تاریخ انتشار: ۱۳:۰۷ - ۰۹ مهر ۱۳۹۷
سخنگوی وزارت بهداشت:

۴۲ فوتی و مرگ مغزی بر اثر مصرف الکل/ مرگ بر اثر مصرف الکل بیش از مرگ و میر ناشی از بیماری‌های مهم است

سخنگوی وزارت بهداشت آخرین آمار قربانیان مصرف الکل در کشور را اعلام کرد.

رویداد۲۴ ایرج حریرچی در نشست خبری این هفته خود با اشاره به اثرات مضر مصرف الکل گفت: میان مصرف الکل و سیروز و نارسایی کبدی و التهاب لوزالمعده حاد و مزمن رابطه تنگاتنگ وجود دارد. همچنین مصرف الکل درایجاد سرطان‌های مختلف مثل لوزالمعده، مری، روده بزرگ، معقد و کبد و سرطان پستان در زنان نقش موثری دارد.

وی افزود: مصرف الکل در بارداری اثرات مخربی در سلامت نوزاد و پیامدهای منفی زیادی دارد. همچنین مصرف الکل احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد. الکل باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن ضعیف شده و خطر ابتلا به سل افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر این ارتباط قوی بین مصرف الکل و ایدز وجود دارد.

سخنگوی وزارت بهداشت یادآور شد: مشکلات روانی، جراحات عمدی و غیرعمدی نیز از دیگر تبعات مصرف الکل است و خطر خودکشی و خشونت با مصرف الکل افزایش پیدا می کند. مصرف الکل همسرآزاری را نیز افزایش می‌دهد. تصادفات عمدی و غیر عمدی یا قتل از عوامل مصرف الکل است.

وی یادآور شد: آخرین گزارش‌ها در جهان حاکی از آن است که 57 درصد افراد بالای 15 سال دریک سال گذشته مصرف الکل نداشته‌اند. به عبارت دیگر 43 درصد افراد بالای 15 سال در جهان در یک سال گذشته حداقل یک بار مصرف الکل داشته‌اند. سرانه مصرف الکل در افراد بالای 15 سال از 5.5 لیتر در سال 2005 به 6.4 لیتر در سال 2010 افزایش یافته است و در سال 2016 سطح 6.4 لیتر مانده است. سرانه مصرف هم اکنون 32.8 گرم الکل خالص در روز است که بالاترین سرانه مصرف در کشورهای اروپایی است.

حریرچی افزود: شیوع بالای مصرف الکل تعریف مصرف 60 گرم یا بیشتر حداقل یک نوبت در ماه در سطح دنیا از 22.6 درصد در کل جمعیت کاهش یافته است.

حریرچی در خصوص شیوع مصرف الکل و تاثیر آن در مرگ و میر افراد گفت: مرگ بر اثر مصرف الکل بیش از مرگ و میر ناشی از بیماری‌های مهم و اصلی در جهان است.

معاون کل وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: به دلیل برخی از محدودیت‌ها و ملاحظات فرهنگی مصرف الکل در ایران نسبت به کشورهای جهان پایین‌تر است. اما نسبت به میزان مصرف فرد، مصرف الکل از کشورهای دیگر در ایران بیشتر است.

وی افزود:‌ در ایران 4.9 افراد بالای 18 سال در یک سال سابقه مصرف حداقل یک بار الکل را داشته‌اند و در کل 8.8 درصد جمعیت بالای 18 سال سابقه مصرف الکل را حتی یک بار دارند. علاوه بر این سابقه مصرف مشروبات الکلی در 12 ماه گذشته در 5.7 درصد از جمعیت 15 تا 64 ساله کشور گزارش شده و در این بین مصرف مردان بیش از 10 برابر زنان بوده است. در کل جمعیت این رقم 2.79 درصد است. به عبارتی دیگر 2 میلیون و 101 هزار و 819 نفر در کل کشور حداقل یک بار الکل مصرف کرده‌اند. 623 هزار و 784 نفر به طور مستمر از الکل استفاده می‌کنند. در واقع شیوع مصرف الکل در مردان در سنین 20 تا 29 ساله مجرد، دارای تحصیلات متوسط یا بالا، افراد شاغل یا افراد ساکن در کلانشهرها و افراد با وضعیت اقتصادی و اجتماعی مناسب بیشتر دیده می‌شود.

وی یاد آورشد: اختلال مصرف الکل شامل سوءمصرف و وابستگی به الکل در 96 درصد از افراد بالای 18 سال گزارش شده است. الکل انواع مختلفی دارد که نوع چرب آن معمولاً عوارضی جز مستی ایجاد نمی‌کند و مسمومیت ندارد اما الکل‌های تقلبی بسیار مشکل‌زا هستند و مشکلات حاد جسمانی ایجاد می‌کنند. در ایران به این دلیل که الکل به صورت غیر قانونی از منابع غیر قابل اطمینان تهیه می‌شود ممکن است باعث تولید الکلی غیر از الکل اتیلیک در مشروب شود.

سخنگوی وزارت بهداشت در خصوص خرید و فروش شیشه‌های الکلی برند گفت: سر دسته الکل‌های تقلبی الکل متلیک یا الکل چوب است که از مواد موجود در مواد اولیه مشروبات الکلی مثل چوب متصل به انگور، کشمش یا هسته آنها ایجاد می‌شود، البته الکل متلیک را نمی‌توان از روی طعم و مزه تشخیص داد. این نوع از الکل بسیار خطرناک است و خطرات جانی مثل مرگ و نابینایی دارد. این مشروبات در کارگاه‌های زیرزمینی تولید می‌شود و به اسم مشروب‌های برند به فروش می‌رسد. متاسفانه در کشور شاهد همه‌گیری ناشی از مسمومیت با الکل‌های تقلبی هستیم. مسمومیت از طریق الکل متانول طی چند ساعت مصرف‌کننده را با عوارضی متعدد از جمله ناتوانی‌های جسمی و مرگ مواجه خواهد کرد.

حریرچی در خصوص عوارض مصرف الکل‌های تقلبی گفت: اگرچه مصرف الکل در کشور ما غیر قانونی است اما مانند بسیاری از مواد محرک دیگر به فروش می‌رسد و مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورت بروز مسمومیت از الکل‌های تقلبی باید هرچه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کنیم یا با اورژانس تماس بگیریم. البته بعضی افراد به دلیل ترس یا بازخواست شدن از این کار پرهیز می‌کنند که باید به اطلاع برسانم در صورت مراجعه افراد به بیمارستان‌ها به دلیل مسمومیت از الکل‌های تقلبی هیچگونه گزارشی به نهادهای امنیتی داده نمی‌شود و در واقع از ما درخواست هم نشده است.

معاون وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: الکل از طریق معده و دهان بسیار سریع جذب می‌شود و قبل از جذب آن تظاهرات بالینی برای فرد ایجاد نمی‌شود که بتواند اقدام به استفراغ عمدی کند. در مجموع مصرف الکل متلیک باعث علائم شکمی، استفراغ، اختلال بینایی و اغما می‌شود. با توجه به اینکه مصرف‌کنندگان بیشتر از قشر جوان هستند این عوارض جامعه را برای مدت طولانی درگیر می‌کند. گفتنی است عوارض ناشی از مصرف الکل متلیک طی 6 تا 24 ساعت خود را نشان می‌دهد اما علائم ناشی از الکل متلیک با چند ساعت تاخیر بروز پیدا می‌کند.وی افزود: مصرف همزمان الکل و مواد مخدر باعث تشدید اثر هرکدام از آنها می‌شود.

حریرچی در خصوص آمار مسمومیت‌های اخیر بر اثر مصرف الکل اظهار داشت: از 16 شهریور تا 8 مهرماه آمار افرادی که به دلیل مسمومیت بر اثر مصرف الکل‌های تقلبی به مراکز درمانی مراجعه کرده‌اند 460 نفر است که بیشتر از استان‌های البرز، کهکیلویه و بویراحمد، فارس، خراسان شمالی و هرمزگان بوده اند. از این تعداد 42 نفر فوت شده‌اند و یا به مرگ مغزی دچار شده‌اند و 93 درصد فوتی‌ها مرد بوده‌اند. جوان‌ترین فوتی به دلیل مصرف الکل یک دختر 19 ساله و مسن‌ترین فرد یک آقا با 57 سال سن بوده است. علاوه بر این 41 درصد از مسمومین در سنین 26 تا 35 سال بوده‌اند و از 460 مسموم 177 نفر بستری شده‌اند و 241 نفر هم مرخص شده‌اند. 42 نفر فوتی و مرگ مغزی و 170 نفر دیالیز شده‌اند. گفتنی است 16 نفر در این میان نابینا شده‌اند.

حریرچی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا در خصوص داروی تولید داخل بیماران سرطانی و کیفیت پایین آن نسبت به مشابه خارجی آن گفت: کیفیت داروها در آزمایشگاه‌ها اثبات می‌شود و تاثیر ‌آن هم در تحقیقات علمی قابل مطرح کردن است. همانطور که مشاهده می‌کنید تبلیغات مسمومی در خصوص کالاهای ایرانی در فضای مجازی صورت می‌گیرد که داروها هم از این تبلیغات مستثنی نیستند.

وی افزود: مشکل ما در خصوص این موضوع فرهنگی است و منحصر به بیماران هم نیست و پزشکان هم گاهی تبلیغات مسمومی در خصوص داروهای تولید داخل انجام می‌دهند. لازم به ذکر است طبق قانون دارویی که مشابه داخلی آن به تایید وزارت بهداشت رسیده باشد باید تجویز شود و در صورت وجود مشابه داخلی هر دارویی تجویز مشابه خارجی آن طبق قانون مقدور نیست.

سخنگوی وزارت بهداشت تاکید کرد:‌ یکی دیگر از مشکلاتی که در این بین دامنگیر جامعه پزشکی و وزارت بهداشت شده، این است که برخی شرکت‌های واردکننده مراودات مالی دارند و به همین دلیل برخی جهت‌گیری‌ها صورت می‌گیرد.

ادامه دارد...

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان