تاریخ انتشار: ۱۶:۴۶ - ۰۵ مهر ۱۳۹۸
دو کارشناس بانکی مطرح کردند:

تحریم بانک مرکزی توسط آمریکا، تاثیری بر عملیات بانکی ندارد

هفته گذشته به دنبال حمله پهباد‌های یمن به بزرگترین پالایشگاه و تاسیسات نفتی جهان در عربستان، آمریکا ضمن اتهام زنی به ایران اقدام به تحریم مجدد بانک مرکزی ایران کرد.
تحریم بانک مرکزی توسط آمریکا، تاثیری بر عملیات بانکی ندارد
رویداد۲۴ هفته گذشته آمریکا مجددا بانک مرکزی ایران را تحریم کرد و این اقدام واشنگتن واکنش مقامات کشورمان را در پی داشت. عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در واکنش به تحریم مجدد بانک مرکزی گفت: تحریم مجدد بانک مرکزی نشان داد که دست آمریکا برای پیدا کردن اهرم فشار علیه ایران خالی است. او گفته خوشبختانه از دوره دور زدن تحریم‌ها به دوره تحریم ناپذیری تجارت خارجی عبور کرده‌ایم و وقت آن رسیده است که دولت آمریکا از واقعیت‌ها درس بگیرد.

اما به راستی آیا تحریم بانک مرکزی توسط آمریکا را می‌توان جدی گرفت و آیا این تحریم تاثیری بر عملکرد و عملیات بانک مرکزی و در مجموع سیستم بانکی دارد؟

در این خصوص هادی حق شناس، کارشناس مسائل اقتصادی گفت: آمریکایی‌ها به دنبال تحریم و فشار‌های حداکثری بر اقتصاد ایران هستند. یکی از این فشار‌های حداکثری عدم فروش نفت ایران بود.

وی افزود: در تحریم‌های قبلی، فروش بنزین به ایران هم در لیست و جزو تحریم‌ها قرار داشت، ولی در دوره جدید تحریم‌ها بنزین در لیست تحریم‌ها نبود، زیرا ایران مشکلی در خصوص بنزین نداشت. آمریکایی‌ها از هر ابزاری می‌خواهند برای فشار به ایران استفاده کنند تا ایران با فشار بسیاری روبه رو شود مانند تحریم فروش هواپیما و قطعات آن و یا عدم تحویل سوخت به هواپیما‌های ایرانی.

این کارشناس بانکی عنوان کرد: وقتی بانک مرکزی در لیست تحریم‌های آمریکا قرار می‌گیرد، آمریکایی‌ها ناخودآگاه یک علامتی به دنیا می‌دهند که ریسک ارتباط با ایران بسیار بالا است که در این صورت آمریکایی‌ها هزینه ارتباط و مبادلات مالی با ایران را نشانه گرفته اند.

حق شناس ادامه داد: در دنیا وقتی کشوری، کشور دیگری را برای مقصد سرمایه گذاری و مبادلات تجاری انتخاب می‌کند، باید درجه ریسک آن کشور را بررسی کند. آمریکایی‌ها با تحریم بانک مرکزی به دنبال افزایش هزینه ریسک سرمایه گذاری و تجارت در ایران هستند؛ اگرچه ذخایر ارزی و صندوق توسعه ملی در کشور ما، حساب‌هایی است که در خارج از کشور وجود دارد و به نام بانک مرکزی ایران است، اما آمریکا می‌خواهد ایران را از دسترسی به ذخایر ارزی خودش محروم کند.

وی اظهار کرد: نکته‌ی مهم این تحریم‌ها این است که آمریکا می‌خواهد ریسک سرمایه گذاری و ریسک مبادلات تجاری سایر کشور‌ها با ایران را افزایش بدهد.

این کارشناس مسائل اقتصادی، در خصوص تفاوت تحریم‌های قدیم و جدید بانک مرکزی گفت: در تحریم‌های قدیمی، هیچگاه سپاه و بانک مرکزی در لیست تحریم‌ها نبودند و آمریکا در این دوره از تحریم‌ها به دنبال فشار حداکثری است که بر اقتصاد ایران اثرگذار باشد و تحمیل خواسته هایش بر ایران است. آن‌ها به دنبال این هستند که خواسته هایشان را تحمیل کنند و قرارداد جدیدی با ایران منعقد کنند و از هر ابزاری که می‌توانند بر روی ایران، فشار وارد کنند.

وی در پاسخ به این سوال که پیامد‌های تحریم بانک مرکزی چه می‌تواند باشد؟ عنوان کرد: در زمان جنگ همه قدرت‌های جهان علیه ایران بودند؛ امروزه خود اروپایی‌ها مخالف تحریم‌های آمریکا هستند و چین، روسیه و کشور‌های دیگر هم علیه تحریم‌های ایران همراهی ندارند.

حق شناس همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه این تحریم‌ها چه تاثیری بر شاخص‌های اقتصادی دارد؟ عنوان کرد: شاخص‌های اقتصادی با تحریم‌های ظالمانه آمریکا مطلوب نخواهد بود و شاخص بازار‌های مالی ما را منفی می‌کند، اما ما این وضعیت را در زمان جنگ هم تجربه کرده ایم و طبیعتا مقاومت می‌تواند کمک حال ما در این شرایط باشد تا از این شرایط سخت عبور کنیم.

اله وردی رجایی سلماسی بنیانگذار بانک سامان نیز در این رابطه گفت: تحریم بانک مرکزی ایران توسط آمریکا، تاثیری بر عملکرد و عملیات بانک مرکزی ندارد همانطور که از گذشته بانک مرکزی ما دچار محدودیت بود امروزه هم همان محدودیت‌ها را دارد و فشار زیادی به بانک مرکزی وارد نمی‌شود.

وی افزود: نقل و انتقالات بانک‌های ایران با خارج از کشور، با سوئیفت امکانپذیر است. شاید تحریم بانک مرکزی ایران بر اینستکس هم اثرگذار باشد، اما این موضوع بیشتر به مقاومت اروپایی‌ها بستگی دارد. اگر اروپایی‌ها بخواهند از این فرصت به نفع آمریکا استفاده کنند نمی‌توانند وارد اینستکس شوند. امروز اروپایی‌ها می‌خواهند روابط خودشان را از طریق اینستکس با بانک‌های ایرانی برقرار کنند.
منبع: اقتصاد24
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان