مشخصات موشک هوا به هوا پایتون-۵
رویداد۲۴ | حسین فلاحی: پایتون-۵ یک موشک هوا به هوا (AAM) نسل پنجم است که توسط سیستم های دفاعی پیشرفته رافائل (Rafael Advanced Defense Systems) ساخته شده است. این موشک جدیدترین عضو خانواده موشکهای هوا به هوا پایتون است. پایتون-۵ میتواند هواپیماهای دشمن را در بردهای بسیار کوتاه و فراتر از برد بصری هدف قرار دهد. Python-۵ دقیقترین و قابل اعتمادترین موشک هوا به هوای نیروی هوایی اسرائیل و یکی از پیچیدهترین موشکهای هدایت شونده در جهان است.
تاریخچه موشک هوا به هوا پایتون-۵
توسعه پایتون-۵ در دهه ۱۹۹۰ آغاز شد. این موشک برای اولین بار در نمایشگاه هوایی پاریس در ژوئن ۲۰۰۳ رونمایی شد. این موشک در طول برنامه آزمایشی توسعه و عملیاتی قابلیتهای برتر شناسایی و ردیابی هدف را نشان داد.
اولین استفاده عملیاتی از Python-۵ در اوت ۲۰۰۶ در جریان جنگ لبنان انجام شد. این موشک از یک جنگنده F-۱۶ فایتینگ فالکون شلیک شد و یک پهپاد ابابیل تی حزب الله را منهدم کرد. در اکتبر ۲۰۱۲، یک موشک پایتون که از یک جنگنده F-۱۶I نیروی هوایی اسرائیل پرتاب شد، با موفقیت یک هواپیمای بدون سرنشین حزب الله را که به حریم هوایی تل آویونفوذ کرده بود، رهگیری کرد. نیروی هوایی اسرائیل قصد دارد جنگندههای لاکهید مارتین F-۳۵ لایتینگ ۲ را به موشکهای پایتون-۵ مسلح کند.
ویژگیهای موشک هوا به هوای اسرائیل
پایتون-۵ مانند موشک پایتون-۴ دارای بدنه آیرودینامیکی است. این موشک همچنین دارای سیستم ناوبری اینرسی، موتور، سرجنگی و فیوز مجاورتی نسل قبلی خانواده پایتون است.
پایتون-۵ یک موشک دو منظوره است که برای ماموریتهای هوا به هوا و زمین به هوا مناسب است. این موشک دارای یک جستجوگر تصویربرداری نسل پنجم، نرم افزار مدرن، اقدام متقابل مادون قرمز پیشرفته (IRCCM) و سیستمهای کنترل پرواز است.
طول پایتون-۵، ۳.۱ متر، طول بالهای آن ۶۴ سانتی متر و قطر آن نیز ۱۶ سانتی متر است. وزن این موشک ۱۰۵ کیلوگرم است. این موشک میتواند یک کلاهک ۱۱ کیلوگرمی با مواد منفجره تکه تکه شده مجهز به فیوز مجاورتی لیزری فعال حمل کند.
سیستمهای هدایت و ناوبری پایتون-۵
موشک پایتون-۵ دارای جستجوگر مادون قرمز الکترواپتیکال جدید است. جستجوگر مادون قرمز هدف را اسکن و پس از شناسایی هدف برای تعقیب روی آن قفل میشود.
این موشک از یک آرایه صفحه کانونی باند موج دوگانه (FPA) استفاده میکند. آرایه صفحه کانونی باند موج دوگانه دستیابی به نقاط هدف کوچک را در طول روز یا شب در شرایط هوای صاف یا ابری تضمین میکند. الگوریتمهای بسیار پیشرفته تصویر و سیگنال، موشک را به سمت هدف هدایت میکند.
پایتون-۵ همچنین به قابلیتهای قفل کردن قبل از پرتاب (LOBL) و قفل کردن پس از پرتاب (LOAL) مجهز است. در حالت قفل کردن پس از پرتاب اطلاعات هدف از هواپیمای پرتاب به موشک مخابره میشود.
این موشک دارای احتمال اصابت بالا و مقاومت عالی در برابر اقدامات متقابل است. پایتون-۵ حتی میتواند با اهدافی که قادر به انجام مانورهای فرار هستند درگیر شود. توانایی پایتون-۵ در حمله همه جانبه / همه جهته، انهدام همزمان چندین هدف را فراهم میکند.
قابلیتهای دفاع هوایی پایتون-۵
پایتون-۵ به همراه موشک Derby BVR در سامانههای دفاع هوایی متحرک کوتاه و میان برد اسپایدر-SR/MR استفاده میشود. این موشکها با یک مجموعه تقویت کننده در نوع اسپایدر-MR نصب میشوند.
سامانه اسپایدر-SR/MR قادر به درگیری با طیف وسیعی از اهداف از جمله هلیکوپترهای تهاجمی، هواپیماهای جنگنده، بمب افکن ها، موشکهای کروز، پهپادها و مهمات هدایت شونده دقیق است. این سامانه قابلیت درگیری همزمان با چندین هدف هوایی را دارد.
موشکهای پایتون-۵ همراه با سامانههای اسپایدر به نیروی هوایی هند، نیروی هوایی گرجستان، نیروی هوایی جمهوری سنگاپور و ارتش پرو تحویل داده شده است. هواپیمای جنگی سبک بومی هند، تجاس، پس از انجام یک سری آزمایشات موفقیت آمیز در گوا موشک هوا به هوای پایتون-۵ را به عنوان بخشی از بسته تسلیحاتی خود اضافه کرد. در آوریل ۲۰۲۱، موشک پایتون-۵ از یک هواپیمای تجاس متعلق به آژانس توسعه هوانوردی آزمایش شد.
پیشرانه و سازگاری با هواپیما پایتون-۵
پایتون-۵ از یک موتور موشک سوخت جامد نیرو میگیرد. این پیشرانه سرعت ۴ ماخ و برد عملیاتی بیش از ۲۰ کیلومتر را برای پایتون-۵ فراهم میکند. پایتون-۵ میتواند با طیف گستردهای از هواپیماها از جمله اف-۵ئی/اف تایگر-۲، اف-۱۵ ایگل، اف-۱۶آی فایتینگ فالکون، داسو میراژ دی، F-۱ C، میراژ ۵، میراژ۲۰۰۰، جنگنده کفیر اسرائیل، سی هریر، HAL تجاس و اف-۳۵ لایتینگ ۲ عملیاتی شود.
مشخصات فنی کلی پایتون-۵
نوع: موشک هوا به هوا
سازنده: سیستمهای دفاعی پیشرفته رافائل
اپراتور اولیه: نیروی هوایی اسرائیل
وزن: ۱۰۵ کیلوگرم
وزن کلاهک: ۱۱ کیلوگرم
سرعت: ۴ ماخ
محدوده: حدود ۲۰ کیلومتر