گزارش رویداد۲۴ از رد پای ژن خوب ایرانی در ملبورن
رانت و فساد بزرگ سفارت ایران در استرالیا (اسناد)/ بهرام قاسمی: بررسی میکنیم
چندروزی میشود که یکی از رسانههای فارسی زبان که در ملبورن قرار دارد، خبری در خصوص تخلفات رخ داده در کنسولگری ایران در این شهر را منتشر کرده است. شرکتی تحت مدیریت فرزند سفیر استرالیا، که نه تنها آغاز فعالیت آن با رانت و عملا غیرقانونی بوده است، بلکه این شرکت در اقدامی بی سابقه، اقدام به دریافت مبالغی خارج از عرف از مراجعه کنندگان کرده است.

عبدالحسین وهاجی سفیر ایران در استرالیا
رویداد۲۴- دامنه فساد و رانت دیگر محدود به دایره مرزهای جغرافیایی کشور نیست. فساد و رانت مرزهای کشور را درنوردیده و به سفارتخانههای ایران رسیده است؛ از جمله در سفارت ایران در استرالیا؛ جایی که پسر سفیر با استفاده از رانت ویژه، مجوز تاسیس دفتر کارگزاری خدمات کنسولی در شهر ملبورن را دریافت میکند و اکنون خدماتی بیش از تعرفههای تعیین شده ارایه میدهد.
مدتی است صدای اعتراض ایرانیان مقیم استرالیا به ویژه شهر ملبورن از ارایه خدمات کنسولی سفارت ایران در این شهر بلند شده است؛ صدایی که البته احتمالا به دلیل مسافت زیاد این شهر تا تهران! تاکنون شنیده نشده است.
اعتراض ایرانیان مقیم شهر ملبورن نسبت به تخلفات شرکت کارگزاری ارایه خدمات کنسولی در این شهر است. شرکتی که تحت مدیریت فرزند سفیر ایران در استرالیا مجوز فعالیت گرفته است که نه تنها آغاز فعالیت آن با رانت و عملا غیرقانونی بوده، بلکه این شرکت در رفتاری عجیب و بیسابقه، اقدام به دریافت مبالغی بیش از تعرفه های تعیین شده می کند.
ملبورن با حدود ۴ میلیون نفر جمعیت، پایتخت ایالت ویکتوریا، اولین پایتخت کشور استرالیا قبل از شهر کانبرا و مهمترین شهر فرهنگی این کشور است. ملبورن به لحاظ جمعیت دومین شهر کشور پهناور استرالیا است و همانند سایر شهرها و کشورهای دنیا، ایرانیان مهاجر زیادی را در خود جای داده است. طبق آمارهای منتشر شده، استرالیا پنجمین مقصد ایرانیان برای مهاجرت است و شهر ملبورن نیز یکی از محبوبترین مقاصد مهاجرت برای ایرانیان محسوب میشود.
با این حال تا سالهای گذشته ایرانیان مقیم در این شهر از دریافت خدمات کنسولی همچون صدور یا تعویض شناسنامه، تعویض کارت ملی و پاسپورت، ثبت ازدواج و طلاق و... محروم بودند و به ناچار برای دریافت این خدمات باید به سفارت ایران در شهر کانبرا سفر میکردند.
بنابراین نیاز به تاسیس یک دفتر ارایه خدمات کنسولی برای ایرانیان مقیم ملبورن از سالهای قبل احساس میشد. اما نه با روش و شیوهای که عبدالحسین وهاجی سفیر جمهوری اسلامی ایران برگزید؛ شیوهای که بدون کوچکترین تردیدی پدیدآورنده ظن رانت و وجود ژن خوب است؛ آن هم با اعطای مجوز تاسیس دفتر خدمات کنسولی در شهر ملبورن به پسر 31 سالهاش «محمد صادق وهاجی».
سفارتخانهها میتوانند خدمات کنسولی به شهروندان را به دفاتر بخش خصوصی واگذر کنند و عموما برای این موضوع، فراخوانی صادر میشود تا از میان واجدین شرایط یک شرکت انتخاب شود و با کسب مجوز دفتر خدمات کنسولی را در شهری دورتر از محل استقرار سفارت ارایه دهند. اما در مورد شرکت «تابنده» که محمدصادق وهاجی پسر سفیر ایران در استرالیا آن را تاسیس و راه اندازی کرده است نه سفارت ایران در استرالیا فراخوانی را برای واجدین شرایط راه اندازی «دفتر کارگزاری خدمات کنسولی» در این شهر صادر کرد و نه وزارت امور خارجه ایران.
از سوی دیگر این در حالی است که اساسا راهاندازی دفاتر کارگزاری با مدیریت اقوام درجه یک مسئولین بلندپایه دولتی خلاف قانون محسوب میشود.
مدارک ثبت شرکت «تابنده» توسط محمد صادق وهاجی، پسر عبدالحسین وهاجی سفیر ایران در استرالیا
(برای بزرگ شدن تصویر کلیک کنید)
جدا از این رانت آشکار در اعطای مجوز به پسر سفیر موضوع دیگری که باعث انتقاد و اعتراض بسیاری از ایرانیان مقیم در این کشور شده است، بحث تعرفه خدمات است که کارگزاری «تابنده» ارایه میکند. دفاتر کارگزاری خدمات کنسولی معمولا باید بر اساس تعرفه مصوب هیئت دولت که از سوی وزارت خارجه به تمامی سفارتخانهها ابلاغ میشود به ارایه خدمات بپردازند.
اما گویا چون دفتر کارگزاری خدمات کنسولی «تابنده» خود را برخوردار از ژن خوب بمی دانند از این قواعد و قوانین تبعیت نمیکند و تعرفه هایی آنچنان که خودشان صلاح میدانند تعیین کردهاند به طوری که اکنون این شرکت خدمات کنسولی خود را چند برابر تعرفههای تعیین شده ارایه می کند بدون آنکه کوچکترین تگرانی از بابت نظارت سفارت ایران در استرالیا داشته باشد که همین امر باعث اعتراض بسیاری از هموطنانمان در این کشور شده است.
به طور مثال طبق آیین نامه مصوب تعرفهای برای کنسولگریها، برای گرفتن وکالتنامه فروش یک ملک، باید مبلغ 220 دلار به سفارتخانه پرداخت شود تا وکالتنامه ارایه شود. اما در شرکت «تابنده» علاوه بر این 220 دلار، مبلغی نزدیک به 350 دلار بیشتر، از مراجعه کنندگان و به بهانههای مختلفی مانند هزینه خدمات، گرفته میشود که این مبلغ بسیار بالا و قابل تاملی است. اگر تعداد مراجعه کنندگان در هفته در ملبورن و سیدنی 40 نفر باشند، درآمد هفتگی این مجموعه حدود 14 هزار دلار در هفته خواهد بود. البته قابل ذکر است که مبلغ 350 دلار بر روی تمامی خدماتی که ارائه میشود، خارج از عرف و قانون از مراجعه کنندگان اخذ میشود.
فاکتوری که شرکت تابنده برای یکی از ایرانیان مقیم ملبورن صادر کرده و 350 دلار اضافه بر تعرفه دریافت شده است
(برای بزرگ شدن تصویر کلیک کنید)
(برای بزرگ شدن تصویر کلیک کنید)
از سوی دیگر، بسیاری از ایرانیان مقیم در شهرهای مختلف استرالیا، طی تماسهایی که با رویداد۲۴ داشتند، به شدت از این وضعیت ابراز شکایت و ناراحتی کرده و خواستار پیگیری این موضوع شدند.
در همین رابطه بنابر وظیفه خبرنگار رویداد۲۴ با بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه تماس گرفت. قاسمی با تایید کلیات آنچه در استرالیا اتفاق افتاده است گفت: موضوع تاسیس دفتر خدمات کنسولی در ملبورن و سیدنی و نوع خدماتی که ارایه میشود به وزارت خارجه نیز گزارش شده و از طریق بخشهای مربوطه در وزارتخانه این موضوع در حال بررسی دقیق است.
او همچنین افزود: ماموریت سفیر ایران در استرالیا به اتمام رسیده است و ایشان اکنون به تهران آمده اند و وزارتخارجه مسائل مربوط به خدمات کنسولی به ایرانیان در استرالیا را به دقت بررسی خواهد کرد.
قاسمی از ارایه توضیح بیشتر درباره بازگشت عبدالحسین وهاجی به تهران خودداری کرد اما میشود فراخواندن سفیر ایران در استرالیا به تهران را در حالی که میتوانست هنوز تا تعیین سفیر جدید در سفارت بماند را به رانت و فساد شکل گرفته مربوط دانست.چرا که در موضوع مبارزه با رانت و فساد بی تردید وزارت امور خارجه کشورمان به مراتب عملکردی بهتر از سایر وزارتخانهها داشته است.
بر همین اساس انتظار میرود تا با تعیین سفیر جدید به سرعت درباره سرنوشت شرکت «تابنده» که با برپایه ژن خوب و مناسبات فامیلی و استفاده از رانت شکل گرفته تعیین تکلیف شود تا لکه ننگ رانت و فساد از دامان وزارت خارجه جمهوری اسلامی پاک شود.
چرا برای مقامات سیاسی و امنیتی کشور سکونت سفیر سابق ایران در اتریش به همراه خانواده مورد اهمیت نیست ? البته خانواده چهار سفیر ایران در اتریش امری بدیهی است و همه ایرانیان از آن مطلع اند و فقط وزارت خارجه در خواب خرگوشی است.
از دیگر معضلات استمرار و سکونت فرزندان سفرا و همچنین دیگر مدیران بخشهای سیاسی و امور مجلس وزارت خارجه در اتریش آلمان و دیگر کشورهای اروپایی است و این سکونت تا آنجا ادامه می یابد که افراد مذکور تابعیت این کشورها را دریافت مینمایند.
اشتغال فرزند معاون آسیایی وزیر خارجه با استفاده از رانت پدر تازه بازنشسته نیز از دیگر موارد در اتریش میباشد که نشاندهنده فساد در بدنه وزارت خارجه میباشد.
به
یکطرفه به قاضی نروید . .
۱) فرض اول اینکه پسر ایشان بدون اینکه رانتی از سفارت دریافت کند یعنی خدمات ارائه دهنده دفتر او با مجوز انحصاری سفارت در کانبرا نبوده.
در این صورت پسر ایشان هیچ قانونی را دور نزده و از رانت هم استفاده نکرده چون دفتر او کاری مثل DHL که فقط حمل مواسلات به سفارت است انجام داده و هر کس دیگر نیز می تواند دفتری مانند او دائر کند و خدمات بهر نرخی که مایل است بدهد و ایرانیان استرالیا هم مختارند که از خدمات او استفاده بکننند یا نکنند۰. آیا در این صورت انتقادی به آقای وهاجی جایز است.
پاسخ آری است چون به صرف اینکه مراجعین بدانند که پسر سفیر سابق ایران این خدمات را ارائه می دهد پسر آقای وهاجی امتیازی غیر منصفانه در مقابل رقیبان خواهد داشت که اخلاقی نیست اگرچه قانونی است. به اصطلاح فرنگی ها being fair is not sufficient - must look fair as well.
۲) اگر پسر آقای وهاجی مجوز انحصاری ارائه این خدمات را از سفارت ایران در کانبرا اخذ نموده که در انصورت رانت است و جای هیچ بحثی هم نیست.
با شناختی که از آقای وهاجی دارم حدس میزنم که شق اول بوده که در آنصورت بدون تعارف باید اذعان کنم که آقای وهاجی در حوزه بصیرت کم آورده که بسیار متاسفم مگر اینکه آقای وهاجی بطور شفاف اعلام کند که پسر او خودسرانه و بر خلاف نظر او دفتر را داير کرده که البته می تواند درست هم باشد.
امیدوارم آقای وهاجی در این باره شفاف اعلامیه صادر کند و توضیح دهد در غیر این صورت کارنامه خوب خود را مخدوش کردهاند.
رموده ابد خدمات ارزنده آقای وهاجی میشه چند تا از این خدمات را نام ببرید جناب عالی با کدام شاخص ها کار ایشان را ارزیابی نموده اید
در مورد احتمالاتی که ارائه فرموده ابد باید عرض نمایم حتما شما فیلم منتشر شد از ایشان را در روز اول افتتاح دفتر ملاحظه نموده اید که با خبرنگار رادیو نشاط مصاحبه نموده اند پس احتمال اول کلا منتفیه و ایشان مطمئنا می دانشتند چه کاری دارند انجام می دهند و خانواده بزرگ در اینجا هزینه های زیادی دارند که باید نها را تامین نمود و البته با جیب مردم بدبخت بی پناه
پس معلوم اینها از گذشته به رانت خواری عادت داشتن چطوری میشه یک شرکت بزرگ و بین المللی یک جوان بیست و چند ساله باشه در صورتی که بهترین نیروی های متخصص در زمینه کاری ایشان در ایران بیکارند ضمنا اگر با ایشان صحبت نمودید انگیزه شون را از این کار برای ما هم در همین صفحه بنویسید . اینها اگر جواب منطقی و قابل قبولی حتی برای خودشان داشتند پاسخ کارشناسان که از ایشان سوالاتی داشتند را می دادند
خیلی متاسفم که ما ایرانی ها بخصوص خارج از کشور بجای اینکه پشت هم باشیم مثل چینی ها هندی ها و ملتهای دیگه فقط بلدیم برای هم بزنیم و یکی هم که میاد درست کار بکنه با شایعه پراکنی امکانات رو از خودمون می گیریم کدوم سفیری تا قبل ازایشون از اتاقش خارج میشد و با مردم رو در رو و بدون وقت ملاقات صحبت میکرد؟کدومشون برای رفاه حات ما ایرانی ها و کمتر هزینه کردنمون سفرهای دورهای به شهر ها می رفته؟واقعا خدایی تلفنها مثل قبله؟یا برای عدهای که هنوز نتونستن اقامت بگیرن و دولت استرالیا مجبورشون می کرد که برگردن ایشون ایستادگی نکرد و هنوز و استرالیا دارند زندگی می کنن؟واقعا ما از همه جریانات و کنه مساءیل خبر داریم که به خودمون اجازه می دیم نظراتمون رو بر حق بدونیم ؟مسا له قیمتهیی که اینجا مطرح شده کذب محضه و دفتر ملبورن بخصوص برای یکی از دوستان دانشجو تنها هزینه پست رو دریافت کرده و مبلغ اعلام شده صرفامر بوط به وکالت فروش اموال.من هم یک ایرانی هستم مثل بقیه اما به حق نمی بینم زحمات ایشون رو نادیده بگیرم هرچند مثت بعضی از شما دوسان با مخالفتها و اشاعه کذب بتونم پروسه قانونی اقامتم رو در استرالیا تسریع کنم امیدوارم این مطلب نیز مثل سایر مطالب در سایت گذاشته بشه.
چندین سال یورو جویدن و زندگی آنچنانی و زور گفتن ولو به کارکنان سفارت باعث شده که بچه هاشون هم عشق رفاه بادآورده باشن و اقامت در خارج را ترحیح بدهند و .......
من الله التوفیق
تازه بماند قاچاقچی ها و مواد فروش های محترم که صفحات رورنامه های استرالیا را پر کردند
مفوفق باشید