تاریخ انتشار: ۱۹:۰۳ - ۱۱ آذر ۱۳۹۸

رعایت نکات بهداشتی، راهکار کاهش ابتلا به آنفلوانزا است

آنفلوانزا بیماری میهمان اغلب خانوار‌ها همزمان با فصل سرد سال است، هر چند استفاده از واکسن در مواردی محدود از شیوع و همه‌گیری این بیماری کاهش می‌دهد، اما قطع زنجیره انتقال این بیماری از فردی به فرد دیگر، رعایت موازین بهداشت فردی و رعایت نکاتی ساده و در عین حال مهم است.

رعایت نکات بهداشتی، راهکار کاهش ابتلا به آنفلوانزا استرویداد۲۴ بهنام لشگر آرا رئیس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز روز دوشنبه با بیان اینکه خطر این بیماری در کودکان، سالمندان، افرادی که مشکلات جسمی جدی دارند مانند بیماران قلبی، ریوی یا افراد مبتلا به دیابت، بیشتر از سایرین است نسبت به انتقال ویروس آنفلوانزا هشدار داد و بیان داشت : آنفولانزا یک بیماری واگیردار ویروسی است. ویروس این بیماری به راحتی از راه ذرات ریز خارج شده، از بینی و دهان فرد مبتلا از شخصی به شخص دیگر منتقل می شود.

این کارشناس علوم پزشکی با تاکید بر اینکه این ذرات ریز در زمان صحبت کردن، سرفه و عطسه کردن از دهان یا بینی خارج و وارد هوا شده و پس از ورود به دستگاه تنفس انسان در بینی، گلو یا ریه ثکثیر و بیماری ایجاد می شود افزود: تماس دست با اشیای آلوده و سپس تماس دست آلوده با دهان، بینی یا چشم هم می تواند این بیماری را ایجاد کند.

لشگر آرا اضافه کرد: آنفولانزا در بیشتر انسان های سالم در عرض هفت تا ۱۰ روز بهبود می یابد، اما گاهی باعث بیماری های عفونی دیگر مانند عفونت گوش، عفونت سینوس ها یا عفونت راه های هوایی ریه و گاهی سینه پهلو می شود. برای سه تا چهار روز علائم اولیه آنفولانزا مانند تب، سرفه، بدن درد، سردرد و ضعف وجود دارد، اما سرفه های خشک و آبریزش بینی و گلودرد ممکن است برای یک هفته باقی بماند.

به گفته وی خطر این بیماری در کودکان، سالمندان، افرادی که مشکلات جسمی جدی دارند مانند بیماران قلبی، ریوی یا افراد مبتلا به دیابت، بیشتر است. این افراد ممکن است در اثر ابتلا به این بیماری در بیمارستان بستری شوند.یک روز قبل از شروع علائم تا هفت روز بعد از آن، بیشترین خطر انتشار بیماری از فرد بیمار به دیگران وجود دارد.

رئیس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین گفت: از آنجا که ویروس آنفلوانزا خود را تغییر شکل می‌دهد، بدن برای همیشه در برابر ابتلا به آن ایمن نمی‌شود، گرچه تزریق واکسن آنفولانزا در هر سال می‌تواند به پیشگیری از آن کمک کند، اما تزریق این واکسن به همه افراد توصیه نمی شود.

لشگر آرا ترزیق سالیانه واکسن آنفولانزا را برای کودکان ۶ ماهه تا ۵ ساله ، تمام بزرگسالان ۶۵سال و بالاتر ، کودکان یا بزرگسالان دارای نقص ایمنی بدن یا مبتلا به آسم، بیماری های مزمن قلبی یا بیماری های ریوی ، بانوانی که احتمال می دهند در فصل شیوع آنفلوانزا باردار می شوند و افرادی که در محیط های با احتمال خطر بالای ابتلا به آنفلوانزا کار یا زندگی می کنند، مانند مهدکودک ها، خانه سالمندان، مراکز بهزیستی مفید دانست.

رئیس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین توصیه کرد برای کاهش خطر ابتلا به آنفلوانزا دست های خود را به طور مرتب و مکرر با آب و صابون بشوییم. از افرادی که احتمال دارد به این بیماری مبتلا باشند، دوری کنیم.در هنگام صحبت با افراد مشکوک به آنفلوانزا دست کم یک متر فاصله را رعایت کنیم.اگر آب و صابون برای شستشوی دست نداریم، دست های خود را مکرر به ژل های ضد عفونی کننده آغشته کنیم.دست خود را به چشم و بینی و دهان خود نزنیم.سطوح آلوده مانند دستگیره و میز و موبایل و صفحه کلید رایانه را مرتب ضد عفونی کنیم.از وسایل شخصی افراد مبتلا مانند بشقاب، قاشق، لیوان و ... استفاده نکنیم.

لشگر آرا در باره چگونگی کاهش خطر آنفلوانزا به دیگران نیز گفت: اگر به آنفلوانزا مبتلا شدیم، در خانه بمانیم و استراحت کافی داشته باشیم تا علاوه بر سرعت بهبودی، خطر انتشار بیماری را کاهش دهیم. در هنگام صحبت با دیگران فاصله یک متر را رعایت کنیم.از روبوسی و دست دادن با دیگران پرهیز کنیم.هنگام سرفه و عطسه، جلوی دهان و بینی خود را با دستمال بگیریم و دستمال آلوده را بی درنگ در سطل در دار بیندازیم. دست های خود را مرتب و مکرر با آب و صابون بشوییم.

وی ادامه داد: درمان بیماری در منزل اغلب بسته به علایم بیماری بستگی دارد. استراحت کافی و نوشیدن هرچه بیشتر مایعات گرم، سوپ و آش، همچنین بهره گیری از بخور آب داغ برای رفع برخی از علائم بیماری بسیار کمک کننده است.

رئیس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه گفت: در موارد تب بالا یا باقی ماندن تب بیش از چند روز ، تنفس سریع یا اشکال در نفس کشیدن ، مایل به آبی شدن رنگ پوست ، نداشتن توانایی نوشیدن مایعات به میزان کافی ، گیج یا هوشیار نبودن و یا تشنج و بدتر شدن علایم بیماری بعد از مدتی احساس بهبودی مراجعه به پزشک الزامی است.

بر اساس آمارهای موجود امسال تاکنون این بیماری جان ۱۲ نفر را در استان فارس گرفته است. بیشتر افراد جانباخته در استان فارس سالمند یا دارای بیماری زمینه‌ای همانند دیابت و آسم بوده‌اند کودکان زیر ۵ سال، افراد بالای ۶۰ سال، بیماران زمینه ای مثل تنفسی، قلبی-عروقی، کلیوی و دیابتی باید بیش از دیگران باید مواظب باشند تا به بیماری آنفلوآنزا مبتلا نشوند.

منبع: ایرنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان