تاریخ انتشار: ۱۰:۵۳ - ۱۹ مهر ۱۴۰۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
در رویداد۲۴ بخوانید:

واکنش توییتر فارسی به حواشی جایزه جنجالی | نوبل صلح؛ نماد همبستگی یا ابزار سیاست جهانی؟

جایزه صلح نوبل ۲۰۲۵ که قرار بود نماد صلح و همبستگی جهانی باشد، این‌بار با انتخاب رهبر اپوزیسیون ونزوئلا و تقدیم نمادین جایزه به دونالد ترامپ، موجی از واکنش‌های تند، طنز و انتقاد در شبکه‌های اجتماعی به‌ویژه توییتر فارسی برانگیخت.

صلح نوبل

رویداد۲۴| جایزه صلح نوبل که نماد جهانی صلح و همبستگی میان ملت‌هاست، این بار در میان موجی از جنجال‌ها و انتقاد‌ها قرار گرفته است. انتخاب ماریا کورینا، رهبر اپوزیسیون ونزوئلا، به عنوان برنده امسال و تقدیم جایزه به دونالد ترامپ، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی داشته است. از واکنش‌های ستایش‌آمیز تا نقد‌های تند و کنایه‌آمیز، این رخداد نشان داد که جایزه صلح نوبل دیگر صرفاً نماد صلح جهانی نیست و به ابزاری در سیاست‌های جهانی تبدیل شده است.

پیشینه جایزه صلح نوبل

جایزه صلح نوبل از سال ۱۹۰۱، طبق وصیتنامه آلفرد نوبل، مخترع دینامیت، به افرادی یا سازمان‌هایی اهدا می‌شود که بیشترین خدمت را به برقراری صلح جهانی کرده باشند. این جایزه از ابتدا با اهدافی والا راه‌اندازی شد، اما تاریخچه آن همیشه هم بی‌حاشیه نبوده است. از برندگان کلاسیک و نمادین مانند آلبرت شوایتزر، مارتین لوترکینگ، مادر ترزا و نلسون ماندلا تا دهه‌های اخیر، جایزه همواره بازتاب دهنده منافع و سیاست‌های بین‌المللی بوده است.

در دهه‌های اخیر، روند انتخاب برندگان نشان داده که جایزه نه فقط برای اقدامات واقعی صلح، بلکه برای تقویت جریان‌های سیاسی یا اپوزیسیون‌هایی که در برابر دولت‌های موردنظر قدرت‌های غربی قرار دارند، اعطا شده است. نمونه‌های اخیر، تصویری روشن از این روند ارائه می‌دهند:

۲۰۲۱: دمیتری موراتوف، روزنامه‌نگار و اپوزیسیون روسیه

۲۰۲۲: الس بیالیاتسکی، اپوزیسیون بلاروس

۲۰۲۳: نرگس محمدی، فعال اپوزیسیون ایران

۲۰۲۵: ماریا کورینا، اپوزیسیون ونزوئلا

حواشی جایزه صلح نوبل ۲۰۲۵

مهم‌ترین مساله حاشیه‌ساز برای جایزه امسال تلاش و علاقه دونالد ترامپ برای دریافت این جایزه بود. با وجود اینکه رئیس جمهور آمریکا رسما خواستار دریافت این جایزه شده بود، اما ماریا کورینا به عنوان برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۵ انتخاب شد و انتخاب او موجی از واکنش‌های جهانی و داخلی را ایجاد کرد. این انتخاب در حالی اعلام شد که ونزوئلا همچنان با بحران اقتصادی و سیاسی شدیدی دست‌وپنجه نرم می‌کند و نقش آمریکا در این کشور مورد نقد برخی تحلیلگران است.

یکی دیگر از بحث‌های جنجالی، تصمیم ماریا کورینا برای تقدیم جایزه خود به دونالد ترامپ بود. ترامپ در این خصوص گفت: «شخصی که در واقع جایزه نوبل را گرفت، با من تماس گرفت و گفت که این جایزه را به افتخار من پذیرفته است.»

واکنش‌ها رسانه‌های جهان

واکنش رسانه‌ها نیز نشان داد که این انتخاب با موجی از انتقاد همراه بوده است. مثلا ایندیپندنت نوشت: «انتخاب رهبر اپوزیسیون ونزوئلا و تقدیم جایزه به ترامپ، چالش بزرگی برای اعتبار نوبل صلح ایجاد کرده است.»

بی‌بی‌سی نوشت: «نوبل صلح ۲۰۲۵، فراتر از تقدیر از یک فرد، تبدیل به ابزاری برای ارسال پیام سیاسی شد.»

واشنگتن پست نیز: «ترامپ بار دیگر توجه جهانیان را به خود جلب کرد، اما این بار نه به خاطر اقدامات صلح‌آمیز، بلکه به خاطر دریافت هدیه‌ای از یک اپوزیسیون خارجی.»

واکنش توییتر فارسی به جایزه جنجالی

واکنش‌های کاربران توییتر فارسی نیز شدید و متنوع بود: صالحی، وزیر ارشاد، با نگاه تاریخی نوشت: «در برندگان صلح نوبل، نام‌های ماندگاری مانند آلبرت شوایتزر، مارتین لوترکینگ، مادر ترزا و ماندلا را می‌بینیم، اما سالیانی است که از این گونه اسم‌ها خبری نیست؛ و این بار هم دوباره کوه، موش زایید؛ برنده‌ای که جایزه خود را به ترامپ تقدیم کرد!»

حسام‌الدین آشنا با طنز نوشت: «بعید ندانید او به زودی یک «جایزه صلح ترامپ» تأسیس کند.»

امیرعلی ابوالفتح، تحلیلگر سیاست خارجی، نوشت: «حالا که ترامپ به جایزه صلح نوبل امسال نرسید، چه بسا تلاش‌های جنگی را جایگزین تلاش‌های صلح کند. سیاست خارجی دولت ترامپ می‌تواند تهاجمی‌تر هم شود.»

یک کاربر اصولگرا هم نوشت: «جالب نیست؟ هرکی رهبر اپوزیسیون برانداز کشور‌هایی باشه که دشمن آمریکا است، جایزه صلح نوبل می‌بره!»

کاربر دیگری با لحنی انتقادی نوشت: «درست در میانه بزرگ‌ترین قتل‌عام قرن، جایزه مثلا «صلح» نوبل تقدیم شد به حامی نسل‌کشی اسرائیل در غزه و حامی تجاوز آمریکا به کشور خودش.»

در این بین، اما برخی هم به استقبال از انتخاب امسال پرداخت. در صدر این گروه رضا پهلوی بود که با تبریک به ماریا کورینا نوشت: «او مدافع خستگی‌ناپذیر دموکراسی و کرامت در ونزوئلاست و چراغ امید برای آزادی‌خواهان در سراسر جهان.»

حسین دهباشی نیز در جواب او نوشت: «نقطه اشتراک‌تان چکمه‌لیسی بیگانگان برای بمبارانِ کشورهایتان است. مُزدور چو مُزدور ببیند، خوشش آید...»

یاسر جبرائیلی نوشت: «هدف جایزه صلح نوبل تقدیر از گذشته نیست، سرمایه‌گذاری روی آینده‌ای مطلوب برای نظام سلطه است.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
ازاده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۰ - ۱۴۰۴/۰۷/۱۹
0
0
چهره هایی که از جایزه صلح به اپوزیسیون ونزوئلا اظهار ناخرسندی میکنند وقتی به اپوزیسیون ایران شیرین عبادی تعلق گرفت در پوست نمی گنجیدند ودر راس حاکمیت جای دارند
نظرات شما