تاریخ انتشار: ۰۶:۲۱ - ۲۰ تير ۱۴۰۵

روزنامه نزدیک به دولت: حفظ مذاکرات، ضرورتی اقتصادی است نه یک انتخاب سیاسی

روزنامه اعتماد در گزارشی با بررسی پیامد‌های اقتصادی تشدید تنش‌های منطقه‌ای، هشدار می‌دهد خروج از دیپلماسی می‌تواند اقتصاد ایران را با «گریز از ریال»، رکود تورمی و فرسایش سرمایه اجتماعی و اقتصادی مواجه کند.
اقتصاد ایران

رویداد۲۴| روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «دیپلماسی تنها راه‌حل بازگشت ثبات به اقتصاد» به بررسی آثار اقتصادی تشدید تنش‌های نظامی و سیاسی پرداخت و نوشت در حالی که امید‌ها به کاهش تحریم‌ها و پیشرفت مذاکرات افزایش یافته بود، حملات بامداد ۱۷ تیرماه به چند نقطه در هرمزگان و بندرعباس بار دیگر فضای نااطمینانی را بر اقتصاد کشور حاکم کرد.

این روزنامه با اشاره به تداوم سخنان دونالد ترامپ درباره ادامه مذاکرات، تأکید کرد افزایش تعاملات تجاری و جذب سرمایه‌گذاری خارجی از مسیر دیپلماسی، یکی از مهم‌ترین پیش‌نیاز‌های توسعه اقتصادی، رشد تولید و ایجاد اشتغال است.

در ادامه گزارش، وحید شقاقی‌شهری، اقتصاددان، با هشدار نسبت به پیامد‌های کنار گذاشتن دیپلماسی گفت: «خروج از دیپلماسی در سپهر سیاست خارجی ایران پیش از آنکه یک تصمیم سیاسی باشد، یک شوک سهمگین به زیرساخت‌های روانی و واقعی اقتصاد است.»

او افزود: «در اقتصادی که درگیر ناترازی‌های عمیق بانکی و بودجه‌ای است، دیپلماسی تنها یک ابزار برای رفع تحریم نیست، بلکه کارکردی حیاتی در مقام "تعدیل‌کننده انتظارات" و "کاهش ریسک سیستماتیک" دارد.»

شقاقی‌شهری با اشاره به آثار نااطمینانی بر بازار‌ها تصریح کرد: «فرآیندی که در اینجا رخ می‌دهد، نه یک نوسان ساده بازار، بلکه "گریز از ریال" است.» به گفته او، در چنین شرایطی هجوم به بازار‌های طلا، ارز و سکه تشدید شده و این روند به افزایش تورم ساختاری و کاهش قدرت خرید خانوار‌ها منجر می‌شود.

این اقتصاددان همچنین هشدار داد که در صورت تداوم محدودیت‌های ناشی از جنگ و تحریم، اقتصاد با «فشار هزینه‌ای-معیشتی»، «شوک عرضه» و تشدید رکود تورمی روبه‌رو خواهد شد و در نهایت «افق آرزو‌های اقتصادی جامعه» از تولید و کارآفرینی به حفظ ارزش دارایی‌ها تغییر می‌کند.

شقاقی‌شهری در بخش دیگری از گفت‌و‌گو تأکید کرد: «دیپلماسی در دوران جنگ نه صرفاً یک ابزار سیاسی، بلکه به مثابه "تجهیزات مدیریت ریسک" برای حراست از شریان‌های حیاتی اقتصاد است.» او افزود فعال‌سازی دیپلماسی و کاهش نااطمینانی، «تنها راهبرد مؤثر برای ممانعت از تبدیل "هزینه‌های جنگ" به "بحران معیشتی پایدار"» است.

این اقتصاددان در ادامه پیشنهاد کرد ایران برای کاهش آسیب‌پذیری اقتصادی، راهبرد ائتلاف‌سازی ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک با کشور‌هایی مانند چین، روسیه، ترکیه، عربستان، پاکستان، هند، اندونزی و برزیل را دنبال کند و همزمان «حفظ و تداوم آتش‌بس و مذاکرات مستمر با دولت آمریکا با هدف مدیریت و کاهش تنش‌ها» را در دستور کار قرار دهد.

در بخش دیگری از این گزارش، فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی ایران، نیز تأکید کرد: «اقتصاد ایران بیش از هر زمان دیگری به ثبات سیاسی و تداوم دیپلماسی نیاز دارد.»

او گفت افزایش تنش‌های نظامی، نخستین آثار خود را در بازار‌های مالی، تجارت خارجی، سرمایه‌گذاری و معیشت مردم نشان می‌دهد و افزود: «حفظ مسیر گفت‌و‌گو و استفاده از ظرفیت دیپلماسی نه یک انتخاب، بلکه ضرورتی اقتصادی است.»

شکرخدایی با بیان اینکه «هیچ جنگی برای همیشه ادامه پیدا نمی‌کند و در نهایت کشور‌ها ناگزیر به مذاکره بازمی‌گردند»، تأکید کرد هرچه مسیر گفت‌و‌گو زودتر فعال شود، هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی نیز کاهش خواهد یافت.

به گفته این عضو اتاق بازرگانی ایران، تشدید تنش‌ها می‌تواند درآمد‌های ارزی و صادرات نفت را تحت فشار قرار دهد، کسری بودجه را افزایش دهد، تجارت خارجی و سرمایه‌گذاری را با مشکل مواجه کند و در نهایت به رشد تورم و کاهش قدرت خرید خانوار‌ها بینجامد.

شکرخدایی همچنین با اشاره به چشم‌انداز ماه‌های آینده گفت مهم‌ترین نگرانی اقتصاد ایران، روند افزایشی تورم است و در صورت تداوم تنش‌ها، فشار بیشتری بر معیشت خانوار‌ها وارد خواهد شد.

او در پایان تأکید کرد: «کاهش تنش‌های خارجی، حفظ مسیر دیپلماسی، ایجاد ثبات در روابط اقتصادی و افزایش اطمینان فعالان اقتصادی می‌تواند از شدت این فشار‌ها بکاهد و زمینه را برای بازگشت تدریجی آرامش به اقتصاد کشور فراهم کند. هرچه دیپلماسی فعال‌تر باشد، احتمال کاهش ریسک‌های اقتصادی، کنترل تورم و بهبود فضای کسب‌وکار نیز بیشتر خواهد بود.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما
captcha