تاریخ انتشار: ۱۰:۱۰ - ۰۴ آبان ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱۰ نظر

علی مطهری: باید حتما اصلاحاتی در حکمرانی انجام دهیم/ دانش آموزان کلاس اول و دوم چرا باید مقنعه بپوشند؟

علی مطهری در یادداشتی نوشت: باید پیام اعتراضات اخیر را بشنویم و حتما اصلاحاتی در حکمرانی انجام دهیم. لجاجت کارساز نیست.

علی مطهری

رویداد۲۴ علی مطهری در یادداشتی به حوادث اخیر پرداخته است.

ریشه‌های حوادث اخیر، در واقع ریشه‌های نارضایتی و دور شدن بخش قابل توجهی از مردم از آرمان‌های انقلاب اسلامی را می‌توان در چند بند بیان کرد:

۱- عامل اول، وضع اقتصادی مردم است که با جراحی اقتصادی اخیر در شرایط نامناسب و گرانی‌های سرسام‌آور به وضع اسفناکی رسیده است خصوصا که به دلیل ادامه تحریم‌ها و فقدان عزم جدی برای سامان دادن به توافق برجام امیدی هم به آینده وجود ندارد. اگر وضع اقتصادی مردم خوب بود، اعتراض‌ها این مقدار گسترش پیدا نمی‌کرد.

۲- عامل دیگر احساس عدم مشارکت در مسائل حیاتی کشور و عدم دخالت در سرنوشت خود است. تصمیمات مهم سیاست خارجی و داخلی در جاهایی غیر از مجلس از جمله شوراهایی که در قانون اساسی وجود ندارد، گرفته می‌شود. مثلا مجلس به عنوان نماینده ملت نمی‌تواند درباره نوع رابطه با روسیه که امروز از ما به عنوان ابزار حتی در جنگ با اوکراین استفاده می‌کند یا درباره رابطه با امریکا تصمیم بگیرد. تازه این مجلس را هم به سختی می‌توان نماینده واقعی ملت دانست، چون با ردصلاحیت‌های گسترده و هدایت‌ شده شورای نگهبان هر دو انتخابات گذشته مجلس و ریاست‌جمهوری را نمی‌توان آزاد تلقی کرد. اگر مجلس واقعا مستقل و نماینده مردم بود و در همان ابتدای فوت مرحومه مهسا امینی، وزیر کشور را که این حادثه در زیرمجموعه او اتفاق افتاده بود استیضاح و برکنار می‌کرد، اعتراضات این مقدار گسترده نمی‌شد.

۳- عامل دیگر، دور شدن بخشی از جامعه از تربیت دینی است که لاجرم با سستی اعتقاد آنها به آرمان‌های انقلاب اسلامی مرتبط است. روشی که در کشور ما از طرف مراجع رسمی و حکومتی برای تبلیغ دین به کار می‌رود ضد تبلیغ است و معمولا افراد را از دین دور و زده می‌کند. این روش مطابق میل متدین‌ترین اقشار جامعه است و در آن سایر قشرها نادیده گرفته شده‌اند و مزاج و مذاق متوسط مردم در نظر گرفته نشده است. مثلا از اول محرم تا آخر صفر یعنی به مدت دو ماه پرچم‌های سیاه در تمام میدان‌های شهرها افراشته می‌شود و صدا و سیما پشت سر هم عزاداری و سینه‌زنی دارد با کمترین تحلیلی که معارف افراد را بالا ببرد و در این مدت هیچ جشن ازدواج و مراسم شادی برگزار نمی‌شود. این روش، جامعه را افسرده و اکثر نوجوانان و جوانان را از دین زده و دور می‌کند. روش درست این است که مثلا از هشتم تا دوازدهم محرم و روز اربعین و سه روز آخر صفر عزاداری باشد و بقیه این دو ماه مانند روزهای دیگر سال باشد و احیانا عقد و عروسی و شادی هم برقرار باشد. البته افراد آزادند که در منازل و محافل خود از اول تا آخر صفر هر روز عزاداری کنند ولی صدا و سیما و سایر نهادهای حکومتی باید متوسط مردم را در نظر بگیرند.

مثال دیگر برای جمود به ظواهر در تعظیم شعائر دینی، الزام به مقنعه برای دانش‌آموزان دختر کلاس اول و دوم دبستان است، در حالی که این الزام باید از کلاس سوم که معمولا دختران به بلوغ می‌رسند آغاز شود. همین طور اگر دبیرستان دخترانه‌ای مشرف ندارد نیازی به حجاب دانش‌آموزان نیست در حالی که گاهی اجازه نمی‌دهند. به تعبیر امیرالمومنین(ع) رخصت‌ها را محترم بشماریم و از خدا و پیغمبر جلوتر نیفتیم.


بیشتربخوانید: دانش آموزان با وطن‌پرستی و هویت ملی آشنا نیستند/ ۲۵۰ شبکه و رسانه علیه جمهوری اسلامی فعالیت می‌کنند


آنچه برخی نوجوانان ما را از مسیر انقلاب دور و آنها را به‌ شدت علیه آن تحریک‌پذیر کرده است به حساب نیاوردن آنها از طرف حکومت و مبلغان دین بوده است. تمرکز مربیان حکومتی جامعه صرفا بر قشر متدین و حزب‌اللهی بوده است و بسیار کمتر وارد گفت‌وگو با قشری از نسل جدید که از نظر دیانت در حد متوسط یا ضعیف است، شده‌اند. اگر روش ما در تبلیغ دین درست بود اعتراضات اخیر این مقدار گسترده نمی‌شد.

۴- عامل چهارم، نوع برخورد با منتقدان و مخالفان است که به سرعت تحت فشار قرار می‌گیرند و احیانا بازداشت می‌شوند. نمونه آن بازداشت و محاکمه و محکومیت آقای تاجزاده است که دلیل آن جز رفتار دوستان نادان انقلاب نیست. اتهام آقای تاجزاده در واقع انتقاد از رهبر انقلاب است. این در حالی است که خود مقام رهبری چند بار گفته‌اند ممکن است کسی از من انتقاد داشته باشد، باید بتواند حرفش را بزند. معلوم نیست کسانی که دست به این بازداشت‌ها می‌زنند از کجا دستور می‌گیرند و این تناقض چگونه قابل حل است. اگر فضا برای انتقاد باز بود و اعتراض به رسمیت شمرده می‌شد، اعتراضات اخیر این مقدار گسترده نبود.

۵- عامل دیگر ضعف مدیریت فرهنگی کشور است. آنجا که باید سهل بگیریم، سخت می‌گیریم و آنجا که باید سخت بگیریم، سهل می‌گیریم. از یک کنسرت متین که مثلا شعر حافظ در آن خوانده می‌شود، جلوگیری می‌کنیم و در مقابل مثلا همه اماکن عمومی و کالاها و بسته‌بندی‌ها آزادند که از اسامی لاتین استفاده کنند. در همین قضیه خانم مهسا امینی اگر به رفتار ستاد امر به معروف و نهی از منکر و مصاحبه‌های مسوولان آن از دو ماه قبل از آن توجه کنیم، می‌بینیم که چقدر بی‌تدبیری صورت گرفته است. در حالی که مردم در فشار اقتصادی بودند، از ناحیه این ستاد دایم اظهارنظر شد که با بدحجابان چنین برخورد می‌کنیم و جریمه آنها به منزل‌شان ارسال می‌شود، به‌طوری که جامعه نسبت به این موضوع حساسیت پیدا کرد و بعد از اتفاقی که برای مهسا افتاد، منفجر شد. مدیریت نهادهایی مثل ستاد امر به معروف باید در دست افراد حکیم و جامعه‌شناس و روانشناس باشد و اصلا ماهیت این ستاد باید تربیتی و معارفی باشد تا به چنین نقطه‌ای نرسیم.

خلاصه کلام اینکه باید پیام اعتراضات اخیر را بشنویم و حتما اصلاحاتی در حکمرانی انجام دهیم. لجاجت کارساز نیست.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۰
حاجی
|
Canada
|
۱۰:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
5
3
بسیاری از زنان و دختران دارند روسری را از سر بر می دارند و کشف حجاب می کنند اما ایشان هنوز در دوران مقنعه سیر می کند .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
عزیزم در کانادا که جنابعالی هستی بسیاری روسری ندارند ولی در ایران همیشه اکثریت با با حجابها بوده حتی قبل از اسلام!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
جناب حاجی این بسیاری را جطور محاسبه کردید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۰
در ایران اکثریت بی حجاب بوده اند ، حرف مفت نزن.
ایران وطنم
|
Finland
|
۱۱:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
0
4
اتفاقا چند روز پیش در یکی از خبرگزاری های مطلبی قرار دادم اما متاسفانه منتشر نکردند!در خصوص چه لزومی دارد بچه های دبستانی مقنعه بر سر کنند!
زیرا بچه کلاس اولی یکی از بستگان بدلیل گرمای بیش از حد کلاس در یکی از شهرهای خوزستان! مقنع اش را عقب کشید! اما گویا خانم معلم ایشان را تنبیه کرده بود! واقعا جای تعجب است!
کلاس اول!
معلم خانم!
مدرسه دخترانه!
اما در خصوص عزاداری در ایران! با جناب مطهری موافقم! ایشان کاملا درست می گویند! چرا باید عزاداری ها بطور غیر قابل باور! هر سال بیشتر و بیشتر می شوند! و با سیاه کردن کشور و گسترش ماتم و عزاداری غیر ضروری جامعه و مردم را افسرده نمایند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
در بیشتر کشورهای اسلامی پوشیدن حجاب برای بعد از سن بلوغ هست حدودا بعد از ۱۰ سالگی
حسدری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
1
2
اقای مطهری شما بطور کلی در عالم سرگردانی بسر می برید ، اگر قرار است دستورات دینی در حامعه پیاده شود ، که طبق قانون اساسی کشور باید بر اساس دستورات اسلامی اداره شود ، همه این شرایط موجود دقیقا همان چیزی است که در فقه شیعی امده ، شما بفرمایید کدام یک از این دستورات و‌مقررات غیر اسلامی است ؟
بنا بر این شما یه برداشت شخصی پیدا کردید که البته ممکن است تعدادی هم مثل شما فکر کنند اما بعید میدانم صاحبان این طرز تفکر بیش از ۵ درصد جامعه باشند
کسی که هنوز فکر می کند کودک ۹ ساله به بلوغ رسیده در گروه همان خشکمقدس های تندرو طبقه بندی می شود و تفاوتی بین طالبان و ایشان وجود ندارد ولو خودش این را قبول نداشته باشد
من نه منم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
0
1
بنا فرض که تمام حرف های اقای مطهری درست باشد.سوال این است.اقای مطهری تو که چند سال تو مجلس بودی کدام پیراهن عثمان را بر سر نیزه کردی؟..از طرفی شما مگر تو این مملکت مسئولیت نداری چرا رهبر این اقشاری که فرمودی نمی شوی تا دنبالت راه بیفتند؟...در خانه خزیدن و حرف زدن را هم من بلدم...این گو اینم میدان مثل بابات جرات داری که هم حرف میزد هم عمل میکرد..از کسی هم نمی ترسید... تو اگر ترسو نیستی و از مقام و دنیات نمی ترسی و به فکر جوون ها هستی این گو اینم میدان؟
از طرفی تو و خدای خودت این وسعت از تبلیغات یی یس سی و من و تو و ایترآشغال..و شبکه ها پیام رسان را نمی بینی و نظر میدهی؟...یعنی تو واقعا پسر همون شهید مطهری هستی؟
حاجی
|
Canada
|
۱۶:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۰۴
0
1
ناشناس ، عزیزم ، فعلا که شماها کاری کردید که خیلی ها از حجاب متنفر شدند . نمیخواد به عهد دقیانوس برگردی و از ایران قبل از اسلام حرف بزنی . زمان شاه که حکومت مثلا اسلامی نبود تمایل به حجاب خیلی بیشتر بود . اما بعد از انقلاب کاری کردید که حالا دارین نتیجه اش رو تو خیابونا میبینید . البته اگه ببینید . نگو اینا مال شهرهای بزرگند و از بالاشهری ها . همه جا هست . پایان شهر و بالاشهر نداره . حتی همون روستاها و شهرهای کوچک هم خیلی ها از حجاب متنفر شدند . که همش بخاطر سیاست های غلط حکومته .
ضمنا” این “ خیلی ها “و “ بسیاری “ هم از طریق مشاهدات میدانی محاسبه کردم . آره از همون کانادایی مشاهده کردم که تو هم بزودی مجبوری تشریف ببری اونجا !
زن ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۰
0
0
نه به حجاب اجباری....
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان