تاریخ انتشار: ۱۲:۱۰ - ۳۰ فروردين ۱۳۹۸
تعداد نظرات: ۱ نظر

سرلشگر در میانه منتقدان و حامیان/ قاسم سلیمانی؛ فرماندهی که صورت‌بندی جدیدی برای خاورمیانه دارد

در حالیکه منتقدان قاسم سلیمانی او را به خاطر دعوت حشد الشعبی به ایران مورد انتقاد قرار داده‌اند، مک کریستال فرمانده نیرو‌های عملیات ویژه آمریکا، قاسم سلیمانی را بازیگر تعیین کننده آینده خاورمیانه خوانده و به بخش‌هایی از کودکی او اشاره کرده است.
ط
رویداد۲۴ قاسم سلیمانی این روزها مورد انتقاد جناح‌های داخلی است. منتقدانش به خاطر دعوت او از یک نیروی شبه نظامی خارجی به کشور گلایه دارند و این سوال را طرح کرده‌اند که او چه سمت تصمیم‌گیرنده‌ای دارد که از حشدالشعبی برای حضور در ایران دعوت کرده است. موافقانش اما گفته‌اند حشد الشعبی همچون دیگر کمک‌های کشورهای خارجی است و حضور آنها ارتباطی به مسائلی نظامی ندارد.
 
در حالیکه اعتراض‌ها و البته حمایت‌ها نسبت به فرمانده سپاه قدس بالا گرفته، چندی پیش استنلی مک کریستال فرمانده سابق نیرو‌های عملیات ویژه آمریکا مطلبی درباره قاسم سلیمانی نوشت و بسیار از او تمجید کرد.
 
چندی پیش هم رایان کروکر درباره قاسم سلیمانی مطلبی نوشت و توانایی بالای او را ستوده بود بود. به گزارش رویداد۲۴ کروکر در مطلب خود به دیدارهایی که در افغانستان انجام شده اشاره کرد و نوشته بود: ژنرال سلیمانی نقشه‌ای را آورد و جبهه‌هایی که طالبان در آن در افغانستان می‌جنگید را نشان داد. او همزمان این توصیه را مطرح کرد که ما اول به اهداف حمله می‌کنیم. من از او پرسیدم که می‌توانم نوت (یادداشت) بردارم؟ او نقشه را به من داد و گفت پیش خودت نگه دار. این توانایی سلیمانی بود که همه چیز را با سرعت انجام می‌داد.
 
در مطلب اخیری که به قلم استنلی مک کریستال فرمانده بازنشسته نیرو‌های عملیات ویژه آمریکا بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸ و فرمانده آمریکا در نیرو‌های ناتو در افغانستان بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ در فارین پالسی منتشر شده آمده است: تصمیم به اینکه کاری نکنیم معمولا یکی از سخت‌ترین تصمیمات است و همیشه هم درست نیست. در سال ۲۰۰۷ ما شاهد حرکت یک سری وسیله نقلیه از ایران به سمت شمال عراق بودیم. من در آن زمان برای مدت چهار سال فرمانده نیرو‌های نظامی عملیات ویژه آمریکا در عراق بودیم و وظیفه اتخاذ تصمیمات سخت بر عهده من بود.
 
در آن شب ماه ژانویه، گزینه‌های پیش روی من بسیار دشوار بود: یا باید به کاروانی که قاسم سلیمانی در آن بود حمله می‌کردیم یا نمی‌کردیم. قاسم سلیمانی فرمانده سازمانی است که می‌توان گفت به لحاظ توانایی ترکیبی از سازمان سیا و نیرو‌های عملیات ویژه ارتش در آمریکاست.
 
دلایل خوبی در آن زمان برای حذف قاسم سلیمانی وجود داشت. در آن زمان ایران بمب‌هایی را با فرماندهی سلیمانی در جاده‌ها جاسازی کرده بودند که جان نیرو‌های آمریکایی در سراسر عراق را گرفته بود. اما برای جلوگیری از درگیری‌های بعدی که احتمالا در صورت حمله به این کاروان ایجاد می‌شد، من تصمیم گرفتم این کاروان را رصد کنم و حمله‌ای صورت نگرفت.
 
در آن زمان کاروان به اربیل رسید و سلیمانی از آن زمان در تاریکی فرو رفت. او امروز هم به دور از نور نورافکن‌ها به کارش ادامه می‌دهد. کسی که قبلا هم فرمانده بوده، امروز بی سر و صدا مامور تقویت نفوذ بین المللی ایران است.
 
نبوغ، تاثیر گذاری و تعهد او به کشورش مورد تصدیق متحدان و منتقدانش است. چیزی که همه قبول دارند این است که این فرمانده متواضع، سیاست خارجی ایران را چندین دهه است که هدایت می‌کند و هیچکس پیروزی‌های او در میدان نبرد را رد نمی‌کند. سلیمانی قطعا قوی‌ترین بازیگر امروز خاورمیانه است.
 
به گزارش رویداد۲۴ در ادامه یادداشت مک کریستال در فارین پالیسی آمده است: مقامات دفاعی آمریکا گزارش داده‌اند که سلیمانی جنگ داخلی سوریه را از طریق نیرو‌های نیابتی ایران به تنهایی هدایت کرده است.
 
راحتی و سادگی کلام سلیمانی ناشی از ریشه‌های اوست. او در منطقه فقیرنشین کوهستان‌های شرق ایران به دنیا آمده و سختی‌های زیادی را در سال‌های اولیه زندگی خود تحمل کرده است. زمانی که پدرش قادر به پرداخت بدهی‌هایش نبود او در ۱۳ سالگی کار کرد تا بدهی‌های پدرش را بپردازد.
 
سلیمانی زمان آزاد خود را به تمرین وزنه‌برداری و حضور در منبر‌های آیت الله خامنه‌ای میگذرانده است. او شیفته انقلاب اسلامی است. با این حال او فرزند جنگ ایران و عراق است. او در این جنگ خونین به یک قهرمان و فرمانده با اعتماد به نفس در ماموریت‌هایی در مرز‌های عراق تبدیل شد.
 
سلیمانی دیگر یک سرباز ساده نبود. او به یک استراتژیست عملگرا و حسابگر تبدیل شده بود. هیچ کس به اندازه او در همبسته کردن و قدرت‌مند کردن شیعیان در منطقه شام پیروزی کسب نکرده است. دقاع او از بشار اسد هر گونه پیشروی داعش و دیگر گروه‌های شورشی را مسدود کرد و در عین حال باقی ماندن اسد در قدرت و تبدیل او به متحد اصلی ایران را تضمین کرد.
 
شاید از همه این‌ها مهمتر این باشد که در دوران فرماندهی سلیمانی، سپاه قدس ظرفیت‌هایش را توسعه بخشید. او این واحد را به یک واحد مالی، اطلاعاتی و سیاسی مهم در آن سوی مرز‌های ایران تبدیل کرد.
 
اگر پیروزی‌های سلیمانی را بدون در نظر گرفتن کانتکس ژئوپلتیک منطقه تحلیل کنید، کار عاقلانه‌ای نکرده‌اید. او یک رهبر منحصر به فرد ایران و محصول رویکرد‌هایی است که ایران پس از انقلاب دنبال می‌کند. مقاومت ایران در برابر دخالت‌های آمریکا در خاورمیانه، نتیجه مستقیم دخالت‌های آمریکا در جنگ ایرانو عراق است.
 
از همه این‌ها مهم تر، سلیمانی نتیجه ناسیونالیسم ایرانی است و دستاورد‌های او باید با توجه به سیاست خارجی بلندمدت ایران مورد تحلیل قرار بگیرد. در حالی که آمریکا در واکنش‌های بین المللی‌اش، دائما در نوسان بوده، ایران همواره اهداف و اقدامات ثابتی را در نظر داشته است.
 
دوران طولانی فرماندهی قاسم سلیمانی بر سپاه قدس نیز یکی دیگر از فاکتور‌های مهم است. این رویه نیز نتیجه فضای سیاسی پیچیده ایران است. سلیمانی از آزادی عمل خود در این زمان طولانی فرماندهی که حسادت بسیاری از نظامی‌ها و اطلاعاتی‌های آمریکایی را به همراه داشته، نهایت استفاده را کرده است.
 
پیروزی‌های سلیمانی ناشی از استعداد و استمرار حضور او در قدرت است. چنین رهبری، به راحتی در آمریکای امروز پیدا نمی‌شود. آمریکایی‌ها چنین فرماندهان نظامی‌ای را قبول نمی‌کنند.
 
مک کریستال در مطلب خود نوشته با وجود حسادت اولیه من به آزادی عمل سلیمانی برای به دست آوردن سریع اهدافش، به محدودیت‌هایی که سیستم سیاسی آمریکا اعمال می‌کند باور دارم. افراد عملگرا و ماجراجو، اگر تحت نظر نباشند، در صورتی که به دنبال منافع و ارزش‌های غلط بروند، نتایج وخیمی به همراه خواهند داشت. از این جهت سلیمانی یک شخصیت خطرناک است زیرا او به تنهایی آینده خاورمیانه را صورت بندی می‌کند.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۰
1
0
سال 1386 در مجلس ختمی خودمانی و ساده درکنار ردیف های صندلیهای معدودی که برای سالمندان و بیماران گذاشته بودند کنار مردی نشستم و ایشان به سخنان فرزند متوفی بدقت گوش میداد کت و شلواری معمولی به تن داشت و در دو طرفش دو نفر نشسته بودند که در دست یکی از انها بیسیم کوچکی پنهان بود چند دقیقه ای نگذشته بود که فرزند متوفی سخنانش به پایان رسید و ایشان مجلس را ترک کرد صاحب مجلس از اقوام ما بود و خیلی از این اقا تشکر کرد وقتی مجلس تمام شد از صاحب مجلس پرسیدم ایشان که بود گفت قاسم سلیمانی از فرماندهان سپاه است و قبل از انقلاب که در کرمان کارمند بودم در کرمان همسایه ما بود من اصلا ایشان را نمیشناختم اما دو نکته در ان مجلس نظرم را جلب کرد اول ساده پوشی و ساده امدن ورفتن ایشان وماشین پژو معمولی که با ان به مجلس ختم امده بود و دوم تعهد ایشان به احوال پرسی از همسایه سی سال قبل خود ضمن اینکه یاد اور شوم فامیل ما یک کارمند بازنشسته ساده پست است یک نامه بر ساده و بقول خودش بیست و شش سال بود از سردار سلیمانی خبر نداشت و وقتی او را در مجلس دیده بود تعجب کرده بود و گویا پدر متوفی او با سردار سالهای قبل از انقلاب در اداره اب کرمان همکار بوده است
نظرات شما
نظرسنجی
آیا از 26 فروردین تجربه برخورد با گشت ارشاد را داشتید؟
پیشخوان