تاریخ انتشار: ۱۲:۱۸ - ۱۸ خرداد ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۳ نظر
در رویداد۲۴ بخوانید:

تلاش روسیه برای ورود به معادلات هسته‌ای؛ کرملین بن‌بست را خواهد شکست؟

مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا به حساس‌ترین مرحله خود رسیده و گرفتار اختلافات جدی حول محور غنی‌سازی است. در همین حال روسیه با ورود فعالانه به صحنه دیپلماسی، سعی دارد به عنوان میانجی ظاهر شود و ریابکوف، می‌گوید که مسکو در حال ایفای نقش فعالی در کمک به حل‌وفصل بین واشنگتن و تهران است. اولیانوف نیز نسبت به تبعات قطعنامه ضد ایرانی احتمالی ابراز نگرانی کرده است.

ایران و روسیه

رویداد۲۴| با افزایش تنش‌های سیاسی و بالا گرفتن اختلافات در مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن، روسیه به‌طور محسوسی فعالیت‌های دیپلماتیک خود را برای ایفای نقش میانجی افزایش داده است. مقامات ایرانی و آمریکایی طی ماه‌های اخیر سفر‌هایی به مسکو داشته‌اند که به‌گفته ناظران، هدف اصلی آنها بررسی راه‌های احیای توافق هسته‌ای و کاهش تنش بوده است.

تماس تلفنی اخیر میان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، که جزئیات آن به‌طور رسمی اعلام نشده، یکی از نقاط عطف این تحرکات دیپلماتیک به شمار می‌رود. منابع نزدیک به کرملین اعلام کرده‌اند که بخش مهمی از این گفت‌و‌گو حول محور برنامه هسته‌ای ایران و امکان کاهش فشار‌ها از مسیر مذاکره بوده است.

ریابکوف: آماده ایفای نقش فعال در مذاکرات تهران و واشنگتن هستیم

از سوی دیگر، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، در اظهاراتی تازه تأکید کرده است که مسکو آماده ایفای نقش فعال‌تری در پیشبرد گفت‌و‌گو‌ها میان تهران و واشنگتن است. ریابکوف با اشاره به اینکه «ما این روز‌ها شاهد عزم بسیار جدی‌تر واشنگتن برای دستیابی به توافقی با تهران بر اساس شرایطی قابل قبول برای طرفین هستیم» گفته: «ما همچنان تلاش‌های خود را برای یاری در یافتن راه‌حل‌های لازم برای مذاکره ادامه می‌دهیم. ما معتقدیم که این راه‌حل‌ها با تکیه بر حقوق بین‌الملل، اصل امنیت برابر و تجزیه‌ناپذیر، و همچنین تعادل منافع و پیشرفت تدریجیِ دقیقاً سنجیده‌شده که اعتمادسازی از طریق پایبندی به توافقات را ممکن می‌سازد، کاملاً امکان‌پذیر است. امیدواریم که هم آمریکا و هم ایران این موضوع را به‌درستی درک کنند.»

نگرانی اولیانوف از تبعات قطعنامه ضدایرانی

اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی نیز با اشاره به اینکه «جلسه ماه ژوئن شورای حکام آژانس فردا آغاز خواهد شد» گفته: «انتظار می‌رود گفت‌و‌گو‌های پرتنشی درباره برنامه هسته‌ای ایران انجام شود.»

وی با بیان اینکه «آمریکا و تروئیکای اروپا قصد دارند پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در این زمینه ارائه کنند» تاکید می‌کند که «مطمئنا، نتایج مثبتی به همراه نخواهد داشت».

ورود روسیه به معادلات فرصت است یا تهدید؟

بر اساس مواضع اخیر روسیه، به نظر می‌رسد که این کشور نه تنها به دنبال جلوگیری از تشدید بحران در منطقه است، بلکه می‌کوشد با ایفای نقش میانجی، موقعیت دیپلماتیک خود را در سطح بین‌المللی تقویت کند. این نقش‌آفرینی روسیه، اما با واکنش‌های متفاوتی در داخل ایران همراه بوده است. برخی آن را فرصتی دیپلماتیک می‌دانند مثلا روزنامه خراسان که از رسانه‌های نزدیک به قالیباف است در شماره امرو خود مشخصا کلید عبور از بن بست فعلی را افزایش ریسک اقتصادی، سیاسی دانسته و از نزدیکی به روسیه و چین به عنوان یک راهکار نام می‌برد. در مقابل برخی از تحلیلگران داخلی نسبت به نیت‌ها و اهداف کرملین در این پرونده تردید دارند. این گروه افزون بر پیشینه تاریخی روابط ایران و روسیه، به این نکته اشاره می‌کنند که روسیه به‌واسطه جنگ اوکراین در جهان منزوی‌تر شده و به شدت نیازمند ایفای نقشی مؤثر در بحران‌های جهانی، از جمله پرونده هسته‌ای ایران است. بر اساس این دیدگاه‌ها، روسیه با ایفای نقش فعال در موضوع ایران می‌تواند نفوذ خود را در خاورمیانه افزایش داده و به یک عنوان یک بازیگر فعال منطقه‌ای در مسائل و بحران‌های فرامنطقه‌ای هم نقش جدی‌تری ایفا کند.

تلاش روسیه برای میانجی‌گری در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا، چه از منظر ایران فرصتی باشد و چه تهدید، واقعیتی است که نمی‌توان از آن چشم پوشید. مسکو در این میدان نه صرفاً ناظر، بلکه بازیگری است با اهدافی مشخص، پیچیده و چندلایه.

هنوز چشم‌انداز روشنی برای توافق نهایی میان ایران و آمریکا دیده نمی‌شود، اما نقش‌آفرینی روسیه می‌تواند برگ جدیدی در این پرونده پیچیده رقم بزند؛ برگی که ممکن است مسیر بازگشت به میز مذاکره را هموارتر کند یا چالش‌های جدیدی پیش روی آن بگذارد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳
محبوب از تبریز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۸
1
0
اگر به غیرتتان نخورد ما کاملا مستعمره روسیه شدیم این پوتین است که سرنوشت ما را تعیین می کند نه دولت جمهوری اسلامی . شما را به خدا کمی انصاف داشته باشید دولت پهلوی برای سرنوشت کشورش از دولت امریکا اجازه می گرفت ؟ جتی سیاسا محمد رضا شاه طوری بود که در عین اینکه از روسها متنفر بود ولی تعادل برقراری ارتباط را با روسها هم حفظ کرده بود به خاطر منافع ملی . دولت محمد رضا با اینکه اشکالاتی داشت ولی نه به اندازه حکومت فعلی . . دولت پهلوی از روسه فعلی شوری سابق کارخانه ذوب اهن را خرید ولی شما جرئت ندارید از امریکا چیزی بخرید البته پشت پرده از امریکا خرید می کنید ولی توسط دللان یا چندین برابر قیمت واقعی . ملت ایران خواهان سر بلندی و استقلال کشور را می خواهند نه طرفدار روسیه هستند و نه امریکا ولی متاسفانه الان کاملا استقلال مان خدشه دار شده است روسها هر جور منافعشان تامین شود با ما رفتار می کنند البته کارشان درست است انها نبال منافع خودشان هستند ولی ما منافع ملی را فدای سیاست ایئدو لوژیک کردیم و منافع ملی کوچکترین اهمیتی برایمان ندارد فقط به حفظ نظام هستیم به هر قیمتی که تمام شود خلیج فارس در دست چینی ها دریای خزر در دست روسها طبق اعتراف کارشناس خودتان دو تریلیون دلار برای انرژی هسته ای هزینه کردیم انهم نه انرژی هسته ای روز بلکه انرژی هسته ای دست چندم و تازه تا حالا در مقابل الن هزینه هنگفتی چیزی عایدمان نشده است فقط اقتصاد ورشکسته روسها را نجات دادیم ...................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۶ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۸
0
0
بر عکس بن بست را تشدید خواهد کرد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۳/۱۸
1
0
به تجربه گذاشته روس‌ها هیچ وقت برای ایران مثبت نبودن والان موضوع اتمی ایران راباچنگ اوکراین گره خواهندکرد برای امتیازگیری ازامریکا تجربه گذاشته این رامی گوید ایکاش این روزها ظریف سکوت خودرابشکند وحرف بزند تاواقعیات برای ملت روشن ترشود
نظرات شما