تاریخ انتشار: ۱۷:۰۹ - ۰۵ دی ۱۳۹۵

تنش در مجلس بر سر اظهارات نماینده دلواپس/ظریف به سه بیان گفت محرمانه است/عصبانیت عضو هیات رییسه

نماینده مردم مشهد که متن مذاکرات محرمانه جلسه کمیسیون امنیت ملی را منتشر کرده است، در جلسه علنی امروز به دفاع از کارش پرداخت اما در حین صحبت‌هایش اشاره‌ای داشت به موضوع محرمانه بودن، آنجا که از قول ظریف گفت: «بیرون نمی‌گویم اما خدمت شما می‌گویم».
رویداد۲۴-نماینده مردم مشهد که متن مذاکرات محرمانه جلسه کمیسیون امنیت ملی را منتشر کرده است، در جلسه علنی امروز به دفاع از کارش پرداخت اما در حین صحبت‌هایش اشاره‌ای داشت به موضوع محرمانه بودن، آنجا که از قول ظریف گفت: «بیرون نمی‌گویم اما خدمت شما می‌گویم».

 در جلسه علنی امروز مجلس، مصطفی کواکبیان نسبت به عملکرد جواد کریمی قدوسی تذکر داد در آن زمان لاریجانی به کریمی قدوسی اجازه پاسخ نداد اما در حدود دو ساعت بعد میکروفون کریمی قدوسی باز شد. در این مدت او متن مکتوب مذاکرات کمیسیون امنیت ملی را به خبرنگاران پارلمانی داد. این متن امضای 13 نماینده را در پای خود دارد.

کریمی قدوسی در جلسه علنی گفت: پیرو مطالبی که آقای کواکبیان فرمودند و اشاره‌ای داشتند به کسی که نوار صوتی مذاکرات امنیت ملی را منتشر کرده است و آن را تکذیب کردند،‌ خواستم برای تنویر افکار همکاران محترم و ملت عزیز اشاره ای داشته باشم. همکاران عزیز، ماده 77 آیین نامه داخلی مجلس اشاره می‌کند که نمایندگان بر اساس اصول 84 و 86 در اظهار نظر درباره همه مسائل کشور مصونیت دارند.

او ادامه داد: البته اینجا مرز شرع و قانون و حق و حقوق افراد کاملا محفوظ است و به مباحث کلی نظام که ما هم سوگند خورده ایم اشاره می کند که ما برای آنها شبانه روز موافقت و مخالفت و اظهار نظر می کنیم. چراکه اظهارنظر حق نمایندگان است اما مطلبی که پیش آمد و شبهاتی که در رسانه ها پدید آمد اشاره می کنم که چه ریشه ای داشت. بر اساس همان اصولی که همه کمیسیون ها با وزارتخانه های مربوطه دارند، برای بررسی بودجه وزرا و معاونین دعوت می شوند. جناب آقای ظریف و معاون ایشان هم تشریف آوردند به کمیسیون امنیت ملی که هم پاسخ دیدار اعضای کمیسیون باشد و هم بحث بودجه 96 را مطرح کنند.

کریمی قدوسی اظهار کرد: ایشان در فضای کمیسیون تحلیل خود نسبت به نقض برجام از ناحیه آمریکا تحلیل و تفسیر کردند. متن نوار را بنده پیاده کردم و در اختیار رسانه ها قرار دادم که همه مردم ملاحظه کنند که هیچ مطلب محرمانه ای در آن نیست. اصلا دانستن این مطالب باعث تقویت انسجام ملی ما می شود. باعث عزم و اراده ما برای ایستادگی برای دریافت حقوق ما می شود.

او ادامه داد: همین الان هم که کمیسیون مشترک برجام برگزار می شود، جلسه که تمام می شود بلافاصله کمیسیون، مذاکرات را در فضای دنیا پخش می کند. حالا اگر این موضوعات به کمیسیون امنیت بیاید و ما به اطلاع مردم برسانیم، آن هم این مسائل عادی،  آیا خلاف است؟ این فضاسازی ها در حق همه نمایندگان جفا بود.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی سپس بخش هایی از من پیاده شده را خواند. در این متن ظریف اشاره ای دارد که این سخنان را برای اعضای کمیسیون مطرح می کند و نه بیرون. کریمی قدوسی اما اینگونه گفت: همکاران آمدند، نوار را گوش کردند و با آنچه پیاده شده بود، تطبیق دادند و آن را امضا کردند. آن چیزی که آقای ظریف گفتند این است که می فرمایند «بر اساس توافقی که با آقای کری کردم،‌ من الان عرض می کنم،‌ بیرون نمی گویم اما خدمت شما می گویم. من اشتباه کردم، بر اساس توافقی که کردیم، ما استراتژی خودم را کنار گذاشتیم و بر مبنای آن توافق آمدیم آن را اعلام کردیم که تبدیل شد به موضع جمهوری اسلامی من این را می پذیرم. من اشتباه کردم. عرض کنم خدمتتان ولی ما این کار را کردیم». در جای دیگری در این نشست می فرمایند: «این قضیه ماوقع بحث تمدید تحریم هاسا که چرا تحریم ها تمدید شد. یعنی ما با یک صحبتی که با آقای کری کردیم و قولی که آقای کری داد، ما آمدیم یک موضع علنی گرفتیم. من اشتباه کردم. رسما ما نمی بایستی بر اساس حرف این بابا -یعنی کری- می کردیم. ما باید بر اساس همان استراتژی که تعیین کرده بودیم،  که باید کنگره را حذف می کردیم، در هشت سال اول بر اساس آن عمل می کردیم. من هیچ اجباری نداشتم.

