تاریخ انتشار: ۲۲:۰۸ - ۱۳ شهريور ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۵ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد:

درباره برده‌ داری در دوران قاجار چقدر می‌دانید؟

برده‌داری تا اواخر دوران احمدشاه قاجار در ایران رواج داشت و اغلب خانواده‌های ثروتمند آن دوران در خانه‌ی خود تعدادی برده و کنیز هم داشتند. نهایتا در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی مجلس شورای ملی قانون منع برده‌داری را تصویب کرد و بالاخره برده‌داری سنتی در ایران از بین رفت.

درباره برده‌ داری در دوران قاجار چقدر می‌دانید؟

رویداد۲۴ | برخلاف تصور رایج، برده‌داری از دوران باستان در ایران وجود داشت. مورخان به وجود برده‌داری در دوره‌ی هخامنشیان و ساسانیان شکی ندارند. اما در دوران پیش از اسلام برده‌داری رواج گسترده‌ای نداشت و نسبتا محدود بود. در دوران‌های بعد، به ویژه پس از حمله‌مغول‌ها به ایران، برده‌داری در ایران بیشتر رواج پیدا کرد و به مناطق گوناگون گسترش یافت. جهانگردان اروپایی که در دوران صفویه به ایران سفر کرده اند، اغلب در سفرنامه‌ها خود از تعداد بالای بردگان در ایران ابراز تعجب می‌کنند. البته به این نکته نیز اشاره می‌کنند که در ایران با بردگان رفتار بدی نمی‌شود. در هر حال از دوران میانه به بعد، برده‌داری در ایران رواج یافت. در ایران مردان برده را «غلام» و «زرخرید»، بردگان رنگین‌پوست را «کاکاسیاه» و زنان را «کنیز» یا «کنیزک» می‌خواندند.

ایرانیان خود نیز در مواردی قربانی عمل زشت برده‌داری می‌شدند. برای مثال طی جنگ‌هایی که پس از دوران صفویه با مناطق و ملل قفقاز انجام می‌شد، ایرانیان را به بهانه‌ی اینکه شیعه هستند و کافر به حساب می‌آینده به بردگی می‌بردند. در اواسط قرن سیزدهم، هنوز بسیار پیش می‌آمد که هزاران اسیر جنگی ایرانی یک‌جا در بازار فروخته می‌شدند. در بخارا، عده‌ای از اینان که نزد صاحبانشان قدر و ارج داشتند و آزاد می‌شدند، به مناصب رسمی هم می‌رسیدند، اما عده‌ای دیگر، که کم‌قدرت‌تر بودند، به خیل بردگانی می‌پیوستند که بیشترین بار کار کشاورزی در خانات خیوه بر دوش آنان بود.


بیشتر بخوانید: کوروش کبیر ؛ اسطوره‌ای برای جعل ایدئولوژیک تاریخ


برده‌داری در دوران قاجار نیز وجود داشت. در این دوران، اغلب بردگان مردان سیاه‌پوستی بودند که از دو منطقه‌ی حبشه و شهر زنگبار تانزانیا به بازار شیراز آورده می‌شدند. مرگ و میر زیاد آن‌ها در ایران مانع از آن می‌شد که در جمعیت کشور جمعیت چشمگیری داشته باشند. براساس نوشته‌ی دانشنامه‌ی ایرانیکا، «بردگان معمولا از دو طریق به ایران می‌آمده‌اند. یا حجاج ایرانی در موسم حج آنان را از مکه خریداری نموده و از طریق شامات و عراق به ایران می‌آوردند و یا برده فروشان آن‌ها را از راه خلیج فارس به سواحل جنوبی کشور انتقال می‌داده‌اند. ورود بردگان به ایران در دوران صدارت امیرکبیر، سالانه بین دو تا سه هزار نفر گزارش شده‌است. این بردگان به سه گروه بمبئی، نوبه‌ای و حبشی تقسیم می‌شده‌اند.»

زنانی که به بردگی گرفته می‌شدند نیز یا از خانواده‌های فقیر داخل ایران خریداری می‌شدند و یا اهل مناطقی همچون گرجستان و قفقاز بودند که به ایران آورده می‌شدند. علاوه بر بردگان وارداتی، برده‌های داخلی نیز وجود داشته‌اند که معمولا از خانواده‌های بلوچ خریده و یا دزدیده می‌شده‌اند. برای بردگان مذکر نام‌هایی همچون «مبارک» و «فیروز» و یا طبق مثل مشهور «کافور» انتخاب می‌شد. برای کنیز‌ها نیز نام‌های «غنچه‌دهان»، «زعفران» و یا «صنوبر» معمول بود. از بردگان در کار‌های خانگی یا عیش و عشرت، نظام، امور اداری یا کار‌های یدی استفاده می‌کردند و خواجه‌ها نگهبان حرم بودند. هدف عمده اعیان ایران در خرید برده، نمایش ثروت خویش بود. هر چه تعداد نوکران و بردگان کسی بیشتر بود، مهم‌تر به‌نظر می‌رسید. از این گذشته، همسران بزرگان برای انجام امور اندرون خواستار کنیز بودند. گروهی از بردگان نیز که توان بدنی بالایی داشتند به خدمت ارتش سران قاجار درمی‌آمدند.

گروهی از مردان برده نیز «خواجه» خوانده می‌شدند. وظیفه خواجه‌ها نگهبانی از «ناموس» مرد، یعنی زنان او، بود. خواجه‌ها پیش از ورود به ایران، اخته می‌شدند و غالبا در سنین پایین خریداری می‌شدند. براساس اسناد تاریخی فقط در حرمسرای ناصرالدین شاه قاجار بیش از نود نفر خواجه‌ی وجود داشت. از سال‌های دهه‌ی پنجاه قرن نوزدهم میلادی، دولت بریتانیا به ایران فشار آورد که تجارت برده را ممنوع کند. با فشار‌های بین‌المللی، به تدریج تجارت برده در ایران محدود شد، اما برده‌داری تا دوران حکومت رضاشاه همچنان وجود داشت.

نهایتا در سال ۱۳۰۷ هجری شمسی، مجلس شورای ملی قانون منع برده‌داری را تصویب کرد که بدین قرار بود: «هر کس انسانی را به‌نام برده خرید و فروش کرده یا رفتار مالکانه دیگری نسبت به انسانی بنماید یا واسطه معامله و حمل و نقل برده بشود، محکوم به یک تا سه‌سال حبس تادیبی خواهد گردید.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: تصاویر تاریخی
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۵
طاهر قرشیخ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۴
3
8
چرا در مورد برده داری و برده گیری بسیار گسترده در اسلام و بدون اشکال بودن آن از نظر 14 معصوم!!!!!!!!!!!!!! و داشتن دهها غلام و کنیز برای لواط و زنا در نزد امامان و خود محمد چیزی ننوشتید وفکر کردید خواننده نمی فهمه بطور بسیار سطحی از آن عبور کردید؟؟ در زمان هخامنشیان برده داری وجود نداشت همینطوری مردم رو ساده لوح فرض نکنید و بر علیه ایران زمین و به نفع دین عربی و اعراب نوشته بی سند ننویسید. سند و مدرک برده داری در ایران باستان؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۴
در روزگار دهکده جهانی بازم میخواد مهاجمان بیابان حجاز را مقدس جلوه بده ما دیگه چه مردم بدبختی هستیم که اسیر ایناییم از بنگلادشی کمتر و خوارتر?
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۴
3
1
چرا دروغ نوشتی؟ این رضاشاه بود که در یک دستخط یک و نیم سطری برده داری را در این ممنوع کرد! مشهور است که رضا خان آدم زیرک اما بیسوادی بود که در قزاقخانه خواندن و نوشتن آموخت ودر همان یک خط ونیم حکمی که به ممنوعیت برده داری نوشت«چندغلط»املایی انشایی داشت ! اما کاری کرد که هیچ امام وپیغمبر و پادشاهی ودانشمندی درایران نکرد! دروغ میگی خودت رو ضایع می کنی، کشور تاریخ داره ؛ واگر هم مجلس شورای ملی قانونی تصویب کرده زور رضاشاه و مخوصا مشاوران روشنفکر وباسوادش کسانی چون زنده یادان محمدعلی فروغی و سید احمد کسروی و...سبب این امور مترقیه بودند همینجا درود می فرستم به روان همه دلسوزان ایران وایرانی جایتان در ❤️ماست?????
پاسخ ها
ساسان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۱
داداش قبل از اون محمد شاه قاجار و ناصرالدین شاه برده داری رو ممنوع کرده بودند اما چون قاجار هستند کسی حق ندارد از کارشون حرفی بزنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۱۸
0
1
کدوم برده داری در زمان هخامنشیان؟ همون کارگرهای که برای ساخت تخت جمشید حقوق داشتند و مرخصی داشتند و جیره غیر از حقوق و زنانی که مرخصی زایمان داشتند؟ چرا دروغ پراکنی میکنید؟ تاریخ هخامنشی آنقدر پر افتخاره که آمریکا لوحه های گلی هخامنشی رو دهه هاست غیر قانونی نگه داشته و پس نمیده و فقط شمار کمی از اونها رو پس داده و خدا میدونه چقدر از اونا رو دزدیده ، چون نمیخواد مردم و به ویژه نسل‌های بعدی از گذشته پرافتخار خودشون خبردار بشن، اگر چیز بدی و مثلا برده داری بود مطمئن باشید این دشمنان الان در بوق و کرنا کرده بودند، نه اینکه لوحه ها رو مخفی کنند و پس ندن . دشمنان ایران دنبال از بین بردن هویت ملی و غرور ایرانی هستند و این مساله واقعا براشون مهمه و روش به شدت کار میکنند، شما چرا با دشمنان همراهی میکنید؟
نظرات شما
پیشخوان