخالف انقلاب‌اند و مایلند انقلاب شکست بخورد، مطلوبشان ادامه همین وضعیت است. عده‌ای هم از روی نادانی فکر می‌کنند این روش بهتر است، ولی این‌ها دوستان نادان انقلاب هستند. هم دوستان نادان و هم دشمنان دانا مایلند این وضعیت ادامه پیدا کند. ولی دوستان دانای انقلاب می‌گویند روش را تغییر دهید، چون این روش به هیچ وجه قابل دوام نیست و تعداد معترضان با این روش بیشتر می‌شود و کار به جا‌های باریک می‌کشد.

*در حال حاضر بخش وسیعی از جامعه در میانه قرار گرفته‌اند یعنی از طرفی می‌گویند خیلی از اعتراض‌ها درست است و باید اصلاح صورت بگیرد، از طرفی هم با اغتشاش مخالفند و نمی‌خواهند اصل نظام از بین برود. ما کاری نکنیم که قشر وسط به تدریج به طرف دیگر بروند.

*پس باید تغییراتی بدهیم. شهید مطهری در روز‌های اول انقلاب مطرح کرد که اگر به عدالت اجتماعی اهمیت ندهیم و اگر به آزادی‌ها احترام نگذاریم انقلاب شکست می‌خورد. دخالت‌ها در امور اجرایی از سوی نهاد‌ها باید از بین برود. بعضی وزرا نگران هستند، این‌ها باید از رئیس جمهور دستور بگیرند، ولی می‌بینند از نهاد‌های دیگر به آن‌ها دستور می‌دهند.

*بنابراین دخالت‌ها باید از بین برود و امور تخصصی را به متخصصان واگذار کنند. این که خرید هواپیما اولویت ما هست یا نیست، این که لوازم خانگی از کره جنوبی وارد بشود یا نشود و از این قبیل کارها، تخصصی است که متخصصان فن باید تصمیم بگیرند و مسئولان اجرایی باید تابع آن‌ها باشند و نهاد‌های دیگر از جمله نهاد‌های نظامی نباید دخالت کنند.

*در ساخت فرودگاه امام (ره) دیدیم که دخالت یک نهاد نظامی و ممانعت از ورود یک شرکت آلمانی باعث شد که فرودگاهی داشته باشیم که مایه شرمندگی است و وزیر راه هم اخیراً گفت وقتی از فرودگاه‌های کشور‌های دیگر وارد این فرودگاه می‌شوم خجالت می‌کشم. در انتخابات، افراد آزاده را رد می‌کنند و صرفا افراد مطیع که گاهی متملق هم هستند تأیید می‌شوند. اصلاحات در این حوزه‌ها عقب‌نشینی نیست، بلکه باید از قبل انجام می‌شده، اما نشده است.

*مشکلات اقتصادی ما تنها در صورتی اصلاح می‌شود که در توافقی با دنیا موضوع برجام را حل کنیم وگرنه وضع معیشت مردم خوب نمی‌شود.

*با معطل ماندن برجام سختی‌های غیر ضروری بر مردم تحمیل کرده‌ایم. عده‌ای فکر می‌کنند تحریم‌ها نعمت است و دارند تحریم‌ها را دور می‌زنند و بی‌اثر می‌شوند؛ یا این‌که امریکا رو به افول است و باید آخرین ضربه را وارد کنند.

*این‌ها خیالات است و باعث ایجاد سختی‌های غیر ضروری برای مردم شده است. مردم فلسفه این سختی‌ها را و این که به کجا می‌خواهیم برسیم درک نمی‌کنند. دائم از خود می‌پرسند چرا باید این سختی‌ها را تحمل کنیم؟

*زمانی به کشور تجاوز شده و خاک ما را اشغال کرده‌اند، می‌گوییم تا آخر می‌ایستیم، حتی اگر صد هزار کشته دهیم تحمل می‌کنیم، چون هدف روشن است. ولی الان معلوم نیست چرا تحریم‌ها را باید تحمل کنیم؟

*آیا می‌خواهیم اول آمریکا را نابود کنیم بعد وارد زندگی طبیعی و عادی شویم؟ این که نمی‌شود! امریکا بزرگ‌ترین قدرت دنیاست و با یک فرمانش تمام بانک‌ها با ما همکاری نمی‌کنند. آیا با قطع رابطه، با ادامه تحریم‌ها و عدم توافق بر روی برجام به آمریکا ضربه زده‌ایم یا به ملت خودمان؟

*زمانی می‌توانیم به امریکا ضربه بزنیم که قدرت اقتصادی پیدا کنیم. به نظر من راه حل فعلی برای مسائل اقتصادی این است که در ابتدا برجام را به جایی برسانیم، حالت طبیعی پیدا کنیم، مسئله FATF را حل کنیم و بعد از آن حل مسائل فنی اقتصادی مثل تورم، کاهش نقدینگی و رشد اقتصادی با اقتصاددآن‌ها است.

*اصلا این طور نیست که بگوییم دهه هشتادی‌ها یک فرهنگ دیگری دارند و جور دیگری فکر می‌کنند. در واقع دهه هفتادی، هشتادی و نودی همه یکی هستیم. خیلی از این اقشار نادیده گرفته شدند و می‌خواهند دیده شوند. البته فضای مجازی در زندگی خیلی از افراد و حتی بزرگسالان اثر گذاشته است، ولی دلیل اصلی فعال بودن آن‌ها در اعتراضات، اقتضای سنشان است.

*در انقلاب اسلامی سال ۵۷ هم همین قشر بیشتر فعال بودند و در صحنه‌های خطرناک وارد می‌شدند. در صحبت با آنان معلوم می‌شود که همان نوجوآن‌ها و جوآن‌های سال ۵۷ هستند. از بین همین‌ها شما می‌توانید شهدای بزرگی پیدا کنید. این‌ها انسآن‌های دیگری نیستند.

*دهه هشتادی‌ها و سایر جوان‌ها در معرض تهاجم افکار و عقاید مختلف هستند؛ دائم باید از میان تبلیغات نظام و افکار و عقاید دیگر انتخاب کنند و این کار سختی است. ممکن است مشاوران خوبی هم نداشته باشند.

*حکومت هم نه کاری به کارشان دارد و نه امکاناتی تدارک دیده تا با آن‌ها از طریق مشاوران، اسلام شناسان، روانشناسان و جامعه شناسان ارتباط برقرار کند. به عبارت دیگر تربیت این‌ها به دست فضای مجازی سپرده شده است و معلوم است که چه از آب درمی‌آید.

*البته مربیان جامعه مثل روحانیت و صدا و سیما و آموزش و پرورش و آموزش عالی هم کوتاهی کرده‌اند. به عنوان نمونه روش ما در تبلیغ دین را ببینید که وقتی محرم فرا می‌رسد از اول محرم تا آخر صفر پرچم‌های سیاه در میدان‌های شهر‌ها بالا می‌رود و صدا و سیما دو ماه سینه‌زنی و عزاداری راه می‌اندازد.

*این روش مردم را افسرده و جوآن‌ها را از دین زده می‌کند. در حالی که می‌توانند فقط از هشتم تا دوازدهم محرم و روز اربعین و دو سه روز آخر صفر را عزاداری کنند و بقیه را مردم حتی مراسم عقد و عروسی برگزار کنند. البته هرکس می‌تواند در خانه خودش یا جای دیگر هر روز در این دو ماه روضه داشته باشد.

*با بعضی از این قشر که ارتباط داشتم برایم کاملا واضح بود که فضای فرهنگی آن‌ها چیز دیگری است. برای مثال وقتی با آن‌ها راجع به احکام دین، نوع پوشش، نگاه مرد به زن، نگاه زن به مرد و مسئله محرم و نامحرم صحبت می‌کنید، برایشان عجیب است، اما پس از ارائه توضیح قبول می‌کنند؛ یعنی مخالف نیستند. باید با آنان بیشتر کار کرد و ارتباط داشت.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: علی مطهری
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۰
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
3
13
حرف نزن
مگه زمانی که تو نماینده بودی میتونستی که حالامیگی نمیتواند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
3
11
علی آقا حرف مفت نزن!
محبوب تبریز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
11
اقای مطهری مجلس خیلی وقت است استقلال ندارد و اکثر نمایندگان چون از روی تخصص و کارامدی کافی برخورداد نیستند و با فیلتر شورای نگهبان افراد کاردان و متخصص با انواع بر چسبها کنار زده می شود افراد غیر متخصص که حتی اداره یک مدرسه هم ندارند با کمترین رای نماینده می شود و کارشان هم فقط بله قربان گو تعریف و تمجید از بزرگان حاکمیت می شود و با ریا و تزویر روز به روز هم ترقی مقام پیدا می کنند چون خود اینها هم می دانند اینکاره نیستند و در فرصتی که با حمایت حاکمیت به دست اورده اند به فکر ثرزوت اندوزی و منافه خودشان هستند اصلا برزای اینها منافع ملی معنی ندارد . همنطورکه گفتید مشکل مردم اقتصادی و نداشتن حقوق شهروندی است و مردم به خوبی می دانند که اکثریت مردم از طرف حاکمیت طر د شده است و از نظر حاکمان مردم انهایی هستند که همیشه گوش به فرمان حاکمان هستند و اینها هم در اقلیت هستند و بیشترین اسیب را اینها به نظام وارد می کنند و نمونه بارز ان حسن رعیت است که در سال 88 در ترک موتور با کلت به مردم تیر اندازی می کرد در ظاهر از نظام دفاع می کرد ولی در باطن از منافع نا مشروع خودش دفاع می کرد و الان هم در زندان است البته زندان که چه عرض کنم . و اینکه می گوئید عده ای دنبال زندگی غربی هستند این هم نوعی فرافکنی است شما تا حالا در بین کدام مردم یک نظر سنجی مستقل و بی طرف انجام داید تا ببینید مردم چه می خواهند متاسفانه از نظر شما هم غرب یک هیسولاست که انگار می خواهد ما را ببلعد ولی هیچوقت به شرق مانند چین و روسیه ایراد نمی گیرید مثل اینکه اینها مدینه فاضله هستند اینقدر که شما با غرب دشمنی داید چرا تا حالا یک نفر از فرزندان مقامات به شرق نمیر روند ولی زمدگی در غرب را به کشور خودشان ترجیح می دهند و پدانشان هم در اینجا دمار از روزگار مردم به نام مقاوت در می اورند همین تناقضات حاکمان است که مردم را عصبانی کرده است اگر از شما بپرسند کالای غربی را بیشتر می پسندید یه شرقی را مسلم است که غربی را . اقای مطهری متاسفانه هیچ یک از سه قوه استقلال ندارند الان تمام قردت دربست در اختیار تندروها و نظامیان است و همین باعث شده اسن که کشور پادگانی شده است .
بادری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
15
ملت ایران راه خود را جدا کرده اند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
10
در درجه اول همه باید راستگویی را پیشه خود کنیم و از گفتن حرف راست ابا نداشته باشیم شما فرمودید دخالت در امور مجلس از منویات رهبری نیست خدایی چرا دروغ می گویید نتیجه همین گونه رفتار کردن شده آنچهالان داریم می بینیم
حسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
11
اقای مطهری خودت جواب خودتو دادی میگع مجلس مستقل باشه باز میگی معنویات رهبری در مجمع تشخیص ابلاغ میشه باید رعایت بشه یا میگی اگه رهبر مخالف استیضاح بود خصوصی میگفت و ما گوش میکردیم همین حرفهای شما دقیقن یعنی مجلس اصلا کاره ای نیست هیچ اختیاری نداره مگر در مواردی که رهبر تایید کنه موافق باشه مخالف نباشه ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
13
دقیقا شعار مردم شده نه شرقی نه غربی البته از نوع داخلیش.پس خودتو اذیت نکن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
10
انتخاب آقای جنتی از این بهتر نمیشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
هنوز زندس این جنتی بابا هزارسالشه پیرمرد
مت9
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
3
0
مجلس مستقل هست
فقط تصمیم ها باید رای بیاره
اگر در قضیه مهسا امینی تخلفی صورت می گرفت حرف شما درست بود
کشته سازی و شایعه مبنای استیضاح نمی تونه باشه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
اسمتم مثل حرفات مسخره و صدمن یه غازه
shahab
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
1