وی در پایان تاکید کرد: هیچ خدشه ای به آن وارد نیست. درست نص صریح اختیارات نمایندگان است که اصل هشتاد و چهارم در قانون اساسی می گوید هر نماینده ای در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در مسائل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر کند.

از میانه سخنان کریمی قدوسی جو مجلس متشنج شد. نمایندگانی از جای خود برخواستند و صدای همهمه بلند شد. برخی «دو دو» می گفتند که نشان از مخالفت دارد.

در این بین بهروز نعمتی از رئیس مجلس درخواست که برای بیان تذکری،‌ میکروفون او را باز کند. لاریجانی خطاب به او گفت: مثل اینکه از بررسی برنامه خسته شده اید که تذکر می دهید. اما رئیس مجلس به نعمتی اجازه تذکر داد. نعمتی از سخنان کریمی قدوسی عصبانی بود و با صدای بلند سخن می گفت.

سخنگوی هیات رئیسه مجلس به جلسه ای که برای بازبینی مذاکرات امنیت ملی با وزیر امورخارجه برگزار شده بود، اشاره کرد و گفت: بحث‌های که آقای کریمی قدوسی می کنند به حاشیه بردن مجلس است. در جلسه ای بنده، آقای محبی نیا و آقای کریمی قدوسی بودیم و خط به خط مطلبی که در دفتر حضرتعالی در مجموعه تالار آیینه بیان شده است را بررسی کردیم.

بهروز نعمتی با بیان اینکه متاسفانه موضوع دارد به انحراف کشیده می شود، ادامه داد: آقای ظریف درباره یکی از موضوعات گفتند که ما سه استراتژی داشتیم که اگر استراتژی شماره یک را انجام می دادیم بهتر بود. من در این زمینه اشتباه کردم. نه اینکه روی کل موضوع برجام اشتباه کرده باشد.

وی گفت: در همان جلسه اعلام می شود که یک، ‌موضوع خصوصی است،‌ دو، به کرات آقای ظریف می گویند محرمانه است و سوم می گویند غیر قابل انتشار است و ما می خواهیم برداروارانه موضوعی را مطرح کنیم.

نعمتی اظهار کرد: یکی از بحث هایی که همیشه در مجلس وجود داشته، این است که همیشه می گوییم که آقایان وزرا روزنامه ای به ما توضیح می دهند. حالا که محرمانه ها بیان شده، آیا مسائل محرمانه باید به روزنامه ها کشیده شود؟

وی اظهار کرد: خواهشم این است که آقای رئیس و دوستانی که در هیات رئیسه هستند، این مسائل را حل کنید. نباید بگذاریم این بی اعتمادی پیش بیاید و وزرا نتوانند در مجلس حرفشان را بزنند.

در ادامه، جلسه به دستور کار که همان بررسی برنامه ششم توسعه است برگشت اما مجلس آرام نشد. نمایندگان زیادی سر جای خود نبودند و گعده هایی ایجاد شده بود. لاریجانی چند بار از نمایندگان خواست که به جلسه برگردند چراکه به گفته او موضوعات مهمی در دستورکار بود. او از نمایندگان خواست که بعد از ساعت 4 و نیم که جلسه وارد تنفس می شود، به موضوع بپردازند.

در این بین حتی حسینعلی حاجی دلیگانی که در پشت میز خود بود و می خواست به عنوان موافق موضوعی صحبت کند، به ماجرا اشاره  و از کریمی قدوسی دفاع کرد و علیه نعمتی موضع گرفت. اما لاریجانی از او خواست که موضوع ادامه پیدا نکند و در حمایت از نعمتی گفت: آقای نعمتی گفتند که از چند موضوع ایشان (اشاره به ظریف) تنها درباره یک موضوع این حرف را زده است اما فقط موضوع محرمانگی مطرح نیست.

نظرات شما
نظرسنجی
بهترین گزینه برای ریاست مجلس دوازدهم چه کسی است؟
پیشخوان