تاریخ انتشار: ۱۰:۵۰ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۵

بورس در مسیر جبران؛ احتمال شکستن سقف تاریخی و رسیدن به کانال ۵ میلیون

بورس تهران روز دوشنبه در واکنش به تنش‌های نظامی ایران و اسرائیل، با افت ۶۷ هزار و ۵۹۷ واحدی شاخص کل، خروج ۷ هزار میلیارد تومانی پول حقیقی و ریزش حتی صندوق‌های درآمد ثابت مواجه شد. اما صبح سه‌شنبه با اعلام توقف عملیات موشکی، شاخص کل ۹۲ هزار واحد رشد کرد و وارد کانال ۴.۵ میلیون شد.

بورس

رویداد۲۴| بازار بورس روز گذشته یکی از دراماتیک‌ترین روز‌های خود را سپری کرد. بورس که تا پیش از تبادل آتش میان ایران و اسرائیل، با سبز پوشی تقریباً مطلق و در برخی موارد ثبت رشد حتی تا ۸۰ هزار واحدی شاخص کل بورس سپری می‌کرد، روز دوشنبه ۱۸ خرداد با یک شوک شدید مواجه شد، اما بلافاصله صبح سه‌شنبه ۱۹ خرداد، پتانسیل بازگشت خود را به رنمایش گذاشت.

دوشنبه سیاه بورس

اقتصاد۲۴ نوشت: روز دوشنبه، تحت تأثیر مستقیم آغاز تنش‌های نظامی شب قبل، بازار با غلبه مطلق فروشندگان مواجه شد. شدت هیجانات بازار به حدی بود که ۷۹ تا ۸۲ درصد نماد‌های بازار کاملاً منفی و سرخ‌پوش شدند. در این روز، شاخص کل بورس با افت سنگین ۶۷ هزار و ۵۹۷ واحدی به رقم ۴ میلیون و ۴۲۶ هزار واحد عقب‌نشینی کرد.

شاخص هم‌وزن نیز با کاهش ۱.۳ درصدی مواجه شد که نشان داد موج فروش کاملاً فراگیر بوده و ریزش تنها مختص نماد‌های بزرگ نبوده است. در پی این وحشت عمومی ناشی از احتمال آغاز جنگ تمام عیار، ارزش معاملات خرد به رقم کم‌سابقه ۳۷.۷ هزار میلیارد تومان رسید و ۵۶ میلیارد برگه سهم جابجا شد.

همچنین سهامداران خرد برای کاهش ریسک خود پول خود را از سهام بیرون کشیدند و حدود ۶.۹ تا ۷.۱ هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.

نماد‌ها و صنایعی که بیشترین آسیب را دیدند

در روز دوشنبه، فشار‌های اصلی خروج پول بر دوش صنایع بزرگ و شاخص‌ساز بازار بود. بیشترین خروج پول از صنایع به ترتیب مربوط به صندوق‌های سرمایه‌گذاری با ۱.۸ همت، فلزات اساسی با ۱.۱ همت، فرآورده‌های نفتی و پالایشی با ۱ همت و محصولات شیمیایی با ۶۶۰ میلیارد تومان بود.

در میان نماد‌های بزرگ شاخص‌ساز، نماد فملی با ۸۹۸ میلیارد تومان بیشترین خروج پول حقیقی را ثبت کرد.

پس از آن نماد‌های شپنا با ۴۲۷ میلیارد تومان، ونوین با ۳۶۶ میلیارد تومان، شپدیس با ۳۴۲ میلیارد تومان، شبندر با ۳۳۵ میلیارد تومان و وبملت با ۲۶۸ میلیارد تومان در رتبه‌های بعدی فرار نقدینگی قرار گرفتند.

البته در حالی که حقیقی‌ها در حال فروش هیجانی بودند، حقوقی‌های بزرگ بازار در نقش خریدار ظاهر شدند و صف‌های فروش نماد‌های بنیادی مانند فملی، وبملت، کگل، کچاد و شستا را جمع‌آوری کردند. همچنین تک‌نماد‌هایی مثل سیسکو، نطرین، افرا، سامان و شسپا توانستند مثبت بمانند.

شگفتی اصلی دوشنبه سرخ با خروج پول از صندوق‌های درآمد ثابت

آنچه دوشنبه را با دیگر روز‌های ریزشی بورس متمایز می‌کرد، شتاب نزولی صندوق‌ها حتی صندوق‌های درآمد ثابت بود.

با آغاز تنش‌ها قیمت طلا بالا نرفت. به دلیل ریزش همزمان انس جهانی طلا و ثبات نسبی دلار در بازار آزاد، صندوق‌های طلا نیز منفی شدند و ۲۰۰ میلیارد تومان خروج پول داشتند.

حتی صندوق‌های کم‌ریسکی همچون صندوق‌های درآمد ثابت هم با خروج ۱.۶ هزار میلیارد تومانی مواجه شدند که نمایانگر رفتار هیجانی سهامداران در روز دوشنبه بود.

سه‌شنبه و بازگشت پرقدرت به کانال ۴.۵ میلیون واحد

صبح سه شنبه پیش‌بینی کارشناسان مبنی بر اینکه این ریزش صرفاً یک اصلاح موقت در راستای اخبار منفی سیاسی است، درست از آب درآمد. با اعلام توقف عملیات موشکی از سوی قرارگاه خاتم‌الانبیاء و روشن شدن این واقعیت که تنش عملاً یک‌روزه بوده، بازار صبح امروز ورق را برگرداند.

در ابتدای معاملات امروز، شاخص کل بورس با رشد خیره‌کننده ۹۲ هزار واحدی معادل ۲.۱ درصد رشد ریزش دیروز را کاملاً جبران کرد. همچنین امروز شاخص کل وارد کانال ۴.۵ میلیون واحد شد و در محدوده ۴ میلیون و ۵۱۷ هزار و ۶۳۳ واحد قرار گرفت. شاخص هم‌وزن نیز با رشد ۲.۳ درصدی به سطح ۱ میلیون و ۲۱۴ هزار واحد رسید که نشان می‌دهد کلیت بازار مجدداً سبزپوش شده است.

آیا بورس به روز‌های اوج برمی‌گردد؟

معاملات امروز نشان داد که بورس همچنان پتانسیل و عطش بالایی برای صعود دارد. ریزش شدید دوشنبه، صرفاً یک واکنش روانی و شوک اولیه به ریسک ژئوپلیتیک بود. از آنجا که بازار در حال جبران روز‌های تعطیلی خود طی ۴۰ روز جنگ بوده است، همچنان تا جبران عقب ماندگی خود از بازار‌های موازی به رشد ادامه می‌دهد.

تجربه تاریخی بورس تهران نشان می‌دهد هرگاه دامنه تنش‌های نظامی کنترل شود، بازار به سرعت هیجان را تخلیه کرده و مجدداً بر اساس فاکتور‌های بنیادی مسیر صعودی خود را پی می‌گیرد.

البته واقعیت این است که سایه تنش‌های اسرائیل و حزب‌الله کماکان بر سر بورس تهران سنگینی می‌کند و ممکن است با هر جرقه نظامی بازار در کوتاه‌مدت دچار ریزش هیجانی شود.

با این حال در شرایط صلح نسبی بازار سرمایه نه تنها به روز‌های اوج خود پس از بازگشایی برمی‌گردد، بلکه پتانسیل جدی برای شکستن سقف تاریخی و ثبت رکورد‌های جدید در روز‌های آینده را داراست. رشدی که به عقیده برخی کارشناسان ممکن است تا ورود شاخص کل بورس به کانال ۵ میلیون واحد ادامه یابد.

منبع: اقتصاد24
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: بورس ، بازار سرمایه
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
نظرات شما