تاریخ انتشار: ۱۴:۳۱ - ۰۴ تير ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۶۴ نظر
مصباحی مقدم:

علت اصلی تورم انتظار مردم است!/ مردم چین قانع هستند و به یکی دو وعده غذا در شبانه روز اکتفا می‌کنند، اما مردم ما نه

غلامرضا مصباحی مقدم بر این باور است که دولت رییسی تا پایان دولتش به بسیاری از وعده‌ها عمل خواهد کرد. او درباره عملکرد دولت می‌گوید: جوجه را آخر پاییز می‌شمارند!

علت اصلی تورم انتظار مردم است!/ مردم چین قانع هستند و به یکی دو وعده غذا در شبانه روز اکتفا می‌کنند، اما مردم ما نه

رویداد۲۴غلامرضا مصباحی مقدم از چهره‌های اصولگرایی است که ضمن بیان انتقاداتی در موقعیت‌های مختلف، موضع حمایتش از دولت را در بیشتر موارد حفظ کرده است. او معتقد است دولت فعلی تاکنون در بسیاری از زمنیه‌ها موفق بوده است، اما نیاز دارد اقداماتی کند که اعتماد عمومی جلب شود.

مصباحی مقدم از عدم همراهی با دولت رییسی در بدنه دولت انتقاد دارد و می‌گوید که دولت باید هیاتی برای بررسی این موضوع تشکیل دهد.

وعده دولت‌ها به مردم باید بر اساس برنامه باشد

** برنامه هفتم توسعه به مجلس ارائه شد. تاکنون ۷ برنامه ارائه شده است. بسیاری بر این باور هستند این برنامه‌های اقتصادی ارائه شده اجرایی نمی‌شود. همچنین بند‌هایی که در این برنامه هفتم آمده با اقتصادی که داریم همخوانی ندارد. ارزیابی شما در این خصوص چیست؟

ما ۶ برنامه قبل از انقلاب و ۶ برنامه بعد از انقلاب داشتیم. یک دوره‌ای هم بدون برنامه بودیم. معتقدم دهه اول پس از پیروزی انقلاب را بدون برنامه بودیم. به دلیل اینکه مبتلا به جنگ شدیم و گفتند نمی‌توان در این شرایط برنامه داشت. ولی قبول ندارم که شش برنامه ایی که ارائه شده عملیاتی نشده است. با توجه به ظرفیت‌هایی که در اقتصاد ایران می‌شناسم این برنامه‌ها غیرقابل اجرا نبوده است. بلکه معتقدم دولت‌ها غالباً یا عزم استفاده از برنامه را نداشتند، یا توانایی آن را نداشتند و برخی اوقات همان عزم اولویت دارد. یعنی نداشتن عزم است.

برنامه ششم فقط ۹ درصد اجرا شد!

برنامه ششم بنا به اطلاعاتی که اخیراً در مجمع تشخیص مصلحت بررسی شد ۹ درصد اجرایی شده است. اگر برنامه هم نمی‌داشتیم چه بسا بیش از این محقق می‌شد و برنامه‌های قبلی ۳۰ درصد اجرا شده است. ۳۰ درصد هم همینطور است. این ناشی از این است که دولت‌هایی که می‌آمدند تابع برنامه عمل نمی‌کردند. گاهی مواقع مدعی بودند به مردم وعده‌هایی دادیم و می‌خواهیم به این وعده‌ها عمل کنیم. وعده‌ها را باید بر اساس برنامه‌ها تنظیم کرد و به مردم داده شود. برخی دولت‌ها برنامه برای خودشان نبود و دیگران تصویب کرده بودند و می‌گفت من با این برنامه کاری ندارم و کار خود را انجام داده است.

** چرا چنین رفتار می‌کنند؟

مگر می‌شود کاری را بخواهید شروع کنید مانع نباشد؟ مهم این است موانع را کنار بزنند. باید توانائی این کار را داشته باشند. توضیح هم دادم که برخی می‌گویند برنامه برای ما نبوده است، چون برای ما نیست کنار می‌گذارند و عمل نمی‌کنند. برخی می‌گویند این برنامه خوبی است و همین را پیاده می‌کنیم، ولی در عمل به آن ملتزم باقی نمی‌مانند و آن تلاش و تحرک و پیگیری و سماجتی که باید در پیاده کردن برنامه داشته باشند، ندارند. به عبارت دیگر کارآمدی که باید داشته باشند ظهور پیدا نمی‌کند.

** برنامه هفتم را چطور ارزیابی می‌کنید؟

به نظر من، این دولت می‌خواهد مطابق برنامه عمل کند. اگر برنامه‌ای داده پایبند برنامه خواهد بود.

اگر دولت رئیسی در جا‌هایی موفق نیست بخاطر همکاری نکردن بدنه دولت است!

** بر چه اساسی چنین تحلیلی دارید؟

نزدیک به دو سالی که دولت روی کار آمده تلاش کرده مطابق با سیاست‌های ابلاغی عمل کند. نمی‌گویم همه جا موفق بوده، ولی تلاش خود را کرده است. بخشی توفیق داشته و بخشی ناموفق بوده است. ولی دولت را جدی دیدم در اینکه می‌خواهد همین سیاست‌های ابلاغی را اجرایی و پیاده کند. متاسفانه بدنه دولت را همراه با دولت نمی‌بینم. اتفاقاتی در بدنه دستگاه‌های دولتی روی می‌دهد که بسیار دور از انتظار و تدابیر رئیس‌جمهور و هیئت دولت است. نوع باندبازی در برخی ادارات ما شکل گرفته است. اگر فلانی که می‌آید جزو باند من است به او کار می‌دهم و اگر جزو باند من نیست به او میدان برای کار نمی‌دهم. اجازه نمی‌دهند طرف کار کند. مانع ایجاد می‌کنند و با ایجاد موانع، کاری می‌کنند که طرف عرصه را رها کند و برود. افرادی که در این مجموعه، اداره و دستگاه وجود دارند با هم هماهنگ هستند و مانع از اجرایی شدن کار‌های دولت و تدابیر دولت می‌شوند. نشانه‌های روشنی وجود دارد از اینکه بدنه یا لخت است و تحرک ندارد و برخی جا‌ها لخت نیست و می‌تواند کار کند، اما نمی‌کند یا همراهی ندارد و این از نکاتی که تاثیرگذار نسبت به اقدامات دولت بود. یقیناً آقای رئیسی درصدد این است که موانع کسب و کار را برای بخش خصوصی برطرف کند، ولی در مقام عمل در قسمت‌های مختلف گیر می‌کنند و کار پیش نمی‌رود.

دولت‌های قبلی سیاست‌های ابلاغی را اجرا نمی‌کردند

** اشاره کردید دولت تلاش کرده بتواند در راستای سیاست‌های ابلاغی پیش برود. دولت‌های قبلی اینطور نبودند؟

من چنین احساسی ندارم که دولت‌های قبلی مو به مو در پی پیاده‌سازی سیاست‌های ابلاغی باشند.

** یعنی سیاست‌های ابلاغی را قبول نداشتند؟

یک زمانی اظهاراتی می‌کنند که نشانه قبول نداشتن باشد، اما فقط چنین نمی‌کردند بلکه برخی مواقع مدعی بودند همین سیاست‌ها را قبول داریم، اما در مقام عمل ملتزم و پایبند نبودند و عمل نمی‌کردند.

مدیرکل‌هایی که در دولت‌های قبلی کاشته شدند، با دولت رئیسی همیاری نمی‌کنند!

** اشاره کردید بدنه همراه دولت نیست. چرا تیم دولت همراه رییس جمهور نیست؟!

البته خبر‌هایی که داریم در رده وزرا که مشخص هستند، تغییرات را در دست می‌گیرد و مشکلی وجود ندارد. در رده معاونین نیز همینطور است. ولی وقتی به رده مدیرکل و مدیران جزء می‌رسیم عدد آنقدر افزایش می‌یابد که یک دولت نمی‌تواند همه این‌ها را جایگزین کند و تغییر دهد. ضمناً در هر دوره‌ای با هر گرایشی دولت‌ها مهره‌کاری کردند یعنی مهره کاشتند. این مهره‌هایی که کاشته شدند با دولت دیگر درست کار نمی‌کنند و همراه نیستند و در نتیجه کار پیش نمی‌رود. بیشتر اشکال اینجاست. متاسفانه باندی عمل می‌کنند، در وزارتخانه‌های مختلف حضور دارند و با هم هماهنگ عمل کنند تا در مانع ایجاد کنند، تا اجازه ندهند کار پیشرفت کند. این‌ها را داریم و واقعیت‌هایی است که بخوبی احساس می‌شود. به نظرم می‌رسد جا دارد دولت یک هیئتی را مامور کند از این زاویه فعالیت‌های ادارات را رصد کند و ببیند کجا کار گیر کرده است. آنجا که کار گیر کرده مهره‌هایی وجود دارند که نمی‌خواهند کار پیش برود. آنجا را اصلاح کند و تغییر دهد. اگر این اتفاق بیافتد سهولت کار در دستگاه‌های اداری و وزارتخانه را شاهد خواهیم بود.

** این باندبازی که مطرح می‌کنید، برای یکی دو سال اخیر است؟

خیر. در هر دوره‌ای وجود دارد.


بیشتر بخوانید: مصباحی: زیبایی زن برای ادامه نسل است نه هوس‌رانی!/ مگر می‌شود زنان لخت باشد و به مردان بگوییم نگاه نکنید؟!


دولت نیازمند اصلاحات اداری و مهندسی ارزش است

** اگر واقعا مشکل این است؛ این مشکلات چگونه باید جمع شود؟

حتی اگر ریشه تنومندی شده و مبارزه با چنین ساختاری سخت باشد، ولی اصلاح‌شدنی است. در نطق رئیس جمهور در مجلس حین تقدیم لایحه برنامه به اصلاحات اداری اشاره شد. خدا کند مراد ایشان همین باشد. معتقدم دولت مقتدر است. هر تصمیمی دولت بگیرد می‌تواند انجام بدهد. هر جابجایی بخواهد می‌تواند انجام بدهد. هر جا ببیند گیر وجود دارد می‌تواند سراغ آن برود.

** پس چرا انجام نمی‌شود؟!

یک مهندسی ارزش لازم است. مهندسی ارزشی اصطلاح خاصی است که در چرخه تولید مطرح می‌شود. نگاه می‌کنند در چرخه تولید کجا وقفه دارد. آنجایی که وقفه دارد را پیدا می‌کنند و گیر را برطرف می‌کنند. میراب قدیم راه را برای انتقال آب باز می‌کرد-گاهی مواقع می‌دید آب ضعیف شده و سراغ قسمت بالاتر می‌رفت و جستجو می‌کرد. می‌دید اشغال جلوی راه آب را گرفته است. آشغال را کنار می‌زد و آب راه می‌افتاد. مهندسی ارزش باید در سیستم اداری کشور اتفاق افتد.

** چرا دولت انجامش نمی‌دهد؟

من این را پیشنهاد می‌کنم. ممکن است به این نتیجه نرسیده باشند یا به این فکر نیفتاده باشند. من پیشنهاد می‌دهم.

** دولت توانائی دارد، رسیدگی به این مساله را دارد؟

بله. توانائی دارد.

رسیدن به رشد ۸ درصدی اقتصاد ایران، انتظار عجیبی نیست

** در برنامه هفتم، بندی به رشد ۸ درصد اقتصادی اشاره شده است. درباره این خیلی بحث وجود داشت؛ با توجه به اقتصاد بیماری که ما داریم ایا شدنی است؟

اگر بنا باشد به عملکرد سیستم نگاه کنیم، در چند دهه همین نتیجه را خواهیم گرفت که شما و بقیه گرفتید و آن رشد یک درصد و نهایتاً دو درصد است. ولی ما به ظرفیت اقتصاد ایران نگاه می‌کنیم. ظرفیت اقتصاد ایران ظرفیت بالایی است. رشد ۸ درصد انتظار عجیبی نیست و دائماً در برنامه‌های ۵ ساله رشد ۸ درصد مورد تاکید قرار گرفته است. اینطور نیست که برای اولین بار باشد. برنامه ششم را نگاه کنید رشد ۸ درصد است، برنامه پنجم هم همینطور بوده است. پس این انتظار وجود دارد، چون ظرفیت‌های اقتصاد ایران این را اقتضا می‌کند. ظرفیت نیروی انسانی ما، ظرفیت منابع طبیعی ما، ظرفیت معادن غنی ما را در نظر بگیرید. یک درصد منابع جهان در جغرافیای کره زمین و یک درصد جمعیت خشکی، اما ۷ درصد ذخایر معدنی جهان در این سرزمین نهفته شده است. علاوه بر این مزیتی که ما از جهت نفت و گاز و انرژی داریم که بدمصرف، پرمصرف و حتی بیش از حد مصرف می‌کنیم، اما راه برای مدیریت مصرف داریم. علاوه بر این، موقعیت جغرافیایی ماست. همین که در میان کشور‌های شمال و جنوبی قرار گرفتیم که خیلی ظرفیت بالایی داریم.

** مهم این است که از این ظرفیت‌ها استفاده شود...

همین که بین کشور‌های شرق و غرب قرار گرفتیم، ترانزیت کالا بین شرق و غرب داریم، بین شمال و جنوب داریم، این ظرفیت بالایی برای ایران ایجاد کرده که از این ظرفیت باید استفاده کنیم.

جمعیت قانع چینی که به یکی دو وعده غذا در شبانه روز اکتفا می‌کنند را ما نداریم

** چرا استفاده نمی‌کنیم؟

متاسفانه استفاده نمی‌کنیم، چون دولت‌هایی که آمدند و مجلس‌هایی که آمدند، گرفتار روزمرگی شدند و تمام همت آن‌ها این است که این مشکل دم دستی را حل کنیم و همیشه از یک کار‌های بنیادی و اساسی در ثروت‌آفرینی غافل شدند. اقدامی در خلق ثروت در این کشور نکردند. اقدامی در استفاده از این ظرفیت‌های بالقوه‌ای که می‌تواند جهشی اقتصاد ایران را پیش ببرند، نکردند. چین ۴ دهه رشد بالای ده درصد را تجربه کرده و توانسته از یک کشور به شدت فقیر با جمعیت انبوه خارج شود و به کشوری تبدیل شود که جایگاه دوم اقتصاد دنیا را دارد. پس این نشان می‌دهد شدنی است. چین ظرفیت‌های ما را ندارد. موقعیت جغرافیایی چین موقعیت ما نیست. چین به اندازه موقعیت و شرایط ما نیست. موقعیت انرژی که ما داریم چین ندارد. البته موقعیت جمعیتی که چین دارد را ما نداریم. آن جمعیت قانع است، جمعیتی که به دوعده یا یک وعده غذا در شبانه روز اکتفا می‌کند. این فرهنگ کاملاً متفاوتی است؛ لذا از این ظرفیت بالقوه‌ای که ما داریم و می‌توانست مورد بهره‌برداری و استفاده قرار گیرد، نگرفته چرا که برای خروج از تنگنا و شرایط سخت اقتصادی برنامه‌ای نداشتیم یا اگر برنامه‌ای داشتیم برنامه‌ها را کنار گذاشتند، همتی نداشتیم. اگر آن برنامه و آن همت باشد چرا نشود؟ رشد ۸ درصد کم هم هست. ما باید هر چه بتوانیم نخبگان را جذب کنیم و اجازه ندهیم نخبگان مهاجرت کنند.

** انسجام تیم اقتصادی دولت را چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا همراه دولت هستند؟

ممکن است از نظر دیدگاه و افکار ۱۰۰ درصد هماهنگ نباشند، اما تبعاً حین تصمیم‌گیری‌ها در دولت که مسائل مطرح می‌شود یک تصمیم یکپارچه گرفته می‌شود و تصور می‌کنم هماهنگ عمل می‌کنند و هماهنگ هستند.

علت اصلی تورم فعلی؛ انتظارات تورمی مردم است!

** ارزیابی شما از راهکار‌های کلی برای حل مشکل تولید و تورم؛ چیست؟

وقتی رشد اقتصادی ۷/۳ درصد را در ۱۴۰۱ داریم نمی‌توان گفت تولید متوقف است. عوامل تورم و اقتصادی و بخشی عوامل غیراقتصادی است. آن میزانی که عوامل اقتصادی است دولت تلاش کرده در مدت دو سال مهار کند. مثلاً استقراض دولت از بانک مرکزی اصلاً با دوره قبل قابل مقایسه نیست و کاهش یافته است. ناترازی بانک‌ها که الان فقط ۴ بانک ناتراز داریم. قبلاً بیشتر بود، کاهش یافته است. عزم دولت این است که بانک‌های ناتراز برخی اصلاح و برخی تعطیل شوند. شجاعت به خرج می‌دهند و ظاهراً این اتفاق رقم خواهد خورد. صحبت‌های رئیس‌جمهور این را نشان می‌دهد.. عامل دیگر، مسئله جهش‌های نرخ ارز که مدتی کنترل شده و وضعیت ثابتی پیدا کرده است. نشان می‌دهد حتی ترفند‌هایی که دلالان ارز برای افزایش قیمت ارز بکار می‌گرفتند خنثی شده است. در حال حاضر در بازار حالت حیرت به این‌ها دست داده است که از عوامل اقتصادی بشمار می‌آید. در عوامل غیراقتصادی، بحث انتظارات تورمی بالا، مطرح است.

مردم انتظار تورم بالاتر را دارند. خود این امر عامل افزایش تورم می‌شود. علاوه بر این شرایط سیاسی و مسائل سیاسی تاثیرگذار است. روابط با غرب و برجام و توافقات و تحریم‌ها و ... تاثیرگذار است. آزادسازی زندانیان آمریکایی یا دوتابعیتی می‌تواند تاثیرگذار باشد. این‌ها مسائل سیاسی و خارجی و تاثیر روانی بر روی جامعه گذاشته است. این تاثیر روانی منشا اصلی وضعیت فعلی تورم ماست.

اجرای طرح کالابرگ، آرامش را در جامعه حاکم می‌کند/ تاخیر در آن ضعف است

** وظیفه دولت در قبال این دلیلی که مطرح کردید؛ چیست؟

دولت باید چند کار انجام دهد. یکی از کار‌ها این است که باید اعتماد عمومی را برانگیزد. پیشنهاد کردم کالابرگ بدهند و مردم احساس کنند ضروریات زندگی خود را می‌توانند با قیمت ثابتی خریداری کنند و به این وسیله آرامش بر جامعه حاکم شود. تاخیر در این زمینه ضعف است. اگر این را یکسال قبل عمل کرده بودند تا الان نتایج خیلی بهتری کسب می‌کردند. هیچ اقدام اقتصادی جدی دیگری نیاز نیست. این از نکاتی است که اگر روی آن کار کنند اثرگذار در مهار تورم است.

یک واقعیت غیرقابل انکار وجود دارد که دهه گذشته دهه از دست رفته‌ای است. ربطی به این ندارد که دولت قبل انجام داده یا خیر. آن دهه از نظر اقتصادی سوخته است. دهه‌ای که در آن نه تنها رشد اقتصادی نداشتیم بلکه رشد حدود صفر و حتی یک عقب‌گرد هم داشتیم. ۳۵-۳۰ درصد دچار استهلاک سرمایه جبران نشده هستیم. یک بار سنگینی از بدهی در طی این ده ساله اخیر بوجود آمده است. بدهی به صندوق توسعه ملی حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است. بدهی به بانک مرکزی، بدهی به بانک‌ها، بدهی به شرکت‌های دولتی، بدهی به سازمان تامین اجتماعی، بدهی به صندوق‌های بازنشستگی وحشتناک است. این میزان از بدهی را در دولت‌های قبل نداشتیم. ولی شاهد هستیم الان این را داریم. در عین حال مهم این است که دولت بنا را بر این نگذارد که فقط اتکا بر این مسئله کند و توانائی‌های خود را به صحنه نیاورد و بکار نگیرد، به این بهانه که قبلی‌ها کار نکردند. باید هم آن بار را کنار بزند و هم ابتکارات جدیدی را داشته باشد.

رئیسی در راستای برنامه‌های پیشنهادی اش عمل کرده، اما برخی محقق نشده/ جوجه را آخر پاییز می‌شمارند!

**دولت رئیسی چقدر از وعده‌های اقتصادی که در زمان انتخابات داده را توانسته عملی کند؟

جوجه را آخر پائیز می‌شمارند. آقای رئیسی در راستای برنامه‌های پیشنهادی خود عمل کرده است؛ منتهی برخی محقق شده و برخی محقق نشده است. انتظار داریم تا دو سال پایانی مسئولیت ایشان جامعه عمل بر این وعده پوشانده شود. ممکن است ۱۰۰ نشود، ولی درصد قابل توجهی اتفاق خواهد افتاد.

وعده کاهش قیمت دلار، نوعی ناپختگی است

** در بخش قیمت دلار هم همینطور؟

این ناشی از نوعی وعده‌های نپخته است که دلار را کاهش دهیم. من می‌گویم هنر می‌کنید جلوی رشد دلار را بگیرید. الان هنر کردند و جلوی رشد آن را گرفتند. همین دست مریزاد دارد. اینکه تورم را کاهش دهیم خوب است، ولی اینکه دلار را کاهش دهیم یک نوع ناپختگی است. اجمالاً آن چه برداشت می‌کنم این است که آقای رئیسی بسیار تلاش می‌کند و تلاش‌های ایشان اثرگذار بوده است. در مهار کرونا ۱۰۰ درصد خوب عمل کرد و ما شاهد هستیم هنوز کشور‌های اروپایی دچار کرونا هستند. تلفات ناشی از کرونا در کشور‌های اروپایی وجود دارد. در قضیه پرداخت بدهی‌های دولت مطابق اوراقی که توزیع کرده بودند، خوب عمل کردیم. در قضیه جبران کسری بودجه سال ۱۴۰۰ صددرصد خوب عمل کردیم. در استقراض نکردن از بانک مرکزی بسیار موفق عمل کردیم. در توسعه روابط خارجی خصوصا نسبت به همسایگان بسیار موفق عمل کرد و ما مرتب هر هفته شاهد سفر رئیس‌جمهور به کشور‌های دیگر هستیم یا سفر روسای جمهور کشور‌های دیگر به کشور هستیم. صادرات ما افزایش یافته است، درآمد ما افزایش یافته است.

پیش بینی جهش قیمت ارزی ندارم

** پیش بینی می‌کنید افزایش نرخ ارز خواهیم داشت؟

مهم این است که توانسته اند قیمت را مهار کنند.

** بالانس خطر در بازار ندارد؟

بله. نگران‌کننده است، ولی اینکه توانستند مدیریت کنند تا کاهشی در قیمت داشته باشند خوب است. بنده پیش‌بینی جهش ارز ندارم، چون الان بازار ارز ما تحت تاثیر عرضه و تقاضاست. بانک مرکزی از منابع خود تزریق نمی‌کند و این مهم است برای مدیریت بازار. زمانی ۱۸ میلیارد دلار به بازار تزریق کردند تا قیمت ارز را متعادل کنند و نتوانستند. الان از این پدیده‌ها نداریم. به نظرم مدیریت ارزی توانسته تا حدی موفق عمل کند.

منبع: جماران
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۶۴
Jam
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
59
امیدوارم خدا عمری بده و روزی را ببینم که مردن ایران انثال مصباحی رو بر پشتشون گاوآهن ببندند واسه کارکشاورزی.
پاسخ ها
.
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
الهی آمین
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
منم ببینم این روزو
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
واقعا ایده جالبی
دادید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
2
39
اتفاقاً مردم ايران قانع هستند كه به چون شماهايي بعنوان سياستمدار قانعند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
بله هر جای دنیا بود حتی یه روز هم اینها را به عنوان مسئول نمی پذیرفتند هرچی مردم حیا به خرج میدن به پررویی اینا اضافه میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
43
ببخشید جناب مصباحی .که مردم ایران خیلی توقع دارند...

... مسلتم سوالی دارم ازجناب شما این قدوقواره هیکل هزارماشالله سرحال از روزی دو وعده غذا خوردن این طور
شده؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
دو وعده نون و خاویار میخوره
.
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
احتمالا از غصه نخوردنه مثل بقیشون
غم نان و جان و فرزند و مسکن که ندارن ، یه کار دارن اونم حرف زدنه حالا اون حرف میخواد حرف ... باشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۱
چون نظر اسهال طلبان در خصوص اغتشاش و اشوبگران متفاوت است اگر ایران باشد یا فرانسه مهد گذایی
آریو برزن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
48
خواهشا از این به بعد تیتری نزنید که نتونید کامنت های مردم رو منتشر کنید!!!!!!!
الان به این ملعون من چی بگم که سانسور نکنی!
پاسخ ها
باران
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۷
در تکمیل صحبت آقای آریوبرزن عرض می کنم لطفا رویداد امکان استفاده از ایموجی رو فعال کنه به بعضی از خبرها فقط با ایموجی میشه واکنش داد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
40
اصلا نمیتوانند گرایش کمونیستی خودشون رو پنهان کنند این وضع مملکت به خاطر بی کفایتی و فساد و حقوق های نجومی شماست شاهکاری هستین یه روز دژمن یه روز مردم به روز هم خدا بی عرضگی های خودتون و هر روز گردن یکی انداختین
لعنت بر ال تزویر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
28
معنی مثل «جوجه را آخر پاییز می شمارند» را هم نمی دانند
مانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
30
میخانه اگر ساقی صاحب نظری داشت....
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۵:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
40
اتفاقا صدام حسین هم یک ﻣﺼﺒﺎﺣﯽ ﻣﻘﺪﻡ داشت که یکسره دروغ میگفت، اسمش ﺳﻌﻴﺪ ﺍﻟﺼﺤﺎﻑ بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
31
اگر گفتن ساکت باشید بصیرت داشته باشید تا راه رو برای دزدی و غارت باز کنند این حرف اسلام نیست این خیانت به اسلامه (بهشتی)
کفر در لباس دین
سید حامد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
35
کوه اضافه میل می کنی.
راهی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
49
از شکم گنده ات
دستهای کار نکرده ات
خجالت بکش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
53
تو خودت در روز چند وعده زهرمار میکنی که هیکلت این شده
بیژن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
33
دیگه با وجود اینترنت نمیشه دهنت رو باز کنی و هرچی خواستی بگی. یه سرچ ساده تعداد توریست و درآمد خانواده های چینی و روند بهبود وضعیتشون رو تو سال های اخیر مشخص میکنه. البته قبل از این گرونی ها میشد رفت و از نزدیک هم دید کمااینکه من پکن رو دیدم و چنین وضعیتی رو بین مردمش ندیدم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
35
تا وقتی که مسلمان جاهل باشد معاویه و عمرو عاص هم خواد بود ستم دروغ و فریب و فقر و فلاکت هم خواد بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
33
ما که میگیم اصلا مردم غذا نخورند مثل فرشتگان غذاشون بدهند به اخوند آخه خیلی اشتها داره سیر نمیشه شکم بر افراشته واسه اخوند فظیلته
.
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
36
آخه آدم باید چقدر بی عقل باشه یک کشور یک و نیم میلیاردی رو با یک کشور ۸۰ میلیونی قیاس کنه
یعنی تو ۴۰ سال تمام حساب و کتاب اینا اینطوری بوده که به اینجا رسیدیم
اخه مرد .... ایران با این همه ثروت ، نمیتونه شکم ۸۰ میلیون انسان رو سیر کنه؟
منتها مشکل ما اینجاست که خدا بهمون داده بنده اش جلوی روزیمونو گرفته.
۴۰ سالم شده هنوز نتونستم ازدواج کنم چون با مالیاتی که دارم میدم شکم آقازاده ها و یک میلیارد مسلمان داره از جیب امثال من خرج میشه
خدا نگذره ازتون
ععلي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
34
چي .مردم چين قانع هستند به يكي دو وعده غذا ؟؟؟باز خوش بحالشون مردم ما كه بجائ وعده غذا ، پنجاه ساله همه آش وعده هاي مسئولين نظام رو ميخورن كه هي وعده مي دهند . درست ميشه ... درست ميشه ...درست ميشه ... درست ميشه ... درست ميشه .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
38
تازه شاسی بلند ژاپونی هم می خوان!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
28
همین جمله هم در مورد قناعت مسئولین چینی به حقوق متوسط جامعه درست است.
علي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
32
مردم چين لاأقل دو وعده غذا در شبانه روز ميخورند . ولي مردم ما سال هاست وعده هاي نپخته مسئولين رأ ميخورند
طاری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
37
مگه مشکل فقط غذاست ؟ شما آبرو و حیثیت و عزت ایرانی رو در دنیا نابود کرده اید مسکن ازدواج شغل وووووو چه نظری داری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
46
کثافتا اونقد مال مفت خوردن هار شدن اره اخر پاییز میشمرن وقتی به دست مردم بیوفتید و تیکه بزرگتون گوشتون بشه
ر.
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
45
زمان مفت خوری آقازاده ها چرا نمیگید کی سیر میشی ، چرا زبونتون فقط برای مردمی بازه که با مالیات اونا دارید می‌خورید و به یمن و افغانستان و سوریه و عراق و ... از کیسون می‌بخشید
چرا نمیگید میزان حساب بانکی آقازاده ها از درآمد ارزی بانک مرکزی بیشتره
مادر بیچارم فوت کرد از ارث هیچ بهره ای نبرد اما ازش مالیات گرفتن شرکت پدرم رو بالا کشیدن بنام خصوصی سازی و خرج آقازاده ها شد.
رو که ندارید خدا ازتون نگوره
سید حامد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
42
بدلیل مشکلات بهتر است در روز یک وعده غذا بخوریم و لباس های عصر حجر بپوشیم و برای رفت آمد از قاطر و الاغ استفاده کنیم.
که خدای نکرده به عدم لیاقت و توانایی در مملکت داری شما لطمه وارد شود.
چقدر بی همه چیز هستید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
49
مردم چین سگ و گربه و قورباغه و عقرب و سوسک و ... می خورند ! شما هم موافقی ... ؟!
خب روزی یک وعده بخور ! مردم یاد بگیرند ! شکم گنده ی حرّاف !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
41
آقای مصباحی؛ بفرمائید شما از چند ارگان دولتی و غیر دولتی حقوق دریافت میکنید؟
وظیفه شما و امثال شما بوده که تورم و کنترل کنید با همه متغیرهایی که بر روی ان موثره؟ وقتی نمیتونی کنترل کنی دو علت بیشتر نداره یا مسول و مدیر مربوطه دانش کافی نداره یا نفعش در رشد تورمه.
پس قضیه رو گردن ملت ننادازیم.
ما مردم هم از تو عذر خواهی میکنیم که بیشتر از یک وعده غذا میخوریم و انتظار تورمی بالایی داریم.
دریا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
53
به خودشون که میرسه شاسی بلند گرفتن و تو برج نشستن و با پول بیت المال خارج رو گشتن و تو این هتل رفتن و صاحب فلان پاساژ شدن کمشونه به مردم که میرسه نون خوردن هم زیادی میبینن
۱۰۰
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
48
سرتونو بالا نگه دارید طرف کلیه میفروشه تا پول پیش خونش جور شه ، بعد شما میگی از زیادی خوردنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
53
اخه احمق همین الان بیشتر مردم صبحانه رو حذف کردن, خیلی ها هستن در سال یکبار هم گوشت نمیخورن, در ضمن تو خودت با دو وعده غذا شکم گنده کردی؟
ناشناس
|
Czechia
|
۱۸:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
44
نماد کامل از روی شکم سیری برای مردم نسخه پیچیدن ....الهی خدا نابودتون کنه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
56
آخوندک دوزاری اگه تو قدرت نبودی باید چاه فاضلاب خالی میکردی تمام ثروت و قدرت این کشور رو شما ملا ها قبضه کردید توقع از ملت داری گرسنگی بکشن
یعقوب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
33
آقای مصباحی گیریم که ما حرف شما و رئیسی را باور کردیم ولی آخر پائیز جوجه ای برای شمردن نبود. آیا آنوقت نخواهید گفت خدعه کردیم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
42
خودش هم فقط يك وعده غذا در هر ساعت از ٢٤ ساعت شبانه روز مي خوره!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
49
یعنی این شکم برآمده با دو وعده قانعه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
29
مسئولین چینی هم قانع هستند و ما در اینجا نداریم
بوشهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
21
فقط درآمد حاصل از زکات استان بوشهر را حساب کنید این استان نباید فقیر می‌داشت
اما حیف که مثل تمام درآمدهای پتروشیمی و معادن و گردشگری و هزاران چیز دیگر یا سر از حساب آقازاده ها درمی آورد و یا در کانادا و دبی هزینه می‌شود و یا با حاتم بخشی آقایان هزینه افغانی‌ها و یک میلیارد مسلمان جهان میشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
35
مفتخور، شنیده بودم که از ...بی شرفتر پیدا نمیشه
برکه ♦♦♦♦₹₹₹
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
31
خودش چند وعده در روز علف میخوره
برای همین واسه ما
عرعر می فرمایند هههه
پاسخ ها
رایش سوم
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
هر موقع تصمیم به کشاورزی
داشتید...اطلاع بده میارم
برای زمینت
شخم رایگان
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
30
میگم چرا قیمت مسکن و دارو و پوشاک و خوراکی و خودرو و رایانه و کرایه تاکسی و .... رفته بالا ، نگو از زیادی خوردن مردم ایرانه
خوب شد گفتید فکرمو مشغول کرده بود
واقعا چی می‌زنید که اینطوری حرف میزنید
جانم ایران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
26
تو منطقه جنوب یه زن بیوه برای اینکه بچه هاش آب خوردن نداشتن مجبور به ... شد و بعد خودکشی کرد
حاج آقا همه اینا از رو شکم سوریه. شما خودتو ناراحت نکن برو یه وقت نمازت قضا نشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
34
مرغ ۹۰ هزار تومان
گوشت ۵۰۰ هزار تومان
تخم مرغ ۱۰۰ هزار تومان
نان ۵۰۰۰ تومان
میوه ۸۰ هزار تومان
دلم به حال آن نوزادی سوخت که شیرخشکش خداتومان قیمتش بود و بیچاره تازه پا به دنیایی گذاشته که هیچ سهمی در ساختن آن نداشت اما بار گرانی شیرخشکش روی شانه پدر و مادرش سنگینی میکرد
راستی حاج آقا میدانی کرایه یک زیرزمین ناقابل چقدر است؟
شما ببخش از زیادی خوردنه این همه نوشتم
۱
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
33
شما نگران مردم چین نباشید برای صبحونشون کل خلیج فارس رو جارو زدیم دادن میل کنند برای ناهارشون هم شماها قراره کرم‌های زیر خاک رو تقدیمتان کنید برای شامشون هم میخوایید خون ملت رو که تو شیشه کردید بدیم میل کنند؟
دخترپارسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
34
آقای مصباح یک فوق لیسانس بیکارم که نتوانستم ازدواج کنم و مادرم حسرت بدل رفت میدانی چرا
چون هرجایی که سرمایه بردند و هر چه در زندگی‌شان از ارث و کار و ... جمع کرده بودند را شماها به نام‌های مختلف از دین و خصوصی سازی و ... بالا کشیدید
شکم های پر شده از لقمه های حرام
یعنی هر شب و روز دعایم در پیشگاه خدا این است که خدایا هر کاری اینها با ما کردند جوانی و زندگیمان را گرفتند در آخرت با خودشان بکن و آخرتشان را نابود کن الهی آمین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
27
هیچ وقت فکر نمیکردم ارباب رعیتی رو از نزدیک ببینم
فردا قانون تصویب میشه ، مردم حق ندارند بیشتر از یه وعده غذا میل کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
29
من خودم تو خونه به اطرافیانم میگفتم میوه بخورید کارتون به دکتر و دارو نیفته چون گرونه ، حالا شما میگی اونم نخور
آخه بدبختی مردن رو هم ارزون نکردید که بریم بمیریم
خدایا کجا بریم اینارو نبینیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
0
31
باز قراره کدوم مهمونی رو برای مفتخوران منطقه ای راه بندازید گه خرجشون رفته بالا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
2
19
پیام مادر شهید مهسا امینی به مردم ایران :
در راه آزادی وطن پیش بروید و نیروهای انتظامی و نظامی ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
0
25
یه مسئولی بود میگفت مردم ایران باید از مردم یمن یاد بگیرن که پابرهنه هستن ، بعد خودش تو کاخ زندگی می‌کرد حالا نوبت یه مسئول دیگه رسیده با همون ادبیات
همه اینا از اثرات تخت قدرته ، چون تا وقتی تو قدرت نبودن برای گرون شدن یه حبه قند مهاجرت صغری و کبری راه مینداختن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۵
1
13
رویداد ۲۴ چرا پیامهای دیشب مارو نذاشتی
ایران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
0
10
وضعیت رفاه مردم چین با ما یکی میکنی. 2 درصد جمعیت جهان داریم و 7 درصد منابع آیا باید وضعیت معیشتی مردم اینطور باشه که آدمی بی شرفی مثل تو از روی باد شکم حرف بزنه. مملکت با باد داره پیش میره. خدا نسل شمارو از روی زمین برداره که تیشه به فرهنگ ایرانی زدید و تو دنیا هویت ایرانی به لجن کشیدید.
رایش سوم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۶
0
11
روادید کاربران دوست دارند
که به سایتون سر میزنند
بس انصاف نباشید
گاهی اوقات
نظرات مردم ثبت نمیکنی
با گلچین انتخاب میکنید
با مردم باشید تا مردم باهاتون
باشند
نظر شخصیم
گفتم رویداد 24
ممنون از سایت مردمیتون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۷
0
5
ارزش پول چین در سال 57 چقدر بود الان چقدره؟ ارزش پول ایران از زمانی که شما ایران رو تحویل گرفتید چقدر بود الان چنده؟ ولی انصافا تا شما نیامده بودیدانگار ما اسلام را نشناخته بودیم کلا دیدمان عوض شد
هوشیار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۷
0
10
فقط ببند در گاله رو اگحرف نزنی نمیگن لالی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۹
0
0
ما همه مون سوء تغذیه داریم. ما گوشت نمی خوریم. میوه نمی خوریم. من حسرت یک مشت گوجه سبز را دارم. انقلاب کردید که مستعضفین را زیاد کنید. خجالت نمی کشید. تازه به ماها می گویید نخورید؟
محمدرضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۰
0
1
البته به لطف شماها بگی نگی همون دو وعده هم بیشتر نمیشه چون نیست که بیشتر بشه
نظرات شما
نظرسنجی
بهترین گزینه برای ریاست مجلس دوازدهم چه کسی است؟
پیشخوان