تاریخ انتشار: ۰۹:۵۷ - ۱۴ تير ۱۴۰۰

احتمال ظهور القاعده در کنار طالبان؛ آیا کابل در حال سقوط است؟

پیشرو‌های گروه طالبان در سایه خروج نیرو‌های بیگانه از خاک افغانستان همچنان ادامه دارد؛ وضعیتی که نگرانی‌ها نسبت به سقوط دولت مرکزی و پیامد‌های ناشی از آن را افزایش داده است.

احتمال ظهور القاعده در کنار طالبان؛ آیا کابل در حال سقوط است؟

رویداد۲۴ با ادامه روند خروج نیرو‌های خارجی از افغانستان جنگ در این کشور شدت گرفته است بنابر آخرین گزارشات پیشروی طالبان در ولایت‌های شمالی شرقی از جمله بدخشان ادامه دارد. همچنین ادامه درگیری در مزر اسلام قلعه میان ایران و افغانستان باعث قطع اینترنت در هرات شده است. بر اساس گزارش شبکه الجزیره طالبان یک پایگاه نظامی در کابل را نیز تصرف کرده است.

به گزارش خبرگزاری آواپرس، ولسوالی سروبی ننگرهار تازه به دست طالبان سقوط کرده است و در لوگر نیز ولسوالی خروار، برکی، چرخ و چندین مناطق دیگر عملاً در دست طالبان است و سقوط ولسوالی‌ها و پیشروی‌های مخالفان دولت همچنان ادامه دارد. همچنین مسئولان امنیتی در ولایت پروان می‌گویند که جنگجویان طالبان شب گذشته بر پایگاه نظامی بگرام حمله کردند که این حمله توسط نیرو‌های امنیتی دفع شده است. فرمانده پلیس این ولایت اعلام کرد که طالبان شب گذشته از بخش‌های ولسوالی کوه صافی بر این پایگاه حمله کردند و این درگیری چندین ساعت ادامه داشت. آن‌ها منطقۀ "ژاله" از مربوطات ولسوالی بگرام و در ۱۲ کیلومتری این پایگاه رسیده بودند، اما نیرو‌های امنیتی و خیزش‌های مردمی این حمله را مهار کردند.

مقام‌های محلی در ولایت غور می‌گویند که صد‌ها تن از زنان این ولایت، برای مقابله با گروه طالبان سلاح برداشتند. این زنان می‌گویند که تا آخرین لحظه در برابر طالبان می‌جنگند. این زنان در کنار فرزندان و برادران خود در صفوف نیرو‌های امنیتی و دفاعی می‌جنگند و اطمینان دادند که تا آخرین مرمی در برابر طالبان ایستادگی خواهند کرد. در همین حال، در یک اعلامیه دفتر والی غور آمده است که این زنان هشدار داده‌اند که نمی‌خواهند دوران حاکمیت رژیم طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی دوباره تکرار شود. در این اعلامیه به نقل از زنان ولایت غور آمده است که آنان از نظام جمهوریت در مقابل امارت اسلامی طالبان حمایت می‌کنند. ولایت غور در زون غرب کشور، یکی از ولایت‌های ناامن است که جنگ‌جویان گروه طالبان اخیرا ولسوالی‌های شهرک، تولک، ساغر و دولینه این ولایت را تصرف کرده‌اند.

احتمال ظهور القاعده در کنار طالبان؛ آیا کابل در حال سقوط است؟

در همین حال نشریه فوربس گزارش داد طالبان در هفته‌های اخیر به حدود ۷۱۵ خودروی هاموی و دیگر خودرو‌های سبک به اضافه ده‌ها خودروی زرهی و سیستم‌های توپخانه‌ای سنگین دسترسی پیدا کرده است. فوربس به نقل از اوریکس گزارش داد دو عدد از تانک‌های ارتش ملی افغانستان، ده‌ها سیستم موتوری و سلاح‌های ضد هواپیما، که تعدادی از آن‌ها از جنگ جماهیر شوروی سابق- افغانستان در دهه ۱۹۸۰ میلادی باقیمانده‌اند، ۱۷ خمپاره انداز دی-۳۰، ۱۲۲ میلی‌متر، ۱۴۱ کامیون نویستار اینترنشنال آمریکایی، ۲۱ خودروی زرهی مقاوم و محافظت شده در برابر مین و کمین، بلدوزر، بیل مکانیکی و دیگر تجهیزات جزو تجهیزاتی است که به دست طالبان افتاده است. همراه این گزارش، فیلم‌ها و تصاویر زیادی از نیرو‌های امنیتی افغان در حال تسلیم تسلیحات و تجهیزات به طالبان وجود دارد که در رسانه‌های اجتماعی نیز منتشر شده‌اند.

روز گذشته نیز منابع امنیتی افغانستان اعلام کردند انفجار در برابر ساختمان استانداری قندهار در جنوب افغانستان دو کشته و یک زخمی بر جا گذاشت. این انفجار در برابر ساختمان استانداری قندهار به وقوع پیوست که خودروی حامل رییس دفتر استاندار قندهار هدف انفجار مین مغناطیسی قرار گرفت که براثر آن «منصور احمد» رییس دفتر استاندار قندهار همراه یک نگهبان استانداری کشته شدند و یک نگهبان دیگر زخمی شد. علاوه بر تشدید جنگ در میدان‌های جنگ افغانستان، ترور‌های هدفمند مسوولان و کارکنان دولت این کشور نیز ادامه دارد.


بیشتر بخوانید: رئالیسم غم‌انگیز خاورمیانه/ آیا ایران در بحران افغانستان طرف طالبان را انتخاب کرده؟


همچنین بر اثر انفجار مین کار گذاشته شده در کنار جاده در شهر «گردیز» مرکز استان پکتیا، در افغانستان دو زن و دو کودک کشته شدند. پلیس پکتیا، طالبان را مسوول این مین گذاری دانست، هنوز فرد یا گروهی مسئولیت این انفجار را برعهده نگرفته است. همچنین نیرو‌های پلیس افغان چهار مین کارگذاشته شده دیگر را در محل وقوع انفجار کشف و خنثی کردند. وزارت دفاع افغانستان همچنین اعلام کرد صد و چهل و سه عضو طالبان در عملیات شبانه روز گذشته نیرو‌های ارتش افغانستان در استان‌های ننگرهار، قندهار، هرات، غور، فراه، سمنگان، هلمند، بدخشان و کابل کشته و صد و بیست و یک نفر از آن‌ها زخمی شدند.

در پی این ناامنی‌ها و سقوط شهر‌ها در استان بلخ افغانستان، کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر مزارشریف مرکز این استان تعطیل و تخلیه شد. گفته می‌شود کنسولگری‌های ترکیه و پاکستان نیز در شهر مزار شریف تعطیل شده است.

آمریکا برای سناریوی سخت آماده می‌شود

به گزارش پالیتیکو در حالی که طالبان کنترل خود بر مناطق مختلف اطراف پایتخت را تقویت می‌کند، با خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان، این کشور وارد یک دالان تاریک شده و سفارت آمریکا در کابل از همه طرف در معرض خطر قرار می‌گیرد. همزمان برخی دیپلمات‌های آمریکایی بر این باور هستند که نمی‌توان به دوام این دولت ضعیف افغان اعتماد کرد چه برسد به حمایت این دولت از هیئت‌های دیپلماتیکی که باید در این کشور باقی بمانند. به نظر می‌رسد سفارت آمریکا همچنان در حالت آماده‌باش است و که یک نقشه راه فوق‌العاده که متعلق به سه سال قبل است، رو کرده که مهمترین سناریو‌هایی را که احتمالا دیپلمات‌های آمریکایی در صورت بروز هر گونه شرایط فوق‌العاده‌ای با آن‌ها مواجه شوند، مطرح کرده است. از مهمترین نکات این نقشه راه، اجرای یک حمله تروریستی در داخل کابل و یا مناطق اطراف پایتخت و یا حتی آغاز درگیری‌هایی خشونت‌آمیز باشد که محدوده امنیتی سفارت را به خطر بیندازند، البته این هیات دیپلماتیک برای خطرات یاد شده و مقابله با آن‌ها آماده شده است.

واشنگتن پست: ارتش افغانستان یا از بین می‌رود یا تسلیم می‌شود

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در گزارشی به بررسی تحولات میدانی افغانستان پرداخته است. این روزنامه آمریکایی نوشت: در صورت ادامه روند فعلی، آینده ناخوشایندی پیش رو خواهد بود. بدون حضور مشاوران و پشتیبانی هوایی ایالات متحده، واحد‌های ارتش افغانستان توسط طالبان نابود می‌شوند یا بدون جنگ تسلیم می‌شوند. دولت با ناامیدی شبه نظامیان بومی افغانستان را برای حضور در جنگ دعوت کرده است که خطر درگیری‌ها و هرج و مرج، سرقت‌های مسلحانه و راهزنی بیشتر را در برخواهد داشت که پیش‌تر افغانستان آن را در دهه ۱۹۹۰ تجربه کرده بود. حتی با این گونه حمایت‌ها دولت نمی‌تواند ادامه دهد و ارزیابی جامعه اطلاعاتی آمریکا می‌گوید پس از خروج نیرو‌های نظامی از افغانستان دولت این کشور ظرف ۶ تا ۱۲ ماه سقوط خواهد کرد. اگر این اتفاق بیفتد، نه تنها افغان‌ها در معرض خطر قرار می‌گیرند بلکه القاعده نیز می‌تواند پایگاه‌های خود را در این کشور احیا کند.

همچنین موجی از پناهجویان احتمالاً سرازیر خواهد شد و همسایگان خود مانند پاکستان را بی ثبات کرده و در مرز‌های اروپا تجمع گسترده می‌کنند. رقبای ایالات متحده مانند ایران، چین و روسیه می‌توانند نتیجه بگیرند که بایدن توان ایستادگی و از متحدان جنگ زده ایالات متحده مانند عراق، تایوان و اوکراین را ندارد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: طالبان ، افغانستان
نظرات شما
نظرسنجی
بهترین گزینه برای ریاست مجلس دوازدهم چه کسی است؟
پیشخوان