آقای مطهری چندتامشکل رابرشمرده اندازجملی یکی اینکه مجلس فعلی وهم مجالس گذشته استقلال نداشته وندارند. جناب مطهری! مشکل جامعه مابسیاراساسی ترازاین مشکلات است،نه که اینهانیست،بلکه اینهامعلول آن مشکل اولیه واساسی است. وآن مشکل ساختاری است واین است که تمام قدرت طبق قانون اساسی به"شخص"واگذارشده است. به ولی فقیه. حتابالاترازقانون اساسی فعلی هم واجداختیارات است. قولی که مرحوم پدرتان آورده ایدوبه آن عمل نمی شود،کاملادرست است؛درابتداقراربر"نظارت ولی فقیه"بوداماچنین نشدوبابازنگری قانون مجدداًبراختیارات قانونی وفراقانونی ولی فقیه افزوده شد.درجامعه شناسی سیاسی هم ولایت یک شخص برجامعه یعنی دیکتاتوری. وماعملااین شاهداین موضوع هستیم واین بحرانهاودرگیریهاواعتراضات نیزنتیجه همین مشکل اساسی است که معترضین خواهان تغییراساسی وبنیادی این رویه هستند.رهبریاولی فقیه می بایست ناظراعمال دولتهاونهادهاودرکنارمردم باشدکه چنانچه دولتی یاارگان ونهادی حکومتی ازراه ملت واهداف جامعه تخطئ کرد،مردم رابیداروهشیارکندنه اینکه خودحکومت کندوتمام قدرت ازآنِ اوباشدونهادهاهم بااذن اوکاری کنندیانظری ارائه نمیایند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
2
چه کسی تو این مملکت استقلال داره؟ نماینده های مجلس 3 دسته اند:
1. کسانی که بعد از پایان دوره نمایندگی شان همچنان غیرمستقل هستند. اکثراً از این دسته اند.
2. کسانی که بعد از پایان دوره نمایندگی شان مستقل می شوند. علی مطهری و چند نفر از این دسته اند.
3. کسانی که همیشه مستقل اند. تاکنون چنین موردی در تاریخ ایران پیدا نشده و نخواهد شد.
دوزانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
2
مثل استقلال شما دربرکناری رحمانی فضلی وزیرکشور دولت قبل درفاجعه بعداز بنزین!
چی به خودت میگی؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
3
فقط هشتاد میلیون مستقل بغیر از فقط عده قلیلی حکومتیها ! ما بیشماریم.....
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
4
اگر اگر اگر ....چهل و اندی سال اگر و مگر!
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
1
1
همه تان وقتی از قدرت دورید منتقد هستید،تو این چهل و چهار سال همتون امتحانتون رو پس دادید.اگر میخواهید به مردم لطف کنید فقط ساکت باشید،همین!
حسین اراکی جمالو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
1
البته همینکه جریان تجدیدنظر طلبی در نحوه عمل گشت ارشاد در مجلس تاحدی قوی شده برای این مجلس خوب است
محبوب تبریز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۶
0
1
اقای مطهری اگر در کشور هر کس در جای خودش بود این مشکلات را نداشتیم اقای مصباحی مقدم یک اخوند است این در کجا درس اقتصاد خوانده است که در مورد اقتصاد بحث می کند اکثر اخوند ها در همه چیز از اقتصاد گرفته و سیاست اظهار نظر می کنند در صورتیکه اصلا در این مورد اطلاعات کافی ندارند اگر یم پزشک و یا اقتصاد دان و مهندس در مورد مسایل شرعی صحبت کند داد اینها بلند می شود اقا این خرفها در تخصص شما نیست در صورتیکه خیلی از افراد غیر معمم هستند که مسایل دینی را بهتر از اینها می دانند . اقای مطهری اگر در کشور قانون بود و مردم به حساب می اندند بطور ناگهانی ابونمان تلفن را 300 در صد افزایش نمی دادند این خودش یک بی قانونی اشکار و تخلف و ظلم در حق مردم است 20 درصد حقوق را افزایش می دهند ولی تورم و گرانی در سایه دولت انقلابی سر به فلک کشیده خودشان هم می گویند چرا مردم اعتراض می کنند وقتی حاکمیت مردم را منجنیق گذاشته و فشار می دهند مردم چکار کنند ؟ وظایف هر قوه در قانون اساسی موجود مشخص است ولی در عمل خبری از اینها نیست وظیفه امام جمعه ها بازگو کردن مشکلات مردم و تذکر به مسولات حکومتی است نه اینکه همیشه فقر از حاکمیت تعریف و تمجید کنند و در هر مورد اظهار نظر کنند به غیر از مشکلات مردم وقتی دین حکومتی شد بهتر از این نمی شود حکومت دینی باعث بی اعتبار شدن دین می شود و در مورد دین است که قربانی حکومت می شود و بیازسازی انهم دیگر غیر ممکن خواهد بود شما خودتان در مجلس بودید و بهتر می دانید و بهتر می دانید که در مورد مجلس مداخلات فرا قانونی است منتهی نمی خواهید بگوئید وظایف رهبری مشخص نیست در قانون رئیس جمهور مقام دوم است ولی در عمل اختیاراتی ندارد . این افرادی که الان در کف خیابان داد می زنند فرزندان انهایی هستند که جنگ را اداره کردند از کرات دیگر نیامدند ولی حاکمیت به جای گفتگو با خشونت رفتار می کند جوانی که اینده روشن ندارد با مدرک تحیلی عالی بیکار و سر خورده است به نظر شما چکار کند بیاید از شما تعریف و تمجید کند شما به حد کافی بلند گوی تبلیغاتی از صدا و سیما گرفته و روزنامه و اخونده های حکومتی هستند چرا نتاونستید مردم و جوانان را جذب کنید چون رفتار و گفتارتان یکی نیست و تمام وعده هایتان تا حالا دروغ بوده است الان دیگر مردم از دروغ خسته شده اند و الان دیگر اعتمادی به حاکمیت ندارند تا زمانیکه افرادی مانند پناهیان و شریعتمداری و عباسی رسایی هستند امیدی برای اصلاح نمی باشد
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۹/۰۷
0
0
وقتی آب سربالایی رفت و قورباغه ابوعطا خواند!! اونوقت مجلس مستقل میشه و نماینده هاش به جای وکیل الدوله میشن وکیل المله آن شاءالله...!
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان