تاریخ انتشار: ۰۹:۴۴ - ۱۵ بهمن ۱۳۹۵
رئیس پژوهشگاه مهندسی بحران‌های طبیعی شاخص پژوه در گفت‎وگو با رویداد۲۴

مدیریت بحران در حادثه پلاسکو اشتباه بود

رئیس پژوهش گاه مهندسی بحران‌های طبیعی شاخص پژوه معتقد است، اشتباه اصلی در حادثه پلاسکو این بود که مدیریت بحران با امداد و نجات اشتباه گرفته شد و میزان بالای خسارت مالی و جانی در این حادثه به علت عدم رعایت ضوابط تخلیه اضطراری و عدم مدیریت زمان بوده است.
رویداد۲۴رئیس پژوهش گاه مهندسی بحران‌های طبیعی شاخص پژوه معتقد است، اشتباه اصلی در حادثه پلاسکو این بود که مدیریت بحران با امداد و نجات اشتباه گرفته شد و میزان بالای خسارت مالی و جانی در این حادثه به علت عدم رعایت ضوابط تخلیه اضطراری و عدم مدیریت زمان بوده است. 

شاید اولین چیزی که حادثه پلاسکو یادمان انداخته؛ ضعف در مدیریت و عدم وجود تجهیزات کافی برای قرارگرفته در شرایط بحران است. برای مردم ما که در کشوری بلاخیز ساکن‌اند و زنگ خطر زلزله‌ای خطرناک سال‌هاست در گوششان زده می‌شود این یادآوری بسیار ترسناک است و مردم را به این فکر وا‌می‌دارد در صورت وقوع حادثه‌ای دیگر مدیریت بحران چگونه خواهد بود.

پس از تشییع شهدای پلاسکو، بررسی ابعاد مختلف این حادثه ضروری به نظر می‌رسد. باید از طریق بررسی همه‌جانبه آن بتوان درسی بزرگ برای آینده گرفت.

در شرایطی که هنوز هیچ مسئولی، مسئولیت حادثه را به گردن نگرفته و شهردار هم در صحبت‌های خود در صحن مجلس مدیریت بحران را صحیح و امکانات و تجهیزات آتش‌نشانی را کافی دانسته است، متخصصان و کارشناسان می‌گویند ازنظر علمی استراتژی مدیریت این بحران غلط بوده است و مسئولان مربوطه بیشتر احساسی و از روی غیرت خود عمل کرده‌اند تا از روی منطق.

امير محمود زاده، رئیس پژوهش گاه مهندسی بحران‌های طبیعی شاخص پژوه، در گفت‎وگو با رویداد۲۴ گفت: اولین اشتباه در حادثه پلاسکو این بود که مدیریت بحران با امداد و نجات اشتباه گرفته شد. وظیفه مدیریت بحران شهری بر عهده دولت محلی است.

او با اشاره به میزان بالای خسارات مالی و جانی افزود: 2 اشتباه اساسی باعث وارد شدن این میزان خسارت شد، یکی عدم رعایت ضوابط تخلیه اضطراری و دیگری عدم رعایت ضوابط مدیریت بحران بود. در این حادثه زمان به‌خوبی مدیریت نشد و روش آواربرداری باعث شد زمان‌های کلیدی از دست برود.

رئیس پژوهش گاه مهندسی بحران‌های طبیعی شاخص پژوه ادامه داد: میزگرد علمی و یا مناظره‌ای لازم است تا ضعف‌های مدیریت بحران برای درس گرفتن در آینده مشخص شود. تنها کسی که درزمینهٔ مدیریت بحران خوب عمل کرد؛ مقام معظم رهبری بود که در همان ابتدای حادثه بحران‌های جانبی، تضاد بین گروه‌های مختلف، انشقاق و تفرقه را کنترل کرد.

او همچنین گفت: آتش‌نشان‌ها باغیرت خود کار کرده و پلاسکو را تخلیه کردند اما به‌طورکلی ساختار آتش‌نشانی مبتنی بر علم و دانش نیست و غیرت آتش‌نشان‌ها نباید با بحث‌های علمی مربوط به آتش‌نشانی خلط شود. اکثر آتش‌نشان‌های ما از قوانین و فناوری‌های به‌روز بی‌بهره‌اند. هرکدام از آتش‌نشان‌ها در این حادثه می‌توانستند ردیاب داشته باشند تا هم مسیرشان مشخص شود و هم تجهیزات لازم در اختیارشان قرار داده شود.

محمودزاده در ادامه نقد خود بر مدیریت بحران پلاسکو گفت: تجهیزاتی که در آتش‌نشانی تهران موجود است، برای این شهر کافی نیست و ساختار آتش‌نشانی علمی نیست و برای حوادث بعدی بخصوص زلزله که بسیار مطرح است باید ساختار علمی شود و تجهیزاتی در نظر گرفته شود که جوابگوي شهر تهران باشد.

او افزود: ساختار مدیریت بحران بسیار ضعیف است، بزرگ‌ترین مشکل در حادثه پلاسکو نبود اتاق فکر منسجم بود، با آدم‌های کت‌وشلواری نمی‌توان بحران را کنترل کرد. اصلاً چرا هیچ‌کس سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران را نمی‌شناسد؟ بیشتر کسانی که در حادثه حضور داشتند تماشاگر بودند و فرمانده بحران واقعی نبود.

محمود زاده در پایان با اظهار امیدواری برای بهبود وضعیت مدیریت بحران در کشور گفت: امیدوارم از این حادثه درس گرفته شود و از این درس‌ها استفاده کنیم. مدیریت بحران داشته باشیم، ساختارها اصلاح شود و تکنولوژی‌ها به‌روز شود تا در صورت وقوع زلزله که احتمال آن بسیار قوی است دچار مشکل نشویم.

او همچنین افزود: اگر شهردار تهران معتقد است در این حادثه علمی عمل کرده و مدیریت بحران قوی داشته است؛ لازم است میزگردی برگزار شود تا به‌صورت علمی تمام انتقادات مطرح‌شده تا با بررسي مدیریت بحران حادثه پلاسکو ثابت شود اين مديريت علمي نبود.
نظرات شما
نظرسنجی
بهترین گزینه برای ریاست مجلس دوازدهم چه کسی است؟
پیشخوان