تاریخ انتشار: ۲۲:۴۹ - ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۵

اقبال فیلسوف تاثیرگذار و متفکر بزرگ

احمد مسجد جامعی در بزرگداشت اقبال لاهوری گفت: «اقبال نه تنها یک شاعر بزرگ، بلکه یک متفکر و فیلسوف تاثیرگذار بوده که اندیشه‌های او در ایران و جهان اسلام مورد توجه و استقبال قرار گرفته است.

اقبال فیلسوف تاثیرگذار و متفکر بزرگ

رویداد۲۴ | به مناسبت گرامیداشت یاد و آثار اقبال لاهوری، شاعر و فیلسوف بزرگ مسلمان، مراسمی با حضور احمد میدری، وزیر کار، رفاه و تعاون اجتماعی، در تالار تلاش وزارت کار به همت انتشارات علمی و فرهنگی و حمایت وزارت کار، برگزار شد.

به گزارش ایبنا، در این مراسم، احمدمیدری وزیر کار، محمد بقایی استاد ادبیات فارسی، دارنده عالی‌ترین نشان فرهنگی پاکستان، حسن فرطوسی دبیرکل کمیسیون کلی یونسکو در ایران، احمدمسجد جامعی رئیس مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی، احمد شامی کاردار سفارت پاکستان در ایران، رضا امیری مقدم سفیر ایران در پاکستان، وحیدالزمان طارق سرپرست اعلی بزم فکر اقبال، رابعه کیانی استادیار و رئیس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پاکستان، فلیحه زهرا کاظمی رئیس دانشکده علوم اسلامی و مطالعات شرقی دانشگاه زنان لاهور و مظفر علی کشمیری‌ استادیار مدعو دانشگاه بین المللی اسلام آباد، به سخنرانی و بیان نظراتشان درباره علامه محمد اقبال لاهوری پرداختند.

میدری در این مراسم با تشکر از انتشارات علمی و فرهنگی، با اشاره به جنگ‌های متعدد در جهان و آسیب‌های وارده به منطقه، بر لزوم نگاهی عمیق‌تر به ریشه‌های این درگیری‌ها تاکید کرد. او گفت: «امروز بشر با جنگ‌های مختلف دست و پنجه نرم می‌کند و ما ایرانیان و به طور کل منطقه، آسیب‌های بزرگی از جنگ در طول قرن معاصر متحمل شده‌ایم. باید دلایل بروز این جنگ‌ها را با نگاهی عمیق بررسی کنیم.»

وزیر کار با بیان اینکه اشعار اقبال لاهوری سال‌ها پیش به موضوع جنگ و پیامدهای آن پرداخته است، افزود: «گاهی این جنگ‌ها توسط افراد خاصی همچون نتانیاهو و ترامپ ایجاد می‌شوند و نیازمند تحلیل روانشناسانه هستند.»

احمد مسجد جامعی قائم مقام دایرالمعارف اسلامی و وزیر اسبق ارشاد، دیگر سخنران این نشست بود که به بررسی جایگاه و نفوذ این شاعر و فیلسوف پاکستانی در ایران پرداخت.

مسجد جامعی با بیان اینکه اقبال فراتر از یک شاعر، به یک پدیده فرهنگی-اجتماعی تبدیل شده است، گفت: «شخصیت و آثار او نه تنها پس از انقلاب، بلکه پیش از آن نیز برجسته بود. برای مثال، در برنامه‌های پرطرفداری مانند "گل‌ها" اشعار او با موسیقی همراه می‌شد و به فضای عمومی راه می‌یافت.»

وی در ادامه به نقش افراد تاثیرگذار در معرفی اقبال به جامعه ایران اشاره کرد و گفت: «شخصیت‌هایی چون محیط طباطبایی در معرفی و تحلیل اندیشه‌های اقبال به جامعه ایرانی بسیار موثر بوده‌اند.»

مسجد جامعی با تاکید بر دانش و تبحر اقبال، تصریح کرد: «اقبال به عنوان یک متفکر، تسلطی بی‌نظیر به زبان‌های فارسی، عربی و اروپایی داشته و با فلسفه معاصر اروپا آشنا بوده است؛ ویژگی‌ای که در میان شاعران ایرانی آن دوره کمتر دیده می‌شد.»

وی افزود: «شباهت‌های فکری قابل توجهی بین اقبال و ملک‌الشعرای بهار وجود دارد، به ویژه در زمینه توجه به علم و دانش و ضرورت یادگیری از غرب، بدون توسل به مبارزه سیاسی.»

مسجد جامعی همچنین به دوستی عمیق و تاریخی مردم ایران و پاکستان اشاره کرد و گفت: «این علاقه و دوستی در شعر و ادبیات دو کشور نیز به وضوح بازتاب یافته است.»

او با بیان اینکه اقبال به نیازهای فکری و اجتماعی یک دوره خاص پاسخ داده است، گفت: «اقبال به عنوان متفکری که به نیازهای فکری و اجتماعی یک دوره خاص پاسخ داده است، مشابه سید احمد خان در هند و دیگر متفکران در جهان اسلام شناخته می‌شود.»

در پایان، مسجد جامعی با جمع‌بندی صحبت‌های خود، تاکید کرد: «اقبال لاهوری نه تنها یک شاعر بزرگ، بلکه یک متفکر و فیلسوف تاثیرگذار بوده که اندیشه‌های او در ایران و جهان اسلام مورد توجه و استقبال قرار گرفته است.»

قائم مقام دایرالمعارف اسلامی در بخشی از سخنانش با کنایه به سخنان ترامپ مبنی بر از بین بردن تمدن ایران، گفت: تو از همین تمدن هستی، اگر تمدنی نابود شود، تو نیز نابود می‌شوی و از بین می‌روی.

 

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: ادبیات
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما