تاریخ انتشار: ۰۰:۰۸ - ۲۳ فروردين ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۲۲ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

ایران در دریافت بدهی‌هایش از عراق چقدر ضرر کرده است؟

یک وبسایت خبری از ضرر بزرگ ایران در جریان تبدیل بدهی‌های دیناری عراق به دلار خبر داده است. این خبر توسط بانک مرکزی تکذیب شد. اما تکذیبیه نشان می‌دهد اصل دریافت دینار به جای دلار در ازای بدهی‌های ایران صحت داشته و تنها نحوه تبدیل ارز و ضرر ایران تکذیب شده است.

روابط ایران و عراق

رویداد۲۴ لیلا فرهادی: سایت خبری «میدل ایست‌آی» برای دومین بار در یک ماه اخیر خبری مبنی بر بازپرداخت بدهی‌های عراق به ایران به صورت دیناری را منتشر کرده است. این وبسایت انگلیسی که بر پوشش اخبار خاورمیانه تمرکز دارد، این‌بار از ضرر چند صد هزار دلاری ایران در تبدیل هز یک میلیون دلار بدهی عراق به ایران که به صورت دینار پرداخت شده بود خبر داده است.

مقامات عراقی به میدل ایست‌آی گفته‌اند که ایران با خرید دلار آمریکا در بازار سیاه عراق مقدار زیادی پول از دست می‌دهد و اکنون دولت عراق را برای پرداخت بدهی‌های خود به تهران از طریق کانال‌های رسمی تحت فشار قرار داده است. بر اساس گزارش ماه گذشته «میدل ایست‌آی» ایران این دینار‌ها را ابتدا از طریق حراج روزانه ارزی که توسط بانک مرکزی عراق برگزار می‌شد به دلار آمریکا تبدیل می‌کرد اما واشنگتن در ماه نوامبر محدودیت‌هایی را بر این حراج اعمال کرد تا افراد ناشناس و کشور‌های تحریم شده مانند ایران نتوانند از این سرویس برای دریافت دلار استفاده کنند. این به آن معناست که ایرانی‌ها به شدت به بازار سیاه عراق برای تبدیل کردن دینار‌ها به دلار متکی شده‌اند.

با اوج‌گیری مبادلات ارز در بازار سیاه، نرخ ارز به طرز نگران‌کننده‌ای در عراق افزایش یافته و قیمت کالا‌های مصرفی را افزایش داده است. دولت عراق به همین دلیل برای پرداخت حقوق، بازنشستگی و مزایا دچار مشکل شده است. مقامات عراقی گفته‌اند دلار‌های بازار سیاه در حال سرازیر شدن به سمت ایران، ترکیه، عمان و دبی است.

نرخ ارز در بازار سیاه در ماه فوریه حدود ۱۸۰۰ دینار به ازای هر دلار بود در حالی که سه ماه قبل از آن نرخ ارز در محدوده ۱۴۸۰ دینار قرار داشت. از طرفی گفته می‌شود هزینه مبادله دینار در بازار سیاه، هم با افزایش نرخ‌ها و هم کارمزد معاملات غیرقانونی، قابل توجه شده است.

مقامات عراقی به میدل ایست‌آی گفته‌اند که ایرانی‌ها به ازای هر میلیون دلاری که تبدیل می‌کنند، حدود ۴۰ درصد اضافی به دلال‌ها، واسطه‌ها و قاچاقچیان دلار می‌دهند و این وجوه را به خارج از عراق منتقل می‌کنند. یک مقام ارشد عراقی گفته «ایرانی‌ها در چهار ماه گذشته به ویژه پس از محدودیت‌های اخیر اعمال شده توسط فدرال رزرو آمریکا در حراج فروش ارز، متحمل زیان‌های بسیار زیادی در نتیجه تلاش‌های دیوانه‌وارشان برای خرید دلار از بازار سیاه شده‌اند.»

این مقامات گفته‌اند ایرانی‌ها هفته گذشته تصمیم گرفتند خرید دلار از بازار سیاه عراق را متوقف کنند. بلافاصله پس از این تصمیم هم نرخ ارز در بازار سیاه عراق به سرعت کاهش یافته است. نرخ ارز روز دوشنبه به ازای هر دلار ۱۴۹۵ دینار بوده در حالی که روز قبل ۱۵۸۰ دینار بوده است. با این حال بانک مرکزی ایران خبر ضرر ۴۰ درصدی ایران در تبدیل دینار به دلار را تکذیب کرده است.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده «موضوع تبدیل منابع، خارج از مکانیسم‌های رسمی و با نرخ‌های غیرمتعارف به هیچ وجه اتفاق نیفتاده است.» به این ترتیب بانک مرکزی دریافت دینار را تکذیب نکرده اما تبدیل آن به دلار «خارج از مکانیسم‌های رسمی و نرخ‌های غیرمتعارف» را رد کرده است. به نظر می‌رسد منظور از «مکانیسم‌های رسمی» همان تبدیل ارز در مزایده روزانه‌ای است که بانک مرکزی عراق برگزار می‌کند.


بیشتر بخوانید: فشار آمریکا به عراق برای بستن تجارت دلار با ایران / بغداد پاشنه آشیل تهران می‌شود؟


آل‌اسحاق: درآمد عراق به دلار است، اما ما نمی‌توانیم دلار بگیریم

یحیی آل‌اسحاق رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق با اشاره به تکذیبیه بانک مرکزی به رویداد۲۴ گفته «مشکلی که ما به آن برخوردیم این بود که درآمد‌های عراق حاصل از فروش نفت است، لذا چیزی که دارند دلار است. آمریکا هم به دلیل اینکه خودش را متولی مدیریت دلار در جهان می‌داند، محدودیت‌هایی در دریافت و پرداخت دلار برای همه کشور‌ها ایجاد کرده است.»

او گفته «دلیل عمده‌ای که ما با دریافت بدهی‌هایمان از عراق به مشکل خوردیم این نبود که عراق پول نداشت. عراق درآمدش بالاست. کشوری با ۳۶ میلیون جمعیت ماه گذشته ۱۱ میلیارد دلار درآمد نفتی داشته است. اما مشکل محدودیت‌های آمریکاست. همچنین در بحث تبادلات ارزی ایران و عراق، ایران در شرایطی نیست که به عراق بگوید به شما برق نمی‌دهیم به همین دلیل مساله بدهی‌ها ادامه دارد.»

او به راهکار‌هایی مختلفی اشاره کرده که در گفتگوی بین مسئولین بانک مرکزی ایران و عراق برای بازپرداخت بدهی‌های این کشور مطرح شده و گفته «گا‌ه آمریکا و حوزه خزانه‌داری این کشور مجوز‌هایی برای پرداخت دلار به ایران داده است. این مجوز چهار ماهه یا دو ماهه و سه ماهه بوده است. اما گا‌ه راهکار‌های وسط را انتخاب کردیم. برای مثال بانک تی‌بی‌آی (بانک تجارت عراق) را تعیین کردند تا مطالبات ما در حسابی در این بانک نگهداری شود و راهکاری‌هایی را با این بانک برای بازپرداخت ایجاد کردیم. برای مثال گفتیم ما کالای اساسی می‌خریم و این بانک از محل درآمد‌های ما به فروشنده پول بدهد. چندین میلیارد دلار را اینطوری برگرداندیم.

بدهی‌هایمان از عراق را به دینار گرفتیم اما ضرر نکردیم

به گفته این مقام اتاق بازرگانی ایران و عراق، بانک تجارت عراق در برخی موارد به تبدیل پول‌های ایران به ارز‌های دیگر هم اقدام کرده است. آل‌اسحاق دریافت دیناری بدهی‌ها را هم تایید کرده، اما گفته از این محل متحمل ضرر نشده‌ایم. او گفته بعضا ما نیاز به دینار داریم. بعضی شرکت‌های ما در عراق هزینه‌های دیناری دارند. یا ۳ میلیون گردشگر عراقی که سالانه به ایران می‌آیند و ۳ میلیون زایر ایرانی که به عراق می‌روند، هزینه‌های این‌ها دیناری دارند. برای همین هم بخشی از مطالبات را دینار گرفتیم و با همان قیمت معادلش فروختیم یا به شرکت‌ها و مسافر‌ها دادیم و از این بابت هم هیچ ضرری نکردیم.

آل‌اسحاق گفته «هر دو طرف می‌خواهند معضل را حل کنند. عراق مشکل پولی ندارد و مشکلش سیطره دلاری است. اگر حجم صادرات و واردات ما توازن داشت. می‌توانستیم تجارت ریال و دینار کنیم. اما الان که این تعاملات توازن ندارد و حجم واردات ما از عراق که به دینار نیاز دارد خیلی کم است، قادر به چنین تهاتری نیستیم.»

به گزارش رویداد۲۴ آنچه مسلم است این است که ایران در صورت دریافت دینار در ازای بدهی‌هایش از عراق، هیچ راهی برای تبدیل به دلار به جز بازار سیاه ندارد. حراج ارز خارجی راهکار اصلی بانک مرکزی عراق برای تبدیل دینار عراق است، اما موضوع اینجاست که درامد‌های دولت عراق که غالبا از طریق فروش نفت است، به صورت دلار توسط صندوق فدرال آمریکا نگهداری می‌شود و هر زمان بغداد برای تامین بودجه به آن نیاز داشت، به عراق داده می‌شود. دولت آمریکا محدودیت‌هایی را برای پرداخت این ارز به اشخاص یا کشور‌های تحت تحریم اعمال کرده و به همین دلیل ایران دسترسی به این سامانه ندارد. محدودیت‌های فدرال رزرو آمریکا باعث شده دولت عراق دچار بحران نقدینگی شود.

این مساله که عراق بدهی‌هایش را در حساب ویژه‌ای در بانک تجارت عراق واریز کرده یک واقعیت است. اما همانطور که آل اسحاق گفته این حساب تنها زمانی به کار می‌آید که ایران بخواهد از حساب این بانک برای خرید کالا‌های اساسی غیر تحریمی استفاده کند. میزان واردات ایران از عراق با احتساب کالا‌های اساسی در یک سال چیزی حدود ۱.۵ میلیارد دلار است. ایران هنوز ۸ میلیارد دلار ارز در حساب بانک تجارت عراق دارد که هر روز هم این بدهی در حال نوسان است، اما نمی‌تواند آن را برداشت کند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۲
بابا زکی!
|
Netherlands
|
۰۱:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
13
قدرت اول میدل ایست نمیتواند بدهی هاشو از عراق جنگزده فلاکت زده با این همه نفوذ و داشتن گروه سیاسی شبه نظامی های حشر الشعبی! کتائب و... به دلار پس بگیره.
اصلا از کجا معلوم این پولها وارد کشور میشه ماشالا جمهوری اسلامی کم نون خور در عراق و سوریه و... نداره. چیزی از این بدهی ها میمونه که بخواهند به کشور وارد کنندیا شاید همه رو بابت حقوق و مزایا به جبهه مقاومت!پرداخت شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
2
26
بسیاری از مسئولان ما عراقی هستند برای همین با اموال مردم ایران پیش عراقی ها چاپلوسی می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
12
به خدا دارید دروغ میگید که ضرر نکردید؟! مردم طبق معمول همیشه نامحرم بودند و هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
11
بدبختی ما گناه بیگانه نبود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
14
غرامت جنگ ۸ ساله هم که پر
ایران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
12
با این عمل کرد ۴۵ ساله .اسلام از کشور پر کشید.نسل جدید تمام این مشکلات را به پای اسلام می نویسند
ایران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
10
با این عمل کرد ۴۵ ساله .اسلام از کشور پر کشید.نسل جدید تمام این مشکلات را به پای اسلام می نویسند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
10
آره عزیزم....وقتی که به خاطر عرب های فلسطین ولبنان ویمن ووووبه تمام دنیاسرشاخ میشیم وبعدهم به خودشون جرات میدن هرجفنگی مثل خلیج عربی و تحریم وجزایرسه گاه روپیش بکشند حتماعدهدای خیانتکار به بدنه دولت نفوذکردن اول پاکسازی دولت ازنفوذی ها وبعدبهبودروابط بین المللی ورفع تحریم ها....به بعضی کشورها برای داشتن روابط با ایران مثل سگ دم تکان میدن نه الان که گفتم میندازن
هالو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
15
فقط خاک بر سرتان .
هالو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
15
فقط خاک بر سرتان .
بارنشسته ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
13
ایران فقط زورش به بازنشسته های تامین اجتماعی می رسه
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۰۹:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۴
علاوه بر باز نشسته به دختر های دانش آموز در مدارس
ناشناس
|
Iraq
|
۱۰:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
8
4
این نبود که دلار می‌کشید تا هشتاد هزار تومن با هزار بدبختی باز هم این مقدارش زنده شد برای ایران با این تحریم های سفت سخت بانکی آمریکا
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
7
حکومت اسلامی و شیعه مذهب ایران به همه دنیا باج میدهد تا باکشورهایی
که ازحقوق بشردرایران دفاع میکنند رابطه برقرارکنند..من دین اسلام و مذهب شیعه را از عملکرد مسئولان شیعه مذهب جمهوری اسلامی شناختم.. .
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
12
ایران از باج دادن به کشورهای منطقه وشیعه کردن گشنگان دنیا با پول مردم مظلوم ایران ونوکری شرق و دشمنی با غرب هیچ سودی نکرده و بی نهایت ضرر کرده..چرامسئولان شیعه مذهب از اشتباهات خود درس نمی گیرند.چرا به فکراقتصاد مردم نیستند.همه چیز در طول ۴۵ سال انفلاب فقط در حد حرف بوده..گفتند سیاست ما عین دیانت ماست.من که از سیاست این دین و این مذهب خسته شدم...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
13
مردم هرگز نباید انتظار شنیدن حرف راست از این جماعت داشته باشن
مت خص صص
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
1
2
بدهی رو نمیگیرند مجید جان
آنچه میگیرند طلب هس طلب
ما با کیا میشیم جامعه فرهیخته و فرهنگی!!!
مت خص صص
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
0
2
بدهی رو نمیگیرند مجید جان
آنچه میگیرند طلب هس طلب
ما با کیا میشیم جامعه فرهیخته و فرهنگی!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
1
4
بازاین به ضرربجاهای نوشته می‌شود که ثواب دارد باز از اختلاس وحقوقهای نجومی بگیر و دوزدیهای میلیاردی که بهتر هستش که این که بعضی ازاین مسعولانه حرومزاده واقازادهای حرومزاده که دارند پول این مردمه بدبخت وبیچاره را حیف ومیل کنند وبه ریش مردم می خندند که خیلی خیلی بخدا بهتر هستش انگار یک سال نفتمان بفروش نرفته است
حسین شرافت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۳
1
3
یک سووال ؟!!! اولا چرا باید پول نفت عراق دست امریکا باشد دوما چرا مابایس جنس و کالا و خدمات ب عراق بدهیم و در گرفتن پولش تا این حد مشکل داشته باشیم و اما اصل قضیه تو گزارش اشاره شد که کشوره ۳۵میلیونی عراق فقط از نفت ماهی ۱۱میلیارد دلار درامد دارد پس اقایان مسوول چرا و ب کدام قانون و شرع اخلاق و عرف و منطق حده اقل خسارات جانبازان از این همه درامده دولت عراق گرفته نمیشه که بعضی از جانبازان جنگ ۸ساله بعده نزدیک ب چهل سال از پایان جنگ بایس در فقره مطلق غوطه ور باشند و با ده ها امراض روحی و جسمی و سن بالا الان بایس اواره و گرسنگی بکشند و تو این شرایط هولناک معیشتی تازه سرباره بچه هاشون باشند کجای دین خدا و دستورات پیغمبر اینا گفته چرا مسعولان مربوطه تا این اندازه خیانت میکنند مگه رسول خدا وقتی جنگی رخ میداد و دشمنان را ادب میکرد از انها جزیه و خسارت نمیگرفت چرا جانبازی که چند سال پی در پی تو جبهه های جنگ بوده الان بایس شرمنده خانواده و بچه باشه تازه اون مسوول خیانت پیشه میخواد بره تو عراق برا مجروحان عراقی مسکن بسازه و حقوق ماهیانه بده از بیت المال درحالی که بعضی از جانبازان خودمون در ضجه و زجر و فقر و فلاکت دست و پا میزنند مگه خیانت و لگدمال کردن حقوق اقشار شاخ و دم داره کجای این رفتارها بوی منطق و انسانیت میده ؟؟؟!!!!!!!!!,
asd
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۴
0
4
نفت و تمام درامدهای کشور صددرصد متعلق به مردم ایران است که با سیاست های مسئولین و اجرای کارگزاران نظام فروخته میشود وباید پول آن تمام و کمال و به نرخ روز به مردم پرداخت شود.هرگونه سهل انگاری یا سیاست اشتباهی که باعث شود این پول به مردم نرسد یا با ضرر به مردم برسد دزدی است و نه مردم راضی هستند نه خدا ! بدتر اینکه این دزدی به نام خدا انجام میشود.
m
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۴
1
0
جنگ ایران و عراق که با دخالت ایران در امور عراق و صدور انقلاب اغاز شد، مقصر اصلی ایران بود و حق اخذ خسارت ندارد. جنگ هزینه های بسیار سنگین بر ایران داشت و علاوه بر ویرانی اقتصاد و زمینه سازی اقتدار نظامیان و شکل گیری حکومت مستبد کنونی، بسیاری افراد بدون انکه کار مفیدی در جنگ کرده باشند، امروزه به مدعیان و طلبکاران بزرگ تبدیل شده و نیروی مردمی نظام محسوب میشوند. یک اعزامی اداری برای انکه خودش را از خطر جنگ برهاند، تیر به انگشت دست خود میزند و دیگری به ناخن پا و یکی دیگر براثر زمین خوردن و دیگری بواسطه شوخی خطرناک و برخی دیگر جراحات غیرمرتبط با جنگ و حتی نقائص مادرزادی را به درصد جانبازی تبدیل کردند و یا بدون رفتن به جبهه با خیانت برخی اعضای بسیج جانبازی گرفتند و امروزه هزینه های بسیار سنگین انها بر دوش مردم است که فرصت عمران و ابادی را میگیرد. انها که بر ادامه جنگ اصرار میکردند، هرگز در میدان حاضر نشدند تا وضعیت نیروهای کم سن و سال و تلفات بیهوده را ببینند. انچه امروز غرب گرفتار انست، حاصل حماقت حمله نسنجیده به عراق است.
نظرات شما
نظرسنجی
بهترین گزینه برای ریاست مجلس دوازدهم چه کسی است؟
پیشخوان