تاریخ انتشار: ۰۹:۴۸ - ۱۰ خرداد ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۱۸ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

چرا سووشون نیامده توقیف شد؟ | سریالی برای احیای غرور ملی اما نامناسب برای خانواده

در حالی که بسیاری منتظر بودند نرگس آبیار، با سریال «سووشون» در نمایش خانگی بار دیگر درخشش خود را تکرار کند، این پروژه با توقیف زودهنگام و حواشی گسترده، در همان آغاز راه متوقف شد.

سووشون
رویداد۲۴| مازیار وکیلی- بدون شک «سووشون» یکی از مهم‌ترین رمان‌های تاریخ ادبیات ایران است. رمان تحسین‌شده سیمین دانشور، «سووشون» دوران اشغال ایران توسط نیرو‌های متفقین (دهه ۱۳۲۰ شمسی) را روایت می‌کند. داستان سووشون بین سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۵ اتفاق می‌اُفتد. دورانی که ایران تحت اشغال نیرو‌های بیگانه قرار داشت و قحطی و فقر سراسر ایران را فرا گرفته بود. دانشور در این رمان داستان یک خانواده ملاک شیرازی را در دهه بیست روایت می‌کند. داستان زری و یوسف، زوجی از طبقه ملاک شیرازی، بازتابی از تضاد‌های ملی‌گرایی، اخلاق، و استیصال اجتماعی آن دوره است. رمان با تلفیق عناصر اسطوره‌ای – از جمله ارجاع به سیاوش شاهنامه – به روایتی حماسی، اما شخصی از تقابل فرد با ساختار‌های سلطه می‌پردازد. مرد این خانواده، یوسف که بسیار میهن دوست و وطن پرست است در برابر درخواست انگلیسی‌ها برای اعطای محصول خود به آنها مقاومت می‌کند و همین موضوع باعث می‌شود به دست یک ناشنانس کشته شود. مرگ یوسف، زری همسر یوسف را پریشان حال می‌کند و باعث می‌شود زری یوسف را در رویاهایش مانند یکی از اساطیر باستانی ایران یعنی سیاوش ببیند. شدت پریشان حالی زری به قدری زیاد است که همگان خیال می‌کنند او دیوانه شده است. اما زری خیلی زود بر خودش مسلط می‌شود و سعی می‌کند آنطور که یوسف می‌خواسته، زندگی کند؛ حالا مرگ یوسف باعث تحول و تغییر دیدگاه زری شده است.

رمان سووشون به قدری خوب از کار درآمد که بسیاری از نویسندگان و منتقدان ادبی از این رمان به عنوان یکی از بهترین رمان‌های معاصر ایرانی یاد کردند. منتقدانی همچون حسین پاینده و حسن میرعابدینی بار‌ها به جایگاه شاخص سووشون در ادبیات داستانی معاصر اشاره کرده‌اند.

نرگس آبیار کارگردان سووشون کیست؟

نرگس آبیار متولد ۶ اسفند ۱۳۵۰ است و کارش را از سال ۱۳۷۶ و با داستان نویسی آغاز کرد. او در ابتدا دو رمان برای نوجوانان بنام‌های «دو خط» و «داستان زنی که یاس فلسفی داشت» نوشت. آبیار سپس دو داستان بزرگسالانه بنام‌های «عروس آسمان» (درباره زندگی رابعه عدویه) و «کوه روی شانه‌های درخت» را به نگارش درآورد که دومی برنده جایزه هشتمین جشنواره کتاب دفاع مقدس شد. 


بیشتر بخوانید:همه آنچه باید درباره سریال سووشون بدانید| گران‌ترین سریال نمایش خانگی 


آبیار از سال ۱۳۸۴ ساخت فیلم‌های کوتاه و مستند را آغاز کرد و اولین فیلم کوتاه او «بن بست مهربان» برنده بهترین جایزه از جشنواره فیلم کوتاه ستایش شد و در چند جشنواره بین المللی هم شرکت کرد. آبیار کار خود در سینمای حرفه‌ای را در سال ۱۳۹۱ و با ساخت «اشیا از آن آنچه در آینه می‌بینید به شما نزدیک‌تر است» آغاز کرد. اما آبیار با دومین فیلم سینمایی خود یعنی «شیار ۱۴۳» به شدت مورد توجه منتقدان قرار گرفت. فیلم داستان مادری را روایت می‌کند که پسرش سال‌ها است به جنگ رفته و از او خبری نیست، مادر هم صبورانه منتظر اوست و آمدن پسرش را انتظار می‌کشد... روایت متفاوت آبیار از داستان صبر مادرانی که هم پای پسران خود در جنگ نقش داشتند، او را کاندیدای چند سیمرغ در سی و دومین جشنواره فیلم فجر کرد. شیار ۱۴۳ با کسب سه سیمرغ بهترین بازیگر زن، بهترین فیلم از نگاه تماشاگران و جایزه ویژه هیئت داوران و یک اکران خوب به موفقیت زیادی دست پیدا کرد. آبیار با ساخت «نفس» که تاریخ معاصر ایران را از نگاه یک دختر بچه روایت می‌کند، موفقیت شیار ۱۴۳ را تکمیل کرد. این کارگردان با ساخت تریلر امنیتی «شبی که ماه کامل شد» و کسب شش سیمرغ بلورین تبدیل به کارگردانی شد که می‌تواند پروژه‌های سنگین و پرخرج را هم به نتیجه برساند. آبیار با ساخت «ابلق» به جنبش می‌تو واکنش محافظه کارانه‌ای نشان داد و در نهایت سراغ شبکه نمایش خانگی رفت. 

ساخت دو سریال عظیم و پرخرج «سووشون» و «بامداد خمار» برای شبکه نمایش خانگی نشان داد آبیار رویا‌های زیاد و بزرگی در سر دارد. آبیار در سال ۱۳۹۹ به عضویت آکادمی اُسکار درآمد که این عضویت واکنش برخی سینماگرانی که اعتقاد داشتند آبیار کارگردانی نزدیک به حاکمیت است و به همین دلیل نباید عضو آکادمی اُسکار شود، را برانگیخت. آبیار بعد‌ها در برنامه‌ای اعلام کرد که هیچ نسبتی با طیف اصولگرا ندارد و حتی به واسطه دیدار با سیدمحمد خاتمی رئیس جمهور اسبق ایران مورد حمله این طیف سیاسی هم قرار گرفته است.

جنجال‌ها و حواشی قسمت اول سووشون

قسمت اول «سووشون» با یک سکانس عروسی مفصل آغاز می‌شود که در آن رقص، تماس فیزیکی میان بازیگران و حتی دیالوگ‌هایی با بار اروتیک، واکنش‌های تند به همراه داشت. بسیاری معتقدند چنین سکانس‌هایی با استاندارد‌های «تلویزیون خانواده‌محور» در ایران در تضاد است.

سووشون پیش از پخش هم درگیر حواشی بسیار زیادی شد. ساترا مجوز پخش سریال را خیلی دیر صادر کرد و حتی اجازه نداد پوستر‌های فیلم با عکس بازیگران سریال در سطح شهر به نمایش دربیایند. شایعات زیادی درباره سریال وجود داشت که به شدت کنجکاوی تماشاگر را برمی‌انگیخت. هزینه‌ی ساخت هر قسمت از سریال سووشون یکی از این موارد بود. بر اساس آمارها، هر قسمت از یک سریال در شبکه نمایش خانگی تقریباً سه میلیارد تومان هزینه دارد؛ این در حالی است که گفته می‌شود هر قسمت از سریال سووشون چیزی در حدود هشت میلیارد تومان خرج برداشته است. این هزینه هنگفت توقعات را از سریال بالا برد و همه منتظر بودند تا ببیند آبیار در سووشون چه کرده است. 

با پخش قسمت اول مشخص بود که سریال بدون واکنش نخواهد بود و صدای محافظه‌کاران را درخواهد آورد. کار به قدری بالا گرفت که نه تنها سریال توقیف شد که پلتفرم نماوا هم به خاطر انتشار این سریال مسدود شد. 

سووشون مضمون قابل ستایشی دارد. کارگردان در ایران سریال مانند نویسنده رمان کوشیده که وطن پرستی مرد ایرانی (اعتراض یوسف به برگزاری عروسی مجلل دختر حاکم در حالی که مردم گرسنه هستند) و نجابت زن ایرانی (رد کردن پیشنهاد رقص افسر انگلیسی توسط زری) را نمایش دهد. اما سریال خط قرمز‌هایی را هم جا به جا کرده است. سووشون را می‌توان سریال هنجار شکنی دانست که می‌کوشد با ایجاد موقعیت‌های حساسیت برانگیز، توجه مخاطب را به خود جلب کند. 

از سوی دیگر، روایت کند و بیش از اندازه طولانی قسمت اول (۸۵ دقیقه) و استفاده از دوربین روی دست و نما‌های اغراق‌آمیز، بیش از آن‌که حس غوطه‌وری القا کند، برای مخاطب خسته‌کننده از آب درآمده است.

قسمت اول سووشون را می‌توان «هیاهوی بسیار برای هیچ» نامید. باید منتظر ماند و دید که آیا پخش سریال ادامه خواهد داشت یا این سریال را هم باید در فهرست محصولات توقیفی شبکه نمایش خانگی قرار داد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۸
مدرس بازنشسته دانشگاه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۰
7
8
به ساترا حرجی نیست که امروز ریاست آن بر عهده جواد رمضان نژاد تفرقه افکن است که پیشتر به جهت توهین به مقدسات اهل سنت از شبکه پنج سیما اخراج شد صحبتم با شما هموطن فرهیخته است لطفاً اگر چیزی از پیشینه سیمین و نرگس آبیار نمی دانید حداقل سکوت کنید.سیمین دانشور در جایگاه نویسنده ارزشمندترین رمان ایران (سووشون)، بدون شک شانس آن را داشته است که اقتباس کار او را صرفا نه یک کارگردان ساده بلکه یک استاد ادبیات و نویسنده با مطالعه انجام دهد، یک نویسنده و اقتباس گر مسلط به ادب فارسی ( نرگس آبیار )که نه صرفا یک کارگردان خوب است بلکه خودش پیش از آن که کارگردان باشد یک نویسنده مسلط بر ادبیات کهن و معاصر فارسی است، به جرات در دوره ما بهترین اقتباس گر ادبیات فارسی است، لطفا در قضاوت منصف باشیم
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۰
من با سانسور و هرگونه سرکوب مخالفم. ولی به نرگس آبیار فمنیست کج فهم و وابسته هیچگاه نگو مولف و نویسنده!!! مرغ پخته خندش میگیره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
3
3
خب این صحنه ها اگر حذف میشد یا اصلا برداشت نمیشد هم واقعا در جذب مخاطب تاثیری نداشت
هم موضوع جالب است هم تیمی که آن را ساخته تیم قوی و خوبی بوده
پس گاهی مطابق با عرف پیش رفتن در فیلم ها باعث میشه دهن بعضی سانسورچی ها بسته شود و در کار فرهنگی خللی ایجاد نکنند
بینام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۴ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
4
3
این سریال به هیچ عنوان اخلاقی نیست مزخرفترین سریال درتمام عمرم نبایدنمایش داده بشه این خانم پاشوبیسترازگیلیمش درازکردن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
4
3
در قسمت اول هیاهو و کش دادن طولانی برای هیچ، و کلا خیلی مسخره بود و فقط انگار مردم باید بشینن قیافه و صدای بد لهجه طباطبایی رو تحمل کنن به هر دلیلی توقیف شد خوب شد، در این قسمت نتونست هیچ بیننده‌ای رو جذب کنه حتی با وجود گذاشتن صحنه های زاید که هیچ تاثیری در مفهوم داستان نخواهد داشت..‌‌...‌‌
احمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
0
3
هرفیلمی‌که‌درجمهوری‌ضد‌اسلامی‌ساخته‌میشود‌یک‌قصد‌دارد‌وان
هم‌تبلیغ‌شخص‌پرستی‌وقبر‌پرستی‌دترویج‌خرافات‌حوزوی
حالا هرکی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
1
4
قسمت اول سریال خیلی زیبا بود .دوربین روی دست گیج بودن زری رو میخواست نشون بده .کسایی که رمان سوسوشون رو خونده باشن کاملا متوجه این مسئله هستن و درک میکنن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
مثلا میخوایی بگی تو خوندی؟کتاب پر رو هم بخون مسلما تو جامعه ایی که زنان و مردانی بلند شدن برای ایجاد فضاهایه بی حیایی هر مدل فیلم ساختن درست نیست از خانم آبیار بعیده
ایمان چراغی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۲ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
2
2
خیلی هم عالی
تارا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۵ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
5
6
احمق ها گند زدین تو مملکت و تر زدید تو نهاد خانواده با این مملکتی که درست کردید حالا این سریال برای نهاد خانواده بده !!!!؟؟؟؟ کل ملت ایران از صبح تا شب pmc و gem و کانالهای ماهواره‌ رو میبینن تو کل کشورهای دنیا ملت با مایو و بدون مایو میرن شنا میکنن نهاد خانواده هم سر جاش هست اتفاقا محکمتر هم شده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
افریییین???
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۱
3
3
به نظر من داشتن حواشی مثل رقص و دست همدیگر را گرفتن و ... آنقدر نبودش به قصه اصلی ضربه نمیزد که حذفش صورت نگیرد. این حواشی برای جذب مخاطب است در صورتی که نوع ساخت و حفظ داستان با نقاط قوتش جلوه زیباتر و ماندگارتر دارد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
چرا سریال‌های خانگی همه دارن میرن بطرف بی اخلاقی یک سریال بی اندازه سیگار میکشن یکی بی‌حد مشروب میخورن یکی دیگه همش میگن گه خوردی یا گه خورده آخه نمیشه به جای این کلمه بگی غلط کردی یا کرده مشروب کم بخوری سیگارو دقیقه ای یه دونه نکشی و یا حتما باید برا جذب مخاطب دست به همدیگه بزنین اینطور پیش بریم برهنگی رو هم شاهد خواهیم بود و دیگه سریال ترکیه ای باید برا ایرانی دستمال بندازه.
سمیرا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
0
0
والا من که اصلا خوشم نیومد از قسمت اول یعنی انقدر کسل کننده بود اصلا نتونستم نگاه کنم هم لهجه هاشون هم انگلیسی حرف زدن وسط فیلم مرد انگلیسی واقعا مزخرف بود اینهمه تبلیغ شده بود خدایی هنرپیشه های خیلی خوبی ام داره ولی متاسفانه چنگی به دل نزد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
0
0
اصلا از خانم آبیار انتظار نمیرفت مسلما ایشون هم برای فروش بیشتر هم قدم شدن با قانون شکنان وبی حیاهایه موجود
کمی خجالت بکشید و اینجور بی پروا نسل آینده رو چوخ ندید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
0
0
چون صدا وسیمای داعشی حکومت تندرو دوره جاهلیت چشم چران،کلا با فرهنگ وادب وهنر مشکل زیاد داره؟! به جای تغییر خود می‌خواهد کل جهان راتغییر دهد؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
0
0
داستان خوب ولی نمیدونم چرا کارگردان‌ها برای اینکه خودش رامطرح کنه از در ترويج بی حیایی وارد می شوند والا اون زمان ها مردها اگر زنشون هم دوست داشتند اینقدر بروز نمی دادند
م
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۲
0
0
بیشتر داشتن لحجه شیرازی رو مسخره میکردن
نظرات شما